Gospodarstvo

Ali Petrol kupuje srbski Beopetrol?

Ljubljana/Beograd, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za privatizacijo Republike Srbije je v torek objavila javni razpis za prodajo večinskega deleža Beopetrola. V Petrolu so povedali, da bodo razpis preučili, sicer pa bodo odločitev sprejeli pravočasno.

Največji srbski naftni trgovec Beopetrol ima več kot 180 bencinskih črpalk, vsaj sedem skladišč z naftnimi derivati, zaposluje pa skupno 1650 delavcev.

Agencija za privatizacijo usposobljenim strateškim investitorjem, ki bodo odgovorni za nadaljni razvoj podjetja in poskrbeli za nujno potrebna vlaganja, ponuja v odkup 70 odstotkov družbenega kapitala Beopetrola - delež je ocenjen na 130,5 milijona dinarjev -, kakor tudi ves kapital v lasti delniškega sklada v znesku 74,7 milijona dinarjev. V osnovnem kapitalu Beopetrola je zajet tudi zasebni kapital v lasti zaposlenih, katerega vrednost dosega več kot 3,5 milijona dinarjev.

Pogoji razpisa

Agencija zahteva za odkup tenderske dokumentacije 24.000 evrov, vložiti jo je treba do 13. maja, zainteresirani kupci pa si morajo priskrbeti tudi za bančno garancijo v višini milijon evrov. Srbska agencija za privatizacijo bo v sodelovanju z dvema pariškima svetovalnima podjetjema ocenila, ali zainteresirani kupci izpolnjujejo kvalifikacijske kriterije ter o tem obvestila vse, ki so dvignili tendersko dokumentacijo.

Vrednost osnovnega kapitala Beopetrola je po navedbah iz objavljenega javnega razpisa ocenjena na nekaj več kot 208,7 milijona dinarjev, pravico do odkupa tenderske dokumentacije pa imajo samo pravne osebe, ki se najmanj pet let ukvarjajo z distribucijo naftnih derivatov, pogoj pa je tudi, da so v lanskem letu prodale več kot milijon ton derivatov ter da imajo pod svojim imenom vsaj 300 bencinskih črpalk.

Petrol pogoje izpolnjuje

Petrol nedvomno izpolnjuje te pogoje: z distribucijo naftnih derivatov se ukvarja veliko več kot zahtevanih pet let, samo v Sloveniji ima 291 bencinskih črpalk, lani je prodal 1,85 milijona ton naftnih derivatov (letos naj bi jih na ravni skupine 1,9 milijona ton).

Petrol je v začetku februarja v Beogradu ustanovil tudi svoje podjetje Petrol Beograd, ki skrbi za izvajanje ambicioznih načrtov na področju veleprodaje in maloprodaje, pa tudi ostalih komercialnih poslov in vlaganj na srbskem naftnem trgu. Kot je ob predstavitvi podjetja povedal predsednik uprave Petrola Janez Lotrič, bo oblikovanje lastne maloprodajne mreže predstavljalo prednostno nalogo novoustanovljenega podjetja v srbski prestolnici. Petrol načrtuje, da bo imel v Srbiji približno 100 črpalk.