Gospodarstvo

Airbus bo odpuščal

Pariz, 20. 02. 2007 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V letalskem proizvajalcu Airbusu nameravajo ukiniti 10.000 delovnih mest, kar je potrdil tudi francoski premier.

Zaradi velikih izgub in želje po večjem dobičku bo ob službo 10.000 ljudi
Zaradi velikih izgub in želje po večjem dobičku bo ob službo 10.000 ljudi FOTO: Reuters

Francoski premier Dominique de Villepin je danes za medijsko mrežo RTL potrdil načrte, da nameravajo v evropskem letalskem proizvajalcu Airbusu ukiniti 10.000 delovnih mest. S tem želi družba od leta 2010 naprej prihraniti dve milijardi evrov na leto in tako nadomestiti velike izgube, ki jih povzroča zamik dobave največjega potniškega letala na svetu A380.

Airbus zaposluje več kot 50.000 delavcev, od tega približno 23.000 v Nemčiji
Airbus zaposluje več kot 50.000 delavcev, od tega približno 23.000 v Nemčiji FOTO: Reuters


Airbus, ki je v lasti letalskega in oborožitvenega koncerna EADS, ki ga skupaj vodita Francija in Nemčija, je v ponedeljek napovedal, da ne še ne bo predstavil načrta prestrukturiranja, imenovanega Power8, saj je upravni odbor zaradi nesoglasij sprejetje preložil. Kot poroča dpa, se bosta v petek v bližini Berlina o problematiki Airbusa pogovarjala francoski predsednik Jacques Chirac in nemška kanclerka Angela Merkel.

Pri dokončnem oblikovanju načrta za prestrukturiranje naj bi se zapletlo zaradi nacionalnih interesov. Francija in Nemčija se namreč ne moreta zediniti, v kateri državi naj bi uvedli ukrepe in kako naj bi porazdelili delež proizvodnje novega letala A350 XWB.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.