Gospodarstvo

'Agonijo doživljamo iz dneva v dan!'

Maribor, 25. 03. 2010 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Tovarne vozil Maribor bodo pred podjetjem pripravili shod, na katerem bodo izrazili nezadovoljstvo zaradi neizplačanih plač in lanskega regresa.

Vodstvo sindikata SKEI Podravje se je sestalo s predstavniki iniciativnega odbora zaposlenih v podjetju TVM in predsednikom sveta delavcev. Kot je povedal sekretar sindikata Branko Medik, so se odločili, da bodo jutri zjutraj pred podjetjem pripravili shod, na katerem bodo izrazili nezadovoljstvo zaradi neizplačanih plač in lanskega regresa.

Delavci želijo opozoriti na "anomalije in agonijo", ki jo doživljajo.
Delavci želijo opozoriti na "anomalije in agonijo", ki jo doživljajo. FOTO: POP TV

Medik je povedal, da za zdaj še ne gre za zaostrovanje dialoga z vodstvom in lastniki podjetja, a želijo na ta način skupino Viator & Vektor ter njenega posrednega lastnika Zdenka Pavčka opozoriti na anomalije in agonijo, ki jo delavci TVM in njihove družine doživljajo. Ob tem je dodal, da naj bi mu direktor Tovarne vozil Maribor (TVM) Janez Lipuš v pogovoru dejal, da obstaja 90-odstotna možnost za izplačilo januarskih plač v petek, kot je bilo obljubljeno. Z njim se bodo predstavniki sindikata sestali jutri zjutraj še pred napovedanim shodom.

Kot so že v sredo pojasnili v skupini Viator & Vektor, ki lastniško obvladuje TVM, so trenutno v zaključnih pogajanjih, ki bodo omogočila normalen obseg proizvodnje in zagotovila zaposlitev za vse delavce, podjetje pa je v procesu zagotovitve nove bančne garancije za naročila za proizvodnjo avtobusov.

Okoli 170 zaposlenih v Tovarni vozil Maribor je od srede do konca prihodnjega tedna na izrednem kolektivnem dopustu, ker v podjetju po informacijah iz sindikata naj ne bi imeli denarja za nadaljevanje proizvodnje.

Sicer pa tudi v centrali sindikata SKEI Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v omenjenem podjetju, še posebej ogorčeni pa so nad dejstvom, da je podjetje v neprestanem dvomesečnem zaostanku s plačami zaposlenim ter še vedno tudi v zamudi pri izplačilu lanskega regresa.

Kot je v pismu Pavčku zapisala predsednica Lidija Jerkič, zoper takšno ravnanje odločno protestirajo. "Naj vas spomnimo, da lastništvo ni zgolj privilegij, temveč tudi odgovornost, v tem primeru za 170 delavcev in članov njihovih družin, ki doživljajo agonijo iz dneva v dan, brez kakršne koli jasne perspektive. Ostane jim zgolj možnost, da odidejo na zavod," je zapisala. Pavčka je še spomnila, da kot predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) razglaša drugačne vrednote, zato sindikati od njega pričakujejo, da ukrepa takoj in na družbeno odgovoren način delavcem TVM omogoči dostojno življenje. V nasprotnem primeru pa lahko tudi odstopi kot predsednik GZS in s tem vsaj delno pokaže, da mu je do dobrega imena omenjene organizacije, je še zapisala predsednica SKEI Slovenije.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
25. 03. 2010 21.35
Vedo kje je,naj gredo tja,naj ga vržejo v morje,vilo pa zažegejo.
sipon
25. 03. 2010 20.59
pa ,smo spet, tam brisanje komentarjev... Kje je g. Mežnar me zanima, naj še on kaj pove! dajte ga malo potipat novinarji
ivo55
25. 03. 2010 20.33
Bolezen norih krav pustoši po možganih pohlepa. Pacienti imajo srečo, da v zgodnji fazi ne čutijo bolečin, so brez vsakih občutkov za pravičnost, njihova duša je brez sramu in morale, zavest funkcionira brez vesti. Delujejo le še na denar in to vse dotlej dokler je goriva v izobilju. Ko okužijo in onesnažijo vse okrog sebe pa poniknejo pred očmi opeharjenih...in čakajo na svoj neboleči konec.
odbogaposlan
25. 03. 2010 19.22
palček ga je v jahto dal!
rbd111
25. 03. 2010 17.54
Pavček in Hribar Milič vodita gospodarsko zbornico. O, LJUBI BOG!
alterego
25. 03. 2010 17.46
Pavček in Hribar Milič sta sramota za gospodarsko zbornico!!!
bogjeznami
25. 03. 2010 16.48
Delavci Talum d.d. Kidričevo vljudno prosijo ali bi jim kdo pojasnil, kam je pred meseci izginil 80% družbeniški delež ELES-a v Talum d.d., vreden nekaj milijard EUR.
stealth01
25. 03. 2010 16.30
Zakaj bi ukrepal ce mu ni potrebno.On ima zadost denarja.Krasno hiso.Zivi v banana drzavi ki spodbuja gospodarski kriminal.Kaksno dobro ime To so ljudi ki nevidijo niti prst pred nosom kaj sele zaposlene.NJihova strategija je cim vec unicit okrast delavca,saj mu to dovoljuje ta skorumpirana drzava.Kaksno lastnistvo a pokradeno se steje kot njgovo.Zaposleni vzemite stvar v svoje roke ker drzava nebo nardila pravni red kmalu.Ali kot kaze dokler se ne zacnejo dogajat hude stvari za take lastnike.Samo uprasanje casa je kdaj se bo komu strgalo.Bojim se da bomo postali druga amerika .
kawboy
25. 03. 2010 15.08
Lastništvo je res privilegij, vendar pri večini delodajalcev ni nobene odgovornosti, ker je samo mrtva črka na papirju. Kot za vse druge stvari in zakone. V praksi je čisto nekaj drugega kot pa v zakonih, tako da delodajalci to spretno izigravajo in izkoriščajo. Odgovarja pa tako nobeden nikoli ne, kaj šele da bi bil zaradi tega kazensko preganjan.