Gospodarstvo

'Stečaj je pokop Mure'

Ljubljana, 10. 07. 2009 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

O usodi Mure bodo sindikati poskušali doseči dogovor z največjo lastnico, družbo NFD. Predstavnik ZSSS Semolič poudarja, da je njihov cilj, da bi Mura obstala.

Delavci Mure pri Pahorju-4
Delavci Mure pri Pahorju-4 FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko so se Murini sindikalisti v četrtek srečali s premierjem Borutom Pahorjem, je danes predvideno srečanje s predstavniki družbe NFD, ki je z 18,5-odstotnim deležem največja lastnica murskosoboškega podjetja. Srečanja se bo udeležil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Vlada bi se morala boriti za delavce

Naš namen je, da bi Mura obstala,” je glede današnjega sestanka z NFD za 24ur.com dejal Dušan Semolič. Znova je poudaril, da je stečaj najslabša možnost za Muro in predvsem pomeni “pokop tovarne”. Dejal je še, da je premalo zgolj to, da na primer država zagotovi določena sredstva za delovanje Mure, po njegovem mnenju je treba tudi najti sposobne menedžerje, ki bi znali zagotoviti delo.

“Vlada bi se v tem času morala boriti za delavce in tovarne. Za sanacijo bank je država našla na stotine milijonov evrov, to je krivično /.../, treba je spremeniti vrednote v državi. Živimo v civiliziranem svetu in funkcija države je, da pomaga delavcem,” je še poudaril.

S predstavniki NFD se bo danes srečala ožja delegacija Murinih sindikalistov, je v četrtek povedal Semolič. V četrtek se je namreč srečanja s premierjem udeležilo 35 sindikalnih zaupnikov, ki so se po srečanju s Pahorjem sprehodili do NFD in odložili svoje transparente ter napovedali, da se bodo po odgovore vrnili v petek. V NFD Holdingu so sicer doslej o morebitnem sodelovanju pri reševanju Mure molčali.

Kot je znano, država Muri ni zagotovila petih milijonov evrov, kolikor bi jih podjetje nujno potrebovalo za poslovanje, saj naj vložek ne bi zagotovil dolgoročnega obstoja družbe v sedanji obliki. Na strani vodstva Mure je, da sprejme nadaljnje poslovne odločitve, so v sredo povedali v Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki je 12,2-odstotna lastnica družbe, in Posebni družbi za podjetniško svetovanje (PDP). Sicer se bodo "še naprej zavzemali za dolgoročno rešitev Mure z ohranitvijo perspektivnih programov".

Na odločitev države, da ne zagotovi sredstev, se je v četrtek odzvalo vodstvo Mure. Prokurist Zdenko Podlesnik še vedno računa na nadaljevanje pogajanj in dogovor s Sodom. Če tega ne bo, pa bo uprava sprejela ukrepe, s katerimi bodo poskušali zbrati denar na drugačen način. Za stečaj po njegovem mnenju ni zakonske podlage, tuji partnerji pa sodelovanja z Muro niso prekinili in verjamejo njihovim zagotovilom.


Skrb vzbujajoče stanje

Premier Pahor je po srečanju z Murinimi sindikalisti v Ljubljani, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, povedal, da bi vlada pet milijonov evrov za Muro našla tako ali drugače, če bi to pomenilo dolgoročno rešitev. Glede na slabo stanje podjetja pa bi s tem zaposlenim le vlivali lažno upanje, je dejal.

Skrbni pregled Mure je pokazal, da je stanje v podjetju veliko bolj skrb vzbujajujoče, kot so v vladi pričakovali, in tako slabo, da vložek države ne bi zagotovil dolgoročne rešitve za Muro in stiske njenih zaposlenih, ampak bi jim le vlival lažno upanje, je premier ponovil sredine izjave državnih predstavnikov in zatrdil, da si tega ne sme privoščiti.

Kot pravi Pahor, ga bolj skrbijo usoda in stiske delavcev kot pa lastna usoda ter usoda vlade in stranke oz. politične točke, ki jih morebiti s tem izgublja. Po premierjevih besedah se na vladi in ministrstvu za gospodarstvo z Muro ukvarjajo "bolj kot se zdi" že od začetka mandata, tako pa bo tudi naprej. Vlada pripravlja program za prestrukturiranje gospodarstva v Pomurju, pri čemer pa ne more reči, da ponujajo "čarobno rešitev", ki bi čez noč rešila vse težave, do katerih bi prišlo ob morebitnem stečaju. Premier je obenem poudaril, da je Muro pokopalo dolgoletno upravljanje s slabim poslovnim modelom.


Zbiranje sredstev za delavce Mure

Če Mura zaradi neuspešnih dogovorov propade, bi to zagotovo prizadelo celotno regijo, družine in otroke. V Humanitarnem društvu Marjetica pa so že začeli zbirati humanitarno pomoč za delavce.

Predsednica Humanitarnega društva Marjetica Marta Pust je v sporočilu za javnost zapisala, da prosijo za pomoč in pridružitev k akciji pri zbiranju donacij, oblačil, šolskih potrebščin ipd. za delavke in delavce Mure.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alibaba
10. 07. 2009 15.09
@dl240580 in še besedo o fami glede "lokalcev" (pa nisem prekmurec). če misliš, da so "svete krave" iz ljubljane koga vprašale na lokalni ravni glede managerskih sposobnosti vseh trotov, ki so v zadnjem desetletju (z redkimi izjemami) vodile muro, ti predlagam da si pogledaš lastniško struktoru. valant se je dobil s kom iz soda in so se pač zmenili... tako je pač v vseh firmah, kjer imata kad in sod vsaj delno prste vmes, da o takih, kjer imajo večino sploh ne zgubljam besed... poglejte luko, pa hit in še vsaj 10 drugih podjetij... (in pri prejšnjih vladah je bilo isto) sploh ne gre za to, kdo je sposoben voditi, ampak kdo je "pravi". navaden bullshit!
alibaba
10. 07. 2009 15.00
@dl240580 se čudiš? v ljubljani je pač daleč največ tistih, ki se pasejo in pobirajo milijone iz državnih jasli, samo zato ker so "ta pravi". v te jasli pa so v končni fazi prispevali davke ter prispevke tudi zaposleni iz mure, da o drugih firmah ne govorim. politiki in njihovi japiji pa že desetletje ne počnejo drugega, kot iščejo kje se da pobrati in kdo bo pridobil več kontrole za "svoje" v gospodarstvu. res fuj! če bi samo ceste gradili racionalno, pa recimo v zdravstvenem sistemu samo za 50% zmanjšali sistemsko korupcijo, bi imeli viške denarja za vse socialne probleme. kad in sod sta navadni legli pijavk, ki ne znajo upravljati z naložbami (poglejte si bilance - zguba), ampak sta namenjena zgolj deljenju vpliva v gospodarstvu "posvečenim.
Matjaž Skrbiš
10. 07. 2009 14.50
Ma dejet bodite realni Mura taka kot je nima prihodnosti... res da je tempirana bombaya pomurje ampak bodimo realni... Brezno brez dna, naj gre v stecaj da se enkrat neha govorit o tem in naj se s cim drugim ukvarjajo...
dl240580
10. 07. 2009 14.43
Za moje pojme je bila odločitev valde in ministra za gospodarstvo pravilna. Metati denar v podjetje, ki je vsak mesec v minusu nima smisla in ga je bolje porabiti za podjatja ki imajo perspektivo in prihodnost. Mura mora obdržati blagovne znamke ki jih lahko trži vse ostalo pa mora ukiniti ker ji povzroča samo velik minus. Zelo zanimivo pa je tudi prebirati da je za vse kriva Ljubljana ne pa direktrji, ki so vodili to podjetje. Mislim da mi v Ljubljani s propadom Mure nimamo nič skupnega samo to da smo 18 let metal davkoplačevalskii denar v podjetje, ki nima več nobene perspektive na tujih trgi kot tudi ne na domačem zaradi previsokih cen izdelkov ki jih prodaja. Zanima pa me tudi kje so vsi prekmurski politiki ki so bili izbrani da zastopajo to regijo v parlamentu in rešujejo težave z delavnimi mesti v tej regiji?? Najlažje kazati na Ljubljano in čakati kaj bo ona naredila namesto da bi politiki in gospodarstveniki iz te regije probali kaj sami narediti za razvoj samega kraja in ustvarjanja novih delovnih mest.
Leandra
10. 07. 2009 14.38
To je pokop managementa..teorije po kateri bodo za družđboslovce na Občini poceni se prodajale šivilje to je konec ene napihnjene teorije katero so prodajali bedaki na Ekonomski fakulteti.. To je konec molzenja..izčrpavanja in uničevanja gospodarskih subjektov z strani pijavk, Hijen in Kobilic družboslovja.. In to je realnost Jeb.ite se vsi skupaj..Socializem, Kapitalizem..Pahor Celjska Kur.bica in Kup rumenega dreka..?? To je pokop Ekonomistov, Egoistov ter Občinskih Hijen vseh po spisku..??
petdan
10. 07. 2009 12.01
USODA TOVARNE MURA NI USODA NEKE TOVARNE AMPAK JE TO USODA NEKAJ TISOČ DRUŽIN V POMURJU. V tej naši državi se najde denar za gradnjo raznih takozvanih "palač", za velika državna praznovanja (za zgornji sloj), razsipniške zaslužke vodilnih in še bi lahko naštevali. KO PA GRE ZA USODO NEKAJ TISOČ DRUŽIN ALI DRUGAČE ENE CELE POKRAJINE, POTEM SE OBRNEJO VLADA, PARLAMENT IN "CELA LJUBLJANA" VSTRAN OD TEGA VELIKEGA SOCIALNEGA PROBLEMA. Sprašujem se, če smo sploh še ljudje - ali pa smo zgolj in samo KAPITALISTI AMERIŠKEGA KOVA. FUJ, FUJ, FUJ, VSE SKUPAJ !!!
vsevid
10. 07. 2009 10.51
NEVEM kako to , da se v tej deželi vsi ukvarjajo samo z POSLEDICAMI NIHČE PA Z VZROKI. PAne mislim sedaj na tako imenovano SVETOVNO krizo. MISLIM toraj na SVINJARIJE , ki so se in še se dogajajo v SLOVENIJI. STVARI ,kot so slabi zakoni---slaba ustava dodatno pa še nedosledno izvajanje vsega tega. NAJVEČJA SVINJARIJA PA JE KRAJA --NARODNEGA PREMOŽENJA.---PA NE MISLITE, DA NEBO PRIŠEL SODNI DAN. PA NE OD BOGA KER V NJEGA NE VERJAM .
tilus@email.si
10. 07. 2009 10.39
Ko prebiram te komentarje me obhajajo malo mešani občutki, ker je v njih tudi precej resnice, gledano z očmi zaposlenih ali z očmi vlade. Edino s sindikalisti se nemorem strinjati. Slednji se oglasijo samo takrat kadar je ogrožen dotok njihove članarine. Menim, da se bodo zaposleni v Muri morali prešteti in ugotoviti koliko jih še lahko živi ob delu, ki ga imajo. Tudi če pride do rešitve s pomočjo državnega denarja se bodo hitro našli "vrhunski "managerji, ki bodo vodili Muro naprej. Ugotovili bodo koliko časa bodo preživeli s tem denarjem ob sanjski plači, ko bodo denar porabili pa spet zamenjajo lokacijo. Ta model je pri nas že dobro preizkušen in spremembe ne bo dokler takšni managerji ne bodo delili usode ostalih zaposlenih. Žal je vse povezano s politiko, ki vedno najde "sposobne managerje" in jim v naslednjem krogu najde boljši položaj.
matej97
10. 07. 2009 10.11
Samo nekaj komentirate in se delate pamatnega. To bi morali narediti še pred Janševo vlado- se delati pametnega in volit tedaj nekoga drugega.
XIDIX
10. 07. 2009 10.00
križanič pa je malo čuden denarja za murine delavce ni dal pa bo kredite brezposelnim???!! v čem je finta??
JozaFric
10. 07. 2009 09.56
@bostjan So ga vprašali, če se odpove denarju od članarine pri Muri, pa je rekel: Ah tako pa to ne gre :)
bostjan@kocevje.com
10. 07. 2009 09.52
in kaj je sumulić pripravljen nares za to da bo mura obstala??? bi se odpovedal letni plači za to morda????
JozaFric
10. 07. 2009 09.52
Prvo kot prvo, Semolič naj utihne, ki je od Mure pobiral na 100.000 € članarine, naredil pa nič. Mura ne more ostati, ker nonstop dela izgubo, pa če se on na glavo postavi bedak komunistični. Ne samo enkrat. Dvakrat si je treba naliti čistega vina. Prvič: res je Mura (takšna kot je sedaj) slabo podjetje. Dela izgube v dobrih, kaj šele slabih časih. Čeprav je ta vlada totalno nesposobna, vendar ji je za pogumno odločitev treba čestitati (posebej Lahkovniku), saj težave Mure segajo že krepko čez 20 let nazaj. Celo v bivšo Yugo. Drugič si je treba pa naliti čistega vina za to, ker mislit, da bi ta vlada naredila isto potezo, če ne bi bilo recesije, je butasto. Pridelali so nam samo v tem letu krepko čez milijardo primankljaja. Odpovedali se svetovni gospodarski razstavi, ki stane borih 10 mio €. Nimajo več za burek, edino za sebe in svoje še poskrbijo (izbrisani, romi, sodniki, njihovi nastavljanci v državnih podjetjih in javi upravi...). Saj vidite, da se skoraj stepejo, ko je treba odpustit kakšnega njihovega....
Maximusgladiato
10. 07. 2009 09.44
Lahovnik hiti s finančno injekcijo Revozu ........
alibaba
10. 07. 2009 09.25
pahor, lahovnik in druščina raje spodbujajo svoje japije, da zapravijo 130 milijonov za nakup manjšinjskih deležev mercatorja in laškega, samo da se dokopljejo kontrole za "svoje". in to z našim denarjem, ker je imel kad lani toliko izgube, da ni šans, da bi imel denar. leta nazaj so "pumpali" neomejene količine našega denarja v elan, (takrat) državne banke... mura je pač "predaleč" od ljubljane. zato da so lahko potem zaslužili spet tisti njim blizu. glede na to, da piše menda v ustavi, da je slovenija socialna država, me je v bistvu vsa ta leta zelo sram! In drži, da so v muri potrebni rezi. Če bi bili res zainteresirani za reševanje, bi za teh 5 milijonov dokapitalizirali in zmanjšali delež recimo valantu... vsa leta nas vlade prepričujejo, da je japi, ki dela z njihovim žegnom "ta dober". zame pač lopov ostane lopov. tudi z državnim žegnom.
Foen
10. 07. 2009 09.22
tut če bi jim dal keš bi ga nsledni direktor spet pol v lastne žepe skanaliziru pa bi blo spet isto. Bravo JJ in Bajuk!!!
hrcekmuri
10. 07. 2009 08.58
PA NAJ JIM DA DRZAVA 5M, AMPAK NE NA LEPO FACO NEKOGA,CE SE KDO HOCE JIT NAPREJ DIREKTORJA NAJ ZATO JAMCI Z SVOJO GLAVO IN Z SVOJIM PREMOZENJEM DA BO TO IZPELJAL-PA DA VIDIMO JUNAKE
pikanet
10. 07. 2009 08.31
Raje ga razdelite med delavce in bo mir za nekaj časa.Firmo pa v maloro,itak jo bo na novo kasneje ustanovil nekdo,ki je v Muri nakradel miljone.
m0dridirkac
10. 07. 2009 08.21
Pa dajte že evtanazirat to zadevo! 5 mio€ julija, pa 5mio€avgusta, pa 18mo€ jeseni za kredite, pa .... 5mi€ / 3000 zaposlenih = 1666€ na zaposlenega. Raje direkt zaposlenim, bo več učinka, pa še zemljišče pa vse skupaj se lahko proda.
kiki13
10. 07. 2009 08.11
kaj ne vidite da se vam smejejo? Tisti, ki bi vas morali voditi, vas zasmehujejo in ponižujejo, iz vas se delajo norca, ker vedo, da ne boste nič naredili, ker si ne upate, ker ne morete, ker ste slovenceljni, narod hlapcev...