Gospodarstvo

Agencije kršijo zakonodajo

Ljubljana, 13. 02. 2007 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko agencij za zaposlovanje, ki zagotavljajo delavce drugemu delodajalcu, krši zakonodajo.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: POP TV

Veliko agencij za zaposlovanje, ki opravljajo dejavnost zagotavljanja delavcev drugemu delodajalcu, krši delovnopravno zakonodajo in kolektivne pogodbe, so opozorili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Namesto za nedoločen, zaposlujejo za določen čas, delavci so plačani slabše, kot določa zakon, praviloma niso usposobljeni za varno opravljanje dela, nimajo dodatkov za nočno in nadurno delo ter ne morejo stavkati, so nanizali predstavniki ZSSS.

V Sloveniji je to področje zanemarjeno, je ocenil izvršni sekretar ZSSS Gregor Miklič in pojasnil, da se od leta 1998, ko je zakon o delovnih razmerjih omogočil opravljanje dejavnosti, uveljavlja model zaposlovanja pri agencijah, ki je v nasprotju z njenim bistvom.

"Temeljna ideja je omogočiti delodajalcem, da čim prej dobijo delavce, ko nenadoma nastane potreba po povečanju zaposlitve,"
je dejal in poudaril, da morajo biti ti delavci v skladu z zakoni in mednarodnimi pogodbami zaposleni za nedoločen čas.

A agencije praviloma ne zaposlujejo za nedoločen čas in s tem prispevajo že k tako visokemu številu zaposlenih za določen čas. Slovenija je v EU po številu pogodb za določen čas na tretjem mestu. Zato iz Bruslja že dobivamo opozorila, da število zaposlenih za določen čas raste prehitro, je opozoril Miklič. V EU se sicer skuša področje urediti v skladu z načelom nediskriminacije teh delavcev, a področna direktiva še ni bila sprejeta.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je kritično pripomnil, da je pri zaposlenih v agencijah prožnost delovnih razmerjih pripeljana do skrajnih meja. "Lahko govorimo o lizingu ljudi," je dejal in opozoril, da so ti delavci diskriminirani. A problem ni le slovenski, temveč tudi evropski. Zaskrbljujoče pa je, da je v Sloveniji zaposlovanje preko agencij v izjemnem porastu, je še dejal predsednik ZSSS.

Po ocenah ZSSS je prek agencij za zaposlovanje - v registru je 49 koncesionarjev - zaposlenih med 10.000 in 20.000 ljudi, a natančnih podatkov nimajo. Podatke zdaj zbirajo, delavcem bodo skušali pomagati, skupaj z inšpekcijo za delo pa bodo letos temeljito raziskali delovanje agencij. O konkretnih kršiteljih niso spregovorili. Sumijo, da je med tistimi, ki kršijo zakone in kolektivne pogodbe tudi Adecco.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
23. 02. 2007 20.11
Kdaj že sem pristojne obvestil o kršenju delovne zakonodaje s strani ADECCA.Naj pristojni pregledajo plačilne liste za tri leta nazaj,pa bodo videli kakšne so kršitve.Nihče ni zaposlen za nedoločen čas.Zanimiv odgovor sem dobil iz ministrstva za delo.Lahko pošljem kopijo.
duleas1
14. 02. 2007 19.49
Dobro jutro gospod Semolič.Še zadnjič ,ko ste podpirali ,da se pri nas ne omeji zaposlovanje delavcev iz Romunije in Bolgarije,ste govorili,da ni bojazni da bi se povečalo število teh delavcev. Na žalost pa se to dogaja,zaposlujejo pa jih agencije ,ki še delavcem ,ki so dosedaj bili zaposleni pri njih in so doma v Sloveniji ,niso izplačevali regresa za Letni dopust,dopusta ne poznajo,če pa gredo na bolniško ,pa jim od plače odbije koliko dnevov je bil odsoten. Zanimivo je ,da so delavci brez izpita iz varstva pri delu,nimajo pogodb o zaposlitvi.Ko se je sproščal trg delovne sile ni nihče pomislil na agencije ,tudi nekateri znotraj sindikata so podpirali zaposlovanje prek agencij,saj se tako lahko tudi delavec,ki je na razrednem dnu tudi zaposli.Vprašanje pa je za kako ceno! Inšpektorat za delo pa ne kontrolira ,če pa že ne zahteva od delavcev ,da se izkažejo z osebnim dolumentom(Primer je resničen ),tako da se delavec,ki je zaposlen na črno lahko izmuzne ,ker inšpektor gleda samo delovne obleke,moramo pa vedeti,da so delodajalci poskrbeli ,da so te črne ovce dobro kamuflirane. Smešno ,da mora najprej vedno močno zagoreti,da se potem gospodje prebudijo.Res pa je tudi ,da so bili dolga leta navajeni spati! No ja nikoli ni prepozno!