Gospodarstvo

Agencija pritiska na Mobitel

Ljubljana, 26. 10. 2005 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi zagotovil razvoj konkurence, je APEK Mobitelu dodelil status operaterja s pomembno tržno močjo.

APEK je Mobitelu naložil obveznosti, s katerimi naj bi zagotovili razmere za razvoj konkurence
APEK je Mobitelu naložil obveznosti, s katerimi naj bi zagotovili razmere za razvoj konkurence FOTO: POP TV

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je Mobitelu danes izdala odločbo, s katero mu je na delu trga mobilne telefonije dodelila status operaterja s pomembno tržno močjo in mu naložila obveznosti, ki bodo zagotovile razmere za razvoj konkurence. "To je del ukrepov, s katerimi Slovenija odgovarja na julijski opomin Evropske komisije s področja telekomunikacij," je dejal v.d. direktorja APEK Tomaž Simonič.

Mobitel mora v skladu z odločbo dopustiti operaterski dostop do določenih omrežnih zmogljivosti in njihovo uporabo. V skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah mora tako med drugim ugoditi "vsem razumnim zahtevam" za dostop do svojega javnega mobilnega telefonskega omrežja, zagotoviti storitev posredovanja klicev iz svojega omrežja na grosistični osnovi zaradi preprodaje in odprt operaterski dostop do tehnologij, ki so nujne za dostop do mobilnega omrežja in posredovanje klicev iz tega omrežja.

Prav tako mora Mobitel zagotoviti enako obravnavanje drugih operaterjev, in sicer jim mora zagotoviti enakovreden dostop do mobilnega telefonskega omrežja in posredovanje klicev, pa tudi enako kakovostne storitve in informacije za dostop in posredovanje klicev pod enakimi pogoji kot za svoje storitve.
Mobitel mora poleg tega na zahtevo APEK oblikovati "razumne cene in ji predložiti utemeljitev razumnosti teh cen z vidika potenciala za možnost vstopa operaterjev kot uporabnikov storitve dostopa in posredovanja klicev".

Slovenija pričakuje umik opomina?

Simobil je pozdravil odločbo. Prepričan je, da bo odločba omogočila, da bo z nadzorom nekaterih Mobitelovih ključnih veleprodajnih cen agencija omejila izkoriščanje tržne moči.

Simonič je ponovil pričakovanje, da bo Evropska komisija z novim letom umaknila opomin, ki ga je julija izrekla Sloveniji na področju izvajanja določenih obvez za spodbujanje konkurenčnosti. Očitek se je nanašal na začasno pravno praznino zaradi prenehanja veljavnosti odločb o statusih operaterjev s pomembno tržno močjo v obdobju do določitve novih statusov v skladu z novo zakonsko ureditvijo.

"Na trgih fiksne telefonije je večina odločb že izdana, ureja se trg mobilne telefonije," je dejal Simonič. Glede na stanje na področju notifikacij, kjer je Slovenija na 9. mestu med 25 državami, slovenska stran po Simoničevih besedah pričakuje skorajšnji umik opomina.

Opomin za opominom

Simobil: Odločba bo porabnikom in državi zagotovila dolgoročne koristi
Simobil: Odločba bo porabnikom in državi zagotovila dolgoročne koristi FOTO: POP TV

Julija letos je Evropska komisija Slovenijo uradno opomnila, da v celoti ne izvaja telekomunikacijskih pravil Evropske unije. Gre predvsem za ukrepe, ki bi spodbujali konkurenčnost na trgu telekomunikacij.

Zaradi kršitve Direktive o univerzalnih storitvah je Evropska komisija oktobra znova opozorila Slovenijo, da ne zagotavlja prenosljivosti telefonskih številk med operaterji za fiksne in mobilne telefone. To področje je APEK deloma že uredil, saj bo kmalu mogoče zamenjati operaterja in ohraniti isto številko.