Gospodarstvo

Afera Orion: Vlada zahteva poročila

Ljubljana, 16. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.S./M.R./V.Č.
Komentarji
0

Predsednik vlade Rop je zahteval poročila pristojnih služb o spornih posojilih finančne družbe Orion, ki je napovedala, da bo tožila državo.

Penkove izjave glede Oriona odmevajo v tujino
Penkove izjave glede Oriona odmevajo v tujino FOTO: POP TV

Izjava prvega moža protikorupcijskega urada Boštjana Penka, da Orion v tujini pere denar, naj bi razburila Orionovega britanskega partnerja. Orion naj bi ta teden obiskalo tudi več tujih novinarjev, katere naj bi najbolj zanimalo kako varne so tuje naložbe v Slovenijo.

Vodstvo Oriona je že napovedalo tožbe proti ključnim akterjem javne gonje zoper to finančno družbo, a se še ni odločilo proti komu. Kot je povedal odvetnik Oriona Uroš Pogačnik, pri Orionu razmišljajo o tožbi zoper vlado ali Penka zaradi krnitve dobrega imena in povzročene poslovne škode.

Uroš Pogačnik
Uroš Pogačnik FOTO: POP TV

"Vložili bomo tožbo zoper Republiko Slovenijo, zaradi izjav gospoda Boštjana Penka v oddaji Trenja. Gre za obtožbe na račun družbe Orion, ki so neresnične in očitajo družbi Orion kazniva dejanja. Sprožen bo kazenski pregon zoper Kepe Tomislava, ki je podal izjavo, ki je ravno tako neresnična in ki ravno tako škodi ugledu družbe Orion," je povedal Uroš Pogačnik, odvetnik Oriona.

"Mi smo o celi zadevi obvestili policijo, tožilstvo in urad za preprečevanje korupcije in to večkrat. O vsebini obvestil ne morem javno govoriti, teče pa preiskava. Upam, da bodo organi dokazali resničnost tega, da nam ne bo treba dokazovati na sodišču v tožbah, ki bi jih zoper nas vložil Orion," je za 24ur povedal Penko.

Škandal v Orionu pa je v Slovenijo prignal tudi odvetnika 88-odstotnega lastnika Oriona. V Atractorju jim namreč ni jasno, kako lahko predstavniki države obtožuje goljufije in pranja denarja brez vsakršnih dokazov.

Roberto Hirnsberger
Roberto Hirnsberger FOTO: POP TV

"Natančno bomo morali preveriti, ali ni s tem slovenska država zavestno povzročila podrejenega položaja podjetja Orion na slovenskem trgu. V tem trenutku še ne moremo napovedati naših nadaljnjih korakov," je povedal Roberto Hirnsberger, odvetnik družbe Atractor.

Pri Orionu so prepričani, da Slovenija še ni pripravljena na storitve najemanja hipotekarnih posojil, kar je v Evropi nekaj običajnega. Celotna gonja proti Orionu pa naj bi bila voda na mlin tistim upnikom, ki se skušajo izogniti vračilu svojih obveznosti, menijo v Orionu.

Tožbe proti finančni družbi pa kuje vrsta domnevnih oškodovancev.Orionovi možje naj bi tako v sodno palačo prvič vstopili 15. marca, na ta datum je namreč preložena obravnava primera Ane Marije Zupan, ki je pri Orionu vzela 23 milijonov tolarjev posojila, ga zavarovala s svojo hišo, s čimer je nevede izgubila tudi lastništvo te nepremičnine. Zdaj se z Orinom skuša pogoditi prek odvetnika Andreja Rauterja.

Branko Lužar
Branko Lužar FOTO: POP TV

"Ugotovili smo, da smo daleč eden od drugega, tako da imam v naslednjem tednu v moji pisarni nov sestanek in pričakujem, da bo Orion uskladil stališča in se približal našim zahtevam," je povedal Rauter.

Parlament bo na izredni seji 2. marca razpravljal o povezavi med Orionom in SIB, kar je po besedah direktorja Oriona Branka Lužarja le zapravljanje časa poslancev, saj naj Orion ne bi imel nikakršnih vezi s banko SIB, piše časnik Finance.

Še višje obresti

Mariborsko podjetje Rising Sun ima, po izračunih Financ, dosti hujše obresti kot Orion, saj naj bi letna efektivna mera posojila v nekaterih primerih znašala kar 750 odstotkov. V Rising Sunu to zanikajo.

Denar
Denar FOTO: POP TV

Po pisanju Financ je sporno tudi samo delovanje družbe Rising Sun, ker za določena storitve, kot so enoletna posojila z zavarovanjem s plačljivimi karticami in petletna posojila za nakup avtomobila, nima ustreznih dovoljenj, kar so potrdili tudi na uradu za varstvo potrošnikov.

Kot so nam pojasnili s podjetja Rising Sun, so se z dejavnostjo dajanja posojil ukvarjali le krajši čas in so s to dejavnostjo prenehali. Pred vstopom na trg so preučili tako razmere na trgu kot slovensko zakonodajo, pravijo v Rising Sun, in ob tem zatrjujejo, da se niso ukvarjali z oderuštvom. Direktor Mirko Veljković je namreč zatrdila, da podjetje ni "izrabljalo slabo premoženjsko stanje, hude stanovanjske razmere, stisko, nezadostno izkušenost ali lahkomiselnost" svojih strank, kar po kazenskem zakoniku oderuštvo namreč je. Kot zatrjuje Veljković, so strankam, ki naj bi bile v stiskah posojilo zavrnili.

V Rising Sunu še poudarjajo, da se z "oderuškimi posli" niso nikoli ukvarjali ter da se z dejavnostjo posojanja denarja ne ukvarjajo več. Glede morebitne preiskave s strani tržne inšpekcije, pa je Veljković dejal, da podjetje ni prijelo še nikakršne konkretne ovadbe.

Premier zahteva poročilo

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Predsednik vlade Anton Rop zahteva poročila pristojnih institucij o tem, kaj so oziroma niso storile v primeru finančne družbe Orion, ki je zavedla in ogoljufala tiste, ki so pri njej najeli posojilo. Vse več primerov namreč kaže na to, da se je Orion ukvarjal tudi s potrošniškimi krediti, licence zanje, ki jo izdaja Urad za varstvo potrošnikov pa ni imel.

Barbara Miklavčič z Urada za varstvo potrošnikov zavrača očitke, da ne delajo dobro.

Gospodarskega ministrstva, ki je pristojno za delo urada, pa varstvo potrošnikov očitno ne skrbi, saj menijo, da pojasnilo Miklavčičeve o delu urada zadostuje in nimajo kaj dodati. Sicer pa bo vladni urad pripravil predloge za spremembe zakona o potrošniških kreditih. Osupljivo pa je, da kljub številnim težavam, ki jih imajo ljudje zaradi podjetij, kot je Orion, s spremembami zakona ne bodo hiteli, saj bodo prihodnje leto tako ali tako spreminjali direktivo.

"To pomeni, da bomo spreminjali zakon letos in ponovno naslednje leto, kar pa ni najbolj racionalno oziroma ni najbolj običajna pot, da se zakone večkrat odpira," meni Miklavčičeva.

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, pa k temu dodaja: "Če moramo kot država določeno zakonodajo po hitrem postopku spremeniti in dopolniti, ne vidim razloga, da ne bi takšne rešitve naredili tudi na tem področju, ko gre za finančne storitve, ki so namenjene občanom."

Torej v zakon o potrošniških kreditih je treba vključiti kratkoročne kredite do treh mesecev, kredite, zavarovane s hipoteko in kredite za zneske, nižje od 40 tisoč tolarjev. Sicer pa morajo pristojna ministrstva poročilo o tem, kako so ukrepala v primeru Orion, premieru Ropu poslati do srede.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA