Gospodarstvo

Na Petrolu iščejo rešitev za Adrio

Ljubljana, 18. 03. 2010 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot kaže, bo brniško letališče sredi aprila za dva tedna zaprto, Adria pa bo večino letov opravila iz Maribora. S Petrolom so se dogovorili, da jim bo dobavljal gorivo.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Damjan Žibert

Iz Petrola so sporočili, da bodo njihovi strokovnjaki letališču v Mariboru pomagali najti primerno tehnično rešitev za oskrbo z letalskim gorivom. Tehnično posodobitev pa nameravajo narediti do 7. aprila, ko bodo na letališču Jožeta Pučnika začeli prenavljati vzletno-pristajalno stezo. Tako bi Adria Airways lahko v času prenove svoje lete preusmerila v Maribor.

Kot so sporočili z Adrie, še vedno čakajo na odločbo ministrstva za promet. Če bo minister podpisal odločbo o izvedbi obnove, potem nameravajo del svojih letov preusmeriti na letališče v Mariboru, del pa na letališče v Trstu. Približno polovico svojih letov bi opravili z mariborskega letališča, iz Trsta pa približno tretjino. Adrijini potniki pa se bodo lahko odločili tudi za brezplačno spremembo datuma za isto destinacijo.

Včeraj je v javnost sicer prišla neuradna informacija, da na Adrii razmišljajo, da bi v primeru, da Petrol ne bo mogel dovažati goriva v Maribor, za 14 dni odpovedali vse lete. To naj bi bilo za Adrio ceneje, kot pa če bi leteli iz Trsta.

Na ministrstvu za promet odločbe o zaprtju letališča Jožeta Pučnika še niso sprejeli. Kdaj se bo to zgodilo, še ni znano.

Letališče Jožeta Pučnika
Letališče Jožeta Pučnika FOTO: Aerodrom Ljubljana

Petrol: Mariborsko letališče nima ustezne infrastrukture

V Petrolu so že pred časom pojasnili, da na mariborsko letališče ne morejo dovažati goriva, ker infrastruktura ne omogoča varnega polnjenja letal.  Na tehnično neustreznost opreme za izvajanje oskrbe z gorivom je opozorila mednarodna letalska organizacija IATA (International Air Transport Association) po inšpekcijskem pregledu junija 2009. Po tem je ministrstvo za promet upravljavcu letališča naložilo, da pomanjkljivosti odpravijo. Ker upravljavec tega ni storil, so na Petrolu do nadaljnjega letališču prekinili dobavo goriva.

Ostale družbe so že sporočile, od kod bodo letele

Iz Maribora bo letela tudi družba Turkish Airlines. Air France bo letel iz Trsta, EasyJet in ČSA Czech Airlines pa bosta za to obdobje odpovedala vse lete v Slovenijo. JAT pa naj bi letel s portoroškega letališča.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

postchief
19. 03. 2010 11.48
Pa zakaj govorijo "letališče Maribor" in ne "letališče Edvarda Rusjana"? Za brniško pa govorijo vedno "letališče Jožeta Pučnika". Novinarji bi lahko poenotili nazive: ali z imenom letališča ali kraja.
Chatefucio
18. 03. 2010 23.20
blue 05, kaj misliš s temi "zelenimi busi"? Če meriš na letala, Adria ima v naročilu dva Airbusa 319 ki zadovoljujeta trenutne standarde, vprašanje pa je, kdaj ju bodo prevzeli...No ja, sej pri nas se vedno čaka dokler ni prepozno.
Chatefucio
18. 03. 2010 23.17
x12345, ne me smejat.
skydrol7
18. 03. 2010 22.01
hochstaplerij,banda in druga imena je potrebno dati na stran ,vemo da je nujno da se let.steza obnovi,razpoke na asfaltu so pa ze take da lahko kaj vecjega pade vmes kot koscki asfalta - vsi vemo kako je koncal Concorde....... predstavnik letalisca se boji da nebi motorji letal kaj vsrkali z steze ...... glej > nehati je treba z obtozbami in metati odgovornost od enega na drugega............ vse faktorje zakaj obnovitev steze na stran - varnost za potnike in posadke letal naj bi bil glavni fokus odgovornih za obnovitev steze in ker so ravno pri obnovi da se ne pozabi na koncu steze tudi EMAS ( Enginered Materiel Arest System ) Pozdravljeni
cepec22
18. 03. 2010 19.21
No pa smo tam. Ali sedaj vidite, kaj je Petrol in kaj je Adria. To je navadna banda Ljubljanskih nicvrednezev, ki z druzbo manipulirajo kakor koli hocejo. Drzava jih podpira saj so ljudje iz vlade prav vsi zraven, ce je denar. Ali ni zalostno? Ne morejo dobavljati goriva? Kaj pa potem delajo? Petrol je ze od nekdaj manipuliral z celo drzavo, sedaj pa seveda se bolj. No in kje je sedaj vlada, da jih ustavi? Ali sedaj vidite nesposobnost in neucinkovitost nase druzbe? Adria je drugi, vecji problem nase druzbe. Ze vnaprej vedo koliko bodo imeli zgube, da dobilo subvencijo. Ali je spolh vredno, da taksni se obstojajo? Vse v nasi drzavi so zveze, sorodstva in denar. Znanje sploh ni vazno saj je vse v Ljubljani, ostali pa smo tako in tako priveski. Morali bi stvari urediti in raznim Tufekom in se komu stopiti na prste. Pa ni tako, saj vsak ima na glavi toliko masla, da si tega ne upa narediti. Na zalost je tako in zato pac smo tam kjer smo. Balkanska kultura pomesana z zahodno hochstaplerijo. Nikoli se nismo in se ne bomo naucili nic iz zgodovine, vedno bomo majhni psi, ki lajajo, v sluzbi velikih, ki nas bodo preko nasi "dobrih" predstavnikov, se naprej pridno molzli. In to je Slovenija, taksna, kot si jo nismo nikoli zeleli.
x12345
18. 03. 2010 19.18
MISLIM, DA V SLOVENIJI OBSTAJA ŠE ENO LETALIŠČE! VOJAŠKO V CERKLJAH OB KRKI NA DOLENSKEM. STEZA JE BILA SICER PRED LETI LEPO PRENOVLJENA ZA POTREBE "NATA" VENDAR JE VPRAŠANJE ČE JE DOVOLJ DOLGA IN PRIMERNO OPREMLJENA ZA POTNIŠKA LETALA.
buderus
18. 03. 2010 18.33
buderus
18. 03. 2010 18.32
kosez
18. 03. 2010 18.24
Te pa jih naj OMV polni...
quantum
18. 03. 2010 18.13
IATA naredila inšpekcijo na MBX? Nemogoče. Ona tega ne počne direktno. IATA je združenje letalskih prevoznikov. Da je kdo tam delal ISAGO (IATA Safety Audit for Ground Operations) pa dvomim. Mislim da gre za nekaj drugega. Petrol nima kakšnega posebnega zaslužka na JET-A1 (letalsko gorivo) v Sloveniji. Trošarine so pre visoke. Trg majhen. Zakaj pa Petrol ne investira v infrastrukturo? Ravno s tem razlogom. Med drugim mu je Adria precej dolžna. Edini problem MXB je, da ves čas igra vlogo žrtev. Država mu naseda in pomaga pri pridobivanju sredstev. Dejstvo je, da imate po Evropi cel kup letališč, ki imajo infrastrukturo skoraj iz druge svetovne vojne, pa vseeno dobro funkcionirajo (Anglija, Italija; Exeter, Bristol, ...) In sedaj pridemo do problema. Slovensko gospodarstvo dela na principu "hochstapfler" efekta. Najprej vse v steklo, da se vidi razkoš, ostalo pa pride samo od sebe. V upravo dva do tri demagoge, če že ne teoretike (profesorje) in stvari špilajo same po sebi. Seveda vse skupaj financirajo banke ali pa EU fondi. In tukaj steklo začne pokat. No. Po tem principu JP (Adria) funkcionira že 15 let, AL pa tudi ne dolgo manj. Sedaj samo še čakamo da zasteklijo MXB pa POW.
odbogaposlan
18. 03. 2010 17.53
ne vem zakaj iz trsta, benetk letijo nizkocenovniki. pr nas pa s temi letališči sama jajca!
odbogaposlan
18. 03. 2010 17.52
pa toliko prerekanja!
Robberto
18. 03. 2010 17.51
Najbrž' hočejo/rabijo destinacija/letališče s krajša ime. Lažje rečiti "Maribor" kot pa "J.. P.." :-))
blue05
18. 03. 2010 17.23
glede na EU tožbe Sloveniji, bi potnike lahko vozili z 'zelenimi' busi', kurili manj goriva in manj onesnaževali....