Gospodarstvo

Adria Airways pričakuje jamstvo

Ljubljana, 27. 09. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog zakona o jamstvu za zavarovalno kritje letalskih prevoznikov. Zakon naj bi jutri na izredni seji potrdili poslanci državnega zbora.

Sprejem zakona je potreben za zagotavljanje nemotenega zračnega prevoza slovenskih letalskih prevoznikov v tujih državah z namenom zagotavljanja kritja povzročene škode tretjim osebam na zemlji. Država bo jamčila za kritje rizikov, ki presegajo 50 milijonov dolarjev in ne presegajo 750 milijonov dolarjev po škodnem dogodku.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

S sprejemom zakona se mudi zaradi izrednih potreb države kot solastnice letalskega prevoznika Adria Airways, saj bi v nasprotnem primeru lahko utrpela veliko gospodarsko škodo. Ob dejstvu, da so se pozavarovalnice po terorističnih napadih v ZDA odločile, da zavarujejo škodo, povzročeno tretjim osebam na zemlji, le do zneska 50 milijonov dolarjev, je sprejem omenjenega zakona edini način, da lahko Adria Airways in drugi slovenski letalski prevozniki nadaljujejo dejavnost zračnega prevoznika in izpolnjujejo obveznosti iz obveznega zavarovanja proti tretjim osebam.

Država bo z omenjenim zakonom zagotovila jamstvo za kritje rizikov slovenskih letalskih prevoznikov za primere vojne in terorizma ter podobna dejanja za škodo, povzročeno tretjim osebam na zemlji, in sicer za rizike, ki presegajo 50 milijonov dolarjev in ne presegajo 750 milijonov dolarjev po škodnem dogodku - za 750 milijonov tolarjev je namreč zavarovana Adria Airways. Podobno so že storile tudi evropske vlade, ki so sprejele sklepe, s katerimi so za določeno obdobje zagotovile državno jamstvo do vsote, za katero so zavarovani letalski prevozniki.