Gospodarstvo

Actavis zvišal ponudbo

Zagreb, 01. 09. 2006 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova ponudba za prevzem hrvaške Plive je vrednost delnic na borzi dvignila na rekordno raven.

Hrvaška farmacevtska družba Pliva
Hrvaška farmacevtska družba Pliva FOTO: POP TV

Nova ponudba za prevzem hrvaške Plive, ki jo je podalo islandsko farmacevtsko podjetje Actavis, je izzvala eksplozijo na zagrebški borzi. Actavis - ta naj bi v prihodnjih sedmih dneh objavil tudi javno ponudbo za prevzem - je za delnico Plive ponudil 795 kun, kar je 52 kun ali sedem odstotkov več, kot je za delnico ponudila ameriška družba Barr, ki je javno ponudbo za prevzem že objavila. Vrednost Plivinih delnic na borzi je poskočila na rekordnih 824 kun.

Hrvaška agencija za nadzor finančnih storitve je Actavisu objavo javne ponudbe odobrila v četrtek, potem ko je ta še zadnjič dopolnil ponudbo in priložil dodatno dokumentacijo, ki jo je zahtevala agencija. Actavis že ima 21,3 odstotka delnic Plive, za prevzem ostalih delnic pa je pripravljen plačati 11 milijard kun. Tako kot Barr je tudi Actavis mejo za uspešnost prevzemne ponudbe določil pri pridobitvi najmanj 51 odstotkov glasovalnih pravic na Plivini skupščini.

Barr, ki je v svoji ponudbi za delnico ponudil 743 kun - za nakup vseh delnic Plive je moral zagotoviti 13,8 milijarde kun -, sedaj proučuje Actavisovo ponudbo. Te dni, najkasneje do 8. septembra, pa bodo tudi sami hrvaški agenciji za nadzor finančnih storitev vročili novo, izboljšano ponudbo, piše Jutarnji list.

Da bi preprečili borzne špekulacije, je agencija v četrtek zjutraj zaustavila trgovanje z delnicami družbe Plina. Z delnicami se je znova začelo trgovati ob 14.45, takoj po začetku trgovanja pa je vrednost delnice poskočila z zaključne sredine vrednosti 780 kun na 824 kun za delnico. Skupna vrednost opravljenega prometa je znašala 8,625 milijona kun.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.