Gospodarstvo

775 milijonov dolarjev odškodnine

New York, 02. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški računalniški velikan Microsoft bo izplačal 775 milijonov dolarjev poravnave z družbo IBM, ker naj bi jo prizadel njegov monopolni položaj.

Microsoft mora družbi IBM plačati 775 milijonov poravnave, ker jo je, kot je odločilo sodišče, prizadel njegov monopolni položaj. "Sedaj, ko so te razprave o kartelih za nami, lahko tako Microsoft kot IBM nadaljujeta s poslovanjem, včasih s sodelovanjem, včasih tekmovalno, da bi tako zagotovila najboljše proizvode in storitve svojim kupcem," je povedal glavni svetovalec in višji podpredsednik v Microsoftu Brad Smith.

Microsoft je pristal tudi na plačilo 75 milijonov kredita IBM, ki ga bo ta namenil za uporabo Microsoftove programske opreme.

V protimonopolni tožbi zveznega pravosodnega ministrstva in 18 zveznih držav, ki so največjemu svetovnemu proizvajalcu računalniških operacijskih sistemov Microsoft očitali, da izkorišča monopolni položaj, so med prizadetimi družbami prepoznali tudi IBM.

Leta 2002 je Microsoft sicer dosegel poravnavo, ki jo je podprlo tudi sodišče. Poravnava med pravosodnim ministrstvom ZDA in devetimi zveznimi državami od Microsofta zahteva, da nekoliko spremeni poslovne metode in preneha ovirati konkurenco ter izsiljevati proizvajalce računalnikov.