Gospodarstvo

700 milijard dolarjev pomoči

Washington, 28. 09. 2008 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški kongres je dosegel načelni dogovor o načrtu za rešitev ameriške finančne krize.

Ameriški predsednik George Bush in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi.
Ameriški predsednik George Bush in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Reuters

Ameriški kongres je danes z administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha dosegel načelni dogovor 700 milijard dolarjev vrednega načrta za rešitev ameriške finančne krize. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je ob tem pojasnila, da je doseženi osnutek dogovora pred nadaljnjimi postopki najprej potrebno prenesti na papir.

"Še veliko dela bomo imeli, da dogovor dokončamo, vendar mislim, da smo na pravi poti," je ob doseženem dogovoru povedal ameriški finančni minister Henry Paulson, ki je sodeloval v maratonskih pogajanjih. Predstavniki kongresa so že izrazili upanje, da bi predstavniški dom o dogovoru glasoval že v ponedeljek, nato pa naj bi v prihodnjih dneh sledilo še glasovanje v senatu.

Dogovor predvideva, da bi finančno ministrstvo odkupilo dolgove, ki so si jih finančne inštitucije nakopičili skupaj z nakopičenjem hipotek. Denar naj bi kreditodajalcem, ki so se v finančni krizi znašli v velikih težavah, omogočil nadaljnje zagotavljanje kreditov, vlada pa bo kasneje pakete posojil s popustom poskušala prodati po najboljši možni ceni.

Banka Lehman brothers
Banka Lehman brothers FOTO: Reuters

Glavne točke dogovora je že pretekli teden predlagala Busheva administracija na čelu s Paulsonom, ki si prizadeva, da bi načrt uspel prepričati kongres, kjer imajo večino demokrati. Ti vztrajajo predvsem pri zahtevah po večjem nadzoru nad načrtom, po zaščiti kreditojemalcev, po pomoči lastnikom nepremičnin, ki se soočajo z rubeži, in po omejitvah plač direktorjev podjetij, ki bi jim država pomagala.

Vse zahteve so v osnutek dogovora vključili, kljub temu pa je jedro dogovora še vedno takšno, kot si ga je prvotno zamislil Bush. Zadovoljstvo ob sprejetem osnutku dogovora so med drugimi že izrazili v Beli hiši. Tiskovni predstavnik Tony Fratto je poudaril, da "cenijo prizadevanja obeh strank za dogovor o tem perečem in nujnem vprašanju".

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragon_13
28. 09. 2008 19.38
Zdej pa takoj jutr kupovat delnice, preden zrastejo za 50%!!
focus2031
28. 09. 2008 18.56
amerški psiho...3.del
njanez43
28. 09. 2008 18.54
Mislim pa, da pogled Busha na sliki zgoraj pove vse!
njanez43
28. 09. 2008 18.53
TOKE, mislim, da si ti bolnik, pa se tega niti ne zavedaš! Gospodarstva se ne da zavozit, posebej ne s strani politike v tako kratkem času, kot je bil na vladi JJ. Bojim se, da bo Slovenija zavozilo ogromno socialističnih in državnih privilegirancev, ki ne proizvajajo nobene dodane vrednosti, so samo strošek in to ne majhen! Če posluša levake se pogovarjajo samo o višjih penzijah, plačah, socialnih transferih, kdo bo pa ustaril to, kar bi oni delili, je pa za njih znanstvena fantastika. Bomo videli kako bodo sedaj ti trije manekeni s Kahrlnom Ehrjavcem izpolnili vse obljubili in dosegli še gospodarsko rast.
Kevdr
28. 09. 2008 17.45
oz ne ... zmotu sm se =D ... mislu sm lih obratno
Kevdr
28. 09. 2008 17.44
Po medijih sodeč itak da pahor
pojokov
28. 09. 2008 16.09
bomo vidli kdo bo bolj zavozu slovenijo..JJ al pahorčk????
focus2031
28. 09. 2008 15.42
zavozil cel svet...isto kot JJ slovenijo in zdaj bi pomagal....kakšen bolnik..