Gospodarstvo

50,7 milijona evrov za posodobitev proge

Ljubljana/Verona, 05. 12. 2008 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italija in Slovenija bosta začeli posodabljati železniško progo med Trstom in Divačo, ki je sestavni del projekta vseevropskega prednostnega omrežja od Francije do Ukrajine.

Državni sekretar ministrstva za promet Igor Jakomin je danes prejel odločbo o sofinanciranju študij in projektne dokumentacije za novo železniško progo Trst–Divača v višini 50,7 milijona evrov, ki jo je v Veroni podpisal evropski komisar za promet Antonio Tajani.

Kot so pojasnili na ministrstvu, predstavlja odločba Evropske komisije uspešen zaključek postopka zagotavljanja sredstev za izdelavo študij in projektne dokumentacije na omenjenem odseku. Višina z odločbo odobrenih sredstev s strani Evropske komisije znaša 50,7 milijona evrov; od tega Sloveniji pripade 56,6 odstotka oziroma 28,7 milijona evrov, preostalo, 22 milijonov evrov oziroma 43,6 odstotka, pa Italiji.

Posodobitev proge bo stala 50,7 milijona evrov.
Posodobitev proge bo stala 50,7 milijona evrov. FOTO: Reuters

Slovenija bo s temi sredstvi in s sredstvi iz proračuna pristopila k izdelavi prostorske dokumentacije, strokovnih podlag za državni prostorski načrt, sprejetju uredbe o državnem prostorskem načrtu, izdelavi projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in k izdelavi projektne dokumentacije za izvedbo gradnje nove proge. Skladno z odločbo se izvedba navedenih aktivnosti načrtuje od decembra letos do decembra 2013.

Nova proga med Trstom in Divačo

Kot je znano, gre za čezmejni železniški projekt, kjer sodelujeta Slovenija in Italija in katerega osnovna izhodišča je določil memorandum o soglasju med ministrstvoma obeh držav o izvedbi čezmejne železniške povezave Trst–Divača kot sestavnega dela šestega prednostnega projekta vseevropskega prometnega omrežja TEN-T Lyon–Trst– Divača/Koper–Divača–Ljubljana–Budimpešta–Ukrajina.

S subvencioniranim denarjem bo Slovenija izdelala tudi prostorsko dokumentacijo.
S subvencioniranim denarjem bo Slovenija izdelala tudi prostorsko dokumentacijo. FOTO: POP TV

Omenjeni memorandum je bil podpisan v Rimu 17. julija lani z namenom, da se ga vključi v skupno slovensko-italijansko vlogo za pridobitev sredstev za sofinanciranje izdelave prostorske, investicijske in projektne dokumentacije za novo progo Trst–Divača. Skupno slovensko-italijansko vlogo za pridobitev sredstev za sofinanciranje so v Bruselj posredovali julija 2007.

Jakomin je ob tej priložnosti – do podpisa je prišlo v Veroni na konferenci z naslovom Verona, križišče evropskih poti – izrazil zadovoljstvo nad doseženim dogovorom z italijanskimi kolegi glede posodobitve železniškega odseka med Trstom in Divačo ter izrazil prepričanje, da bo sodelovanje z italijansko stranjo uspešno.

Zahvalil se je tudi Evropski komisiji za pomoč in podporo pri dosedanjem delu v zvezi z dodelitvijo in porabo evropskih sredstev Sloveniji, pa tudi za razumevanje in konstruktivni duh glede razreševanja drugih aktualnih zadev, so še sporočili z ministrstva.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yeyo.white
07. 12. 2008 03.49
lahko posodabljajo kakor hocjo, ker zivimo v sloveniji itak ne bo nobene razlike... vlaki bodo se vedno redno zamujali... v sloveniji en sam vlak na eni sami voznji zamudi neprimerljivo vec, kakor vsi vlaki v celem letu na japonskem.... nesposobni do amena... da ne govorim, da zeleznice oziroma strojevodja ne ve kdaj naj bi se vlak grel in kdaj naj bi se uporabljala klima...
dubliner
06. 12. 2008 20.17
Pohvalno, ampak lahko bi jih še več posodobili.
fantodfare
05. 12. 2008 17.32
he,he, Budalosti! Posodabljajo te železnice vsako leto, vsako leto pa se dlje voziš, he.he vse ste zagonili, he,he