Gospodarstvo

400.000 evrov za upravo

Portorož, 30. 05. 2007 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava Istrabenza bo kljub drugačnim priporočilom Kada in Soda dobila 400.000 evrov bruto nagrade, nadzorni svet pa polovico manj.

Bavčar je zavrnil namige o managerskem odkupu
Bavčar je zavrnil namige o managerskem odkupu FOTO: POP TV

Lastniki Istrabenza so na skupščini, na kateri je bilo navzočega 78,38 odstotka kapitala, podprli vse predlagane sklepe uprave in nadzornega sveta družbe, med drugim predlog sklepa o delitvi lanskega dobička. Večina kapitala tako ni podprla nasprotnih predlogov Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) za nižje nagrade upravi in nadzornikom. Lastniki so se tudi seznanili z odločitvijo nadzornikov, da sedanji upravi od junija podaljša mandat za prihodnjih šest let.

Kot je na novinarski konferenci v Portorožu po koncu skupščine dejal predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, bo skladno z odločitvijo skupščine družba od 9,11 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2006 za dividende namenila 3,37 milijona evrov oz. 0,65 evra bruto na delnico. Uprava družbe bo dobila 400.000 evrov bruto nagrade, nadzorni svet pa polovico manj. V druge rezerve družbe iz dobička naj bi Istrabenz po predlogu namenil 5,14 milijona evrov.

Kad in Sod sta predlagala nižje nagrade

Kad in Sod, ki imata skupaj z nekaterimi pokojninskimi skladi v državni lasti v Istrabenzu 29-odstotni lastniški delež, sta predlagala, da tričlanska uprava družbe - z junijem bo le dvočlanska z Bavčarjem in Srečko Kendo, saj bo Aldo Gabrijel prevzel funkcijo svetovalca uprave - namesto 400.000 evrov bruto dobi 92.000 evrov bruto, nadzorniki pa bi ostali brez nagrade za lansko leto.

Delničarji so pooblastili upravo za pridobivanje lastnih delnic. Po predlogu bo lahko uprava za sklad lastnih delnic odkupovala do največ 10 odstotkov kapitala, cena za delnico pa ne sme biti za 50 odstotkov nižja od zadnje revidirane knjigovodske vrednosti delnice in ne več kot 15 odstotkov višja od ponderirane povprečne tržne cene v zadnjih 15 dneh pred sklenitvijo pogodbe o nakupu lastnih delnic.

Istrabenz je podvojil čisti dobiček
Istrabenz je podvojil čisti dobiček FOTO: POP TV

Omenjeni sklad lastnih delnic bo namenjen za izplačila nagrad članom uprave, vodilnim delavcem družbe in z njo povezanih družb ali za umik delnic.

Bavčar je ob tem zavrnil namige, da gre pri kupovanju lastnih delnic za začetek managerskega odkupa Istrabenza. Dejal pa je, da bo vodstvo družbe o nakupu razmišljalo takrat, ko bodo paradržavni skladi začeli s postopkom prodaje delnic Istrabenza.

Prvi mož družbe je lanske poslovne rezultate ocenil kot zelo uspešne, saj so za petino povečali prihodke in več kot podvojili čisti dobiček. Uprava je svojem prvem mandatu za sedemkrat povečala prihodke in za trikrat neto dobiček, skupina Istrabenz pa že upravlja z milijardo evrov sredstev. Bavčar je ob tem napovedal še boljše rezultate, družba pa bo še širila svojo dejavnost na področje informacijske tehnologije.

Za naložbe bo družba, ki načrtuje 636,15 milijona evrov prihodkov in 26,35 milijona evrov čistega dobička, kar je za 11 odstotkov oz. osem odstotkov manj kot lani, letos namenila 100 milijonov evrov. Precej teh sredstev bo šlo v razvoj stebra informacijske tehnologije in energetiko.

Nižji načrtovani prihodki in čisti dobiček za letos so po Gabrijelovih besedah kljub vključitvi dela Mercatorjevega poslovanja v bilanco Istrabenza - ta je 22,71-odstotni lastnik Mercatorja - posledica odprodaje deleža družbe v podjetju Istrabenz Gorenje. Ta se je poznala tudi pri rezultatih v prvem letošnjem četrtletju, saj je Istrabenz zabeležil za 21 odstotkov manj prihodkov kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa se je znižal za 55 odstotkov. Po pričakovanjih uprave Istrabenza naj bi se nižji čisti dobiček kompenziral pri šestmesečnih rezultatih, saj bo nanj pozitivno vplivala prodaja deleža v Banki Koper, ki je bila opravljena aprila.

Kenda je spregovoril o Istrabenzovem turizmu, pri čemer je dejal, da z rezultati niso zadovoljni, saj se je število nočitev znižalo. Istrabenz letno v svojih nastanitvenih zmogljivostih ustvari 400.000 nočitev, slabše rezultate turističnega dela Istrabenza pa je Kenda pripisal stroškom gradnje Hotela Palace in slabemu vodenju v preteklosti.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
30. 05. 2007 20.28
"Če so dobro poslovali si zaslužijo tudi dobre nagrade... " No, glede na nagrade ki so jih pobrali komunisti, so očitno dobro poslovali...
PraviSvobodnjak
30. 05. 2007 20.26
Če že tako želiš, bom pa omenil komuniste. Komunisti so barabe. Če so dobro poslovali si zaslužijo tudi dobre nagrade... Sicer pa... Dejstvo, da je nafta vedno dražja, pomeni kvečjkemu, da je bilo težje ustvariti razliko - pri prodaji nafte. Drugače pa pri Istrabenzu že kar nekaj časa ni nafte, so vse prodali podjetju OMV.
badabum
30. 05. 2007 19.07
matr...Pri njih se pa splača biti v upravi:)
HandOfSteel
30. 05. 2007 17.33
Pa se tole ... frajarji so podvojili dobicek, ja kako so hudi managerji, to je bilo pa res tezko, nafta iz dneva v dan drazja zdaj se pa hvalijo kako so dobri gospodarji oz. managerji, ja, pri teh cenah je to res tezko ... zalost !
HandOfSteel
30. 05. 2007 17.28
Pa naj mi se nekdo omeni komuniste ... to so sele barabe, prasijo se pri koritu, da bi pa delavcem izplacali nagrade, kje pa ...