Gospodarstvo

24-urna stavka na sedmem pomolu

Trst, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaposleni na sedmem pomolu v tržaškem pristanišču so začeli 24-urno splošno stavko, saj se ne strinjajo z reorganizacijo dela, ki jo predlaga vodstvo mešanega podjetja Trieste International Container Terminal, ki je je v 49-odstotni lasti Luke Koper.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Sindikati CGIL, CISL, UIL Trasporti, UGL Mare in Union Quadrine soglašajo z načrtom Trieste International Container Terminal (TICT), po katerem naj bi tržaška pristaniška oblast s pomola umaknila vseh 85 dodeljenih pristaniških delavcev, nato pa bi TICT zaposlil nove delavce pod novimi pogoji. Stavka se je začela ob 6. uri zjutraj. Predlog, da TICT po novem načrtu zaposli samo 55 delavcev, je za sindikate nesprejemljiv. Prav tako pa predlog ne sovpada z dogovori o zmanjševanju števila zaposlenih na sedmem pomolu ob podpisu 30-letne koncesijske pogodbe. Glede na nastale razmere se predstavniki sindikatov sprašujejo tudi, ali je v ozadju dogajanja še tretji akter, morda nov koncesionar na sedmem pomolu za pretovor zabojnikov.

Zjutraj se je sestal tudi pristaniški odbor, ob 11.30 pa je napovedan zbor sindikatov, kjer bodo stavkajoči odločali o nadaljnjem ravnanju ter o nadaljevanju ali prekinitvi stavke. Sindikati CISL, UIL in UGL Mare so sicer že 3. septembra začeli stavko v obliki odpovedi nadurnemu delu.