Gospodarstvo

Tasič vendarle odstopil z mesta župana

Ljubljana, 22. 06. 2009 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
8

Direktor SŽ Matic Tasič je odstopil z mesta župana, kot je od njega pričakoval nadzorni svet in minister Vlačič. NS je sicer obravnaval tudi ukrepe vodstva za izboljšanje poslovanja.

Predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic Andrej Godec
Predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic Andrej Godec FOTO: Kanal A

Nadzorniki Slovenskih železnic – SŽ so na današnji seji obravnavali poslovanje družbe in razpravljali o ukrepih, ki jih je pripravil novi generalni direktor Matic Tasič. Seznanili pa so se tudi s Tasičevo nepreklicno odstopno izjavo z mesta župana občine Prevalje, kar sta zahtevala predsednik NS Andrej Godec in minister za promet Patrick Vlačič.

Sicer pa so nadzorniki sejo prekinili in jo bodo nadaljevali v torek. Na nadaljevanju seje bo nadzorni svet "celovito obravnaval izvedbeni strateški načrt z vsemi ukrepi, vključno z ukrepi za zagotavljanje kapitalske ustreznosti z morebitno dokapitalizacijo", so sporočili s SŽ.

Slovenske železnice so v prvih petih mesecih sicer pridelale približno 20 milijonov evrov izgube. Matic Tasič, ki je krmilo družbe prevzel 17. marca, je pripravil ukrepe za izboljšanje poslovanja, s katerimi naj bi prihranili približno 47 milijonov evrov.

Generalni direktor SŽ Matic Tasič
Generalni direktor SŽ Matic Tasič FOTO: POP TV

Ukrepi, usmerjeni v znižanje stroškov dela

Ukrepi so usmerjeni predvsem v znižanje stroškov dela, ki imajo v strukturi vseh stroškov približno 60-odstotni delež. Tako naj bi uvedli 36-urni delovni teden za najmanj 85 odstotkov zaposlenih v sistemu Slovenskih železnic, predvidena sta tudi znižanje plač delavcem z individualno pogodbo za deset odstotkov ter ukinitev bonitet in stimulacij.

Tasič je na novinarski konferenci 11. junija zatrdil, da bo obljube, ki jih dal, tudi izpolnil. "Morajo pa biti izpolnjeni tudi vsi ostali okvirji, da lahko to zgodbo pripeljemo v uspešen zaključek," je tedaj še poudaril.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prevalcanka
23. 06. 2009 01.35
mogli bi ga pustit za župana Prevalj,vsaj do naslednjih volitev....norci sam da bo šov spet dnar za predčasne volitve!
Flamini14
22. 06. 2009 17.35
Oh parazit, kar dvojno plačo je hotel imet, toliko ljudi pa brezposelnih ...
tron3
22. 06. 2009 16.21
Spet so kredit vzeli, da so plače dobili. DO KDAJ ŠE BO TAKO?
kar_1ka
22. 06. 2009 14.03
nekje mora not prinest tiste odstotke, ki jih bo zgubil pri ajznponarski plači
brb17
22. 06. 2009 13.00
Pa zakaj more bit generalni direktor, naj ostane župan :)
Tine Likar
22. 06. 2009 10.59
plača župana prevalj zdalč ni taka da bi si želel zato ostati župan. ima pa že kake druge namene.
snupy1
22. 06. 2009 10.10
Ja tko je to v naši državi. Nekateri lahko sedijo na dveh stolčkih in vlečejo dve plače ( pa ne majhne) brezposelnost pa narašča, tko da eni tud za kruh in mleko nimajo. Pa ne me j... da lohka kvalitetno dela na obeh položajih. Taki ljudje so polovičarji in si ne zaslužijo vodilnih mest.
filjaksla
22. 06. 2009 10.06
Predsednik NS navaja v svojih dokumentih, da je v podjetju SŽ delal preko 30 let na najodgovornejših položajih, torej je v tej državi res najbolj usposobljen človek za kazanje poti iz krize. Pa še nihče se ne bo spomnil, da kriza ni od včeraj, ampak traja že preko 30 let. Minister za promet je postavil pravega strokovnjaka na pravo mesto. Minister vs SŽ ena : nič.