Fokus

Kadrovska rošada na vrhu Darsa: v igri tudi Tomaž Vesel

Ljubljana, 20. 10. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
99

Predvidoma prihodnji četrtek bo znano, kdo bo po novem vodil Dars. Aktualni predsednik uprave, David Skornšek, je za rubriko 24UR Fokus potrdil, da se po letu dni umika z najvišjega položaja. Kljub temu želi ostati v upravi, vendar ne več na najbolj izpostavljenem mestu. Na drugi strani aktualni član uprave in vidni član stranke Gibanja Svoboda, Andrej Ribič, ne skriva, da bi rad zasedel Skornškov stolček. A v zadnjih dneh se med kandidati za novega člana uprave, morebiti celo njenega predsednika, omenja tudi Tomaža Vesela, nekdanjega kandidata za evropskega komisarja, ki mu vladajoča politika očitno išče novo delovno mesto. Kaj na naše novinarsko vprašanje odgovarja Vesel?

V Darsu, največji državni družbi, so vedno prevladovali močni politični interesi. Za nocojšnjo rubriko 24UR Fokus smo se pogovarjali s predsednikom nadzornega sveta Andrejem Šušteršičem. Nazorno razlaga, kakšen je učinek političnega kadrovanja, ki se iz uprave prenese na prvi ali drugi nivo v družbi. "V zgodovini Darsa je bilo vedno neko politično kadrovanje. Velikokrat, tudi v aferi izpred leta dni, je bil največji problem, da nekateri ljudje, ki so bili kadrovani, niso bili sposobni za ta delovna mesta, ki so jih opravljali, in na podlagi tega so se dogajale nepravilnosti."

Dejstvo je, da bo v naslednjih dneh Dars dobil novo vodstvo. Trenutni predsednik uprave, David Skornšek, namreč potrjuje, da se umika. "Mislim, da smo dobro opravili stvari. Recimo, da je to eno leto bilo dovolj. Jaz sicer imam še željo sodelovati z Darsom, ampak ne v tej obliki," pravi.

24UR Fokus ob 19. uri: v nocojšnjem prispevku boste lahko videli, kaj se po razkritju afere podkupovanja dogaja v Darsu. Prav te dni bo namreč minilo eno leto od serije prispevkov, v katerih smo razkrili, da je tam nekaj hudo narobe. Od posnetka, na katerem naj bi po besedah zakrite priče davčni svetovalec Rok Snežič prejemal podkupnino, do sumov korupcije, prirejanja javnih razpisov, favoriziranja in celo kartelnega dogovarjanja. Kako daleč so preiskave? Se je politika res umaknila iz največje državne družbe?

Predsednika uprave iščejo s povabilom

Nadzorniki so pred slabima dvema tednoma soglasno odločili, da bodo novega predsednika uprave poiskali s povabilom. To je, pojasnjuje Šušteršič, ena od treh možnosti, ki jih imajo na voljo. Namesto tega bi lahko izvedli razpis, na katerega bi se kandidati prijavili, lahko pa bi najeli tudi kadrovsko agencijo, ki bi poiskala ustreznega predsednika uprave. 

Prihodnji četrtek bo torej devet nadzornikov na sejo prineslo zapečatene kuverte, v katerih bodo njihovi potencialni kandidati. "Te ovojnice, v kateri bodo imena, bo prevzela kadrovska komisija nadzornega sveta. Preverili bodo, ali kandidati pravno formalno izpolnjujejo pogoje, in nato bodo priporočili, kateri je najbolj ustrezen kandidat ali kandidatka. Nadzorni svet se bo potem odločil, koga bo povabil na razgovor. Mislim, da bomo do roka, ko Skornšek zaključuje, končali ta postopek," dogodke prihodnjih dni razlaga Šušteršič.

"O tem ne vem prav nič!"

Več med seboj nepovezanih virov nam je v zadnjih dneh potrdilo, da bi se med kandidati, ki jih bodo nadzorniki v četrtek prinesli na sejo, lahko pojavilo tudi ime Tomaža Vesela, nekdanjega predsednika Računskega sodišča in nekdanjega slovenskega kandidata za evropskega komisarja. "O tem ne vem prav nič!" je Vesel odgovoril na naše novinarsko vprašanje – ali bo, če bo dobil povabilo nadzornikov na razgovor v upravo Darsa, rekel "ja".

Na drugi strani pa Andrej Ribič, nekdanji dolgoletni predsednik uprave Elektra Ljubljana, ki v upravi Darsa sedi slabi dve leti, ne skriva svojih ambicij po prevzemu vodilne funkcije. Na naše vprašanje: "Če bodo nadzorniki za, boste to sprejeli?" odgovarja: "Ja, verjetno bom sprejel. Ker če sem že začel delo, bi ga rad tudi končal."

KPK: Zelo je pomembno, kdo je kadrovan v državna podjetja

Da je zelo pomembno, kdo je kadrovan v nadzorne svete in uprave družb v državni lasti, odločevalce nagovarja Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije. "Mi seveda razumemo, da so to ljudje, ki jih imenuje politika ... ampak bi si želeli, da so ti ljudje strokovno kompetentni, da imajo visoko stopnjo integritete in da delajo v dobro države. Torej da se absolutno razmejuje vedno zasebna korist od javne koristi," pravi. In dodaja, da bi se morali vsi ti ljudje, ki so na koncu imenovani na te pozicije, zavedati, da delajo v državni družbi, ki ima javno premoženje, kar pomeni delati v javno dobro: "Ne pa da pogosto prihaja do mešanja in do konflikta interesov."

Afera podkupovanje leto dni kasneje: nova era ali stare prakse?

V nocojšnji rubriki 24UR Fokus boste sicer videli, kje so po letu dni vse preiskave – kriminalistična, preiskava Komisije za preprečevanje korupcije in preiskava Agencije za varstvo konkurence.

Konec avgusta je bila zaključena najbolj obsežna forenzična revizija, ki so jo zadnje mesece v Darsu izvajali forenziki Ernst & Young. Revizijo je odredil upravljavec državnega premoženja Slovenski državni holding pod vodstvom Žige Debeljaka. "Posebni revizor je o ugotovitvah revizije pripravil pisno poročilo, s katerim se bo skupščina uradno seznanila po obravnavi na nadzornem svetu. Ugotovitve posebne revizije bodo objavljene. Do takrat pa podrobnosti iz revizijskega poročila SDH ne sme komentirati, ker so zaupne narave," sporočajo iz SDH. Mi smo informacije o najbolj spornih poslih prejeli neuradno.

Nadzorni svet je sicer končno poročilo na mizo dobil prejšnji teden. Pregledanih je bilo kar 235 poslov. Največ jih je v obdobju zadnjih petih let, torej med leti 2019 in 2023, ko sta Dars vodila Valentin Hajdinjak in njegov predhodnik Tomaž Vidic. Nekaj revidiranih poslov pa sega tudi v leto 2014. Neuradno je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, nekateri posli pa imajo celo znake kaznivega dejanja, je neposreden predsednik nadzornega sveta Andrej Šušteršič. "Določene posle bomo naknadno še revidirali z bolj podrobno forenzično preiskavo." V današnji rubriki 24UR Fokus boste videli, kateri so najbolj sporni in ali bo Dars na podlagi ugotovitev sprožil odškodninske tožbe zoper nekdanje vodstvo.

Že pred tem pa je bila zaključena manjša revizija, ki jo je odredil nadzorni svet. "Preverili smo 19 poslov, od katerih je bilo šest takih, kjer so se pojavile nepravilnosti. Gre predvsem za nepravilnosti slabega gospodarjenja s sredstvi, kartelni dogovor in podobno," dodaja Šušteršič.

Fokus Dars

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
20. 10. 2024 12.44
+1
Odkar so nsi in janševcem ukinili bankomat na lokaciji dars-a so še posebej nagajivi, nemogoči....
tv1206802
20. 10. 2024 12.25
+1
Poznam ljudi, ki so nekateri bolj drugi manj povezani z DARS. Tudi nekako vem kako so potekale kuverte in vse ostalo. Določena odvetniška pisarna ima lovke zelo vpletene in so nedotakljivi, ker delajo pametno, a v ozadju ravno oni odločajo kdo bo kje sedel in kdo bo dobil posel.
metkavrh
20. 10. 2024 12.07
+1
Pa kakšen Vesel neki!!! Dejte ga že pozabit! Naj lepo DARS prevzame Ribič, k je že zdej na Darsu in to je to! Vesel naj gre pa v pozabo!
Castrum
20. 10. 2024 12.02
+2
A ste opazili, da odkar je Dvojina Golob ovaden s strani policije, nihče v koaliciji ne uporablja več besed "janšizem" in "janšisti"?....le zakaj?....sam prašam...
Rudolf Maister
20. 10. 2024 11.47
+2
No saj jutri bo malo miru pred frenkom ,danes pod večer se namreč vrača v ustanovo. Drži se frenk ,prosimo ne preskakuj terapij
frenk707
20. 10. 2024 11.42
-3
Največji delež korupcije in kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje.
frenk707
20. 10. 2024 11.40
-4
Tako kot pri vsaki zadevi v tej državi tudi mimo dars-a ne moremo, da ne napišem, da so to škodljive posledice janšizma, ker janšizem ni samo ideologija ampak je tudi poslovni model, ki ga privlačijo velike količine javnega denarja.
ZIPPO
20. 10. 2024 11.36
+6
Na DARSU se je pokradlo za deset koroških avtocest, avtoceste pa še vedno ni, 20 let. Minister HAN bo že vedel kaj o tem, če ne naj pa svojega dobrega frenda Feštajna vpraša.
Rde?a pesa in hren
20. 10. 2024 11.33
+6
tam vsaka plitika ki je aktulana na oblasti kasera miljnoe od avtocestnega gnarja... zato mora met vedno vsak svojga gor da pipico in kanale preusmerja. banan republika kot vse tiste v centralnem delu južnega kontinenta, razlika je samo da smo mi bele barve kože oni pa temnejše, ampak mentaliteta pokvarjencev pa zmer ostaja ista, kprupcija ne pozna meja in barve kože. zato slovanij čista kopija banan republik kot se jim reče.
Soba102
20. 10. 2024 11.33
+5
Aaaaaaa to mu je bilo obljubljeno namesto komisarja. Pa naj nobeden iz svobode ne trdi drugače,ker narod ni nor.
bc123456
20. 10. 2024 11.28
+8
PSI lajajo , karavana KRADE naprej
Vselepo
20. 10. 2024 11.22
+11
Golob pravi kaj bo bozicnica za upokojence, itak znajo zivet v revščini, midva t Tino pa rabiva za potovanja.......
kiropraktik
20. 10. 2024 12.22
V blagajni ni denarja! Pokojninska blagajna izplačuje pokojnine ki jih je dvignila vlada brez pogoja glede vplačil vanjo/ minimalne pokojnine/ pokojnine borcem, še 80 let po koncu vojne, pokojnine "zaslužnim umetnikom" .... Državna blagajna je tudi prazna: Ukrajina, Gaza, NVO, Romi, migranti ! Vsi imajo prednost!
Grma53
20. 10. 2024 11.20
+12
Se vidi, da se Svobodi čas izteka, pa hitijo pokrasti kar se še da, preden za vedno izginejo na smetišču zgodovine
iziizi
20. 10. 2024 11.20
+4
bravo a bo plača takšna kot pri invalidskih upokojencih 350 eur
INAZ
20. 10. 2024 11.19
+10
Eni se pa samo svaljkajo s funkcije na funkcijo.
frenk707
20. 10. 2024 11.13
-5
... nekateri posli pa imajo celo znake kaznivega dejanja,... nič čudnega, ko so imeli poleg prste janševci in farški.
Vselepo
20. 10. 2024 11.21
+8
frenk707, se zelo motis bili so SD in NSI, ter celoten Golobnjak......
frenk707
20. 10. 2024 11.38
-2
frenk707
20. 10. 2024 11.11
-5
V nsi ne morejo pozabiti, kako lepo je bilo, dokler so imeli bankomat na lokaciji dars-a.
Poved
20. 10. 2024 11.06
+6
Glede na dosedanjo prakso bodo proglasili Vesela, potem pa naslednji dan zamenjava z Ribičem.
ne rabimo predsednika
20. 10. 2024 11.24
+4
in Veseli jih bo tožil za mastno odškodnino (kot Nataša) in seveda jo bo dobil
Janez Novak 13
20. 10. 2024 11.00
+7
Veseljak bo lahko kmalu kandidiral za ustavnega sodnika. Čez eno leto potečeta mandata sodniku Šorliju in sodnici dr. Mežnarjevi.
ap100
20. 10. 2024 11.03
+3
kle bi celo rekel , da zna biti bistveno boljši od njiju
AMZS
20. 10. 2024 10.57
+7
Tud vesel pocasi zgublja svobodni spomin kaj je dobil v zameno za kosovo.