EU volitve

Ali Slovenija na silo troši evropski denar?

Koper, 29. 04. 2019 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
6

Ministrstvo za kmetijstvo z razpisom namenja 2,4 milijona evrov za obnovo ribiških pristanišč. Ker pa so ta bila obnovljena že v prejšnji finančni perspektivi, se na tri razpise ni prijavila nobena obalna občina. A kot kaže, se bo za četrti razpis le našla rešitev, kje in kako porabiti denar. 

Ribiška pristanišča v Kopru, Izoli, Piranu in Strunjanu so že pred nekaj leti dobila nove preobleke in ni šlo zgolj za kozmetične popravke: olajšan dostop do plovil, električne in vodovodne napeljave, boksi za shranjevanje opreme, pa ledomati, tudi prodajni pulti. Vse to so investicije, ki so vzdolž celotne slovenske obale našim ribičem precej izboljšale delovne pogoje.

Za vse te investicije so občine evropska sredstva počrpale še iz perspektive 2007–2013. V novi perspektivi 2014–2020 je Evropski sklad za ribištvo Sloveniji za infrastrukturno prenovo in opremo ribiških pristanišč namenil še dodanih 2,4 milijona evrov.  

Do namenskega denarja so upravičene obalne občine, a ker so te svoja pristanišča že prenovila, interesa ni bilo. Trije razpisi so bili zato neuspešni. Kot so danes pojasnili na ministrstvu, "je tako ministrstvo objavilo še četrti javni razpis z namenom, da omogoči občinam ureditev še neurejenih ribiških pristanišč na slovenski obali".

Z evropskimi sredstvi naj bi uredili vhod v Jernejev kanal v Seči.
Z evropskimi sredstvi naj bi uredili vhod v Jernejev kanal v Seči. FOTO: Damjan Žibert

In tokrat so, kot kaže, našli interesente – vhod v Jernejev kanal v Seči, kjer je sedaj vezanih nekaj plovil, bo dodobra prenovljen in poglobljen. Investicija, v katero se občina sama ne bi spuščala. 

"Predvsem je naš interes, da do investicije, ki ni iz naslova ministrstva za kmetijstvo, pač pa gre za investicijo evropskega sklada za ribištvo, seveda pride," je 10. aprila dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Ker če sredstev ne bi počrpali, bi bilo v prihodnji perspektivi Sloveniji namenjenega manj denarja, priznavajo na ministrstvu. 

"Investicija je ocenjena približno na 2,4 milijona evrov," je še povedala Pivčeva. Kar pa je pri vsem skupaj najbolj zanimivo - to je točno toliko, kot je v skladu namenskega denarja. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
04. 05. 2019 16.28
Dejstvo in čista resnica: 2 km stran je nekdo odkril umetno jezero, kočica, vse ograjeno, vse zaprto, vstopnina, če je slučajno odprto, zaščiten del za redke ptice, pa napis, da je denar prispevala EU. Kako, tako blizu si doma, pa si prvič slišal za to???
Franc Remškar
30. 04. 2019 15.30
V kolikor bo sklad sprevidel, da ne gre za prevaro (goljufijo:) bo seveda denar nekaterim dobrodošel! Ali gre res za ribiško pristanišče ali le za ne legalno pri vezališče zasebnikov v rekreativne namene in kakšen ribolov - krivolov?
User1538643
29. 04. 2019 21.52
+1
Naj razdelijo še kaj med ljudi...
dunc46
29. 04. 2019 21.35
+4
S tem EU denarjem delajo samo krozne.... Sposobnost pa taka...
Franci Luzar
29. 04. 2019 21.30
+3
hočemo? politiki,hočejo Piranski zaliv ?a še to kar imamo sedaj propada in je sam odpad notri,torej gdo pospravlja denar za saniranje?
felix59 drugič
29. 04. 2019 20.49
+10
Bolje bi bilo , Ali Slovenija na silo Krade denar ? Ne , ne na silo , to se krade kot podmazano .