Dejstva

Zadnji žebelj v krsti: 'Slovenija, nisi več konkurenčna'

Ljubljana, 11. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
70

Slovenija ni več konkurenčna, svari Blaž Brodnjak. Zanimiva postaja sosednja Hrvaška, ki privablja podjetja ter razvojni in vodstveni kader. Da bi se Slovenci v tujini vrnili in da bi privabili tuji kader, vlada predlaga popust pri dohodnini, ki bi znašal 4000 evrov na leto. Je to dovolj? Je ukrep diskriminatoren do slovenskih delavcev, ki ostanejo doma?

Nekatera največja mednarodna podjetja s področja informacijske tehnologije razmišljajo o selitvi na Hrvaško ali pa že zapirajo pisarne v Sloveniji in sedež selijo na Hrvaško, pripoveduje predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. "To je zame zadnji žebelj v krsti sporočila; Slovenija, nisi več konkurenčna." Elan med mednarodnimi korporacijami upada. "So mi že predstavili nov kontakt, ki je pa dama iz Hrvaške." 

Hrvaška pa hitro raste; uvedli so dodatne spodbude za digitalne nomade, razbremenjujejo plače, postajajo zanimivi za razvojni in vodstveni kader. Brodnjak je zato neposreden, da bi imel tam precej višjo plačo. "V Zagrebu bi to bilo okoli 60 odstotkov, v Čakovcu, kjer je t. i. prirez, celo nič odstotkov, bi bila pa 71-odstotna razlika." V Avstriji pa skoraj 40-odstotna. "Smo povsem nekonkurenčni s Hrvaško in Avstrijo, da ne omenjam Srbije, kjer so te razlike še bistveno višje." 

Več proizvajati za višje plače?

Vsi si želimo, verjame Brodnjak, da ne bi konkurirali z nizkimi cenami, ker to pomeni nizke plače. Če želimo dosegati višje plače, pa moramo proizvajati storitve, rešitve, izdelke višje kakovostne ravni, ki tekmujejo potem z znamkami, narejenimi v Nemčiji, Avstriji in Švici. "Da dosežemo isto ceno kot oni, moramo imeti še višjo kakovost in to lahko dosežemo samo z razvojnimi kadri, ki so to kakovost sposobni pripeljati v prvi plan." Slovenija potrebuje mednarodno konkurenčne razvojne kadre, izpostavlja Brodnjak, s katerimi bomo dvignili kakovost izdelkov in posledično tudi naše plače. 

300 evrov na mesec, 4000 na leto

Da bi se Slovenci v tujini vrnili in da bi privabili tuji kader, vlada predlaga za tiste, ki imajo dvakrat višjo plačo od povprečne, zmanjšano dohodnino za sedem odstotkov plače. Tako bi denimo razvojnik dobil 333 evrov več na mesec, na leto skoraj štiri tisoč. Bi pa to lahko koristili le mlajši od 40 let, ki v zadnjih dveh letih niso živeli v Sloveniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bi ga privabili?

Dr. Timotej Homar je bil v tujini devet let, najprej na Nizozemskem na doktoratu na univerzi v Amsterdamu, nato je delal v Nemčiji na Evropski centralni banki. Zdaj v Deloittu kot višji menedžer svetuje bankam. Preden se je odločil za vrnitev v Slovenijo, je upošteval zanimivost dela, ekipo sodelavcev in plačilo, na kar vplivajo davki in prispevki. Izračunal si je, kaj lahko pričakuje. "Stopnje obdavčitve so v Nemčiji nekoliko nižje, sploh pri višjih stopnjah dohodka, ampak sem imel v Sloveniji boljše možnosti napredovanja." A pomembno je, da ohranja stik s tujino. 

Bi ga privabili s sedemodstotnim popustom pri dohodnini? "Bi me privabilo, ne bi pa se vrnil samo zaradi tega, ker so se davki spremenili." Sicer pričakuje, da se jih bo vrnilo več. "Delodajalec jim bo lahko dal ponudbo, ki bo zanimiva za več kandidatov." 

Izpostavlja Nizozemsko, kjer poznajo t. i. pravilo 30 odstotkov, kjer je dohodnina nižja za strokovnjake iz tujine, za katere njihov delodajalec davčnemu uradu utemelji, da je na Nizozemskem pomanjkanje teh strokovnjakov in imajo lahko potem ugodnejšo, nižjo dohodnino. 

Napačen signal slovenskim delavcem

Vladni predlog je diskriminatoren do slovenskih delavcev, ocenjuje predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš. "Do vseh delavcev, ki so vplačevali v naš sistem, da zdaj nekdo, ki pride iz tujine, dobi 200 ali 300 evrov več." Meni, da moramo ljudi vabiti k nam z boljšim življenjem, dobro zdravstveno oskrbo za družine in z dobro socialno podporo, v kolikor se zgodi, da izgubiš službo. "To so elementi, ki bodo ključni v prihodnosti."

Po mnenju ekonomista dr. Jožeta P. Damijana uvajamo neenakost davčnega statusa za različne slovenske subjekte. Pa tudi, da je obljubljen odpustek relativno nizek, zaradi tega ne bomo privabili bistveno več Slovencev. "Slovenija ima problem, da ne more dobiti vrhunskih športnikov, recimo v košarki ali nogometu, ker jim poberejo več kot polovico dohodka."

V Kidričevem izdelki z dodano vrednostjo

V podjetju Boxmark izdelujejo sedežne prevleke za letalsko in avtomobilsko industrijo, v Kidričevem od leta 2011 deluje razvojni center, zaposlenih imajo 350 ljudi. Vsak, ki leti z Emirati, sedi na njihovih sedežih. Prisotni so na hrvaškem, bosanskem, mehiškem, argentinskem in avstrijskem trgu, kjer je sedež centrale. Skupno je zaposlenih 4000 ljudi. 

V Sloveniji nimajo več serijske proizvodnje, osredotočajo se na razvoj in izdelke z večjo dodano vrednostjo. "Proizvodnjo za visoko kakovostne izdelke, ki jih imamo v letalski industriji, pa jih najdemo tudi v nišnih produktih, kot sta Ferrari in Lamborghini." To bo tudi fokus v prihodnje. "Ne želimo biti več največji, želimo biti najboljši," pojasnjuje direktor Boxmark Leather Marjan Trobiš.

Kako se razlikuje obremenitev plač? Imamo drugačno raven plač, če gledamo Hrvaško in Bosno. "Nemčija ima visoke obremenitve plač in ima olajšave; bodisi da nekdo kupi hišo in obresti temu primerno prikaže kot davčno olajšavo ali večje otroške dodatke, ki jih nudi Avstrija." 

Standard socialne države kot vzor – je tudi vzdržen?

Brodnjak opozarja, treba se je zavedati, da je standard socialne države, kot ga imamo, lahko vzor v globalnem kontekstu. "O brezplačnem šolstvu do diplome lahko drugod samo sanjajo. Vendar pri obstoječi gospodarski sliki to stanje ni vzdržno. Da bomo lahko ohranjali socialni standard, bomo morali narediti 'reset', pomagati pomoči potrebnim in ohranjati konkurenčnost, da se bodo tu plačevali davki."

Razbremenitev plač

Trobiš in Brodnjak se strinjata, da moramo razbremeniti plače. "Treba je uvesti določene nove obdavčitve. Zakaj se to ne zgodi? To je vprašanje za tiste, ki so vsakokrat odgovorni. Treba je obremeniti določene žepe premoženja," izpostavlja Brodnjak.

10.000 informatikov

Brodnjaka skrbi, ker srednje velika slovenska podjetja investirajo bistveno manj, povpraševanje po posojilih je bistveno zmanjšano, obseg skupnih posojil v gospodarstvu stagnira, "kar je skrajno strašljivo za čas, ko upamo priti do prekinitve vojnega konflikta v Ukrajini, ko računamo na odboj evropskega gospodarstva". "Takrat bo treba biti konkurenčen na polici. Eden ključnih vidikov konkurenčnosti pa je seveda, da te rešitve in izdelke v Sloveniji ustvarjajo mednarodno konkurenčni talenti."

NLB je v Beogradu ustanovil podjetje NLB Digit; to je kapaciteta za razvoj skupine. "V njem je zaposlenih 100 inženirjev, ki imajo visoke neto plače. Če želiš te visoke neto plače plačati v Sloveniji, je strošek 2,5-krat višji. Tam šolski sistem proizvaja veliko število informatikov, pri nas naj bi bilo 250 vpisnih mest, tam jih je več kot 10.000."

Hrvaška ima precej velik problem bega možganov

Hrvaška ima precej velik problem bega možganov, še precej hujšega kot Slovenija. Po mnenju predavatelja Dejana Valentinčiča s fakultete za uporabne študije, ki je tudi vodja raziskovalnega projekta z naslovom 'Omilitev posledic bega možganov in krepitev mehanizma kroženja možganov', Hrvaška do sedaj ni bila zelo uspešna pri privabljanju tujih možganov, bolj je v zadnjih letih aktualno privabljanje rok. 

Za razvoj države pomemben izobražen kader

Čeprav v Avstriji nimajo težav z begom možganov, se zavedajo, da je za razvoj države pomembno imeti izobražen kader, zato izvajajo številne pristope za privabljanje tujcev, pojasnjuje Valentinčič. "To je stvar, ki bi jo Slovenija morala spremljati, da ne rečem: celo zaskrbljeno spremljati, kajti Avstrija vidi Slovenijo kot eno izmed možnih lokacij, od koder prihajajo izobraženi kadri, predvsem na Koroško. Zato vidimo v medijih in na socialnih omrežjih promoviranje Koroške kot zaželene podjetniške lokacije." 

Dežela Koroška se je usmerila v mikroelektroniko, ob Vrbskem jezeru je ustvarila t. i. evropsko Silicijevo dolino. Imajo tudi davčne olajšave, od Nemčije pa so kopirali načelo t. i. dvojne kariere (angl. double career) – če želijo zaposliti vrhunskega strokovnjaka, ponudijo službo še njegovemu zakoncu, ker vedo, da je treba poskrbeti za vso družino.

Dejstva

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
11. 10. 2024 08.21
Levico je narod na volitvah skenclal za polovico in se je s 4,3% za mišji klinac prebila v parlament, tako da ne bi smela ničesar iskati blizu oblasti. Sedaj pa ima kot vladna stranka glavno besedo pri gospodarski, zdravstveni, socialni in davčni politiki, vodijo nas ekonomski veleumi Kordiš, Sukič, Mesec, Vatovec in posledice ideološkega sovraštva do vsega zasebnega so vedno hujše…Levica je dejansko najbolj škodljiva stranka v zgodovini samostojne Slovenije…
enapi
11. 10. 2024 08.21
+0
Največje znižanje pokojnin v Sloveniji je bilo izvedeno v času vlade Janeza Janše med letoma 2012 in 2013
proofreader
11. 10. 2024 08.21
+2
Levičarstvo deluje, dokler mu kapitalisti posojajo denar.
duhccc
11. 10. 2024 08.20
pozresni politi k bi davke povisovali pa vse drzavne firme prodali ...
blazter
11. 10. 2024 08.19
Ameriški gigant ima pri lokalizaciji pogoj število prebivalcev. Oni že vedo, koliko prebivalcev potrebuješ za uspeh.
St. Gallen
11. 10. 2024 08.18
-1
na volitvah razmisljajte kot v Svici = le 1 levi poslanec v parlament. Zgledujte se po boljsih
JOSEPH HAYDN
11. 10. 2024 08.18
+2
Vrhunski menegement
Julijann
11. 10. 2024 08.18
+3
Levica si je bogato izplačevala dodatke za delo. Ministrstvo za solidarno prihodnost nad 35 jurjev, celo med počitnicami so prejemali dodaten denar za obremenitev. In potem je Levuca po Astino brez vseh afer. Ko človeku zmanjla besed za te izkoriščevalce.
Potouceni kramoh
11. 10. 2024 08.17
+0
Samo je pa bankir Brodnjak pa menda ful konkurenčen s svojo nesramno visoko plačo kar pa je tut slovenski uspeh.
Ivan Kostanjšek
11. 10. 2024 08.19
+0
Njegova plača je drobiž v primerjavi s plačami bankirjev iz držav, po katerih bi se radi mi zgledovali.
Pajo_36
11. 10. 2024 08.16
-3
vedno ene in iste zgodbe, ene in iste. Jaz bi obdavčil premoženje, seveda premoženje telih bogatunov zgoraj, ne delavcev, razdavčil malo plače, uvedel nepemičninski davek, sploh pa obdavčil ameriške verige hitre prehrane, kar na 22% +1 evro za vsak BigMac, cigarete podražil in alkohol, razdavčil lokalne proizvode...strog nadzor nad sivo ekonomijo, tako strog, da če goljufaš, da greš v zapor, majke mi. Tuki se največ keša izgubi. Brodnjak itak ščiti ameriške interese, je seksi in sposoben, ampak pod marelo ZDA, k pa itak povprečen Slovenec ultra ne ve. kaj to pomeni ane. Tud dežele bi uvedel, tako kot Avstrija, saj res, zakaj ne kopiramo pač sistema v Avstriji? Ajaaaa bo naša elita mal drugač plesala pola ne...14 plač in tako dalje.....ne vem, kako gor preživijo, pa še davek na profit podjetij je 23%, pri nas 19 %, a to ste kej povedal??
proofreader
11. 10. 2024 08.16
+3
Nesmiselni ukrepi Golobove vlade odganjajo podjetja v tujino. Finance vodi minister, ki je strmoglavil Adrio Airways.
Pure
11. 10. 2024 08.16
+6
ko pride leva vlada na položaj ki je tako extreman kot holobova potem gospodarstvo začne bežat ven iz države...to je klasika po celem svetu
enapi
11. 10. 2024 08.15
+3
Povprečna življenjska doba za leto 2023... SLO: 82 let, AT: 81,6 let, CRO: 78,6 let. To je tudi pomembno. Pri severnih sosedih grejo v penzijo pozneje kot mi, torej pokojnino dobivajo manj časa. Hrvati pa živijo manj časa. To tudi vpliva na davke.
MatPaat
11. 10. 2024 08.16
-1
👏👏 In kolko dobimo mi in avstrijci? Bizgec!
Ivan Kostanjšek
11. 10. 2024 08.17
+4
Na Hrvaškem je povprečna penzija 500 EUR, cene iste kot pri nas. To tudi vpliva, kaj meniš?
enapi
11. 10. 2024 08.18
+2
V slo pa 748,27. Ob istih cenah praviš. Kdo potem lažje živi?
enapi
11. 10. 2024 08.19
+2
boslo
11. 10. 2024 08.20
Jernej Sekirnik
11. 10. 2024 08.14
+1
Ene firme iz SLO se pravkar selijo na Madžarsko, da bodo lahko konkurenčne...Tu je sedaj nor strošek tudi elektrika, katero je golob zakuhal, ko jo moramo tako drago plačevat...on in njegove preprodaje za 10 letno obdobje po smešno nizki ceni, samo da je milijone pobral od poslov...
natmat
11. 10. 2024 08.13
+1
Zmetali miljarde ko smo reševali banke ki niso bile sposobne ali niso hotele izterjati dolgove tistim ki so načrtno javno okradli našo malo deželico...tu imamo leve in desne posameznike in pa da ne bom pozabil RKC in njene ZVONove...
Julijann
11. 10. 2024 08.19
Pa na dve zasebni banki ne pozabi. Te smo tudi lepo rešili. Da so si lastniki lepo izplačali milijonske divudente, potem je šlo pa v stečaj.
Stane Adami?
11. 10. 2024 08.13
+8
Kje na svetu so levičarji naredili kaj dobrega za ljudi??? Povsod vse zafurajo. Kradejo uspehe drugega in podobno.
Korak
11. 10. 2024 08.12
+5
Vsaka vlada samo FILA JAVNI SEKTOR. Preveč je javnega sektotja in OBČIN.
Ivan Kostanjšek
11. 10. 2024 08.12
+5
Pred kratkim sem bil službeno v Singapurju in gre za državico, ki je po velikosti 25x manjša od Slovenije, ustvari pa 10x več, kot ustvarimo mi. Seveda ne moremo zaradi določenih faktorjev razmišljati o tem nivoju, ampak kljub temu ne razumem, zakaj politika ne izvede kakšne ekskurzije oz si ne vzame za zgled takih držav. Kaj tam delajo drugače, kot pri nas? Slovenija tudi ima relativno ugodno geografsko lego in bi lahko to bolj izkoristila. Ne, naša politika gre raje na ekskurzijo v Venezuelo in potem izjavi, da je to zgledna država.
Maribor?an 1
11. 10. 2024 08.11
+0
Davek na plače zmanjšati in malica pa prevoz v neto plačo in smo rešili drzavo