Dejstva

Investitor hišo zgradil mimo gradbenega dovoljenja, za legalizacijo morajo stanovalci plačati 40.000 evrov

Ljubljana, 22. 07. 2024 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
128

Stanovalci s Ceste Cirila Kosmača v Ljubljani so šokirani. Investitor je večstanovanjsko hišo zgradil mimo gradbenega dovoljenja – naredil je šest stanovanj namesto štirih. To ugotavlja ljubljanska upravna enota, ki lastnikom zato ne more izdati uporabnega dovoljenja. Brez tega je hiša na trgu precej manj vredna. Edina možnost je legalizacija – zanjo bi morali tako lastniki stanovanj plačati 40.000 evrov oz. 7.000 evrov na posameznega lastnika. Eden izmed njih – Gregor Gajšek – se sprašuje, zakaj morajo breme nositi prav lastniki stanovanj, ne pa investitor, če je znano, kdo je stavbo zgradil, podjetje, ki jo je zgradilo, pa je še vedno aktivno. Je to pogosta praksa?

Gregor Gajšek skoraj 20 let živi v stanovanju v večstanovanjski hiši na Cesti Cirila Kosmača v Ljubljani. Hiša, ki je bila zgrajena leta 1997 nima uporabnega dovoljenja, so nedavno presenečeno ugotovili etažni lastniki. Ko so ga želeli pridobiti, tako kot Gajšek, pa so od upravne enote Ljubljana izvedeli, da je investitor hišo zgradil mimo gradbenega dovoljenja. "Dal je v prodajo, ljudje so to kupili in se več kot 20 let kasneje srečujemo s temi težavami. Se verjetno ne bi ukvarjali, če pred leti ne bi prišel zakon, ki nalaga bankam, da ne izdajajo hipotekarnih kreditov, če stavba nima uporabnega dovoljenja. Mi smo kupili stanovanje v hiši, ko še ni bilo tega zakona, včasih ni nobenega zanimalo, ali je pridobljeno uporabno, ko je šlo za pridobivanje kredita." Gajšek je stanovanje kupil leta 2007, v roke pa je dobil samo A4-list, na katerem je bil izrisan tloris hiše. 

Predvidena 4-stanovanjska, investitor zgradil 6-stanovanjsko

Po pregledu gradbenega in lokacijskega dovoljenja je upravna enota Ljubljana prošnjo lastnikov za pridobitev gradbenega dovoljenja zavrnila. Odločba, ki smo jo pridobili v uredništvu razkriva, da je stavba zgrajena neskladno z gradbenim dovoljenjem, "saj je objekt šeststanovanjski in ne štiristanovanjski, kakor je bilo navedeno v lokacijskem dovoljenju. Iz lokacijskega dovoljenja je razvidno, da so bila v objektu v severnem delu predvidena tri stanovanja, v južnem pa eno." In še: "Iz gradbenega dovoljenja je razvidno, da je bila na objektu ob izgradnji spremenjena streha in dodano nadstropje galerije." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pridobili smo tudi gradbeno dovoljenje iz leta 1997, ki dovoljuje "gradnjo štirih stanovanjskih objektov B s komunalno in prometno ureditvijo." Stavbo je zgradilo ljubljansko podjetje Reality. Zagovarjajo, da so stavbo zgradili skladno "z gradbenim dovoljenjem in dovoljenimi odstopanji, ki so bili skladni z veljavno zakonodajo v času gradnje. Vsa dela so bila izvedena v skladu s predpisi in regulativami, ki so veljale v času gradnje." A upravna enota ugotavlja drugače: "Neskladnosti pa niso dopustne kot manjša odstopanja iz 79. člena GZ-1."

V podjetju pojasnjujejo, da je v lokacijski odločbi navedeno, da je objekt šeststanovanjski in ne štiristanovanjski. "Takrat se temu ni posvečalo preveč pozornosti, saj je iz ostalih dokumentov projekta za gradbeno dovoljenje jasno razvidno, da so bili vsi objekti tipa B zasnovani kot šeststanovanjski. V odločbi za plačilo sorazmernega dela opremljanja stavbnega zemljišča (komunalni prispevek), je izračun površin za vse objekte enak. Tudi plačilo tega je bil pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja za štiri objekte enake velikosti, kar potrjuje, da je bilo od začetka načrtovano, da bodo vsi objekti tipa B šeststanovanjski."

In še, da je bilo takratno stališče oddelka za urbanizem in okolje ljubljanske občine iz leta 1995: "Da pri gradnji objektov ne preverjajo splošno uveljavljene prakse, da je v objektih po navadi več stanovanj. Pomembno je, da je v lokacijski odločbi dosežena tipologija objekta in da je zadoščeno drugim zahtevam, ki so posledica več stanovanj (npr. parkirišča)."

Hkrati v podjetju zagovarjajo, da je nehvaležno primerjati razmere iz 90. let, ko se je spodbujala gradnja večstanovanjskih objektov s sedanjimi pogoji. "Takratne smernice in praksa so bile prilagojene specifičnim potrebam in razmeram na trgu, kar je vključevalo tudi spodbujanje racionalnih rešitev za povečanje izkoristka zazidljive zemlje." 

Edina možnost: 40.000 evrov za legalizacijo

Lastnikom tako ne preostane drugega, kot da stavbo legalizirajo. Če daš takšno nepremičnino na trg, v trenutku izgubiš vsaj polovico kupcev, opozarja Gajšek. "Veliko ljudi kupuje s kreditom in ti tukaj ne bodo prišli zraven."  

Po besedah Gajška je bilo po gradbenem dovoljenju predvideno, da bo hiša imela okoli 650 kvadratnih metrov površin. Ko so dali narediti elaborat za pripravo uporabnega dovoljenja, pa so ugotovili, da ima hiša dejansko okoli 900 kvadratnih metrov površin, torej je za več kot eno tretjino večja, za kar pa ni bil plačan komunalni prispevek. "Višja, širša, daljša je, kot bi morala biti po gradbenem dovoljenju. Naredil je dodatno etažo. Dokler ni bil narejen izračun, koliko bi morali plačati za komunalni prispevek ter uzurpacijo in degradacijo, je še bila ideja, da bi to naredili, potem pa smo ugotovili, da to stane okoli 40.000 evrov oz. 7000 evrov na stanovanje, zato se je volja nekaterih kar naenkrat spremenila." Uporabnega dovoljenja zato še nimajo. 

Pozor: na spletni strani prostorskega informacijskega sistema je bilo za omenjeno stavbo navedeno, da ima uporabno dovoljenje, medtem ko je upravna enota trdila, da ga nima. Na ministrstvu za naravne vire so pojasnili, da gre za napako pri evidentiranju podatkov. "Takšne podatke so posredovali v sistem s strani upravne enote. Ker so to le povzetki podatkov, so podatki v prostorskem informacijskem sistemu zgolj informativne narave. V sodelovanju z upravno enoto smo ugotovili, da gre za lapsus. Zahteva za izdajo uporabnega dovoljenja je bila s strani upravne enote zavrnjena, a je bil podatek o statusu rešitve napačno posredovan v prostorski informacijski sistem." Nemudoma so napako tudi popravili v sistemu. 

40.000 evrov bi morali terjati od investitorja?

"Najbolj me boli to, da v začetni fazi nihče ni terjal od tega investitorja, da bi pridobil uporabno dovoljenje. Dobil je hišne številke, komunalne priklope, vse je prodal, firma je še aktivna. Zakonodaja pa nalaga lastniku, da to sam ureja. Zakaj moramo mi nositi strošek 40 tisoč evrov, če se ve, kdo je naredil napako, se zavestno spustil v to in kdo bi moral biti odgovoren. Zakonodaja bi morala biti narejena tako, da terja od tistega, ki je to naredil, četudi je minilo 20, 25 let," je kritičen Gajšek. Pojasnjuje, da je zakon takrat nalagal, da morajo večstanovanjske hiše pridobiti uporabno, a tega očitno nihče ni preverjal. "Nihče ne preveri v tej državi. Izdajo ti gradbeno, 'kasirajo' komunalni prispevek, mogoče ti pošljejo še kakšno gradbeno inšpekcijo. Ko se zadeva gradi, je pa za njih zadeva končana." Lastniki pa nosijo posledice, dodaja Gajšek, kar je zanj nerazumljivo.

V podjetju Reality razumejo frustracijo lastnikov glede dodatnih stroškov za pridobitev uporabnega dovoljenja, so nam pojasnili. "Pomembno je razumeti, da je med časom pridobivanja uporabnega dovoljenja prišlo do administrativnih zapletov (neizvedena fekalna kanalizacija koncesionarja), ki so nam takrat onemogočale pridobitev uporabnega dovoljenja. Poleg tega v tistem času ni bilo nujno imeti uporabnega dovoljenja za prodajo nepremičnin. Sedaj, ko je uporabno dovoljenje obvezno, je po več kot 25 letih obveznost pridobivanja prešla na lastnike. Naše podjetje je vedno delovalo v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi ter bo še naprej nudilo podporo, ki jo lahko, lastnikom pri reševanju te situacije."

Več primerov v ulici

Po besedah Gajška imajo vse večstanovanjske hiše, ki so na isti strani ulice, kot njihova hiša, enako zgodbo - niso zgrajene v skladu z gradbenim dovoljenjem. Vendar so malo na boljšem, ker so bile vsaj po gradbenem dovoljenju dejansko šeststanovanjske. Nekatere imajo še dodaten problem, ker so bile po letu 2005 spremenjene in jih po trenutni zakonodaji ni možno legalizirati."Na drugi strani ceste imajo samo dvojčki uporabno dovoljenje, ker je investitor poskrbel zase in svojo družino. Hiše naprej po ulici so bile enostanovanjske po gradbenem dovoljenju, dejansko pa so tristanovanjsk, tudi te nimajo uporabnega dovoljenja." 

Gajšek tudi opozori, da sta blizu njihove ulice dve hiši, ki imata hišni številki več let napisane kar na roke. Zato bi bilo po njegovo prav, da se inšpekcija obregne ob to. "Če je tako, potem lahko vsi začnemo graditi kjer nam paše, pa na koncu tega ne bomo spravili v prvotno stanje in bodo stale hiše na kmetijskih zemljiščih, ob rekah, jezerih, morju, Triglavskem narodnem parku."

Enake težave v Prelogah

S pooblaščenim inženirjem za geodezijo in sodnim izvedencem za nepremičninske evidence Boštjanom Trobišem se dobimo v ljubljanskih Prelogah. Zakaj? Kot pojasni Trobiš, je v tej ulici veliko stavb narejenih z več deli, kot je bilo predvideno po gradbenem dovoljenju, zato imajo tudi oni težavo pridobiti uporabno dovoljenje, ali ga celo ne morejo. "Kar pomeni, da so ti deli bistveno manj vredni, kot so bili v preteklosti. Kaj pomeni v preteklosti? Leta 2018 se je začela uporabljati nova gradbena zakonodaja, ki je določila obveznost uporabnih dovoljenj za enostanovanjske stavbe, kar pomeni, da so banke pri starejših stavbah začele gledati, ali ima stavba uporabno dovoljenje. Tiste, ki ga nimajo, so danes na trgu zelo malo vredne."     

Kaj lahko naredijo lastniki? Po mnenju Trobiša lahko poskusijo legalizirati stavbo, kar pomeni, da mora stavba zadostiti več pogojem. Mora biti ustrezna prostorskemu aktu, bodisi današnjemu bodisi preteklemu. A prostorski akt pogosto ni ustrezen. Zakonodaja je leta 2018 in z novelacijo 2022 omogočila legalizacijo objektov daljšega obstoja, torej se lahko legalizirajo vse stavbe, zgrajene pred 2005, ki niso bile kasneje spremenjene. Toda ustavno sodišče je na predlog državnega sveta novembra lani zadržalo izvajanje tega. "Pomeni, da je veliko lastnikov zdaj prikrajšanih, ker ne more stavb legalizirati in pridobiti uporabnega dovoljenja." Sicer ima občina možnost sprejeti nov prostorski načrt, "ampak ima včasih zvezane roke, ker mora zadostiti določenim predpisom, če sprejme načrt za večstanovanjsko stavbo, mora zagotoviti komunalno opremo, kar pa ni zmeraj enostavno." 

Spomnimo: v rubriki Dejstva smo maja razkrili, da pobudnik ustavne presoje 146. člena, ki omogoča legalizacijo objektov daljšega obstoja državni svetnik in župan Žirovnice Leopold Pogačar pravi: "Nehajmo legalizirati čebelnjake z dnevnimi sobami in vile z bazeni kot vrtne ute." Zakaj? Ker omogoča legalizacijo praktično kjerkoli – na kmetijskih in gozdnih zemljiščih, v narodnih parkih, na zaščitenih območjih ... Ustavno sodišče je te legalizacije zato začasno onemogočilo. 

Večstanovanjska hiša, kjer ni dovoljena

Arhitektka Nika Učakar Golob in direktorica Arhicentra iz Mengša pove primer, na katerega so večkrat naleteli: "Enostanovanjska hiša je bila zgrajena okrog 1970, leta 2008 jo je kupil investitor in je znotraj nje adaptiral enostanovanjsko v petstanovanjanjsko hišo, naredili so etažno lastnino in teh pet stanovanj prodali. Kje je težava? Lega hiše je na območju, kjer je po občinskem prostorskem načrtu dovoljena gradnja eno- in dvostanovanjskih stavb. Ker je bila zgrajena po 2005, ko 146. člen ne velja več, je treba upoštevati prostorski akt. Prostorski akt pa ne dovoljuje pet stanovanjskih objektov. Zato objekta ne moremo legalizirati in ne morejo dobiti uporabnega dovoljenja." Ko hočejo stanovanje prodati, so v stiski, ker ga lahko prodajo samo tisti osebi, ki ne potrebuje hipotekarnega kredita, za katerega zahtevajo uporabno dovoljenje.

V Mostah namesto enostanovanjske stavbe zgradili 24-stanovanjsko

Trobiš se spominja primera v Mostah v Ljubljani, kjer je investitor imel gradbeno dovoljenje za enostanovanjsko stavbo, a je potem zgradil blok s 24 stanovanji. Naredil se je elaborat za vpis v kataster stavb s 24 deli, prišli so nepremičninski posredniki, stanovanja prodali, notarji so overili pogodbe, banke so dale kredit, lastniki so prijavili stalno prebivališče. "Zadeva je bila zaključena, dokler ni prišel inšpektor in je razveljavil vpis v zemljiški knjigi in zadeva se je vrnila v prvotno stanje. Med kupci je zavladala panika, zadeva je potem eskalirala v medijih. So imeli težavo potem to urediti." 

Odgovornost je porazdeljena med več akterjev, meni Trobiš. Včasih so bili milejši pogoji za prodajo in se je odgovornost porazdelila na več akterjev. Takrat je banka dala kredit na isto stanje, kot mu ga danes ne da. Takrat je bila past, ki je bila nastavljena kupcem, ki je funkcionirala do 2018, ko je prišel nov gradbeni zakon. "Tu je problem, kako za nazaj sanirati. Zakonodajalec je predvidel večjo obveznost do urejene dokumentacije, dodal je tudi boljše možnosti za legalizacijo in pridobitev uporabnega dovoljenja. Ena možnost je bila legalizacija objektov daljšega obstoja." 

Pogost pojav leta 2007 in 2008

V gradbenem obdobju v letih 2007 in 2008, ocenjuje Trobiš, je bil pogost pojav, da so imeli gradbeno dovoljenje za manj stanovanj, kot so jih nato zgradili. "Danes je ogromno lastnikov, ki so takrat kupili ali podedovali in imajo zdaj težave pridobiti uporabno. Pred 2018 so lahko dobili kredit, če je bila stavba ustrezno evidentirana, kar ne pomeni, da je imela uporabno, danes, če bi radi zamenjali stanovanje za kaj drugega, ga ne morejo, ker nobena banka noče dati novega kredita." 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angelica007
21. 08. 2024 16.31
Kaj pa, ko ti nepremicnincka agencija zatrjuje, da so vsi dokumenti ok, in ti slepo verjames agentu, ter kupis taksno nepremicnino?! po mojem bi tiste nepremicninske agencije tudi morale prevzeti del odgovornosti se ne zdi?
antar
22. 07. 2024 20.54
+5
Ta primer je pravi pokazatelj v kakšni državi živimo. V mafijski, ne pa v pravni. Gospod Gajšek je razkril neprijetno resnico. Vsa leta so se inšpekcijske , upravne in druge službe raje praskale po riti, kot odpravljale nepravilnosti. In mestna oblast raje govori o najlepšem mestu na svetu in še naprej spreminja zakonodajo v prid kriminalcem. Le kdo bo branil lastnike stanovanj, ki niso nič krivi za tako stanje???
Janez_53
22. 07. 2024 20.51
+4
Kako pa gradiš "mimo gradbenega dovoljenja", gospa "novinarka" Neža Steiner? Običajno hodimo ali se vozimo mimo nečesa, da pa bi gradili nekaj MIMO nečesa, pa je slišati tako butasto, kot so butasti (namerno ali zaradi nesposobnosti odgovornih) nekateri naši zakoni. Po moji kmečki pameti je lahko nekaj V NASPROTJU ali pa SKLADNO z zakonom. Nekateri so postali pravi inovatorji v izmišljevanju novih besednih zvez. Trenutno pri nas nisi sposoben politik ali strokovnjak, če vsaj v vsakem tretjem stavku ne "naslavljaš" neke zadeve. Se pač sliši bolj učeno, ampak nekoč smo naslavljali samo pisma in razne dopise na določenega prejemnika.
lambert
22. 07. 2024 19.23
+2
Žal je tako. Premalo previdni so bili ko so sli v nakup. V kolikor v gradbenem dovoljenju ni bilo navedenih 6 locenih stanovanjskih enot kot je sedaj zgrajenih je edina pot legalizacija v kolikor je mozna. Jaz v tak nakup s takim gradbenim dovoljenjem ne bi nikoli sel. Legalizirat, placati in toziti ce se drugace ne da zmeniti z investitorjem. Ni in ni konca nategov ...
heartbreaker
22. 07. 2024 17.41
+3
se strinjam. To bi moral plačati tisti, ki je storil napako? zakaj morajo navadni ljudje to plačevati? Isto kot to z elektriko. Imaš 5 števcev, ne vem še kva...plačajo naj tisti, ki so se to spomnili, ne pa mi, - ljudje. Mi tega nočemo. Isto kot takrat ko so Titovo ul. v LJ preimenovali. Idi na občino po nove osebne, potne liste...sej se niso ljudje spomnili, da bi preimenovali ulico. Kdor se neki spomni, naj še sam plača in pol ponuja ljudem. Ne pa, da morš vsako beda.rijo, ki se jo spomnijo, ti sam plačat.
pero drmalica
22. 07. 2024 17.30
Vse za nazaj legalizirat pa pobrat davk.Ker zdej drzava nima nič od tega, tko bi pa vsaj nakaj imela.
devlon
22. 07. 2024 17.16
Zdaj, ko bi zeleli gajbe prodati investitorjem za airbnb, pa ne gre..
devlon
22. 07. 2024 17.15
+5
Ker so zakoni narejeni za lopove
Slavko Badič
22. 07. 2024 17.10
+3
Tega je v Ljubljani in okolici ogromno. In večina stanovalcev se tega sploh ne zaveda. V bistvu so nelegalni praktično vsi t.i. vila bloki in predelave hiš iz tistega obdobja.
zurc
22. 07. 2024 16.31
+3
40000 samo za prelaganje papirja?imamo pa res poceni javno upravo!Tako kot so nekaterim kao veljakom odpisali milione ,bi lahko tudi take zadeve rešili ,po domače
SDS_je_poden
22. 07. 2024 16.56
+1
Ne razumeš, kaj ne komunalni prispevek. Voliš Jufko?
NLKP
22. 07. 2024 16.29
+1
Slovenija od kod lepote (balkanske) tvojeeeeeee....
Vlahek
22. 07. 2024 16.22
+1
24ur seveda so brihtni šele ko je prepozno🤣🤣🤣
E.Nigma
22. 07. 2024 15.52
+1
Gradbeništvo po Slovensko. Podreš montažno poslopje tik ob tržnici,ker bodisi nima gradbenega dovoljenja ali spremembe namembnosti urejene. Mesnice, ki je obratovala 15let. Odpreš novo 50 metrov zraven v hiši, ki je zaščitena kot spomeniško varstvo v lasti občine. Porihtaš na račun davkov krajanov te občine. Z namenom, da jo odkupiš za mali denar. Medtem dvigneš ceno za parkiranje zraven stoječe tržnice-domača zelenjava in sadje ter med, olje in tudi kaj oblačil in uvedeš še parkiranje v soboto z dodatkom ene ure plačljive prej kot čez teden. Seveda, kdo pa ob tržnici parkira čez teden zjutraj, če je pa ni. 🤫 Razen tistih, ki hodijo v službo čez teden in tam parkirajo. Večinoma UE, ki dobi povrnjeno parkiranje. Ali pa celo tiste ki samo za krajši čas parkirajo. Nezaslišano!!! Pa še ti se izognejo plačilu parkirnine, ker nekaj manjšega kupijo v Hoferju in ima ceno parkiranja zastonj. Grozaaaaa. Kakšen izpad dohodka, mar ne? P.s. Na dolgi rok gledano. Ni tržnice, ni mesnice. Stavba z roko gor in v, če že ne kar v tem času propada v osebni lasti pa ostane.
pennywajz
22. 07. 2024 15.17
+5
stalna praksa na obali...
dajno
22. 07. 2024 15.12
+2
Lopove je treba ščitit!
VoxP
22. 07. 2024 15.10
+7
očitno je ta ta sezidal zgradbo v 2 minutah da prav nihče od pristojnih ''organov'' ni videl n ič. ali pa kot je vsem JASNO KOT SUZA je ta graditelj uradno plačal vse tiste organe pristojne da so s polnimi žepi enostavno zaprli oči. vidi za take bi bilo res posebna AI ali po slo umetna inteligenca malo bolj napredna. sam za to pa tako smrdi javnemu sektorju
flojdi
22. 07. 2024 14.36
+2
.narest posu".vplest prjatlne.dobit provizijo. In še marsikaj. Delajo eni. Za denar. Od Drugih.
ZbuditeSeLjudje
22. 07. 2024 14.22
+7
Narediš načrt. Na podlagi načrta vložiš dokumentacijo za izdajo gradbenega dovoljenja. Dobiš gradbeno dovoljenje. Si premisliš, gradiš malo po svoje, izven dovoljenega po gradbenem dovoljenju, ker pač želiš malo več zaslužiti (4 ali 6 stanovanj je kar razlika). Ko dogradiš, vložiš papirje za priključke. Zdaj pa tukaj ali nobeden ni pogledal da je na gradbenem 4 stanovanja, v resnici pa 6; ali pa se je to pogledalo, pospravilo kuverto v žep in gremo naprej. Krivda je tukaj izključno na strani investitorja (ki ni gradil po izdanem gradbenem zakonu) ter pa po vseh rastlinah na pristojni UE, ker številki 4 in 6 se pa menda že z opravljeno OŠ da razločiti. Prav tako bi bilo smotrno, da inšpekcija preden se objekti sploh začnejo prodajati, malo pregleda dokumentacijo. Sama birokracija, pa toliko napak..
kala 09
22. 07. 2024 14.12
+4
To je pač Slovenija,delaj kaj hočeš brez papirjev
vezuv_
22. 07. 2024 13.23
+12
Pametnjakoviči zakomplicirali s temi uporabnimi dovoljenji tudi za družinske hiše. Drugo kar je, nek zakon, sprejet leta 2019 ne more veljat nazaj za leto 1998 - kam pa pridemo. Takrat uporabnih dovoljenj niso zahtevali, in to naj sprejmejo v vednost in naj ne zafrkavajo ljudi zaradi tega. Naj raje poskrbijo za tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo že v lanskem neurju, pa tudi pred dnevi v Kokri. sprašujem se kam je šel denar, dobljen za popljavljence???? je šel za nakup kvazi za rušenje primerne sodne palače?