Dejstva

Pitna voda za vse: za kakšno ceno?

Ljubljana, 02. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
124

Pitna voda za vse – to je cilj novega predloga zakona, ki si ga je zamislilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Uvedli bi dovoz vode tam, kjer nimajo javnega vodovoda ali lastne oskrbe. S predlogom pa naj bi se lotili tudi nadgradnje javnih služb na področju oskrbe s pitno vodo in odvajanja ter čiščenja. A predlog ne prinaša dejanske nadgradnje, opozarjajo na komunalni zbornici, ampak celo poslabšanje delovanja sistema oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. V javno razpravo je bil predlog dan sredi avgusta, ko je bilo na dopustu največ ljudi. Bistvena pomanjkljivost: ministrstvo denarja še ni zagotovilo. Komu se tako mudi, koliko višje položnice bi lahko plačevali potrošniki, če bo tak predlog zakona sprejet?

Pitna voda za vse? Tako si je zamislilo ministrstvo za naravne vire in prostor v predlogu zakona o gospodarski javni službi na področju oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Predlagajo namreč, da se "poleg oskrbe s pitno vodo iz javnih vodovodov v okviru javne službe uvaja dovoz vode tam, kjer ni oskrbe iz javnega vodovoda ali lastne oskrbe s pitno vodo." V predlog zakona so tudi zapisali, da to stori, če je to tehnično izvedljivo, pojasnjujejo na Skupnosti občin, kot na primer, da je možen dostop s cisterno. O konkretnem poteku na terenu se z ministrstvom niso pogovarjali. Po besedah Zbornice komunalnih gospodarstev bi moral zakonodajalec zagotoviti, da bodo stroški pokriti. "Za izvajanje te naloge bi potrebovali nove kapacitete, tako ustrezno opremo, kot tudi osebje." 

Po mnenju dr. Primoža Banovca, direktorja Inštituta za vodarstvo gre za precej nepremišljen predlog s precej negotovimi posledicami. "Sicer razumem idejo predlagatelja – pravica do pitne vode, vendar sta po drugi strani že ustavno sodišče in vlada pred ESČP-jem dokazala, da ta pravica ni absolutna. Tudi 5. člen lani sprejete uredbe o pitni vodi že dokaj jasno opredeljuje postopek dostopa do pitne vode."

Pri analizi podatkov za Operativni program oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027 je bilo ugotovljeno, da je na javni vodovod priključenih 1.895.294 prebivalcev, kar znaša več kot 92 odstotkov vseh prebivalcev, za katere je bilo poročano oziroma prebivalcev, ki so kot stalno prijavljeni zavedeni v centralnem registru prebivalcev. Z lastno oskrbo s pitno vodo se oskrbuje 137.750 prebivalcev, medtem ko se s kapnico oskrbuje 7.784 prebivalcev. Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2021 brez vode v svojem domu 12.184 prebivalcev.  

Podražitev storitve?

A ministrstvo v predlogu denarja ni zagotovilo. Čeprav ocenjujejo, da bodo nastali dodatni stroški, tako za državo, kot za lokalne skupnosti. Kdo bo torej nosil breme dodatnih stroškov? Verjetno je kar jasno, kakšne posledice ima lahko tak pristop – pričakujemo lahko podražitev storitev, opozarja Primož Banovec. "A že sedaj je po poročilu OECD strošek te storitve v Sloveniji na prebivalca eden najvišjih v analiziranih državah. Kolikor vem, je analiza stroškov trenutnega stanja izvajanja, in stroškov, ki bodo nastali kot posledica uveljavitve zakona, že sedaj obvezna vsebina vsakega zakonskega predloga."

Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo, odgovore objavimo, ko jih prejmemo. 

Zbornica združuje več kot 95 odstotkov izvajalcev javnih služb oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. "Predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo," menijo na zbornici. "Prinesel bo bistveno poslabšanje delovanja sistema oskrbe s pitno vodo in odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Sloveniji." Čeprav so nekatere od predlaganih sprememb dobre, pa po drugi strani prinašajo nekatere predlagane rešitve odmik od obstoječe ureditve in poslabšujejo stanje občinam, prav tako pa odpirajo nova vprašanja za izvajalce javnih služb, opozarjajo v Skupnosti občin.

Tudi Banovec se strinja, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj "nedorečeno naslavlja nekatere elemente izvajanja storitve, ki so v nasprotju s stroko, na primer dovažanje vode kot del storitve oskrbe s pitno vodo. Veliko elementov, ki pa jih je potrebno nasloviti, pa ne obravnava."

Kaj bi povzročilo dodatne stroške? "Primer je prepoved podizvajanja. Tudi nekatere predvidene nove naloge (obveznosti glede vodenja katastrov, dovoz pitne vode v določenih primerih, nejasna razmejitev med lastno oskrbo s pitno vodo (zasebni vodovodi) in javno službo) bodo nesporno vplivale na dvig stroškov," pojasnjujejo na komunalni zbornici. Zato bodo apelirali, da prepoved podizvajanja črtajo iz predloga zakona.

V Skupnosti občin niti niso od ministrstva dobili analize stanja s predvidenimi finančnimi posledicami, kar bi po njihovo morala biti osnova, ko se pogovarjamo o zakonskih spremembah. Zato zahtevajo, da ministrstvo oz. država zagotovi finančno pomoč prizadetim občinam. Dodatne stroške državi in občinam bi predvsem prinesla ukinitev koncesionarjev, ki jo predlaga ministrstvo, saj bodo morale občine prevzeti lastništvo obstoječih javnih služb, ali pa ustanoviti novo komunalo. 

Na komunalni zbornici izpostavljajo, da je bil predlog dan v javno obravnavo v času letnih dopustov - 12. avgusta - z izredno kratko javno obravnavo, "ki otežuje kakovosten pregled predloga, pripravo pripomb in sodelovanje vseh ključnih deležnikov." Danes je zadnji dan, ko je še mogoče podati predloge in pripombe. V Skupnosti občin so pretekli četrtek začeli pogovore s prvim usklajevalnim sestankom z ministrom Novakom, ki je skupaj z ekipo izrazil željo, da bi nova ureditev prinesla bolj kakovosten in transparenten sistem uporabnikom te javne službe, kar je vsekakor v interesu tudi lokalnim skupnostim, pravijo. "Ministrstvo je pokazalo pripravljenost, da ta vprašanja z nami in predstavniki izvajalcev javnih služb v kratkem reši."

Poslabšanje delovanja javnih služb?

Temeljni cilj zakona je sicer nadgradnja in celovita ureditev omenjenih javnih služb, da bi imeli boljši nadzor nad njihovim delom. Da predlog vsekakor ne prinaša nadgradnje pa menijo na zbornici. "Prinaša le velika tveganja za poslabšanje delovanja teh dveh javnih služb in povečanje stroškov za njuno izvajanje." Ukinitev koncesij za oskrbo s pitno vodo pa je po njihovem mnenju neutemeljena, saj imamo v Sloveniji tudi primere, ko je koncesionar podjetje v 100-odstotni lasti lokalne skupnosti. Sporna točka pa jim je predvsem prepoved podizvajanja, opozarjajo, da nekaterih nalog predvidenih v zakonu sploh ni možno izvajati brez podizvajalca, posledično bi morali zaposliti strokovnjake, ki bi te naloge izvajali in dokupiti novo opremo. "Nemogoče je zagotavljati gospodarnost in učinkovitost izvajanja storitev, če ima sam predlog zakona vgrajene mehanizme, ki gospodarno in učinkovito izvajanje storitev onemogočajo." Kar nakazuje na to, da so obstoječe javne službe strokovno podhranjene. Prepoved najema podizvajalcev je med občinami in izvajalci javne službe dvignila veliko prahu, pravijo v skupnosti.

Države v Evropi so v zadnjih letih in desetletjih celovito razvijale področje izvajanja javnih služb oskrbe s pitno vodo in odvajanja ter čiščenja odpadnih voda. To je povezano tudi z novimi zahtevami EU glede standardov teh storitev, pojasnjuje Primož Banovec. Standardi so zaradi vedno strožjih zahtev po zdravi pitni vodi ter prihajajočih novih zahtevah po praktično ničnih emisijah odpadnih voda, vedno strožji. "Prepoved izvajanja nekaterih nalog s podizvajalci k temu čisto nič ne pripomore. Pri naših več kot 120 izvajalcih – komunalah so nekateri tako majhni, da bi neposredno izvajanje nalog verjetno resno ogrožalo standarde izvajanja storitve."

Manj izvajalcev, nižji stroški?

Za primerjavo: Hrvaška je leta 2019 sprejela zakon o vodnih storitvah, ki je uvedel minimalno velikost oskrbovanih območij enega izvajalca za oskrbo s pitno vodo – najmanj 50.000 prebivalcev, oziroma najmanj 2 milijona kubičnih metrov dobavljene pitne vode gospodinjstvom, pojasnjuje Banovec. Oblikovana je tudi obveza, da na tem oskrbovanem območju en izvajalec izvaja celotno vodno storitev – tako oskrbo s pitno vodo, kot tudi odvajanje in čiščenja odpadnih voda. Takšen pristop je uveljavila že večina evropskih držav. Belgija z 11,7 milijona prebivalcev ima samo dva izvajalca javne službe vodnih storitev. Torej enega na okoli šest milijonov prebivalcev. "No, v to skrajnost v Sloveniji verjetno ne bomo šli, a ravno zaradi vse zahtevnejših standardov bo verjetno potrebno najti premišljeno pot za združevanje izvajalcev, kar bi moralo voditi tudi k nižanju stroškov vode za uporabnike."

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
05. 09. 2024 12.20
Ja, če bo treba plačat, naj plačajo VSI, tudi socijalci.
UsliŠana
02. 09. 2024 21.08
+3
Meni ni jasno zakaj s pitno vodo splakujemo stranišča.?
avgust.
02. 09. 2024 19.46
Pazite! Vodo imamo že sedaj vsi, do tistih nekaj, kjer je nimajo, pa je skrajni čas, da se naredi vodovod. Takšne spremembe po navadi vodijo k zvišanju cen ali pa privatizaciji in bogatenju posameznikov z naravnimi viri.
yanay
02. 09. 2024 17.22
+3
Voda je naravna danost, ki pripada vsem ljudem, tako kot zrak! Za zrak je že tako, da ga vdihvamo vsi, ne glede, kje na svetu smo. Za vodo je pa drugače, ni dostopna vsakomur. Vsekakor je sama voda zastonj, žal stane vodovodna infrastruktura. To pa določene politične in kapitalske strukture grdo izkoriščajo. Če bi imeli takoj po osamosvojitvi pametne voditelje, bi imeli vsi ljudje dostop do vode, pa še kakšna druga pomembna infrastruktura bi bila v drugačnem, boljšem stanju, kot je sedaj. Tako pa smo na oblast pomagali plenilcem, ki so s svojo nerazsodnostjo, nesposobnostjo, podkrepljeno s gromozanskim pohlepom, razprodali najboljše, kar smo imeli. Tudi določene vodne vire smo s koncesijami oddali tujcem, oni pa ves dobiček pospravijo sami. Tudi sama kakovost vode je ponekod že na zelo nizki ravni. Kljub temu, da so vodovarstvena območja določena, pa občinski veljaki marsikje grdo izigravajo predpise in zakonodajo in ne upoštevajo njihovih določil. Pred 40 in več leti, so bile meje, ki so določale vrednosti določenih pesticidov in ostalih toksinov, zelo nizke. Ker pa se je z leti kakovost vode slabšala, so te meje dvignili, da so zadostili predpisom. Eden takih območij je domžalsko-mengeški del. Ta konec uporablja talnico, ki je zelo slabe kakovosti, pa še zelo je trda. V Prodniku trdijo, da temu ni tako, da so analize vode v mejah normale. Žal je z rezultati analiz tako, kot z računovodskimi izkazi, da se jih prirejati po potrebi. Mengeš je imel dolga leta na razpolago vodo s Krvavca, pa se je takratna kratkovidna in nerazsodna občinska oblast odpovedala temu viru in sedaj tu pijejo slabo talnico, ki je zadnje čase spet močneje klorirana. To pa že nekaj pomeni. Nihče pa ne razmišlja, da bi vodo čistili z ozonom. V tujini to že na veliko uporabljajo.
Banion
02. 09. 2024 18.10
+3
ko začno stvari urejati politiki in razlagati kako bo to dobro oziroma boljševedi da sledi slabše in dražje
Grma53
03. 09. 2024 12.30
+2
Počakaj še malo. Tudi zrak in sonce bosta kmalu plačljiva. Samo da dorečejo tarife za okoljske dajatve, pa omrežnino, pa sončnino, pa senčnino, pa prispevek za neodvisne medije, pa, pa
St. Gallen
09. 09. 2024 15.03
hiperbaricno konoro imate res poceni, 60€
niktalop
02. 09. 2024 16.31
+1
Uvedli bi dovoz vode tam, kjer nimajo javnega vodovoda ali lastne oskrbe. Naj politiki rajši naredijo načrt da bi se zgradili vodovodi povsod kjer je to mogoče. V ''gnili'' bivši Jugoslaviji so o gradnji vodovodov veliko več razmišljali in jih tudi naredili. Pa še JLA in mladinske delovne brigade so pomagale.
niktalop
02. 09. 2024 16.29
Uvedli bi dovoz vode tam, kjer nimajo javnega vodovoda ali lastne oskrbe. Torej tudi v Afriko. he he
bronco60
02. 09. 2024 16.15
+1
Spremenit je treba zakon, da se lahko rubi socijalna pomoč do 100%, prej ne bo pravice, pa vode tud ne bi smela pritečt.
zdravkob
02. 09. 2024 15.42
+2
haha, kaj moremo, če smo šli to vpisat v Ustavo, zdaj pa zakoni ne sledijo temu. Banana Republika je za nas še časten naziv. Zdaj izpade, da niti vode ne znamo več organizirat. Na Primorskem so še vedno težave, čeprav je vode blizu Postojne več kot preveč. A ko pridejo vsi z noži za kolač rezat, takrat na koncu ostanejo primorce spet žejni.
Jani.
02. 09. 2024 14.57
+5
A to je zakon za Rome? Pretepeš policista in za "kazen" dobiš vodo! Pa ta vlada je polomija.
ZbuditeSeLjudje
02. 09. 2024 14.40
+4
Torej neham plačevati vodo, naj mi jo na dom pripeljejo na račun ostalih davkoplačevalcev?
Grma53
02. 09. 2024 14.33
+7
Sama voda je dejansko skoraj zastonj, a kaj ko z omrežninami, taksami, prispevki za okolje, kanalščinami, itd. priložijo svoj lonček še občine in država in nas molzejo.
Grma53
02. 09. 2024 14.29
+3
Pravico do pitne vode mnoge občine koristijo za polnjenje proračunov. Samo tako si lahko razlagam, da je voda v občini Ig 2,5x dražja, kot v občini Piran. S tem, da ima Ig na svojem teritoriju črpališče, v Piranu pa jo črpajo tudi na Hrvaškem. V Piranu račune za vodo in odpadno vodo zaračunava en koncesionar, na Igu pa jih je za isto stvar, en kup
Uškakola
02. 09. 2024 14.13
+13
Eno so kopali za to pravico metre, drugi kilometre nekateri so za to žrtvovali na tisoče ur dela in celo premoženje, da se nekdo tam v okolici Novega mesta dela norca iz poštenih ljudi kjer za zgradbo zgrajeno na tuji zemlji na črno po pretepu policistov hoče vodo zastojn..)) Država v totalnem pravnem RAZSULU..
Pimplc
02. 09. 2024 13.36
+13
pravica do pitne vode? seveda... če plačaš! pa še vodni kamen dobiš ki ga ne zaračunajo
Pimplc
02. 09. 2024 13.37
+7
kamna ne še. kje se pa dobi zastonj pitna voda?... po pravici
Janez_53
02. 09. 2024 14.15
+4
Kdo ti je pa natvezil, da bi nekdo dobavljal pitno vodo kar zastonj???
srecnii
02. 09. 2024 13.33
+3
še tam ko je iz pipe in se plačuje ni pitna.....
čevapgpt
02. 09. 2024 12.55
+5
in ko je treba vodo iz vodovoda prekuhavat, ko najdejo fekalije notri? prekuhaš pa je kao pitna. ob takih primerih bi moral oskrbovalec z vodo zagotoviti alternativni vir pitne vode, tako pa samo klor nalivajo not...
maneno48
02. 09. 2024 12.25
+3
be-ci, zračunajte kolk stane dovoz vode vsako leto in koliko bi stala napeljava vodovoda, ki bo zdržal sigurno 50 let.
maneno48
02. 09. 2024 12.28
+9
ja pa še to, mi ki imamo vodovod smo plačali kar konkreten prispevek, predvidevam da boste s temi za katere se zdaj borite za vodo tud zahtevali prispevek!!!
Alfa ?arli
02. 09. 2024 15.16
+2
plačajo naj tisti katerim bodo vodo vozili. Ne pa da vsi plačujemo stroške dovoza.
duhccc
02. 09. 2024 12.09
+6
itak tam k so najlazji zasluzki se utikuje vlada ker vejo da bo voda nekoc kot zlato...
Petur
02. 09. 2024 12.00
+7
in tako se bodo k nam na ugodno življenje priseljevali Romi iz širnih dežel kjer jih trenirajo kot vse ostale..diskriminacija je to,če romu zaračunal pristojbine,pa še mogoče posumil,da je kaj pomotoma ukra du
rzui
02. 09. 2024 11.54
+14
VAŽNO DA BO PRESKRBLJENO ZA ROME