Dejstva

Nam bo letos topleje za nižjo ceno?

Ljubljana, 03. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
45

Kurilna sezona se začenja. Kaj lahko pričakujemo, kako drago bo ogrevanje? Je tudi to zimo pričakovati proteste, kot smo jih videli zaradi visokih položnic preteklo sezono? Analizirali smo, s katerim energentom se trenutno najbolj splača ogrevati stanovanje in hišo. So drva še vedno najbolj priljubljen vir ogrevanja? Kako je mogoče privarčevati tudi za 40 odstotkov? In - se nam obetajo podražitve med sezono?

Simon Setnikar iz Škofje Loke je dolgo razmišljal, kako bi njegova petčlanska družina zmanjšala stroške ogrevanja. "Na leto smo za kurilno olje plačali 2000, tudi 2200 evrov, kar je veliko," pravi Setnikar. Obrnil se je na energetskega svetovalca, zaradi nižje cene drv ga je zanimalo predvsem ogrevanje s tem energentom. 

Potem ko je skrbno preučil ponudbo kurilnih naprav na trgu, se je lani vendarle odločil, da bodo kurilno napravo na olje zamenjali z uplinjevalno pečjo na drva. "Odločitev se je izkazala za pravilno, stroški ogrevanja so se nam v primerjavi s prej znižali," zadovoljno ugotavlja Setnikar. In to občutno, za kar 40 odstotkov. Res pa je, da je bila visoka tudi investicija, in sicer 11.500 evrov, vendar so dobili 4000 evrov subvencije Eko sklada. O subvencijah za različne kurilne naprave bomo podrobno pisali v Dejstvih jutri.

Nocoj v oddaji 24UR začenjamo novo stalno rubriko 24UR Dejstva. Četrtkova stalnica bo tako, ob že uveljavljeni rubriki na naši spletni strani 24ur.com, gledalce nagovarjala še s sodobno televizijsko podobo, prepletom zgodb, podatkov in grafičnih ponazoritev.

Drva najbolj priljubljen vir ogrevanja 

Še vedno velja, da so lesna goriva najbolj priljubljen energent med slovenskimi gospodinjstvi, še posebno na podeželju, kjer je dostopnost lesa največja, s tem pa tudi nižja cena. 

Odkar smo zamenjali kurilno olje z drvi, imamo 40 odstotkov nižje stroške z ogrevanjem. Simon Setnikar

Po zadnjih podatkih Statističnega urada je drva uporabljalo več kot 30 odstotkov gospodinjstev, sledili so zemeljski plin, utekočinjeni naftni plin (19 %) ter obnovljivi viri, kot so toplotna črpalka, sončni kolektorji ali drugi obnovljivi viri (14 %). Z ekstra lahkim kurilnim oljem se je ogrevalo 12 odstotkov gospodinjstev, prav toliko jih je imelo daljinsko ogrevanje, polovico manj se jih je ogrevalo z lesnimi peleti, sekanci in briketi, in sicer šest odstotkov. Toliko odstotkov gospodinjstev pa se je ogrevalo z elektriko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ogrevanje najcenejše s sekanci in drvi, najdražje z elektriko

Primerjali smo različne energente, izračuni letnih stroškov ogrevanja povprečne energetsko učinkovito stanovanjske enote s specifično rabo energije 90 kWh/m2 pa kažejo, da so lesna goriva najcenejši energent.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stroški ogrevanja za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje

Za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje bi bil letni strošek ogrevanja s sekanci 248 evrov, približno tolikšen bi bil strošek ogrevanja z drvi (poleni). Nekoliko dražje je ogrevanje s toplotno črpalko tipa zrak/voda, ki je najpogostejša, ter s peleti. Če bi se ogrevali z zemeljskim plinom, bi bil strošek ogrevanja za stanovanje omenjene velikosti 669 evrov na leto, nekaj več stane ogrevanje s kurilnim oljem, sledi pa daljinsko ogrevanje. Navedli smo ceno v Ljubljani, kjer stane daljinsko ogrevanje s toplo sanitarno vodo letno približno 942 evrov. Globlje boste morali seči v žep, če se ogrevate z utekočinjenim naftnim plinom, najdražje pa je ogrevanje z elektriko. Če bi se ogrevali z IR-paneli, električnimi radiatorji, električnim talnim gretjem itn., bi bil letni strošek 1.294 evrov.

Stroški ogrevanja za 200 kvadratnih metrov veliko hišo

Še višji so stroški ogrevanja za hišo, za primer smo vzeli 200 kvadratnih metrov veliko. Letni strošek ogrevanja z najcenejšim energentom, to so sekanci, je 709 evrov, podoben je strošek ogrevanja z drvi. Več kot 3000 evrov na leto je strošek daljinskega ogrevanja v Ljubljani, še dražje je ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, ogrevanje z najdražjim energentom, elektriko, pa stane 3697 evrov.

Dr. Gašper Stegnar z Inštituta Jožef Stefan opozarja, da cenejši viri ogrevanja in še tako dobre kurilne naprave ne prispevajo k nižjim stroškom, če so stavbe slabo izolirane. "Imeli smo primer pred leti, ko je bila osem let stara hiša toplotno neizolirana, in je gospodinjstvo po nekaj letih menjalo obstoječ kotel na drva s toplotno črpalko. Strošek za elektriko je skočil na 500 in več evrov vsak mesec." 

Drva, peleti cenejši, sekanci podobno z lansko sezono 

Če je prišlo v letu 2022 zaradi nestabilnih razmer oziroma energetske krize do izrazitega povišanja cen lesnih goriv, peleti so se podražili celo za več kot 100 odstotkov, se cene umirjajo in vračajo na raven z začetka leta 2022. 

Drva in peleti so se v povprečju pocenili.
Drva in peleti so se v povprečju pocenili. FOTO: Dejstva

Cena drv je denimo pri enem večjih ponudnikov KGS Krajnc nižja za 15 odstotkov v primerjavi s prejšnjo kurilno sezono. Sicer pa je cena odvisna od zime, povpraševanja in dostopnosti surovin, nam pravijo v podjetju Biomasa, kjer proizvajajo sekance. Spremembe cen sicer ne napovedujejo. V Podjetju Gaj Les, ki se ukvarja s proizvodnjo lesnih sekancev ter lesnih peletov, so cene v primerjavi z lanskim letom podobne.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gozdarski inštitut Slovenije spremlja cene lesnih goriv na začetku in koncu kurilne sezone. V primerjavi z lansko sezono je povprečna cena peletov nekoliko nižja. Peleti, pakirani v 15 kg vreče, so ob koncu pretekle kurilne sezone, torej v maju 2024, v povprečju stali 358 €/t oz. 76,2 €/MWh z vključenim DDV, danes 337 evrov za tono. Cena najbolj prodajanih sekancev, to je z vlažnostjo okoli 30 % in velikostjo delcev do 31 mm, je v maju znašala 96 evrov na tono z DDV, današnja povprečna cena je 101 €/t z DDV.

Drva so se v povprečju pocenila. Cena drv z 20-odstotno vlažnostjo in dolžine 25 centimetrov so bila konec prejšnje kurilne sezone v povprečju 266 evrov na tono z DDV, danes so v povprečju nekaj evrov manj, in sicer 262 evrov na tono z DDV.

Kurilno olje, zemeljski plin, elektrika za zdaj brez višjih cen

Kako lahko prihranimo sami brez zamenjave kurilne naprave, energenta? Vemo, da pomeni nižja temperatura tudi nižje stroške ogrevanja. Koliko nižje konkretno, pojasni Marko Matkovič z Inštituta Jožef Stefan. "Če mi znižamo temperaturo za eno stopinjo, je prihranek približno šest odstotkov, kar pomeni 60 evrov, če danes plačujemo 1000 evrov. To zniževanje temperature gotovo ni ukrep, ki bi ga priporočali tistim, ki imajo že težave s pojavom plesni oziroma vlage v stanovanju."

Informacije, ki smo jih dobili od dobaviteljev zemeljskega plina, kurilnega olja in elektrike so pomirjujoče. Nihče ne napoveduje zvišanja cen, so pa zadržani glede nadaljnje kurilne sezone.

Cena ekstra lahkega kurilnega olja je regulirana in se na podlagi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov spreminja vsakih 14 dni, še do konca leta pa velja Uredba o določitvi cene električne energije, ki je delno zamejila cene električne energije za gospodinjstva. 

Jutri v rubriki Dejstva nadaljujemo zgodbo ogrevanja. Obiskali smo družino, ki se po novem ogreva s toplotno črpalko. Preverili smo, kolikšni so prihranki in koliko subvencij lahko dobite od države za toplotno črpalko. 

Se obeta podražitev med sezono?

"Žal je za napoved kakršnih koli sprememb cenikov v prihodnjih mesecih, bodisi podražitev ali pocenitev, v tem trenutku prezgodaj govoriti." GEN-I

"Žal je za napoved kakršnih koli sprememb cenikov v prihodnjih mesecih, bodisi podražitev ali pocenitev, v tem trenutku prezgodaj govoriti," pravijo v Gen-I, enako v njegovi hčerinski družbi Elektro energija. "Zaradi nestabilnosti cen na trgih energentov in nepredvidljivih geopolitičnih razmer v tem trenutku še ne moremo natančno napovedati cene rednih cenikov zemeljskega plina za naslednje leto," pa navajajo v Petrolu in dodajajo: "Če se bodo cene ustalile na trenutnih nivojih, bomo zagotovo priča popravkom cenikov in ponudbi z ugodnejšo ceno zemeljskega plina."

"Zvišanje cen energentov bi bilo neprimerno." Tilen Šarlah, finančni analitik

Finančni analitik Tilen Šarlah je kritičen do morebitnih povišanj cen energentov. "Če bo prišlo do dviga stroška na položnici in samih obračunanih cen energentov, lahko to utemeljimo samo z napačno strategijo zakupov produktov na krivulji in napačnimi odločitvami," pravi Šarlah, ki se mu zato zdi zvišanje cen neprimerno.

preiskovalna zgodba, dejstva

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakorkoliže
03. 10. 2024 08.27
Država bi morala spodbujat predvsem investicije v izolacijo stavb, pa to ne počne zadostno. V Italiji so šli v skrajnost, kjer je država vračala 110% strošek investicije.
kakorkoliže
03. 10. 2024 08.25
+1
Zavajujoča predstavitev stroškov ogrevanja ker se ne upošteva stroška investicije.
Un71
03. 10. 2024 08.28
Točno tako. Stročki investicije, ki si jih ne more privoščiti vsak in izračun povrnitve stroškov investicije, da je investicija upravičena. Subvencije pa so naš denar.
Uškakola
03. 10. 2024 08.24
+3
Baje bodo smetnjaki za plastiko in papir čez zimo prazni, pa ne okol govort...)) zeleni prehod..
Uškakola
03. 10. 2024 08.25
+3
Julijann
03. 10. 2024 08.22
+1
Ogromno je odvisno od izoliranosti hiše in tudi to na kaki temperaturi kdo želi imeti prostore. Eni imajo radi bolj višje T , eni tudi bolj nižje.
Un71
03. 10. 2024 08.21
+8
Če še komu sedaj ni jasno zakaj so hoteli prepovedati oziroma omejiti ogrevanje z lesom, plinom ipd., potem mu ni več pomoči. Res dela vlada za blagor ljudi, samo katerih je vprašanje.
KRAMPAJ
03. 10. 2024 08.21
-1
Klimatska naprava je prevlaldala,peleri,drva,olje in toplotna še najdražje
losser
03. 10. 2024 08.20
+1
Spodobi se, da nam dajo davek na poceni ogrevanje, če bo tako.
Skinwalker
03. 10. 2024 08.18
+5
Ne verjami analize katero nisi sam izmaniouliral..vam kaj verjeti..
Francelj Biberi
03. 10. 2024 08.18
-1
Vse bom vrgel not kar mi bo prišlo pod roke.
Marija Depolli
03. 10. 2024 08.18
+2
Dobro jutro tovariši. Meni in mojemu možu je čisto vseeno. Midva bova se grela kot do sedaj. 5 kovtrov in 7 dek na postelji in to je to. Ali bova pa šla na najih vikend na Norveškem, kjer je toplo. Moj dragi poskrbi zame.
Uškakola
03. 10. 2024 08.18
+3
Predlagam partizanski način ogrevanja v peč vse kar gori.
jogo
03. 10. 2024 08.15
+1
SE plus TČ je zakon.
daiči
03. 10. 2024 08.17
+5
ja sam morš imet vsaj 20 cm stiropora na fasad, pa nove okna, drgač ni zakon, ampak bankroterno drago
Geres
03. 10. 2024 08.18
+2
Če si jo postavil pravi čas, drži. Sedaj pa nima smisla na novo dajat ne enega, ne drugega.
janez653
03. 10. 2024 08.18
+1
Ko obnavljas investiras se v menjavo kurilne naprave.
Rumpi
03. 10. 2024 08.24
Jaz nimam stiropora in plačujem 10, 92€ na mesec (SE in TČ - VODA- VODA). In če mi za 500% podražijo, ne bo hudega.
MatPaat
03. 10. 2024 08.14
+8
Smo prešli leta 2022 iz kurilnega olja na TČ. Vzrok je bila takrat cena kurilnega olja, ki je dosegla 1,65€. Glede na to, da smo porabili okoli 2000l na sezono je to bilo res preveč. No, prešli smo na TČ, da bi postali bolj zeleni in še kaj privarčevali. No in potem naš elektro guru podraži elektriko tako, da te mine in zdaj smo povsem na istem kot, da ne bi menjali naprave za ogrevanje. Najbolj kruta meseca sta december in januar kjer položnica preseže tud 400€. S tem novim obračunom elektrike pa bo sigurno okoli 500€. Za povrhu pa smo želili leta 2023 še naredit sončno elektrarno in glej ga zlomka ob vseh teh podražitvah in dragi elektriki nismo dobili soglasje, ker omrežje ne vzdrži. Pa to te lahko samo na rit vrže. Res živim-o v bolani državi. Nauk celotne zgodbe. Vse kar reče država, sploh pa Holob je laž!
janez653
03. 10. 2024 08.17
+1
Ste preracunali noveo bracunske bloke? Jaz s toplotno pridem skozi ceneje po novei omreznini. 80eur letno manj za omreznino
Arguss
03. 10. 2024 08.21
+2
Arguss
03. 10. 2024 08.13
+8
Če bo ptič podražil za 5x damo toplotno črpalko na off pa samo drva naprej.
461864
03. 10. 2024 08.13
+3
Ljudje so res hecni, pri drveh se jambra in išče čim cenejše, medtem ni problem hrvatu dat kolikor pač želi.
daiči
03. 10. 2024 08.15
+1
ja sam so tud ti k prodajajo drva ene težke barabe, ni jh sram po 130eur metr drv računat. če jh pa u baubau al pa obiju kupš po gajbah je pa cena k bi ble z zlatom prebarvane
Un71
03. 10. 2024 08.23
medekmali medekmali
03. 10. 2024 08.11
+2
edino kar je dejstvo je da bo letos ogrevanje prostorov prekleto drago , verjemite, golobnjak se je dobro zazihral.
Julijann
03. 10. 2024 08.11
+8
11.500 evrov za prehod na nov način ogrevanja rea ni mali strošek. Omenjeni si ga je očitno lahko privoščil, marsikdo si tega ne more.
janez653
03. 10. 2024 08.10
+0
bucke. Jaz ogrevam 140m2 veliko hiso s toplotno. Strosek elektrike samo za toplotno je 350eur za celo leto! Notranji prostori ogreti na 24 stopinj. Kje dobim drva za celo sezono za 350eur? Pa se delo imam z njimi. Drva se splacajo, ce imas svoja.
janez653
03. 10. 2024 08.12
-2
Aja, toplotna me je prisla 5k eur, s subvencijo pa 1k... Torej se mi tudi investicija prej povrne kot njemu.
Un71
03. 10. 2024 08.21
Zgradba je najbrž še izolirana, tako da lahko prišteješ še ta strošek, potem strošek dobrih oken, mogoče sončna elektrarna.... premalo podatkov za karkoli resnega...
daiči
03. 10. 2024 08.10
+4
pa piše gor da je onim u neizoliran bajt položnca za štrom, pol k so prešli iz drv na toplotno, posočila za 500 eur na mesc. Ja kaj so mislni da bojo imel pr toplotn u neizoliran bajt nastavln 25 stopin pa da se na dnaru nikjer nebo nč poznal. Taprve bi blo treba zapret ludi k so svetoval in instaliral toplotno na neizoliran bajt. Toplotna pa neizolirana bajta pač ne gresta skupi. Kašni lopovi se valajo po tej državi. Da revežem k kurjo na drva, tapru za 15k eur postavjo toplotno pol pa še elektriko 100 na uro plačujejo, jao jao, jao...
MojsterSplinter
03. 10. 2024 08.09
+3
Nafte nimamo, smo pa dežela gozdov. Na podeželju ni nobenega razloga, da bi se otepali ogrevanja z drvami. V mestih je drugače, zaradi večjega onesnaževanja, ki ga drva povzročajo, glede na druge metode.
Geres
03. 10. 2024 08.19
-1