Dejstva

'Kmet je najcenejše komunalno podjetje, ki ureja našo okolico'

Ljubljana, 20. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 20 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
30

Kakšno je stanje v živilsko prehrambeni industriji in kakšna je njena prihodnost? Kaj pa prihodnost pridelave mesa, se bo še izplačala? "Kakovostna hrana ni samoumevna, prepuščeni smo sami sebi, pričakoval bi od države, ki je starejša od 30 let, da bo imela neko strategijo," na alarmantno stanje opozarjajo ključni akterji na področju živil. Strategija države na tem področju je bila doslej najmanj pomanjkljiva, če že ne neobstoječa. In tudi zdaj ni jasno, kakšna pravzaprav je. Ministrica Mateja Čalušić sicer opozarja, da smo izgubili prehransko varnost v velikosti občine Murska Sobota.

Kaj se je zgodilo z nekdaj slovenskimi živilskimi podjetji, paradnimi konji slovenskega gospodarstva in stebri prehranske neodvisnosti? Medtem ko se vrstijo prodaje agroživilskih podjetij tujcem, Pivka-Delamaris in skupina Farme Ihan ostajata v domačih rokah. Še več, Farme Ihan celo v državnih, njihov lastnik je Slovenski državni holding. Trenutno dogajanje v panogi, prodaja tujcem, je po mnenju Mateja Resnika, generalnega direktorja Farme Ihan, posledica dlje trajajoče slabe panožne in kmetijske politike v Sloveniji. V zadnjih letih so se sicer direktorji menjali kot po tekočem traku, dobro leto skupino vodi Resnik. "Treba se je vprašati, kaj slovenska država, gospodarsko okolje naredi, da se bo kapital obdržal v živilsko-predelovalni industriji, da bo vlagal in potem ne bo skrbi, da živilskopredelovalna industrija ne bo obstajala in se razvijala."

Osamljeni jezdeci

Kako se je skupina Pivka - Delamaris ohranila v slovenskih rokah, v rokah menedžerjev? Predsednik uprave skupine Pivka - Delamaris in predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri GZS Janez Rebec pojasni, da jih je pred leti prevzela družba Jata Emona. Hkrati pa imajo še zadružno lastništvo. "Imamo dva trdna slovenska stebra." Takrat so šli v diverzifikacijo oz. v tri dejavnosti, da so nekako trdno na nogah, pojasnjuje. Ali bodo zmogli v prihodnje, je težko reči, saj je vsako leto zgodba zase. "Postajamo premajhni tudi, če smo kot skupina Jata Emona še kar veliki. Ta moč skupin je postala prioritetna v Evropi. Bomo res eni osamljeni jezdeci, če bomo tako ostali, kot smo zdaj." Ali bodo zmogli v prihodnje, pa je težko reči, saj je vsako leto zgodba zase. 

Pivka je v večinski lasti Jate Emone oz. slovenskih menedžerjev. Ti so Jato Emono odkupili z lastnimi sredstvi in posojili od paradržavnih skladov SOD in KAD, pa tudi od družb pooblaščenk in ostalih oz. so jo skozi podjetje Irgram postavili na novo. Jata Emona je pomemben slovenski proizvajalec krmil in jedilnih jajc. Največji lastnik med njimi je tudi vodilni Stojan Hergouth, ki ima v lasti dobrih 25 odstotkov. Janez Rebec ima denimo v lasti štiri odstotke Jata Emone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomembna pridobitev Pivke Perutninarstva in tudi primorsko-notranjske regije pa je bil prevzem podjetja Delamaris in selitev iz Izole v Pivko. Pod isto streho sodi tudi Kras Sežana, ena najbolj prepoznavnih znamk mesnopredelovalne industrije. Iz stečajne mase podjetja MIP je Pivka perutninarstvo 2018 kupila nekdanji obrat. Skupina Pivka - Delamaris ima tri tovarne: tovarno piščančjega mesa v Pivki, tovarno konzerv Delamaris in tovarno mesnih izdelkov v Kromberku v Novi Gorici. "Imamo kar razvejano dejavnost in vsaka tovarna ima praktično tudi neko svojo usmeritev, ampak pod našo kapo." 

Boljša kontrola, boljša kakovost

V Pivki - Delamaris niso odvisni od uvoza. "To je ena prednost kontrole že od matičnih jat, dan starega piščanca, krmil. Jata je naredila tudi velike odkupne centre za žita v severovzhodni Sloveniji. Imamo vse, kar je potrebno, da sami kontroliramo vse. Tudi velika podjetja v Evropi nimajo tako integrirano, kot imamo mi tukaj. To se potem tudi pozna na kvaliteti končnega produkta." 

Prihodnost družbe Farme Ihan ni jasna

Družba Farme Ihan je v fazi prestrukturiranja, njihova prihodnost ni jasna. Čaka jih obsežno prestrukturiranje, da bi se obdržali na trgu. "Naš največji izziv je tudi največja priložnost, to je obdržati in razviti celotno verigo in jo narediti konkurenčno ter učinkovito, zato da bomo lahko na dolgi rok konkurirali s ceno in ponudbo, ker če bomo predragi, potrošnik tega ne bo kupil in smo v začaranem krogu." So investicijsko podhranjeni, ker v zadnjih letih ne samo pri njih, ampak v celotni industriji ni bilo nobenih resnejših vlaganj ne v infrastrukturo ne v obnove. "Cilj je, da zagotovimo kapital za prepotrebne obnove od hlevov do proizvodnih kapacitet. Zdaj smo v fazi razgovorov z lastnikom, jaz mislim, da bo do konca leta zadeva zelo jasna, v katero smer bomo šli." Bodo morali v prodajo tujcem?

 Skupina Farme Ihan je sestavljena iz petih odvisnih družb, ki sestavljajo vertikalno proizvodno verigo: proizvajajo goveje meso, svinjsko meso in tudi leko. Imajo dve lastni prašičji farmi, ena je v Krškem, ena v Kočevju. Tam letno proizvedejo 90 tisoč pujsov tekačev, ki so težki 25 kilogramov. To predstavlja dve tretjini vseh slovenskih tekačev, tretjino tega prodajo naprej v Sloveniji, dve tretjini odpeljejo v vzrejo njihovim kooperantom, slovenskim kmetom. Ti vzredijo prašiča do 110 kilogramov, potem pa jih dostavijo v njihovo lastno prašičjo klavnico v Šentjurju, od tam svinjske polovice pripeljejo v Meso Kamnik, kjer je predelovalna proizvodnja, pa tudi goveja klavnica. 

Ni velikih vlaganj

Živilskopredelovalna industrija po oceni agrarnega ekonomista dr. Andreja Udovča ni v najboljši kondiciji. "Praktično od vstopa Slovenije v EU, ko se je bilo treba prestrukturirati iz trgov jugoslovanskih republik na druge trge, nekih zelo velikih vlaganj, posodobitev ne opažamo. Sploh pa ne v industriji predelave mesa, rastlinskih kmetijskih proizvodov. Druga zgodba je mogoče v industriji pijač." 

Prepuščeni sami sebi

Kakšna prioriteta je živilska industrija za državo? Janez Rebec meni, da deklaritivno država vedno reče, da smo pomembni, a v resnici smo več ali manj prepuščeni sami sebi. Zato se vsaka panoga znajde po svoje. Se pa, tako Rebec, bistveno premalo investira, če hočemo biti konkurenčni. "Nimamo zadosti konkurenčnosti na strani delovne sile in je relativno draga. Nimamo zadosti sodobnih kmetij, s katerih izhaja surovina, nimamo tudi opreme v samih živilskih obratih, ta je premalo sodobna, ni robotizirana še tako, kot bi morala biti." Potemtakem je prostora za izboljšanje živilske industrije zelo veliko, če želi biti pomemben del slovenske industrije, dodaja Rebec. 

'Pričakoval bi od države, ki je starejša od 30 let, da bo imela neko strategijo'

Boštjan Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, pravi, da bi pričakoval od države, ki je starejša od 30 let, da bo imela neko strategijo, kaj je zanjo pomembno. "Je pomembno elektrogospodarstvo, telekomunikacije, zdravstvo ... Eden ključnih stebrov je hrana." V nasprotnem primeru, če bomo brez lastne živilskopredelovalne industrije, bomo primarni produkt, kot so meso, mleko in zelenjava, izvažali, nazaj bomo pa uvažali nekaj, česar nismo pridelali in nimamo kontrole nad kakovostjo, dodaja. "Nerad se poslužujem termina, da mora država za nekaj poskrbeti, ampak s strateškim pogledom bi se moralo določiti, koliko živilskopredelovalne industrije potrebujemo v posameznih sektorjih, da bi lahko svojim državljanom nudili stabilnost čez naslednja desetletja."

Ni znano, kdaj bo strategija

Na ministrstvu snujejo prehransko strategijo, ki bi zagotovila povezanost prehranske verige, s tem pa višjo samooskrbo in robustnejšo prehransko varnost države. Časovnice še niso določili, pravi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Želijo si jo oblikovati skupaj z vlado, s širšo javnostjo in akterji v kmetijstvu. "Strategije nismo imeli skozi desetletja in zato se kaže neurejeno stanje na področju kmetijstva, ker se je pogosto delovalo brezciljno." Osnova so trajno varovana kmetijska zemljišča, povezovanje prehranske verige in vključevanje podnebnih sprememb. 

V mesni industriji ni kadra

Drug problem, s katerim se sooča celotna mesna industrija, tako Matej Resnik, pa je pomanjkanje kadra. Balkanski bazen je izpraznjen, gre pa za panogo, kjer so delovni pogoji zelo zahtevni. To vse vpliva na dvig stroškov. "Pred kratkim je bila sprejeta nova panožna kolektivna pogodba, ki bo najnižje osnovne plače do leta 2028 dvignila za celo več kot 60 odstotkov. Ta problem bomo reševali na način, da bomo uvozili, čeprav se to grdo sliši, delavce iz Azije, da bodo opravljali lažja dela v proizvodnji."

Konkurirajo pa evropskim cenam, pojasnjuje Resnik, kar ponazori na primeru Avstrije. "Je 4,5-krat večja od Slovenije, proizvedejo 20-krat več svinjskega mesa kot mi. Imajo povsem drugačno regulacijo, nižje proizvodne stroške, ekonomija obsega je drugačna in so konkurenčni v širšem evropskem prostoru. Mi pač z njimi tekmujemo."

Da bi vsi akterji v tej verigi lahko preživeli

Po mnenju Stanka Tomšiča, direktorja KZ Trebnje - Krka, bi morala država predvsem omogočiti pogoje, da bi lahko vsi akterji v tej verigi preživeli. Občutek ima, da gre v zadnjem času ravno v obratno smer. Povečujejo se stroški dela, stroški elektrike in nove obdavčitve. "Država bi morala vzpostaviti okolje, kjer bi vsi lahko preživeli in dosegali tržne cene. Morala bi jasno predstaviti realne tržne cene. Ne pa se iti populizma in govoriti, kako je vse predrago."

Se bo govedoreja splačala?

Ali se bo Klemnu Škufci v prihodnosti govedoreja še izplačala, ne more napovedovati, tako kot ne prihodnosti slovenskega kmetijstva. "Jaz se včasih pohecam, da se mi slovenski kmet zdi kot ene vrste najcenejše komunalno podjetje, ki ureja našo okolico." Ne zavedamo pa se, pravi, da ta kmet za evropske razmere kljub temu še vedno prideluje zelo kakovostno hrano. "Mi mislimo, da je to samoumevno, ne zavedamo pa se, da ni. To se lahko enkrat tudi drugače obrne in bomo iskali hrano drugje. Verjemite mi, da ne bomo nikoli več dobili tako kakovostne, kot jo lahko pridelamo sami doma. Že zaradi kratkih dobavnih verig in transporta."

Izgubili smo prehransko varnost v velikosti občine Murska Sobota

Ministrica opozarja, da smo v  zadnjih 10 letih izgubili 10.000 hektarjev kmetijskih zemljišč. "Izgubili smo prehransko varnost verjetno za občino Murska Sobota ali dve manjši občini. Tu je naša domača naloga, da zaščitimo kmetijska zemljišča prve kakovosti, da bomo lahko pridelali kakovostno hrano, ki bo ostala v Sloveniji."

Vsak vidi svoj vrtiček

Da poslovno sodelovanje v verigi šepa, meni Toni Balažič, izvršni direktor Panvite. Nekoč dobri odnosi so se porušili. "Konflikti so se začeli, ker so se vsi v verigi na eni strani borili za isto vrečo subvencij, namesto da bi že takrat država znala ločiti subvencije za podjetja in kmete ter imeti tudi popolnoma drugačno strategijo." Prišlo je do prevelike politizacije tega problema, dodaja.

Predvsem pa je ključno povezovanje. "Vsak vidi samo svoj vrtiček, ne vidimo pa skupne slike," je kritičen Tomšič. 

Se bomo čez pet ali 10 let spraševali, kaj smo naredili narobe?

Imamo 80 odstotkov kmetij na hribovitem in goratem predelu, večinsko so namenjene za živinorejo in iz tega mora izhajati strategija, dodaja Florjančič. "80 odstotkov govedine proizvedejo male in srednje kmetije. Zanje moramo nekaj narediti, da bomo še vedno imeli dostopno, zdravo, kakovostno slovensko govedino. Da se ne bomo čez pet ali 10 let spraševali, kaj smo naredili narobe, kot smo pri prašičereji, kjer smo samo 35-odstotno samooskrbni." 

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protoc
20. 09. 2024 09.22
Bi ti funcionarji ki so vse to dovolili...v casu jugoslavije, bi bili na Golem otoku. Tito je imel preprost rek za republiko "tuje ne rabimo, svoje pa ne damo"..danes je pa vse drugace!!! "Svoje najboljše damo, tuje pa najslabše kupujemo" ker delajo da kmet nebi vec imel samooskrbe..oz drzava..ampak da si odvisen od trgovinske uvozne hrane..ampak saj Slovenija je to lepo sprejela, lepo to Slovenci papajo in se cisto nic ne prituzujejo..vidim da bi jedli tudi..ce bi vam ponudli
suleol
20. 09. 2024 09.19
pricakoval bi da bo Slovenija s svojo osamosvojitvijo, napredovala obdrzala drzavna top podjetja, ne pa da nas po 25 letih kupujejo srbi in hrvati ki so kao 100let za nami
krompirček
20. 09. 2024 09.24
zal je ze marsikdo ugotovil da so srbi in hrvati ze pred nami v marsicem. da smo pred 30 leti ostali skupaj kot ena drzava bi bili danes 4 velesila na svetu. anglezem in njihovi mornarhiji bi pa tudi ze odklenkalo ki zivijo in se bohotijo na racun naroda. pa tudi bruselj bi 100x premislil kaj dela
krompirček
20. 09. 2024 09.16
dokler se ne bodo kmetje resnicno dvignili na noge in zacel drobit to zahojeno politiko in ne samo opozarjat bo tako kot je. bojte se politika in mescani ,ce bo kmetim res prekipelo lepega dne do konca. takrat ga ni politika ,mescana ,in policije ki bo kmeta ustavil.
DAEMONIUM
20. 09. 2024 09.14
Kako je mogoče, da srbija kupuje eskadrilo novih francoskih letal Raphal v vrednosti 2,7 milijarde eur in hkrati za 10% poveča pokojnine a ljubljanska komunistična vlada pripravlja novo prevaro upokojencev glede usklajevanja pokojnin tako da se naj bi upoštevala zgolj 50% rast inflacije ne pa tudi plač kot se sedaj???? A niso prav upokojenci zaslužni za zmago teh lopovov ki se danes pripravljajo da jim pokradejo se tisto bedo od pokojnin ki so jim priskrbeli tapravi komonisti????? Mediji pa servilno tiho češ itak so penzionisti tiho in starački zabiti da niti opazili ne bodo kaj jih je doletelo! "Povećanje penzija ide od 1. decembra, idemo sa povećanjem 10,9 odsto"
Protoc
20. 09. 2024 09.18
Kako je mogoce da je Srbija kupila Fructal?? Le kako je to mogoce v Sloveniji od leta 91??
krompirček
20. 09. 2024 09.20
ce se nebi financirali 101 vladno organizacijo ki to ni in pa brezdelneze ki nocjo delat pol zeleno agendo ki je namisljena za pobiranje denarja in pa rome . ce bi samo vse to ukinili bi vsi penzjonisti imeli pokojnine in delavci place kot se zagre.
suleol
20. 09. 2024 09.26
jah ocitno je ane, slovenski ponos smo prodal srbom bruka, pa tok se po prsih tolcemo mi slovenci, pa uni balkanci, nakonc pa hehehe
krompirček
20. 09. 2024 09.04
-2
a ve kdo v mestu kolko ima en mali kmet stroska z recimo 1000 trt v vinogradu? prvo moras imet ispit iz fitofarmacevskih sredstev da lahko sploh kupis skropivo. drugo : vsa ta skropiva imajo cene ki gredo v nebo. pol strosek kosnje po vinogradu .ko vse to en tak sesteje skupaj na letni ravni dobi cifro katera presega na koncu ceno grozdja ali vina ob prodaji. pol ce en kmet da v zakol kravo ki je stara 3 leta in dobi zanjo recimo 2000 e za prodano meso. pol pa si samo zracunajte delo in stroske z to kravo v 3h letih. na koncu kmetu od te krave ostane 10 e in 20 kil govedine za lastno uporabo. in pol se naj kmet zivi od dela in prodaje jao. govorim o kmetu ki ima 5 hektarjev in 3 krave v stali
PomisliNaSonce
20. 09. 2024 09.02
Seveda pr kmetih se je prva cev zakopala in prva sončna elektrarna na zastonj zgrajene hleve našraufala. In tako imamo zdaj kar imamo, da nam elektriko prodajajo za zlato in zaračunavajo čišcenje padavinske vode. Zdrava pamet, al le za tiste ki imajo nekaj od tega
krompirček
20. 09. 2024 09.09
+2
kdo pa je zgradil hlev zaston?? kdo ima kaj od teh od soncne elektrarne??? skoraj vso elektriko morajo ti ljudje oddajat v omrezje. na koncu se mora en tak placevat drzavi za elektriko pa ce prav si vse to sam financira. a to je pol prihodnost kmeta?????
SlobodaNE
20. 09. 2024 09.00
-1
Je pa tudi reakcionaren element. Niso tako nedolžni
Stauffenberg
20. 09. 2024 08.52
+1
Že tri dni nabijajo isto mantro, potem pa vselo v Hofer, Lidl in Špar po dobrote južne Italije , Španije in Maroka.
lokson
20. 09. 2024 08.41
+0
Dokler, bo scrkljana LJ žabarija imela takšno mišljwnje o kmetu,bo tako.
2mt8
20. 09. 2024 08.38
+4
Kmet je tudi razredni sovražnik naše oblasti.
Justiceiscoming81
20. 09. 2024 08.34
+2
Treba je podpirati lokalno kmetijstvo in začet zavračat industrijsko meso. Samo tako bodo naši kmetje in živinoreja obstala, drugače smo obsojeni na industrijsko predelavo mesa iz tretjih držav
krompirček
20. 09. 2024 08.30
+4
vcasih je lahko kmet prodal vino gostilnicarju in je blo vse ok. danes moras imet registracijo geografsko poreklo vse analize in nevem kaj se vse ce hoces prodat vino in zganje. vcasih recimo je mali kmet nesel v trgovino nekaj jajc in jih zamenjal za druge reci katerih na kmetiji ni bilo. danes vec nesmes nic. poglejmo samo gostilnicarje kateri imajo pijaco in hrano. gre v nabavo placa za vsako stvar posebej davek pri nakupu. ko proda eno steklenico piva mu drzava spet uzame 20centov davka od te flaske. potem pa se na koncu meseca mora spet placati posebej davek drzavi. pa kam smo prisli?
mentorhercul
20. 09. 2024 08.29
+5
Če je tako dobičkonosno kmetovanje, zakaj propade po 3 kmetije na dan. Podatek par dni nazaj na radiju.
Samo navijač
20. 09. 2024 08.23
+7
Uničit je potrebno trgovca. To je samo en vmesni posrednik ki ne dela nič ,zna pa samo cene nabijat. Pa se abnormalno onesnazuje okolje . Poglejte logistiko n miljone kamionov ,posegi v okolje da zgradis te mamutske centre . Po tv pa reklama za reklami samo od teh trgovskih teroristov.
krompirček
20. 09. 2024 08.18
+9
ja treba bo nardit da bo tudi mali kmet lahko kaj prodal .mali kmetje bi radi kaj prodali pa jih drzava bremza na vso moc. mali kmet bi z veseljem prodajal govedino svinjino ter perutnino ,pa jim drzava ne dovoli. ce mali kmet da kravo v zakol in doma trzi meso je to prepovedano. drzava zahteva 101 stvar tako da unici kmeta. podpirajo pa uvoz skart umetne robe. samo zal mali kmetje na skrivaj trzijo meso doma ,katero gre ljudem kot za med .domace je le domace. a nebi drzava na tem podrocju malo manj komplicirala? pol zelenjava sadje? 101 papir da se le ne splaca kmetu it na stojnico. ko kmet prodaja sadje ob cesti pride inspekcija in takoj kazen . posplosujejo pa prodajo umetno vzojenega sadja in zelenjave z uvoza ki ne velja nic. vse to rinejo na police samo da lepo izgleda . kvaliteta le tega pa katastrofa. kako bo potem imel en mali kmet se kako voljo delat ko pa drzava vse tako bremza in obdavcuje,in 101 papirologija.
travc
20. 09. 2024 08.11
+5
Odkup mesa od kmeta je nizek potem pa vsi samo navzgor nabijajo.
krompirček
20. 09. 2024 08.21
+0
ja .doma pa ne smes nic. ce prav gre govedo v klavnico katera zakolje in pregleda meso
nelika123
20. 09. 2024 08.07
+8
Če boste uničili prehrambeno indutrijo,bodo naši otroc glede prehrane odvisni od globala.Vidim pa kam stvari gredo....Tolk imate za povedat zeleni,pa čudno,da noben ne razmislja o vodi in hrani v prihodnosti.....vse prodajat....jaoooo....
krompirček
20. 09. 2024 08.22
+3
vse te zelene brihte ki na racun NICESAR zelo dobro sluzijo
Blue Dream
20. 09. 2024 08.05
-5
'Kmet je najcenejše komunalno podjetje, ki ureja našo okolico' no no no jaz mislim da je to samo en aspekt kmetovanja. Teh aspektov je več. Eden je naprimer ta da je kmet zelo priviligirana skupina napram drugim gospodarskim dejavnostim
krompirček
20. 09. 2024 08.23
+2
kateri kmet pa je priviligiran?? se ti sploh vprasas kaj mora dat kmet vse skozi da lahko nekaj trzi?
vrzwta1
20. 09. 2024 08.25
+3
Ja, zato je v zadnjih 20 letih nesteto malih kmetij izumrlo
Potouceni kramoh
20. 09. 2024 08.03
+10
Lomastenje Medota Bavčarja brez izkušenj in s pohlepom je naredilo nepopravljive posledice za slovensko živilsko industrijo.Spomnimo se še Šrotovega teama pa teama Bineta Kordeža pa Pavčka in ostalih tajkunov vse v vladi Janeza zlatoustega.
mentorhercul
20. 09. 2024 08.01
+1
Ajmo, kavica, pa v akcijo, komunalne storitve. Kmetje imajo dovolj mehanizacije. Kako država plačuje?