Dejstva

DEJSTVA: Je javnost v Sloveniji res enotna glede Palestine, politika pa tista, ki razdvaja?

Ljubljana, 05. 06. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Steiner, Špela Bezjak, Nika Kunaver
Komentarji
295

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih, objavljamo drugi del našega preverjanja. Preverite, ali so kandidati za evropske poslance govorili resnico in ali so operirali s pravimi podatki.

Matjaž Nemec, nosilec liste SD, ocenjuje, da je glede priznanja Palestine "javnost v Sloveniji enotna, samo en del politike razdvaja".

Javnomnenjska anketa, ki jo je aprila letos za časopis Dnevnik izvedla Ninamedia, kaže, da slovensko priznanje Palestine za samostojno in neodvisno državo podpira 57,4 odstotkov vprašanih, proti priznanju se je izreklo 20,2 odstotka, 22,4 pa jih je odgovorilo z 'ne vem'. Novembra lani je podobno anketo izvedla tudi Mediana, takrat je podporo priznanju Palestine izkazalo 40 odstotkov vprašanih, kot rečeno, pa je ta po šestih mesecih še za tretjino višja. Kar pomeni, da je javnost priznanju res bolj naklonjena, ni pa povsem enotna. Izjavo evroposlanca in nosilca liste SD smo na dejstvomeru označili s previdno.

Dejstvomer previdno

Tiralica in Netanjahu

Vladimir Prebilič je dejal, da je "Mednarodno kriminalno sodišče oz. kazensko sodišče izdalo tiralico za gospodom Netanjahujem".

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča je zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu maja zahteval nalog za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta ter treh glavnih voditeljev Hamasa. O zahtevi glavnega tožilca bo v prihodnjih tednih odločal tričlanski predobravnavni senat haaškega sodišča, v katerem bodo romunski, beninski in mehiški sodnik. Sodišče tiralice torej še ni izdalo.

Dejstvomer previdno

Namen Izraela

Peter Gregorčič pojasnjuje, da lahko o genocidu odloča izključno meddržavno sodišče, kjer je potrebno dokazati tudi namen. "Namen bo tukaj problematično dokazati, ker je Izrael vedno opozoril prebivalstvo, ko je izvedel napade."

Kot pojasnjuje doc. dr. Jure Požgan ne drži, da o genocidu lahko odloča izključno meddržavno sodišče, genocid lahko opredelijo tudi ostala sodišča – mednarodna in tudi nacionalna, pa tudi države. Npr. genocid v Srebrenici je potrdilo Mednarodno kazensko sodišče za zločine v nekdanji Jugoslaviji, nato tudi ICJ, genocid v Ruandi Mednarodno kazensko sodišče za Ruando, Francija je na primer priznala genocid v Armeniji, ZDA v Iraku (1995) in Darfurju v Sudanu (2004). Problem opredeljevanja genocida je dolgotrajnost postopkov, v katerih sodišča ugotavljajo, ali gre npr. v primeru izraelskih akcij v Gazi za genocid ali ne. Zaključeni bodo namreč, ko bo nepopravljiva škoda že narejena oziroma ko bo ta še večja kot doslej. Meddržavno sodišče je v postopku Južne Afrike proti Izraelu že ugotovilo, da gre za kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida (sprejete leta 1948) in izdalo niz začasnih ukrepov. 

Drži pa, da je zločin genocida težko 'dokazati', pri čemer je eden težjih elementov dokaz o genocidnem namenu. Kljub temu velja opozoriti, da so dokazi, ki jih je predložila Južna Afrika v primeru proti Izraelu precej  podobni dokazom v nekaterih podobnih primerih, kjer je sodišče potrdilo genocidni namen (npr. v Srebrenici). Zato smo izjavo Gregorčiča na dejstvomeru označili s previdno.

Dejstvomer previdno

Diplomatska akcija

Nosilec Zelenih Klemen Grošelj izpostavlja, da "lahko Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov v EU skupaj z drugimi državami članicami pripravi mirovno pobudo in gre v diplomatsko akcijo". 

Po mnenju Požgana je Grošljeva izjava zavajajoča, kajti v 75. letih je bila ustanovljena zgolj ena sama misija (United Nations Truce Supervision Organization – UNTSO) z namenom nadzora nad izvajanjem izraelsko-arabskega mirovnega sporazuma leta 1949, tj. kot neposredna posledica ustanovitve izraelske države. "Verjetnost, da bi ravno na pobudo Slovenije prišlo do oblikovanja nove mirovne misije je majhna. Prav tako delovanje ZDA v varnostnem svetu OZN v primerih, ko se odloča o Izraelu oziroma gre za poseg v odnose med Izraelom in Palestino, izkazuje pogosto rabo pravice do veta."

Dejstvomer previdno

Edina z zakonodajno iniciativo

Grošelj je o predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen dejal, da "je predsednica, ona predlaga zakonske predloge v Evropskem parlamentu in ima edina v EU zakonodajno iniciativo".

Izjava sicer drži, pojasnjuje Požgan, a zakonodajno iniciativo ima Evropska komisija, ne samo predsednica Evropske komisije. "Predsednica Evropske komisije je zgolj prva med enakimi, torej ostalimi komisarji. Evropska komisija se odloča kot kolektivni organ, torej kot kolegij vseh komisarjev, ne le predsednica." Zato smo izjavo na dejstvomeru označili s previdno.

Dejstvomer previdno

Je Golob Grošlja na dno liste premaknil zaradi srbskega predsednika Vučića?

Ozadje spora med aktualnim evropskim poslancem in nosilcem Zelenih Klemnom Grošljem in predsednikom vlade ter stranke Gibanje svoboda Robertom Golobom je na soočenju Grošelj pojasnil tako: "Sem bil pač na tisti listi zaradi intervencije gospoda Jankovića vržen dol ... oziroma sem bil prisiljen oditi." In še: "Bilo je dovolj jasnih signalov, da imam lahko utemeljen sum, da so v ozadju te zgodbe bistveno globlje stvari kot pa tisto, kar je bilo povedano. Očitno je v Sloveniji praksa, da imamo tako na levem kot na desnem političnem polu tretje akterje v tujini, ki posredujejo in lahko vplivajo na politične odločitve v Sloveniji." 

Spomnimo, predsednik Srbije Aleksander Vučić je v začetku letošnjega leta štiri slovenske evropske poslance označil za sovražnike Srbije. Med njimi tudi Grošlja, ki je vodil opazovalno misijo Evropskega parlamenta na predčasnih  volitvah v Srbiji konec lanskega leta in ki je opozoril na več morebitnih kršitev demokratičnih volitev. "V Svetu Evrope je bilo več ljudi, ki so pozitivno ocenili srbske volitve, kot obratno. V Evropskem parlamentu je bilo to razmerje podobno. Ampak vi raje citirate Violo von Cramon, Klemna Grošlja, Andreasa Schiederja in Stefana Shennaha, ki so najhujši sovražniki Srbije," je takrat trdil Vučić.

Ljubljanski župan Zoran Janković je trditve Grošlja označil za veliko neumnost. "Trdim, da ni res, da tudi besede nisem spregovoril o njem. Kako so se uvrščal na listo, morate vprašati koga drugega, ne mene. Drugič, res je, da sem z Vučićem prijatelj, pred kratkim sem bil tudi pri njem v Beogradu. Cenim to, kar dela, da so tam dobili EXPO, je meni nekaj neverjetnega. Premagali so ostala mesta tako iz Evrope kot Združenih držav Amerike. Tako da Grošelj si domišlja. Zdaj je šel v novo stranko, pa bo tam lahko pokazal volilkam in volilcem, koliko je dober." Na vprašanje, ali mu torej Vučić nikoli ni omenjal Grošlja, je Janković odgovoril: "Nikoli. Kar pokličite oba – Vučića in Goloba."

dejstva pasica volitve

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zhadum
05. 06. 2024 20.43
+1
politika je namenjana da razdvaja. novinarji pa da nesete to novico ven.
majha 333
05. 06. 2024 20.26
+0
Priznanje Palestine je prav in tudi narobe. Tako kot naša politika. Eni so janšisti drugi kumunisti. Eni in drugi serjejo od nastanka naše države.
slovenc59
05. 06. 2024 19.14
+3
Pa kaj se prepirate brez zveze, priznanje je simbolična gesta ! Ne vem zakaj pa mi ne bi priznali nekaj po svojem videnju stvari, ne pa samo tisto kar bi nam kdo drug sufliral !! Bi že bil čas da se kdaj postavimo na svoje noge, čeprav smo večino priložnosti že zavozili....! Pa vseeno !! Pravilno je tako, judje pa naj komandirajo koga drugega, se vam ne zdi ......??!!
WolfeWoof
05. 06. 2024 19.08
+2
Politika zmerom razdvaja zaradi nekih onih ki se majo za care sveta (skrajni na obeh straneh pa tisti ki so tmle že od 1980 leta pa še posebej). Nekej kaj je normalno (da priznamo pravice enake ljudjem ki pač sam obstajajo ampak so mal drugačni na primer) more čez nevem kolko debat kot da je t o nekej spornega ampak se gre za človeke samo. Ma sram vas bilo.
flojdi
05. 06. 2024 17.38
+3
...ko bi se vtikali v sosede" ..sele ko bi doma bilo Vse Porihtano
avgust.
05. 06. 2024 16.03
+6
V bistvu ni bilo niti enega samega vprašanja, ki bi se nanašalo na Slovenijo, kot na primer možnost črpanja sredstev, vprašanje migrantov ,.... zakaj jih torej pošiljamo tja? Lahko bi Petra malce bolje izbirala vprašanja.
JK123
05. 06. 2024 18.45
+3
V začetku prejšnega stoletja je bila neka teorija zarote, neki protokoli in načrti. Čeprav teorija zarote dokazano ne drži, se vse dogaja tako, kot je pisalo v tisti teoriji. Po tisti teoriji smo Evropejci preveč beli in nas je treba malo mešati.
Uporabnik1884443
05. 06. 2024 15.54
+4
Vsi, ki vam je pred. državnega zbora pisala odločbe v času, ko je bila še sodnica, jih preglejte, ker zakone razume po svoje.
Slava b
05. 06. 2024 15.28
-6
Razdvaja Janša,sramoto dela državi in državljanom,sramoti svojo stranko in sebe.Misli da smo vsi njegove ovce.
semtvojavest
05. 06. 2024 15.17
+10
javnost si je enotna v tem da fajonka, joveva, nemec, sukicka, mesecar, kordis in ostala zblojena leva srenja gre v Gazo in tam lastnorocno pomaga prizadetim
puspan
05. 06. 2024 15.50
+8
Kako naj pa pomagajo našteti reveži. V življenju še nikoli delali, kar naenkrat pa visoke funkcije v parlamentu in instant strankah, ki so bile še do včeraj nepoznane. Kaj naj konkretno pričakujem od Jovove, Sluge in podobnih, ki v svojem življenju niso utvare še prav nič.
mmickica
05. 06. 2024 14.41
+7
Predlagam Fajonko za veleposlanico v Gazi. Takoj falkona zastartat, pa ajd na delo...!
vednokontra
05. 06. 2024 14.02
+4
bazilika; Tvoja empatija je dvolična, pobijanje otrok je obeh straneh in potrebno je obsoditi obe strani, posebno tisto, ki je morijo začela. Izvirna krivda je na strani Irana in Putina, saj sta dosegla, da je Hamas preusmeril pozornost Sveta na Palestino, da lahko Putin v miru pobija v Ukrajini. Hamas uporablja civiliste za živi zid, kar je kaznivo po mednarodnem pravu.
bazilika555
05. 06. 2024 16.20
+2
hvala za pouk in , da imam dvolično empatijo...Če veš, kaj je empatija, potem tudi veš, da so vsi pobiti otroci le in samo žrtve in jih vse matere in očetje z enako bolećino objokujejo. Tako kot bi mi2 (bog ne daj) svoje...
METKA102
05. 06. 2024 13.50
+4
Priznanje verjetno ne bo dovolj. Najprej naj se tam vzpostavi mir, potem pa vse ostalo. Največjo napako so naredili Angleži po drugi sv. vojni, ko so se po njihovo otresli svoje odgovornosti na tem področju. In še zdaj ni konca. Umili so si roke tako kot Pilat.
ssbobo
05. 06. 2024 13.41
+9
Lol..... piđina pa klokoločovko skrbi tuja posestva .... država Nam pa razpada...... bravo speča celic Nvo komsomoljata..... dobr ste med aktivacijo naholobal 4oo.ooo glasaća....ptuj
slovenc59
05. 06. 2024 19.10
+2
Preber še enkrat kar si napisal, pa prevajalca si boš moral verjetno najet....?
bazilika555
05. 06. 2024 13.32
+2
sam pa verjamem, da smo SLO za mir in proti pobijanu otrok. Naša sočutnost se je že nebrojkrat pokazala za ljudi v nesreči. Palestinski narod ni -enako- teroristi!
St. Gallen
05. 06. 2024 13.32
+10
slovencki, doma nimate reda, ne, da bo ga delali drugje .......
manga
05. 06. 2024 13.31
+9
Ta Tanja se je orenk nalezla hinavščine od Ursule.Obe pa niso vredne niti ž od ženske.
puspan
05. 06. 2024 16.04
+6
Von der Leyen je prvo funkcijo, kot nemška obrambna ministrica opravila z oceno NEZADOSTNO. Prvotno je bil za evropskega komisarja predviden Manfred Weber iz CSU, a so ga Francozi na veliko razočaranje vseh bojkotirati brez vzroka, zato je na njegovo mesto prišla, kot že rečeno nesposobna Von der Leynova.
AleksanderS
05. 06. 2024 13.27
+8
To dejanje je razlog za ustavno spornost tega priznanja oziroma pravnega akta o priznanju ter ga je mogoče izpodbijati pred Ustavnim sodiščem”, pravi Zobec. Meni, da bi z zahtevo za presojo ustavnosti zaradi kršitve procedure bil sklep o priznanju Palestine lahko predmet izpodbijanja. Vrhovni sodnik pravi, da se sicer s takšnim primerom Ustavno sodišče še ni srečalo, “ne vem če se je tudi katero tuje ustavno sodišče srečalo s problemom spodbijanje akta o priznanju države. “To je nespoštovanje procedure in ima za posledico tudi pravno defekten akt.”
vednokontra
05. 06. 2024 13.20
+7
Naivci, kako pa lahko TOP tv in njihovi plačanci ocenjujejo pravilnost ali zmoto?
joco99
05. 06. 2024 13.18
+10
Klakočar Zupančič vodi parlament kot se ji zdi se vidi da je bila v določeni ustanovi in zakaj jo je zapustil mož, ampak res je bila v psihiatrični ustanovi
bazilika555
05. 06. 2024 13.29
-5
pogumna trditev, zrela za tožbo, če ni točna...
ssbobo
05. 06. 2024 13.43
+1
Btazilka.... z gulaga postas..... una cifra????.
mmickica
05. 06. 2024 14.34
+5
Da je zrela za tisto ustanovo, ce ze ni bila je pokazal ze njen prvi javni nadtop, ko se je na postroju po rdeci preprogi pred vojsko afnala kot manekenka ali kaka ppp zabavljacica. Mene doma na kaucu je bilo sram, ona pa z nasmeskom odsetala.. . Nam se lahko se ovcke smejijo, verjemite!
razumi če lahko
05. 06. 2024 12.58
+11
Včeraj so bila dejstva kaj ni držalo , danes je vse previdno , ker pa gre vedno bolj proti volitvam bo jutri vse DRŽALO in povsod slika svobode , SD in Levice torej je vse odločeno potem nastopi volilni molk in vse je nastavljeno za končni rezultat možgani pri večini pomnijo samo zadnje informacije !!
Grma53
05. 06. 2024 19.07
+1
Razumi če lahko. Imaš popolnoma prav. Je pa tudi res, da Janša ni sposoben, da bi okoli sebe zbral dovolj intelektualcev, da bi SDS lahko parirala faliranim študentom z levice. Ti so se že zjutraj na CNN pohvalili, kako so priznali Palestino. SDS pa rep med noge, pa čeprav je levičarjev veliko manj, kot SDS ovcev.