Dejstva

Grozljivka v Litiji: ne spijo mirno, bojijo se, da bodo poplave odnesle hišo

Litija, 15. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
78

Zlatko Sarajlija in Darja Lapajne v svoji domači hiši že skoraj eno leto ne spita mirno. Zakaj? Lanske avgustovske poplave so močno poškodovale zid ob reki Savi, nad katerim stoji njun dom. "Če bodo še ene takšne poplave in če se zid podre, lahko splazi hiša dol," v skrbeh pripoveduje Zlatko. A ključno vprašanje: kdo je lastnik in kdo ga bo saniral? Zgrajen je bil pred skoraj 70 leti, ko so nad njim postavili vodomerno postajo, ki je ARSO od leta 2015 ne uporablja več. Zid stoji na vodnem zemljišču, z njim upravlja Direkcija za vode. Ta je sporen objekt prijavila gradbeni inšpekciji. Kdo je odgovoren? "Iščemo lastnika državne lastnine," pravi Zlatko.

Pred domačo hišo v Litiji, ki stoji na desnem bregu Save, se srečamo z Zlatkom Sarajlijo in Darjo Lapajne. Pripovedujeta nam o grozljivki, ki se jima je zgodila lani zaradi avgustovskih poplav. "Voda je bila do roba hiše." Začela je spodjedati, razjedati zid, pojavile so se hude razpoke. "Če se poruši zid, lahko zdrsi celotna hiša. Nevarna zadeva, midva ne spiva v redu," pove Zlatko.

Zid potrebuje temeljito sanacijo. A ključen problem: ne ve se, kdo je lastnik propadajočega zidu in kdo je potemtakem odgovoren za sanacijo. Zlatko in Darja sta skušala urgirati pri čisto vseh pristojnih službah, pojasnjujeta. Po 10 klicih so se odzvali na številki 114 – v klicnem centru za pomoč po poplavah. Državni sekretar Boštjan Šefic, ki vodi Služba za obnovo po poplavah, je zahteval, da si teren ogleda Državna tehnična pisarna. Služba je tudi poizvedovala, kdo je lastnik, a do danes ni uradno ugotovljeno. 

"Ugotovljeno je, da je vodomerna postaja v precej slabem stanju. Objekt je sicer dotrajan, neurje 2023 pa ga je še dodatno poslabšalo. Del podpornega objekta je spodjeden, prisotnih je več konstrukcijskih poškodb, tako da je sanacija nujna, da ne pride do porušitve in s tem do ogrožanja sosednjih objektov. V času ogleda posledic na sosednjem objektu še ni bilo," je pojasnil vodja Blaž Dolinšek. Je pisarna ugotovila, kdo je lastnik in odgovoren za sanacijo? Dolinšek pojasni, da so ogled izvedli po naročilu Direkcije za vode – izpostava Ljubljana. "Tam bi lahko izvedeli tudi več o lastništvu in o sanaciji."

Zid po vsej verjetnosti postavila država

Vrnimo se v leto 1953. Takrat je bila zgrajena najstarejša vodomerna postaja v Sloveniji, ki jo je ARSO uporabljal do leta 2015, z namenom spremljanja hidroloških podatkov reke Save. "Glede na to, da so tukaj merili vodostaj, so morali za to, da ta vodomerna postaja sploh stoji, postaviti protipoplavni zid, ker bi drugače to vodomerno postajo odneslo. Dve leti kasneje, kolikor sva midva raziskovala, je bila zgrajena hiša," pojasni Zlatko.  

Na ARSO pravijo, da niso ne lastnik ne upravitelj vodomerne postaje ali zidu ob postaji, saj je bila ta nadomeščena z novo lokacijo, zato ne morejo odločati o odgovornosti sanacije. "Zid je po vsej verjetnosti postavila država. Bil je zgrajen v začetku 50. let prejšnjega stoletja. Precej verjeten vpliv na obliko in postavitev zidu pa je imel tudi takratni lastnik priobalnega zemljišča, saj zid poteka po meji med zasebnim in državnim zemljiščem," pojasnjujejo na ARSO. 

Najstarejša vodomerna postaja v Sloveniji, ki jo je ARSO uporabljal do leta 2015.
Najstarejša vodomerna postaja v Sloveniji, ki jo je ARSO uporabljal do leta 2015. FOTO: Dejstva

'Iščemo lastnika državne lastnine'

Država zdaj ugotavlja, pravi Zlatko, kdo je sploh lastnik tega zidu, "čeprav je evidentno, da stoji na zemlji Direkcije za vode." Zlatko nam pokaže tudi mejnike in pojasni, da postaja ter zid stojita na zemljišču, ki ga upravlja direkcija. "Če boste pogledali mejo, samo trikotnik hiše je na zasebnem zemljišču." Kaj pravijo na direkciji? "Po odstranitvi merilne opreme je bilo s takratnim lastnikom oziroma uporabnikom zemljišča dogovorjeno, da se leseno hišico stare vodomerne postaje pusti njemu v uporabo in vzdrževanje. Zid na desnem bregu Save pod hišo ni objekt vodne infrastrukture, zato menimo, da sanacija ni v pristojnosti direkcije."  Dogovor je bil sklenjen v času pred ustanovitvijo direkcije in z gradivom o dogovoru s takratnim lastnikom ne razpolagajo, pojasnjujejo. 

Vodomerna postaja2

Naj bi šlo za ustne dogovore s prejšnjim lastnikov, pravi Zlatko, vendar "ni nikjer nič zapisano, noben nič ne ve o tem in tako naprej." Po besedah Zlatka gre za izogibanje odgovornosti na vse mogoče načine. "Mogoče bodo prevzeli odgovornost pol, ko se bo vse skup zasulo. Upam, da ne bova notri." Verjame, da je draga sanacija, a to ni njuna odgovornost, pravi. "Skratka, skrajno neodgovorno. Naju niti ne zanima, kdo je lastnik, samo naj nekdo to sanira. Mi pa iščemo lastnika državne lastnine."

Ko smo direkcijo ponovno vprašali, če je država oz. direkcija odgovorna za sanacijo, so nam odgovorili: "gre za objekt, ki se nahaja na zemljišču države in opravlja funkcijo protierozijske zaščite brežine. Odprava poškodb na objektu se načrtuje v okviru programa drugih del na področju urejanja voda za obdobje 2025-2028, in sicer za leto 2026."

Zlatko nam pokaže tudi mejnike in pojasni, da postaja ter zid stojita na zemljišču, ki ga upravlja direkcija.

'Poskušali so nad odpikati na vse mogoče načine'

Zlatko je tudi zgrožen nad odnosom odgovornih na Sektorju območja srednje Save, ki sodi pod direkcijo. "Odnos gospe Kambičeve, sekretarke, da niti ne govorim posmehljiva, zajedljiva. Poskušali so naju odpikati na vse možne načine. Napisala sva malo morje dopisov in prijavila tudi inšpektorju." V takem stanju to zapustiti in iti, to ne gre, dodaja. Sekretarko Alenko Kambič smo vprašali za komentar, njen odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Direkcija je urgiranje naložila gradbeni inšpekciji, poslali so "prijavo spornega objekta na državnem zemljišču in predlagali, da uvede inšpekcijski postopek ter v nadaljevanju izdajo odločbo o sanaciji objekta." "Zdaj bi inšpektor nama dal na grbo, naj midva to podreva oz. sanirava," opozarja Zlatko.

Inšpekcija je opravila pregled in ugotovila, da je vodomerna postaja v zelo slabem stanju. Nato je obvestila Zlatka in Darjo, da so prejeli prijavo leta 2021, ker je prejšnja lastnica umrla, pa je njima postavila vprašanje, kdaj mislita nevarno gradnjo odstraniti oz. sanirati. "Midva sva odgovorila, da nimava nič s tem. Evidentno je, da je vodomerno postajo postavila država, ne zasebni lastniki. Zdaj čakamo, ne odziva se nihče več." 

Občina Litija: večkrat obvestili direkcijo, da je zid treba sanirati

Glede na to, da se oporni zid nahaja ob reki Savi, ki je zemljiški in priobalni svet v lasti države, so na občini Litija o težavah in nevarnostih, ki zaradi slabega stanja zidu grozijo hiši, večkrat obvestili državo, direkcijo za vode in koncesionarja, podjetje Hidrotehnik, da je treba pristopiti k sanaciji zidu, so nam pojasnili na občini. Ne gre za gospodarsko javno službo, ki je v pristojnosti občine. "Tovrstni objekti niso v lasti občine, ampak v lasti države, saj z njimi pristojne službe spremljajo vodostaj bližnje reke ipd. V zvezi s sanacijo opornega zidu smo bili seznanjeni, da si je predstavnik tehnične pisarne ogledal stanje opornega zidu in predlagal njegovo takojšnjo sanacijo, vendar nimamo konkretnih podatkov, kdo in kdaj naj bi k sanaciji pristopil."

Izredni ukrepi končani, program sanacije potrjen z zamudo

Kakšni pa so načrti glede sanacije vodotokov, prizadetih v avgustovskih poplavah? Marca je v oddaji 24UR Inšpektor državna sekretarka na ministrstvu za naravne vire in prostor dr. Lidija Kegljevič Zagorc napovedala, da bo težko pričakovani petletni program sanacije, predvidoma pripravljen v marcu, vlada pa ga je potrdila 16. maja. Za sanacijo je namenjenih 1,32 milijarde evrov. Preden lahko pride do izvedbe del na terenu, pa je treba pripraviti investicijsko dokumentacijo, projektno dokumentacijo, različna soglasja, odkupiti zemljišča, izpeljati upravne postopke itd. 

"Sanacija je sicer del sistemsko povezanih ukrepov za zmanjševanje poplavne in erozijske ogroženosti posameznega porečja. To pomeni, da je treba usklajeno voditi ukrepe, tako iz naslova že izvedenih izrednih ukrepov (zagotovitev pretočnosti in stabilizacija poškodovanih brežin), sanacije (gre za v poplavah poškodovane območja, za katera je podlaga sprejet sanacijski program) in investicij (ki so bile načrtovane in bi bile izvedene tudi, če poplavnega dogodka ne bi bilo)," pojasnjujejo na ministrstvu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kar je do zdaj narejeno, zagotavlja nek minimalen standard in varnost, približno takšna, kot sta bila pred poplavami, pojasnjuje gradbeni inženir in hidrolog Rok Fazarinc. Povečati moramo odpornost pred novimi poplavami. Ponekod bo treba narediti ponovne izračune hidrologije, nove vhodne podatke o vodnih količinah, ki se s temi dogodki bistveno spreminjajo. "In potem te upoštevat pri načrtovanju ukrepov, hkrati pa predvideti za naslednjih 50 ali 100 let, da bomo povečali varnost za to obdobje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izredni ukrepi na več kot 1400 deloviščih so končani. Koncesionarjem, ki po naročilu direkcije vzdržujejo vodotoke in drugim izvajalcem smo za to plačali 150 milijonov evrov. Največ denarja je dobil celjski Nivo Eko, slabih 48 milijonov evrov, sledi ljubljanski Hidrotehnik s 40 milijoni in pol in VGP Drava Ptuj s slabimi 25 milijoni. 

Po besedah Fazarinca večletno sanacijo potrebujejo Savinja, Kamniška Bistrica, predvsem Poljanska Sora, potrebna so dela na ljubljanski Gradaščici, tudi na Koroškem. "Tudi povsod tukaj, sever in zahod Slovenije je bil zapostavljen v zadnjih 30 letih, kar se tiče varovanja pred hudourniškim delovanjem voda, temu bo v bodoče treba nameniti bistveno večjo pozornost kot v preteklem času." 

Še vedno nimajo občutka varnosti

Se je dogodek pozabil? Fazarinc ocenjuje, da se delno je, tam, kjer so bili najbolj prizadeti, pa se ni. "Nekateri ljudje čakajo že 11 mesecev, še vedno nimajo občutka varnosti. To je ključen problem. To se iz dneva v dan nalaga človeku."

Tam, kjer se pozabilo, že zdaj prihajajo na dan nove, drugačne ideje, ki nimajo nič skupnega s stroko, ki se lahko zelo hitro razsajajo po ljudeh, ki pa žal ne zagotavlja potrebne varnosti oz. predvsem zbuja neko lažno varnost, kar je lahko katastrofalno v bodočnosti, opozarja Fazarinc. 

Globoko v obdobju podnebnih sprememb

Fazarinc izpostavlja še, da se v zadnjih nekaj mesecih pri nas in v soseščini dogajajo stvari, ki bi jih lahko primerjali z avgustovskimi dogodki, sicer ne v takem obsegu. "Imeli so Bavarsko, Švica, severna Italija, Francija, Avstrija gor nad Gradcem, pri nas v Radgoni. Te poletne nevihte so tiste, ki bodo delale še kar precej problemov. Smo globoko v obdobju podnebnih sprememb, česar stroka ni pričakovala, da se bo to tako hitro održalo, ljudje pa na to niso pripravljeni."

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIGOR
29. 07. 2024 12.24
-8
Zgrožen sem nad naslovom novinarke. Pokazala je, da ji gre samo za pridobivanje bralcev, saj več kot očtno nima pojma o čemu piše. Ko bi se le pozanimala na pristojnih inštitucijah, kaj se dejansko dogaja. Zlatko Sarajlija in Darja Lapajne v svoji domači hiši ne spita mirno, ker sta naredila črno gradnjo ki sega na parcelo, ki ni v njuni lasti. In sedaj naj davkoplačevalci plačamo za njuno nelegalno dejanje? Res, kam pljuje naša država. Upam, da bosta Zlatko Sarajlija in Darja Lapajne s strani inšpekciije udarjena tam, kjer najbolj boli. Po žepu.
Pa kaj
26. 07. 2024 10.19
-8
Pametno je tam graditi, ali pa kupiti hišo...in sedaj naj drzava resuje...
Victoria13
26. 07. 2024 08.59
-7
Torej je bila prvo zgajena vodomerna postaja, dve leti kasneje pa hiša. Zakaj bi zdaj davkoplačevalci saniral zid?
toleranca
15. 07. 2024 16.35
+8
Kdo je pa dovolil zgraditi hišo na takem mestu ?
MESE?AR
26. 07. 2024 09.16
-2
Točno to sem hotel zdaj napisat ! Popolnoma neprimerno mesto ! Kdo je dal soglasje za gradnjo nad to merilno točko, če nima lastnika ? Kdo je postavil merilno točko, če ni lastnika ? Črna gradnja ? Sami nesmisli. To ja mora biti v zemljiški knjigi !
flojdi
15. 07. 2024 14.05
+6
??zakaj nihce ne mara nikakrsnih sprememb/npr se preselit...etcc..vedno sta najmanj dve poti...ce ze ne vec
odpisani zasedli vlado
15. 07. 2024 14.04
+9
Zid naj popravi sam,če mu kaj ne odgovarja.Očitno je balkanec kateri je hotel imeti hišo ob vodi kot vsi ostali čeprav so vedeli kaj se lahko zgodi.Sedaj pa bi jim naj davkoplačevalci plačevali odškodnine kljub temu,da niso hoteli imeti nič zavarovano in plačevati premij kot jih moramo mi slovenci.
Ne boste verjeli
15. 07. 2024 20.21
+1
Ti si en kr.ten! Če bi šel lani komu pomagat pospravljat, ne bi takih nabijal!
hansola
26. 07. 2024 09.51
Ravno zato potem LAHKO take pribijaš, ko potem od njih slišiš kako zavarovalnice niso hotele zavarovat češ, da je poplavno območje, a oni so KLUB TEMU tam zgradili hišo. Najboljš, da si hišo zgradim na aktivnem vulkanu pa pol jamram, da mi je zgorela. Pa kak folk gre gradit hiše a so normalni? Preden vzamem parcelo grem pogledat kje parcela stoji. To je isto kot krediti v frankih, ko neumen folk dela nekaj za kar niti približno nima osnovnih informacij.
Miran1960
15. 07. 2024 13.04
+14
In kaj imata s tem opraviti JJ in Golob? To nima mesta tam in ko je kupoval po ugodni ceni je imel za mislit. Zdaj pa naj bi z davkoplačevalskim denarjem preusmerjali reko ali kaj.
MasteRbee
15. 07. 2024 12.36
-3
Holob je obljubil novo hišo v enem mesecu, se je potrebno samo na pravi naslov obrnit.
bazilika555
15. 07. 2024 12.49
+10
sorry, sem ne bi postavil hiše niti v sanjah, niti če mi jo šenkajo...a zdaj je pa še za to kriv Golob, ali Janša, ali kdo???
Jernej Sekirnik
15. 07. 2024 12.27
-2
Golob svetuje, plešete tudi lahko v vodi. Pa še nekaj, otroci lahko imajo ribe kar v dnevni sobi ob poplavah. Namesto malega akvarija ornk zadeva...
majmun11223344
15. 07. 2024 12.26
+17
Pa saj dobesedno živita v reki,kdo je dal dovoljenje za to? Balkon,ki je nadzidan v prostor,na stebrih,to ima sploh dovoljenje Nevem no kdo gre hišo zgradit v reki skoraj,pol pa pričakuje da bo država reševala. Kaj naj rešuje? Sami ste gradili tam,pa vprašanje če z dovoljenji izgled stavbe je bolj tako tako,nevem če he to arhitekt izbrisal. Mogoče Lojzka pa Fani ob kavi.
bazilika555
15. 07. 2024 12.50
+7
bravo, saj še kdo razmišlja po kmečki zdravi pameti.
majmun11223344
15. 07. 2024 12.22
+18
Dragi gospe,sta se vprašali zakaj zavarovalnica ne zavaruje vajine hiše? Nekaj ni vredu ne,z lego. In kaj zdaj pričakujete,da vam država se eno hišo postavi z toplotno črpalko,klimo,prezračevanje itd? Ali kaj hočete?
Qwerty
15. 07. 2024 12.18
+13
Tale zid je nacet ze desetljetja. Po slikah ni tole nič na novo.
Grma53
15. 07. 2024 11.53
-3
Svoboda s pirnatim na čelu bo vse to sanirala. Samo na zid je potrebno napisati "Mi smo Janševi, Janša je naš", in Svoboda bo takoj šla v akcijo. Če pa napišejo: "Spomenik padlemu domobrancu", bodo pa mesečniki iz Levice do konca tedna to sanirali
bazilika555
15. 07. 2024 14.46
+5
a boš tudi pasji kakec ""spolitiziral?" Bolano, res...
zdravkob
15. 07. 2024 11.50
+3
Seveda, ko se ukvarjamo s CO2 namesto s prilagajanjem okoliščinam.
graf
15. 07. 2024 11.35
+25
ni takega denarja na svetu da bi živel tako blizu vode kot stoji tale hiša ...
Slabnick
15. 07. 2024 11.21
+6
Tole se bi dalo sedaj še sanirati. Da ne bo prepozno.
slayer2
15. 07. 2024 11.19
+10
Važno, da je denar za ukronacije!!!
zasvobodo22
15. 07. 2024 11.12
-2
pac povsod so placani sds troli ,mi moraji delad zgago.po nareku svojega gologlavega psihopata zelnega oblasi
Important notice
15. 07. 2024 10.38
+24
Kdo je dal sploh dovoljenje za zidavo hiše na tej lokaciji?
mastablasta
15. 07. 2024 10.35
+26
če ga tako zelo skrbi potem bi moral sam sanirat. kot je razloženo je on to hišo odkupil, prejšnji lastnik (lastnica?!) pa je že umrl. ne vem zakaj bi kupil hišo tako zelo blizu tako velike reke. ampak jo je. in ne razumem zakaj čaka na državo. sam bi saniral, saj gre vendar za njegovo hišo, ki je država ni dolžna vzdrževati. zid propada, ker ga država ne potrebuje več. ni ga dolžna vzdrževati. lahko sam nekako utrdi ali pa pusti kot je in vidi kaj se bo zgodilo.
graf
15. 07. 2024 11.36
+7
bazilika555
15. 07. 2024 12.52
+3
Majstoree
17. 07. 2024 09.26
+2
Prav imaš, slučajno sem mel opravka s tem človekom, on je dre.... erste klase, bajto je kupil za 60k, še pohvalil se da je sedaj vredna enkrat več, dreka pa državi sedaj.... Tudi poznam Litjanov ki so rekli samo stran od njega, v vsaki stvari najde problem in potem grozi in želi da mu nekaj še naredijo, oziroma omogočijo, on je to bajto kupil da bo drugim težil da mu naj popravljajo.