Dejstva

Grozljivka v Litiji: gradbena inšpekcija ustavila postopek glede vodomerne postaje

Ljubljana, 26. 07. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Steiner
Komentarji
70

Dan po naših razkritjih o grozljivki, ki jo v domači hiši že skoraj leto dni doživljata Zlatko Sarajlija in Darja Lapajne, ju je gradbena inšpektorica obvestila, da postopek glede nevzdrževane vodomerne postaje končuje. Zakaj? Ugotovila je, da je lanska ujma zid, nad katerim stojita vodomerna postaja in njuna hiša, tako hudo poškodovala, da ga je treba sanirati kot posledico naravne nesreče. Za to pa inšpekcija ni pristojna, ampak država, ki je sprejela zakon glede odprave posledic poplav. A ključno vprašanje ostaja odprto: kdo je lastnik zidu in kdaj bo saniran? Zlatko in Darja težko čakata kdaj bo rešen njun dom.

V rubriki Dejstva smo pred enim tednom razkrili zgodbo Zlatka Sarajlije in Darje Lapajne, ki v svoji domači hiši že skoraj eno leto ne spita mirno. Zakaj? Lanske avgustovske poplave so močno poškodovale zid ob reki Savi, nad katerim stoji njun dom. "Če bodo še ene takšne poplave in če se zid podre, lahko splazi hiša dol," nam je v skrbeh pred domačo hišo v Litiji pripovedoval Zlatko. Po poplavah se je njuna agonija nadaljevala. Zid namreč potrebuje temeljito sanacijo, ogrožena je njuna hiša, to je ugotovila Državna tehnična pisarna. Vodja pisarne Blaž Dolinšek nam je pojasnil, da so ogled izvedli po naročilu Direkcije za vode – izpostava Ljubljana. "Tam bi lahko izvedeli tudi več o lastništvu in o sanaciji."

Zid je bil zgrajen pred skoraj 70 leti, ko so nad njim postavili vodomerno postajo, ki je ARSO od leta 2015 ne uporablja več, zid pa da je najverjetneje zgradila država, pravijo na ARSO. "Iščemo lastnika državne lastnine," pravi Zlatko. Zid stoji na državnem vodnem zemljišču, s katerim upravlja direkcija. 

Gradbena inšpekcija je opravila pregled in ugotovila, da je vodomerna postaja v zelo slabem stanju. Darji je postavila vprašanje, kdaj misli nevarno gradnjo odstraniti oz. sanirati. "Midva sva odgovorila, da nimava nič s tem. Evidentno je, da je vodomerno postajo postavila država, ne zasebni lastniki," pojasnjuje Zlatko.  Gradbena inšpektorica je pregledala poročilo Državne tehnične pisarne, dopis Službe za obnovo po poplavah in plazovih, ki so že decembra 2023 prejeli poizvedbo o sanaciji protipoplavnega zidu. Zato jima je sporočila: "Ker gre za sanacijo po naravni nesreči, za tovrstne posege po GZ-1 ni pristojna in zato ni razlogov za nadaljevanje inšpekcijskega postopka." In hkrati: "Nedvoumno ugotavlja, da se je dejansko stanje v skladu z že omenjenim poročilom o pregledu podpornega zidu ob objektu po ujmi v letu 2023 poslabšalo v tej meri, da ga je treba sanirati kot posledico naravne nesreče." 

V tej zadevi ni bila izdana odločba, pač pa je bil postopek zaradi ugotovljenih dejstev ustavljen, pojasnjujejo na inšpektoratu za naravne vire in prostor. "Predmet inšpekcijskega postopka, ki je bil zaključen, je bila opuščena vodomerna postaja ob Savi na območju Litije, postavljena na zemljišču fizične osebe, zoper katero je bil voden postopek. Ugotovljeno je, da se je stanje po poplavah v avgustu 2023 poslabšalo in da je objekt skupaj s podpornim zidom predmet Službe vlade za obnovo po poplavah."

Zlatko z odločitvijo gradbene inšpekcije ni zadovoljen. "Sploh nimam besed. Več kot očitno je, da so med sabo povezani in drug drugemu ščitijo hrbet. Dejstvo je, da je v katastru lastnik ARSO, upravljavec pa direkcija za vode. Ko je bilo treba zavreči hišico, ki ne predstavlja nobene grožnje, in se dejansko posvetiti nevarni gradnji zidu, so stisnili rep med noge. Odgovorila ni niti na eno zastavljeno vprašanje, le zavrgla. Zakaj se ne loti izdaje odločbe za nevarno gradnjo zidu v lasti države? To bi morala storiti po uradni dolžnosti, saj so ogrožena življenja in premoženje ljudi."

Kako odločitev inšpekcije komentirajo na direkciji? Pojasnjujejo, da so inšpekciji aprila letos prijavili sporni objekt na državnem zemljišču in predlagali, da uvede inšpekcijski postopek ter v nadaljevanju izda odločbo o sanaciji objekta. "Inšpekcijski postopek še poteka, zato zadeve ne moremo komentirati."

Na direkciji so nam prvotno pojasnili, da zid na desnem bregu Save pod hišo ni objekt vodne infrastrukture, zato menijo, da sanacija ni v pristojnosti direkcije. Kasneje, ko smo jih ponovno vprašali, če je država oz. direkcija odgovorna za sanacijo, so nam odgovorili: "Gre za objekt, ki se nahaja na zemljišču države in opravlja funkcijo protierozijske zaščite brežine. Odprava poškodb na objektu se načrtuje v okviru programa drugih del na področju urejanja voda za obdobje 20252028, in sicer za leto 2026." 

Po besedah Zlatka in Darje jima konkretni načrti glede sanacije še vedno niso znani. "Vsi ti odgovori, ki sva jih dobila, niso jasni, kdo bo to saniral in kdaj."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
26. 07. 2024 17.24
+4
Koliko denarja je bilo zbranega za oškodovance v lanskih poplavah, pa ni enega, da bi pripeljal tisti kubik betona in popravil zid.... ker se ne ve, kdo bo plačal! Če bi bil to moj dom, bi zid popravili, račun pa poslali tistim, ki so denar sprejemali.
MIGOR
29. 07. 2024 14.37
-6
Zid je na državni parceli, na njemu pa črna gradnja. In to bi sanirali za davkoplačevalski denar?
bodi
26. 07. 2024 15.14
+2
Do poplav skoraj ni bilo poplavnih območji razen tista iz bivše Yuge . No sedaj ko so pa kar naenkrat ratala poplavna območja za katere nihče ni mislil ,da bodo kdaj bila in to zaradi države katera ni skrbela za brežine rek in hudournikov.
Banion
26. 07. 2024 15.58
+2
a bejž no za porečje savinje je poplavne karte izdelala že avstrorogrska le da jih v bivši jugi nihče ni upošteval
bodi
26. 07. 2024 15.09
+2
SRAMOTA , je pa tako kakršen narod takšna vlada .
yanay
26. 07. 2024 14.33
+3
Gradbena inšpekcija je opravila pregled in ugotovila, da je vodomerna postaja v zelo slabem stanju. Ker slabo stanje pomeni, da v bližnji bodočnosti lahko pride do zrušitve zida in s tem posledično ogrozi stanovanjsko hišo nad njim, bi morala inšpekcija izdati odločbo za sanacijo zidu. Ker odločbe ni, se stanovalci upravičeno bojijo, da lahko pride do nesreče, ki bi se ji lahko izognili, če bi država pravočasno ukrepala. Tako se pa zdi, da država čaka, da se nesreča zgodi in odnese hišo s stanovalci vred v Savo, saj se potem ne bo nihče pritoževal!
Lombardo
26. 07. 2024 13.31
+9
Vse stroske bi moral nositi kdor je dal gradbeno dovoljeblnje in vsa soglasja za tako gradnjo kaj drugega na taken podrocju ravno ni za pricakovati!!
mackon08
26. 07. 2024 14.50
+4
No pa zdrava pamet ti pravi, da tu gradti ni varno. Nobeno gradbeno dvoljenjeme ne bi prepričalom da tu gradim.
Skinwalker
26. 07. 2024 13.24
+6
Nekdo je tu NOR..
Jernej Sekirnik
26. 07. 2024 12.11
+14
prvo moramo še dati ukrajincem spet milijone, oni ful rabijo, precej kupujejo hotele in ostale nepremičnine po svetu. Še po Miamiju so navalili....
Rob123
26. 07. 2024 16.37
-2
Žalostno v taki banana republiki ptiči se raje zabavajo v Parizu!
mackon08
26. 07. 2024 12.10
+13
Se pravi da, vsi, k iso gradili na poplavnem območju imajo pravico , da jim davkoplačevalci saniramo škodo. ja pa kaj še.
bodi
26. 07. 2024 15.11
+2
mackon08 , prej je država skrbela za vodotoke po osamosvojitvi so pa skrbeli samo za svoj žep in sedaj so to poplavna območja , zanimiv se ti ne zdi.
štrekeljc
26. 07. 2024 19.23
Imaš prav, v prejšnjem sistemu, ki smo se mu na referendumu plebiscitarno odpovedali, je država skrbela za vse. V sistemu, ki smo si ga izbrali, vsak skrbi zase. Zakaj bi morala torej država privatnikom reševati probleme?
bazilika555
26. 07. 2024 11.52
+13
Joj, koliko hiš ne bi smelo biti tam, kjer so...In seveda nobena zavarovana proti poplavam. Se pa sprašujem, katera zavarovalnica bi bila tako negospodarna (nora), da bi to zavarovala...Jaz ne bi nikoli. Če se peljete z vlakom iz NG na Bled, številne hiše dobesedno podpirajo hrib, pod grozljivim skalovjem nad sabo...ne moreš verjet...
PujsTekaTeka
26. 07. 2024 11.50
+7
Ja čimprej naj proda, preden še stoji. Kak pa je postavljal hišo čisto ob reko.
kekec9999
26. 07. 2024 11.38
+0
Rešil ju bo Robi in nato se bosta s Tinco tam zmagoslavno pofotkala.
vednokontra
26. 07. 2024 11.35
+3
Politiki v SLO so dosegli točno to, kar je vidno iz komentarjev. Levičarji in priviligiranci branite in zagovarjate naše, pa če tudi gradi drekovod čez zaščiteno območje podtalnice. Nihče ni odgovoren za nič, ovce pa strižejo. Na volitvah se voli programe in če program ni realiziran se tako stranko NE VOLI VEČ. To je bistvo parlamentarne demokracije. Slovenija pa tone po vseh gospodarsko primerljivih kazalcih v EU, trenutna oblast pa vrača totalitarizem komunističnega tipa.
bazilika555
26. 07. 2024 12.31
+5
Vsaj JJ bo vesel vrnitve v svoje komunistićne čase...upam, da še hrani rdečo knjižico z zvezdo.
Janez_53
26. 07. 2024 12.32
+3
Zakaj hudiča pa še nisi odstranil Janše? Za časa NJEGOVE VLADE se je namreč ta projekt začel!!!
petka5
26. 07. 2024 11.31
+8
No a vidite to so birokrati ki ustavljajo prenove... Iz levega v desni žep... Take blesarije so možne samo v Sloveniji. Vlada je daleč od popolne, ampak če so v državi taki birokrati in službe zaaaal se zaradi njih nič ne zgodi.
Banion
26. 07. 2024 11.08
+5
birokrtasko prelaganje odgovornosti in neukrepanje na račun ljudi, plča pa nikoli dovolj visoke.
mamma mia
26. 07. 2024 11.06
+5
Še dobro ,da je ni na kolih v vodo postavil.Bi imel še lepši pogled na rečico.Zdaj bi pa najraje,da mu država to hišo po tržni ceni plača ali zgradi novo.Če bi se imenoval Jurček,bi jo pa že najbrž imel.Kjer bi želel.In še večjo,ker bi ne imela romantičnega pogleda na vodo.
Sventevith
26. 07. 2024 11.00
+8
Ljudje božji, denarni ni za zdravstvo. Ne vidite kaj se dogaja? Širše slike? Kakšne hiše madona? Ni denarja, če pa državni aparat vse požre sproti, hkrati, pa nas dodatno zadolžujejo. Hiše ja :))))
Banion
26. 07. 2024 11.08
+5
ni za zadrvstvo ni za popravila infrastrukture je za ukrajino. Hvala golbček
Lojze Biber
26. 07. 2024 10.24
-1
Je Ivan kaj javil kje je denar od lažni prehlad??
Lombardo
26. 07. 2024 13.35
-1
Ves tole pisanje je ena velikaaa neumnost. Ne pravim da so nas nat.... , a se tega ni izmislil jj.... on je samonubogal naodila eu. Drugace pa ste imeli saraca, ki je stisnil rep med noge takoj, ko je prvi kihnil.....
elektroncek
26. 07. 2024 09.56
+10
mene bolj zanima zakaj niso C0 ustavili?!
deltex
26. 07. 2024 10.05
+5
Ker bi potem še par tisoč ljudi, ki uporabljajo greznice spuščalo svojo odpadno vodo direktno v naravo....
Hisantora
26. 07. 2024 10.19
+9
co2 nemška cesta, o tem se gre. Pred CO2 kanalom grezničnih vod je Sava bila primerna za kopanje. Sedaj ne vem vem pa da so sredi njiv pustili ja#ke ki segajo 1 meter od tal. Tako da ti kmetje ki imajo njive tam ne morejo normalno obdelovati. Poleg tega na novi trasi, ki so jo naredili so naredili jaške, ki pa jih ob vsakem deževju zalije voda in so pod vodo. CO2 kanal je ena sama korupcija in nič drugega.
Hisantora
26. 07. 2024 10.22
+4
Mislila sem na komentar glede CO. Ne glede prispevka , ker vodomorne postaja je čist neki drugega.
King Kralj
26. 07. 2024 09.49
+12
Zato pa 60% birokratov ns minidtrdtvih in direkcijah, ursfih itd takoj odpustit, ker ne delajo nic, ne znajo nic, place pa vlecejo lepe. In takoj zamenjat vse do sedanje pisce zakonodaje, kar to, kar imamo sedaj, so nsvadna skopucrala, kjer nihce ne ve kaj in zakaj.
oježeš
26. 07. 2024 10.14
+8
Saj to ej bil namen piscev zakonov, ki so povezani z raznimi vodstvenimi ljudmi in pišejo zakone v njihov prid, da za nobeno zadevo ne odgovarjajo, delajo pa kar želijo. Zakoni so samo za običajne državljane, katere nas pa stiskajo kadar se jim zahoče.
Iqos
26. 07. 2024 09.39
+0
Ne moreš verjet,kolk je tale vročina enih zadetkov prvlekla na tale forum. Dajte si no organizirat en svoj lajf, reveži brezdelni. Kdo vam je kriv, če ste nesrečni in sam ogenj bruhate povsod.