Dejstva

Do toplotnih črpalk tudi s subvencijami do šest tisočakov

Ljubljana, 04. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 11 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
96

Vse več gospodinjstev se odloča za zniževanje stroškov ogrevanja z vgradnjo toplotnih črpalk. Pri tem jim s subvencijami pomaga Eko sklad, ki je samo letos za to namenil dobrih 25 milijonov evrov. Subvencijo je mogoče dobiti tudi, če se odločimo, da se bomo namesto z oljem ogrevali na drva oziroma na biomaso. V nekaterih primerih znašajo tudi do 50 odstotkov priznane naložbe, je pa dobro vedeti, da subvencijo dobite v celotnem znesku le, če dokažete, da ste staro kurilno napravo odstranili iz hiše.

Obiskali smo družino Rabič, ki živi v 200 kvadratnih metrov veliki hiši na obrobju Ljubljane. Stroški ogrevanja s kurilnim oljem so bili visoki, pravi Jure Rabič. "Na leto smo porabili med dva in tri tisoč litri kurilnega olja, kar pomeni med dva in tri tisoč evrov stroškov na leto. Ker smo jih želeli zmanjšati, hkrati pa imeti za okolje manj obremenjujoč vir toplote, smo se lani odločili za toplotno črpalko."

Ni bila pa menjava peči na kurilno olje s toplotno črpalko ravno poceni. Naložba je Rabičeve stala okrog 11.000 evrov, a jim je z 2500 evri subvencije pomagal Eko sklad.

Toplotne črpalke vse bolj priljubljene

Prav lansko leto, ko so se odločili za menjavo stare kurilne naprave na olje s toplotno črpalko, je bilo število naložb v tak način ogrevanja rekordno. Po podatkih Eko sklada so tistega leta subvencionirali 15.392 naložb v toplotne črpalke, kar je skoraj še enkrat toliko kot leta 2022. Za to so namenili skoraj 34 milijonov evrov. Številka bo visoka tudi letos. Do danes je bilo 11.480 naložb, za to pa je šlo dobrih 25 milijonov subvencij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Višji stroški ogrevanja zaradi napak, ki jih delamo

"Še tako dobra toplotna črpalka pa ne pomaga znižati stroškov ogrevanja, če imamo slabo izolirano stavbo. V takih stavbah so potrebe po ogrevanju zelo velike, vgradnja toplotnih črpalk pa bi bila lahko izjemen strošek," pravi dr. Gašper Stegnar z Inštituta Jožef Stefan. Kot primer navaja vgradnjo toplotne črpalke v slabo izolirano hišo, v kateri so se lastniki najprej ogrevali na drva, pri čemer stroškov ogrevanja zaradi lastnega gozda niso imeli, ko pa so se odločili za toplotno črpalko, je bil račun za elektriko astronomski, 500 in več evrov na mesec. 

Da toplotne črpalke niso nujno poceni vir ogrevanja, poudarja tudi energetski svetovalec Ivan Kenda. Opaža, da se že od julija nekateri pripravljajo na kurilno sezono ter zamenjujejo ali posodabljajo kurilne naprave, pri tem pa morda delajo tudi napake. "Če nekdo najprej vgradi kotel, potem pa gre v izolacijo, se lahko pokaže, da je ta kotel po vseh sanacijah stavbe za trikrat, štirikrat prevelik, in to je spet nepotrebna poraba," opozarja Kenda. 

Ko govori o visokih stroških ogrevanja, Kenda izpostavlja tudi navade, ki jih imamo, denimo ali preveč kurimo in kakšne temperature imamo v prostorih.

Subvencije tudi za nakup kurilnih naprav na biomaso

Od Eko sklada pa je mogoče dobiti finančno pomoč tudi za druge naložbe, ne le za toplotne črpalke. Družina Setnikar iz Škofje Loke, ki se je odločila, da se zaradi visokih stroškov ne bo več ogrevala z oljem, ampak z drvi, je dobila za vgradnjo kurilne naprave na drva 4500 evrov subvencije.

Naložb v kurilne naprave na biomaso, ki jih subvencionira Eko sklad, je sicer precej manj kot naložb v toplotne črpalke. Lani jih je bilo 2211, razdeljenih je bilo 8,2 milijona evrov subvencij, kar pa je sicer več kot leto prej, ko je za 2028 naložb v kurilne naprave na biomaso šlo 7,6 milijona evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koliko subvencij je mogoče dobiti?

Višina subvencij je odvisna od tega, ali gre za prvo vgradnjo ali menjavo kurilne naprave ter kakšne vrste kurilno napravo boste vgradili.

Za prvo vgradnjo toplotne črpalke oz. ogrevalnega sistema v stavbi je možno pridobiti največ 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 3000 evrov za vgradnjo toplotne črpalke tipa slanica/voda ali voda/voda oziroma ne več kot 1000 evrov za vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda. 

Pri zamenjavi stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe, z novo toplotno črpalko znaša nepovratna finančna spodbuda 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 6000 evrov za vgradnjo toplotne črpalke tipa slanica/voda ali voda/voda oziroma ne več kot 2500 evrov za vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda.

V primeru menjave stare kurilne naprave na olje, drva ali plin s kurilno napravo na biomaso (pelete) znaša višina nepovratne finančne spodbude za kotle na lesno biomaso do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 5000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografije kot dokaz o menjavi naprave

Glede pridobitve subvencij Eko sklada velja pravilo, da je treba dokazati, da ste staro kurilno napravo res odstranili iz hiše. 

Lansko kurilno sezono so bili protesti zaradi dragega daljinskega ogrevanja, kako pa bo letošnjo? V Murski Soboti se bodo greli ceneje, kaj pa drugod? O tem v Dejstvih v ponedeljek.

In kako to storite? "Lastnik, ki je vgradil kotel, mora najprej dokazati s fotografijo, da ga je imel res v hiši oziroma stavbi, nato ga mora fotografirati, ko je pred hišo, in še prazno kotlovnico. Pridobiti mora tudi potrdilo, da je bil razrez stare naprave opravljen," pravi energetski svetovalec Kenda in dodaja, da sicer nikjer ne piše, da je treba kotel za vsako ceno odstraniti, vendar pa je v takem primeru mogoče dobiti za polovico manjšo subvencijo.

Dejstva

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
04. 10. 2024 09.34
Kdo pri pameti kupuje toplotno črpalko?! Pri teh razmerah na trgu elektrike je to velika neumnost.
luksi123
04. 10. 2024 09.29
+5
Z uvedbo novega obračuna omrežnine bo najbolje za tiste, ki niso naredili nič in še uporabljajo 40 let stare peči na drva.
Peni Stojanović
04. 10. 2024 09.29
+2
pec na drva isto 11k kokr tc ? hahaha
nepridiprav
04. 10. 2024 09.28
+2
Najprej ti dajo subvencijo, potem pa navijejo cene omrežnine zaradi "povečane porabe električne energije" in gladko pustijo prodajalcem elektrike, da po svoje navijajo cene. Skratka, najprej te nafutrajo, potem pa zakoljejo.
zmerni pesimist
04. 10. 2024 09.26
+3
Najprej ti dajo potem ti pa trikratno nazaj vzamejo
4890
04. 10. 2024 09.33
Daj se ne smeši, če nimaš pojma kevder glancaj🐷🐑🐷.
mmickica
04. 10. 2024 09.25
+3
Plin je definitivno najčistejša energija, pa so jo naši in EU politiki zaradi vojne Rusija-Ukrajina naredili za največje zlo. Za plin so še do pred 2 let nazaj prav tako dajali EKO subvencije?! In kdo je zdaj tu nor? Če me bo kdo prepričal, da so paneli na strehi eko, ko se jih zavrže, da je jedrska energija eko, ko se razgradi JE, ipd..., potem ok..
Julijann
04. 10. 2024 09.34
Paneli so tudi strošek Imeti moraš zavarovana. Vem pa, da je v zadnjem času prihajalo do kar nekaj vžigov. Zato jih je vseeno rizkantno imet na hiši. Vidim, da jih ljudje bolj montirajo na kozolce ali drugi objekte.
MatPaat
04. 10. 2024 09.25
+2
Na HRVAŠKEM dam za kilovatno uro pol manj kot za našo nočno tarifo. Poleg tega imajo oni 13 %ddv mi pa 22%
Trex
04. 10. 2024 09.24
+1
Delam na tem podrocju, in vidim kaj se dogaja. Ljudje padajo na te floskule o poceni ogrevanju s toplotnimi, kar je v osnovi res, ce imas 18cm fasado, varcno hiso, okna troslojna , brez balkonov, brez plocnikov in talno ogrevanje z mrezo 10cm max. Koliko je takih his v sloveniji? Tu se lahko ogrevas poceni tudi z 10kW kotlom na pelete, ali celo z elektricnim grelcem in paneli na strehi. Ce gledas investicijo, se vsekakor izplaca. Vse ostale instalacije pa je treba dobro premisliti, preden se vgradi karkoli elektricnega. Omreznine so problem tako za solarne elektrarne, kot za toplotne crpalke. Izkoristki toplotnih crpalk hitro padajo z razliko temperatur, od 1:10 talno ogrevanje super izolacija, 2 stopinji zunaj, to 1:1, zunaj -5, radiatorsko ogrevanje brez vremenske krivulje 50 stopinj voda. Zraven vsega, plinsko mafijo je zamenjala elektricna, in se bo treba cimbolj oddaljit od uporabe omrezja. Izracunalo smo celo, da se splaca uporabiti diesel elektricni agregat, generira elektriko in s odvecno toploto povecujemo temperaturo vhodnega zraka toplotne crpalke. Cena ogrevanja in cena elektrike je manjsa kot da smo priklopljeni na omrezje v novem tarifnem sistemu. Najbolje pa je imeti v povprecni slovenski bajti kotel na pelete ali drva (pozor, ne te klumpe ki so trenutno v kurilnicah, ki delajo z 50% izkoristkom in smradijo okolico) in malo toplotno crpalko. Sistema delujeta skupaj, toplotna zagotavlja toploto v vmesnih obdobjih, biomasa pade noter ko izkoristek toplotni pade pod 3. In stvari funkcionirajo, ce pa se elektrika podrazi, enostavno sistem rabi toplotno zmeraj manj.
bandit1
04. 10. 2024 09.23
+1
Pa saj ne bomo rabili tega, saj se planet segreva in zime ne bo več, je dala odpoved glede na to da jo obrekujete že 20 let.
T-I-T-O
04. 10. 2024 09.21
+2
Veste kak gre pesma LOPOVI? To ste vi predragi ste pa zakaj bi moral jaz staro peć ven dat??Da vi mene zajebete da ćez 3 leta boste mesećno položnico za elektriko poslali 500€,ker nebo elektrike ali jo boste podražili ,pa bom moral zopet 10.000€ plaćat za novo peć na bio maso ali podobno???Imam 2 dimnika dajte vi meni subvencijo da mi peć stara ostane,pa predragi ste v Miklavži je župan delal da so doplaćevali 1.000 do 1.890€????Mora mi dat še meni eno.Za 11.000€ vas ženem od hiše.lp
Lark
04. 10. 2024 09.20
+3
Seveda prehod na zeleno energijo in ogrevanje. Ko bodo vsi naredili prehod na te zadeve, kjer se potrebuje elektriko, kaj se bo zgodilo s cenami elektrike? Tele podražitve zdaj niso še nič...
misekmali
04. 10. 2024 09.19
+2
Koliko je življenjska doba toplotnih črpalk? Kako pogosti so servisi?
Uporabnik1935308
04. 10. 2024 09.16
+5
Pravijo, da jim EKO sklad povrne do 4000 evrov. Ne povejo pa, da ta sklad polnimo vsi ostali porabniki elektrike, goriva ITD. Isto je pri nakupih električnih vozil. Ni pošteno
bad-grandpa
04. 10. 2024 09.15
+0
lani vrgel 3 sisteme ven in toplotna Micka, neki najbolšega. Sploh ne veš vec za ogrevanje in delo z njim.
Klepec666
04. 10. 2024 09.13
-1
totalni nesmisel, da se subvencionira ogrevanje na pelete, ki jih v celoti uvažamo in drva. Oboje samo onesnažuje.
Hribovito2020
04. 10. 2024 09.13
+7
Spet nam propagirajo stvari za prodati potem pa nam država nabije davek, omrežnino, okoljsko dajatev,... Vsak se naj znajde po zdravi kmečki pameti
Vlahek
04. 10. 2024 09.11
+7
Brezkrbi vrnili boste 5x več kot ste dobili😀
vrtnar _
04. 10. 2024 09.08
+3
sam imam toplotno črpalko zemlja-voda! Vrtina je v globino 120m ,nič se ne vidi ,nič ne sliši. Na strehi kolektorji, v dnevni pa temperatura nastavljanja na 23 stopinj. Letno mi od pridelanih 17MWh pridelane elektrike, samo ogrevanje s toplo sanitarno vodo odvzame približno 4 MWh,pa izračunajte,koliko me pride ogrevanje. No je pa res, da je hiša odlično izolirana( demit fasada in okna 1,4K )
DJ-Pero
04. 10. 2024 09.06
+9
Najbolj toplo bo letošnjo zimo Golobu, ki se greje z "našo vplivnico", ampak za zelo visoko ceno... sicer z zadnjo povišico plače bo kar šlo.
94001
04. 10. 2024 09.04
+9
Z oljem je bilo leta 1984 isto. Poceni, ugodno..., potem je bilo isto s peleti. Z vojno na ukrajini se je vreča podražila iz 3,2 na 5 evrov in več..., isto sedaj ponujajo električne naprave. Ko bodo ljudje v zadostnem številu na elektriki nam bodo spet zabili nož v hrbet. Čez drva ga ni. Karkoli že bo, drva bodo vedno v gozdu. Olje, elektrika, peleti pa ne. Takrat se bom smejal nepremišljenim odločitvam ostalih hahaha. Pri meni ne bo uspelo z raznimi agendami o eko bio kurjavi. Ne ne.