Dejstva

Dejstva: 'Ali Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa, da se zadevajo'?

Ljubljana, 03. 06. 2024 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Steiner, Nika Kunaver, Špela Bezjak
Komentarji
531

Osrednje soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami na POP TV smo podrobno analizirali tudi v Dejstvih. Verodostojnost izjav devetih kandidatov za evropske poslance, ki jih je soočila voditeljica Petra Kerčmar, sta z nami v živo preverjala strokovna sodelavca - docent na Fakulteti za družbene vede doc. dr. Jure Požgan in magistrica razvojnih študij Lara Bandi. Oba pravita, da morajo biti izjave kandidatov za evroposlance točne in preverljive. Preverite, ali so kandidati za evropske poslance, govorili resnico in ali so operirali s pravimi podatki.

"Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa da se zadevajo"

Tik ob koncu nocojšnjega soočenja, je prvak Nove Slovenije Matej Tonin dejal: "Kar se tiče referendumov, je res žalostno, da smo prišli do točke, da Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa da se zadevajo ..." 

Izjava Tonina ne drži, saj državni zbor lahko razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih, ki so širšega pomena za državljane, izid takšnega referenduma pa ni zavezujoč. To pa pomeni, da vlada pri takšnem referendumu (ne glede na to, kakšen bi ta rezultat bil) ni dolžna upoštevati volje ljudstva. Rezultat referendumov torej še ne pomeni zakonskih sprememb. 

Prav tako se vprašanje glede evtanazije ne nanaša zgolj na starejše državljane. Vprašanje o konoplji pa se ne nanaša zgolj na mlade in, poleg posedovanja konoplje za omejeno osebno rabo, volilce sprašuje tudi o tem, ali naj se na ozemlju Slovenije dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene.

Dejstvomer ne drži

Romana Tomc napačno o pravilni grafiki POP TV

Romana Tomc o svoji plači: "Kot sem opazila tamle na ekranu, naša neto plačo, ki je za vse poslance enaka, je bila za slovenske poslance napačno navedena. Namreč mi plačujemo tudi dohodnino v Sloveniji. - Potem pa povejte, koliko je? - 6.500 evrov."

Kot smo poročali v Dejstvih, je plača evropskih poslancev enotna za vse, ne glede na državo izvora in je obremenjena večkrat. Najprej na ravni Unije, po plačilu davka EU in prispevkov za zavarovanje evropski poslanci prejmejo točno 7853 evrov, ta znesek pa države članice lahko obdavčijo še z nacionalnimi davki. 

Zaradi davčne ureditve Slovenije to pomeni, da so končni neto zneski med poslanci različni. Vseh osem aktualnih evropskih poslancev, tudi nosilko liste SDS Romano Tomc, smo vprašali, koliko znaša njihova osnovna neto plača. Tomc na naša vprašanja ni odgovorila, nam pa je svojo plačo denimo razkril aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj, zdaj nosilec stranke Zelenih, ki po akontaciji dohodnine na mesec prejme 6129 evrov plače.

Dejstvomer ne drži

Matej Tonin o Golobovi vladi po evropskih volitvah

Predsednik krščanskih demokratov Matej Tonin je prepričan tudi, da bo rezultat nedeljskih volitev vplival na razmerje političnih sil na domačem parketu: "Zato je tudi jasno, zakaj se je Golob tako angažiral. Ker mu je jasno, da je to začetek njegovega konca, če bo doživel poraz na teh evropskih volitvah." 

Volitve v Evropski parlament niso napoved za državnozborske volitve. Tudi pred desetimi leti - po zmagi desnice na evropskih volitvah - niso vplivale na spremembo vlade na volitvah v Državni zbor. Takrat je po tem, ko je Vlado vodila Alenka Bratušek po zmagi na volitvah vladno krmilo prevzel prvak SMC Miro Cerar

Podobno je bilo tudi pred petimi leti, ko sta bila politična pola na evropskih volitvah izenačena. Takrat je Vlado vodil Marjan Šarec. Po njegovem odstopu, dve leti pozneje, pa je koalicijo - brez predčasnih volitev in povsem nepovezano z dogajanjem v Bruslju - sestavil prvak SDS Janez Janša.

Dejstvomer ne drži

Ali zeleni prehod res financira orožje?

Nosilec stranke Vesna Vladimir Prebilič se je zavzel za zaščito zelenega prehoda. "Jasno se kaže, da Evropska komisija že gleda, kako bi ta zeleni dogovor in denar, ki je tam namenjen, porabila za granate, topove, tanke in bombe, to se mi zdi nedopustno." 

Dejstvomer ne drži

Izjava je zavajajoča. Evropski zeleni dogovor in EU pomoč Ukrajini se financirata iz različnih virov, Evropski zeleni dogovor iz proračunskih sredstev (2021-2027) in Next Generation EU, pomoč Ukrajini pa iz sklada za Ukrajino (Ukraine facility). Sklepanje, da vojna v Ukrajini zmanjšuje sredstva za zeleni prehod ne drži, prav tako je zavajajoče pričakovanje, da bi v primeru, ko ne bi bilo vojne v Ukrajini, EU ta sredstva namenila zelenemu prehodu.

So cene naftnih derivatov pri nas res nezakonite?

"Mi imamo neto ceno nafte, potem je dodana trošarina, pa neki davki iz zelene agende, popolnoma nepotrebni, in vse skupaj je obrestovano še z 22 odstotnim DDV. To je davek na davek. Popolni rop, nezakonito," je zatrdil Stevanović. 

Vlada RS je junija 2022 sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero je določila mehanizem oblikovanja cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest in hitrih cest. Vlada je regulacijo podaljšala junija 2023.

Ob tem je končna cena sestavljena iz: prodajne cene brez dajatev, okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (tako imenovana CO2 taksa), prispevka za energetsko učinkovitost, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (tako imenovan prispevek OVE in SPTE), trošarine in davka na dodano vrednost (DDV), ki se obračuna na vse prejšnje postavke. Glede na to, da so marže, trošarine in dajatve urejene z vladno Uredbo, niso nezakonite.

Dejstvomer ne drži

Drži, pravica do splava je pravica, ki jo urejajo države na nacionalni ravni, ne drži pa, da splav ni evropska tema.

Romana Tomc je pri vprašanju o splavu, dejala: "Pravica do splava ni pravica, ki bi se urejala na nivoju Evropske unije, to je pravica vsake posamezne države, da uredi stvari po svoje. /.../ To seveda ni evropska tema." 

Prvi del izjave Romane Tomc drži. Ob upoštevanju 168. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, imajo države članice same pravico opredeljevati svojo zdravstveno politiko, kamor je uvrščena tudi pravica do splava. 

Na drugi strani pa drugi del njene izjave ne drži, saj so evropski poslanci aprila letos sprejeli resolucijo o vključitvi splava v Listino o temeljnih pravicah EU. Tisti, ki so glasovali za (336 glasov) želijo, da se 3. člen Listine spremeni, da "ima vsakdo pravico do telesne avtonomije, do svobodnega, ozaveščenega, polnega in splošnega dostopa do spolnih in reproduktivnih pravic ter do vseh s tem povezanih zdravstvenih storitev brez diskriminacije, vključno z dostopom do varnega in zakonitega splava". Listina EU-ja o temeljnih pravicah, razglašena decembra 2020, ima enako pravno vrednost kot pogodbe EU-ja. Za dokončno spremembo Listine je sicer nujno soglasje vseh držav članic. Ker prvi del izjave drži, drugi pa ne drži, smo izjavo na dejstvomeru označili s previdno.

Dejstvomer previdno

Ali je trenutno v EU res najbolj vplivna leva politika?

Romana Tomc je izrazila zadovoljstvo z rezultati predvolilnih anket, ki desnici napovedujejo zmago na prihajajočih evropskih volitvah. "Ljudje imajo dovolj te leve politike, dovolj zelenega prehoda, ki je bil popolnoma nerazumen, ki je bil preudaren, dovolj imajo odprtih meja ..."

 V aktualnem sklicu Evropskega parlamenta sedi 705 poslancev. Najmočnejša politična sila je že od leta 1999 Evropska ljudska stranka, ki ima trenutno 176 poslancev oziroma 24,96 odstotka vseh. ELS ima tudi predsednico Evropske komisije, ključnega organa, ki oblikuje evropsko zakonodajo in svoje predloge pošilja na glasovanje v evropski parlament. Kar pomeni, da je že 25 let v Evropski uniji najbolj vplivna ELS, ki povezuje desno usmerjene stranke držav članic EU in ima torej tudi največ vpliva na politiko zelenega prehoda ali upravljanje z migracijami.

Dejstvomer ne drži

Je bilo pridržanje Stevanovića res nezakonito?

Zoran Stevanović, nosilec liste stranka Resnica je kandidatki SDS Romani Tomc in kandidatu SLS Petru Gregorčiču očital, da sta pripadnika režima (zadnja vlada Janeza Janše, op. a), "ki je mene nezakonito pridržal, preiskoval in medijsko linčal." 

Med protestnim shodom jeseni 2021, ki se je sprevrgel v nasilje, policija pa je uporabila več prisilnih sredstev, med drugim tudi uporabila vodni top s solzivcem, je Policija tri osebe pridržala. Med njimi je bil tudi Stevanović, ki se je tedaj sam zglasil na kranjski policiji, zoper njega pa so odredili policijsko pridržanje. Kar tožilka pri zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom zanj ni predlagala pripora, je bil Stevanović, po izteku 48-urnega roka za pridržanje, izpuščen na prostost. Generalna policijska uprava je nato zoper njega podala kazensko ovadbo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. Okrožna državna tožilka pa je 24. decembra 2021 kazensko ovadbo zoper Stevanovića zavrgla. Iz tožilskega obvestila o zavrženju ovadbe ni mogoče razbrati, zakaj je bila obtožba zoper Stevanovića zavržena, dejstvo pa je, da tožilstvo tega ni storilo, ker bi ugotovilo, da je bil nezakonito pridržan ali preiskovan.

Po objavi članka nam je Zoran Stevanović posredoval še sklep Specializiranega državnega tožilstva, kjer so preiskovali, ali so morebiti policisti pri njegovem pridržanju leta 2021 storili kakšno kaznivo dejanje. V tem sklepu je tožilka oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na SDT, aprila letos v zavrženi kazenski ovadbi, zapisala: "Glede na to, da shod ni bil razpuščen pred govorom Stevanovića in Ćordića (Zlatana op. a) in da slednja dva nista pozivala k nasilnemu upiranju, da nista pozivala k naslednjim protestom niti časovno niti krajevno, zaključujem, da sta bila pridržana v nasprotju z drugim odstavkom 157. člena ZKP, ker niso bili podani znaki kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po drugem odstavku 302. člena KZ-1 in pridržanje ni bilo potrebno zaradi zbiranja obvestil, ker so bili vsi protesti snemani. Ni pa ugotovljeno po čigavem naročilu so policiti delovali oziroma so delovali najmanj po naročilu NPU, le tega pa vodi GPU. Menim pa, da ni podan utemeljen sum, da so se policisti zavedali protipravnosti svojega ravnanja." Ker je tožilka kazensko ovadbo zavrgla, sodišče nikoli ne bo odločalo o tem, ali je bilo pridržanje Stevanovića res nezakonito. 

Celotno predvolilno kampanjo, torej zadnjih nekaj tednov, je novinarska ekipa rubrike Dejstva preverjala izjave kandidatov za evropske poslance in politična sporočila njihovih strankarskih central.

In tako je bilo tudi ob velikem soočenju, ki se je na naši televiziji odvilo pred nedeljskimi evropskimi volitvami. Voditeljica Petra Kerčmar je soočila nosilce list devetih strank. "Puščice letijo z vseh strani, a kdo jih bo uspel v nedeljo najbolj unovčiti? Notranje politične teme prehitevajo evropske. So pred volitvami res dovoljena vsa sredstva, vsi manevri? Tudi pri priznanju Palestine.  Pa izjave obeh polov: z desne:  Stanovanj ne bo, bo pa konoplja? 30 dni do specialista, prej 30 dni do terorista. Z leve pa: Volivci bodite spet glasni, tako kot pred 2-ema letoma, ko so s svobodo premagali zlo. Strašenje, populizmi, obrambne straže? Se obujajo že dobro znani vzorci boja med dvema poloma? Bodo volivci spet izbirali: ZA ali Proti Janši, Za ali proti Golobu? Zanimivo bo slišati soočenje argumentov," je pred oddajo povedala Kerčmar.

Soočenje je vodila Petra Kerčmar
Soočenje je vodila Petra Kerčmar FOTO: POP TV

Lara Bandi se z Evropsko unijo ukvarja že več kot desetletje. Je magistrica razvojnih študij, ki se je po diplomi  na Fakulteti za družbene vede magistrirala na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem. Prepričana je, da so dezinformacije dosegle praktično vsa področja, ki jih zadeva EU. "Unija je v prejšnjem mandatu naredila korak v pravo smer z aktom o digitalnih storitvah. Treba je zaznavati in opozarjati na lažne novice, izobraževati mlade, da v poplavi informacij razločijo, kaj je resnica, in si ustvarijo mnenje na podlagi preverjenih dejstev."

Lara Bandi in Jure Požgan
Lara Bandi in Jure Požgan FOTO: Dejstva

Jure Požgan pa je docent na Fakulteti za družbene vede in raziskovalec na centru za mednarodne odnose, ki je magistriral  na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem in doktoriral na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Ukvarja se s proučevanjem procesa evropskih integracij. "Evropske volitve, ki so pred nami, so pomembne, ker EU že danes določa širši del tega, kar Slovenija kot država počne. Pa tudi zato, ker je to eden od načinov, na katerega lahko posamezniki soodločamo o tem, kakšno EU si pravzaprav želimo."

dejstva pasica volitve

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.22

“Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa da se zadevajo”

Tik ob koncu nocojšnjega soočenja, je prvak Nove Slovenije Matej Tonin dejal: “Kar se tiče referendumov, je res žalostno, da smo prišli do točke, da Golobova vlada starejšim ponuja smrt, mladim pa da se zadevajo …” Izjava Tonina ne drži, saj državni zbor lahko razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih, ki so širšega pomena za državljane, izid takšnega referenduma pa ni zavezujoč. To pa pomeni, da vlada pri takšnem referendumu (ne glede na to, kakšen bi ta rezultat bil) ni dolžna upoštevati volje ljudstva. Rezultat referendumov torej še ne pomeni zakonskih sprememb. Prav tako se vprašanje glede evtanazije ne nanaša zgolj na starejše državljane. Vprašanje o konoplji pa se ne nanaša zgolj na mlade in, poleg posedovanja konoplje za omejeno osebno rabo, volilce sprašuje tudi o tem, ali naj se na ozemlju Slovenije dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene.

22.08

Matej Tonin o Golobovi vladi po evropskih volitvah

Predsednik krščanskih demokratov in nosilec evropske liste Matej Tonin je prepričan, da bo rezultat nedeljskih volitev vplival na razmerje političnih sil na domačem parketu: “Zato je tudi jasno zakaj se je golob tako angažiral, ker mu je jasno, da je to začetek njegovega konca, če bo doživel poraz na teh evropskih volitvah.” Volitve v Evropski parlament niso napoved za državnozborske volitve. Tudi pred desetimi leti - po zmagi desnice na evropskih volitvah - niso vplivale na spremembo vlade na volitvah v državni zbor, ko je po Alenki Bratušek in zmagi na volitvah vladno krmilo prevzel Miro Cerar. Podobno tudi pred petimi leti, ko sta bila politična pola na evropskih volitvah izenačena, čeprav je vlado vodil Marjan Šarec. Po njegovem odstopu, dve leti pozneje, pa je koalicijo - brez predčasnih volitev in povsem nepovezano z dogajanjem v Bruslju - sestavil Janez Janša.

21.52

Romana Tomc napačno o pravilni grafiki POP TV

Romana Tomc o svoji plači: “Kot sem opazila tamle na ekranu, naša neto plačo, ki je za vse poslance enaka, je bila za slovenske poslance napačno navedena. Namreč mi plačujemo tudi dohodnino v Sloveniji. - Potem pa povejte, koliko je? - 6.500 evrov.” Kot smo poročali v Dejstvih, je plača evropskih poslancev enotna za vse, ne glede na državo izvora in je obremenjena večkrat. Najprej na ravni Unije, po plačilu davka EU in prispevkov za zavarovanje evropski poslanci prejmejo 7853 evrov, ta znesek pa države članice lahko obdavčijo še z nacionalnimi davki. Zaradi davčne ureditve Slovenije to pomeni, da so končni neto zneski med poslanci različni. Vseh osem aktualnih evropskih poslancev, tudi nosilko liste SDS Romano Tomc, smo vprašali, koliko znaša njihova osnovna neto plača. Tomc ni odgovorila, svojo nam je denimo razkril aktualni poslanec Klemen Grošelj, nosilec Zelenih, ki po akontaciji dohodnine na mesec prejme 6129 evrov.

21.39

Drži, pravica do splava je pravica, ki jo urejajo države na nacionalni ravni, ne drži pa, da splav ni evropska tema.

Romana Tomc je splavu: “Pravica do splava ni pravica, ki bi se urejala na nivoju Evropske unije, to je pravica vsake posamezne države, da uredi stvari po svoje. /…/ To seveda ni evropska tema.” Prvi del izjave Romane Tomc drži. Ob upoštevanju 168. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, imajo države članice same pravico opredeljevati svojo zdravstveno politiko, kamor je uvrščena tudi pravica do splava. Na drugi strani pa drugi del njene izjave ne drži, saj so evropski poslanci aprila letos sprejeli resolucijo o vključitvi splava v Listino o temeljnih pravicah EU. Tisti, ki so glasovali za (336 glasov) želijo, da se 3. člen Listine spremeni, da “ima vsakdo pravico do telesne avtonomije, do svobodnega, ozaveščenega, polnega in splošnega dostopa do spolnih in reproduktivnih pravic ter do vseh s tem povezanih zdravstvenih storitev brez diskriminacije, vključno z dostopom do varnega in zakonitega splava". Listina EU-ja o temeljnih pravicah, razglašena decembra 2020, ima enako pravno vrednost kot pogodbe EU-ja. Za dokončno spremembo Listine je sicer nujno soglasje vseh držav članic. Ker prvi del izjave drži, drugi pa ne drži, smo izjavo na dejstvomeru označili s previdno.

21.21

Ali zeleni prehod res financira orožje?

Nosilec stranke Vesna Vladimir Prebilič se je zavzel za zaščito zelenega prehoda. “Jasno se kaže, da Evropska komisija že gleda, kako bi ta zeleni dogovor in denar, ki je tam namenjen, porabila za granate, topove, tanke in bombe, to se mi zdi nedopustno.” Izjava je zavajajoča. Evropski zeleni dogovor in EU pomoč Ukrajini se financirata iz različnih virov, Evropski zeleni dogovor iz proračunskih sredstev (2021-2027) in Next Generation EU, pomoč Ukrajini pa iz sklada za Ukrajino (Ukraine facility). Sklepanje, da vojna v Ukrajini zmanjšuje sredstva za zeleni prehod ne drži, prav tako je zavajajoče pričakovanje, da bi v primeru, ko ne bi bilo vojne v Ukrajini, EU ta sredstva namenila zelenemu prehodu.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (531)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M.M.Miša
06. 06. 2024 15.37
V nedeljo na volišča ............
mb1979
04. 06. 2024 20.54
+2
evtanazija se meni ne zdi sporna, če je humano dati uspavati ranjeno, ali bolno žival, zakaj ne bi bilo humano ponuditi to opcijo bolnemu človeku, samo ko sem videl kako je stari oče trpel zadnjih 6 mesecev njegovega življenja in je bil čist razum zaprt v telesu zaznamovanem od bolečin in muk in je nas ter vse na okrog prosil, da ga rešijo teh muk, bi bil zanj srečen če bi on imel možnost izbrati evtanazijo, ker njegovo podaljševanje življenje v bolečinah in mukah se men osebno ni zdelo humano.
branko-r
04. 06. 2024 19.36
-1
mlade naganja iz države da lahko potem pridejo tujci
kakorkoliže
04. 06. 2024 18.36
+2
Zakaj diskriminirate izven parlamentarne stranke?
Senzor
04. 06. 2024 18.25
-1
Kdorkoli kritizira sedanje vodenje EU, ga etiketirajo za desnega škodljivca. Napad je najboljša obramba. Fica je ustrelil njihov levi ekstremist, noben desnuhar. Kdor nasprotuje njihovi politiki je cenzuriran tudi iz strani ustrahovanih ne svobodnih medijev.
vednokontra
04. 06. 2024 18.16
-2
zibertmi, Očitno nisi dojel parlamentarne demokracije, vsak ima lahko svoje ali drugačno mnenje in to je bistvo zahodne demokracije, socijal komunistični eksperimenti pa ne sprejemate drugače mislečih, se delate norca in žalite, v naslednji stopnji pa zapirate in čistite, kot je povedal pernati voditeljček.
Senzor
04. 06. 2024 17.54
+3
EU parlament nima nobene kredibilnosti, vsi glasujejo skupinsko kot ostrižene ovce. Komisija kaznuje ne ubogljive članice. Orbanu je jasno, vendar ga vseskozi kritizirajo, ker se ne uklanja bruseljskim škodljivim komandam. Nobena članica ni suverena, vse se vodi po nareku škodljivih elit iz ozadja. Tudi predsednica komisije ni bila legitimno izvoljena.
avgust.
04. 06. 2024 17.52
+1
Torej, če povzamemo: Leve stranke podpirajo legalizacijo drog, evtanazijo, splav, ter prihod čim več ilegalnih migrantov. Vse našteto je v škodo lastnemu narodu, saj bi pomagali v smrt starejšim, omamljali mlade, rojstev pa bi po njihovem mnenju moralo biti čim manj, saj jih bodo uspešno nadomestila rojstva priseljencev, ki jim splav še na misel ne pride. Res lepa prihodnost nas čaka, če zmagajo leve stranke, tako sedaj, kot čez dve leti. Če bo šlo tako naprej, bomo Slovenci potem pri volitvah 2030 že v manjšini.
VoxP
04. 06. 2024 17.46
+1
volitve: to je odgovor ljudi kako bodo gledali naslednjih 5 let in nikakor ne kako vam bo ljudstvo sodilo v prihodnosti. ok leta 1975 je sam izrael ponujal svoje atomsko orožje takratnim aparthait južnoafriški državi. neki ameriški senaror lindsej je izrazil da naj izrael kar znukleira gazo. izrael so edini ki imajo 80 kosov nuklearnega orožja za katerega vsi vejo vendar uradno nobeden ne prizna. kako je tista reklama o dezinformaciji preveri pozanimaj in se odloči. kako je bilo 2 leti nazaj. kovid era. politika politiki so odločili da cepljenje je varno 100% učinkovito brez kakršnih koli posledic. drugačemisleči anticepilci so bili kriminalci teroristi. tako kot so vsi ki branijo svojo PRAVICO GOVORA in niso v liniji s politiko oz. zaslužkarji. saj ste lahko kot izraelci ki protestirajo za izpust talcev istočasno pa nimajo pojma kaj se dogaja pred njihovimi vrati. nimajo televizije nimajo telefonov in živijo v DEMOKRACIJI. dezinformacije: preveri preberi in se odliči. ti imaš tvoj vidik jaz imam svoj vidik.
zibertmi
04. 06. 2024 17.30
+3
Zanimivo, da so stranke, katerih člani imajo polna usta demokracije, 1000% proti preferenčnim glasovom. Kar me ne preseneča. Enkrat je namreč en vidni član takšne stranke izjavil, da bi bilo v resnici edino pravično, da bi imeli volilne cenzuse - če recimo ne zaslužiš cca 2.000€/mesec neto, po njegovem ne moreš voliti, ker ...(ni bilo obrazloženo), dalje - ženske bi lahko imele po njegovem le "posredno" volilno pravico, tako da bi namesto njih glas oddal mož, oče, brat - sila transparentno, a ne? Aja, razen žensk, ki imajo lastno premoženje ali pa so lastnice podjetja - te pa bi lahko same volile. Nazadnje me je razveselil še s tem, da starejši od 65-70 let nimajo kaj več volit, ker oni so svoje že od delali. Po njegovem slabo, ker niso bili prav vodeni . Čakal sem samo še predlog, da bi kateri glasovi šteli 100 ali 1000 - kratno. In to bi bil po njegovem idealen obrazec - formula za resnično in pravo demokracijo. En tak mix srednjeveških in zgodnje kapitalističnih ureditev je kar dobra nastava za napredek v XXI. stoletju
vednokontra
04. 06. 2024 17.15
-1
zilberti, SOCIJANACIONALNA stranka je šla po poti RAJHA in ne desne stranke, ki so bile pred njo na oblasti. Nasilno, brezkompromisno, totalitarno sta prišla na oblast H.... in Le.... Desnica spoštuje parlamentarno demokracijo in drugače misleče, socijal...... pa so jih zapirali in pobijali. Kon..... taborišča so bila v začetku za drugače misleče Nemce kot Goli otok po vojni v Yu. Pa še o Dejstvih, če Tomčeva reče 6500, natančno pa je 6200, to ne pomeni da laže, enako je z ostalimi ocenami, ki so izrazito pristranske, kot je veliki NEODVISNI medij.
SREBRNIBREG.
04. 06. 2024 17.07
-8
Pa so sektaši s svojim priveskom Tinco sše enkrat več dokazali, da ji le laž in hinavstvo skupaj drži in to hočejo prenesti na nas poštene in zavedne državljane. Ne bo jim uspelo, ker nismo tako pokvarjeni kot oni.
2mt8
04. 06. 2024 16.43
+14
Vi kar volite prodane levičarje. Samo ne jokat čez nekaj let, ko boste kot Palestinci brez države
Banion
04. 06. 2024 16.27
+2
ko gledaš semafor kaj drži in kaj ne drži ne veš, ali so butasti ali lažejo ali preprosto manipulirajo, vsakem priemeru neprimerni da nas predstavljajo v tujini, a žal se bodo spet prerinili in naslednja leta delali sramoto sloveniji
Peni Stojanović
04. 06. 2024 16.14
+3
to je to ja, nanjuhana sLOVEnika zablokena dezela iz.spodnjih 5uk4vc3v
brusilec
04. 06. 2024 16.01
+2
ko je pametni JJ zaprl pol slovenije mi je mama zbolela za rakom, umrla. Obiski so bili neverjetno omejeni, pogreb tudi. Njeno trpljenje ni bilo zaradi tega veliko večje, ni pa dobila priložnosti se posloviti od vseh ljubljenih. Je pa bil njen veliki strah da bo umrla z grozno in dolgo bolečino. K sreči ni dolgo trpela, če pa bi, bi ji vsekakor želel omogočiti smrt brez nepotrebnega trpljenja in sem ji moral to tudi obljubiti. In nima zdej kakšen JJ ali ker farmojšter filozofirat da samoumor ali pa evtanazija je nekaj nemoralnega. Nemoralno je, da ni zdravnikov,.. da ni naše šolstvo sposobno sfiltrirati plevel bolj učinkovito in da ne bi imeli potrebe po uvoženem zdravstvu. Kako za hudiča slovenija ni sposobna imeti več zdravnikov kot pa neke južne države? Naj najprej rešijo zdravstvo, ko bodo tega in omogočili ljudem zdravljenje brez trpljenja, pol se pa lahko naprej pogovarjamo kako umreti. Ko bodo zdravila bolj kvalitetna, ko ne bo treba čakati na preglede mesece, .. Do takrat pa naj prosim utihnejo in nam omogočijo smrt brez nepotrebnega trpljenja. In ne, ne omogoči se vsakemu smrt, samo osebam ki so res bolani in depresija tukaj ne šteje.
avgust.
04. 06. 2024 18.00
-2
Brusilec, glej, sožalje za tvojo mamo, a če misliš, da Golob ne bi vsega zaprl, se motiš, saj naredi vse po nareku iz Bruslja. Kar se zdravstva tiče, pa mislim, da dela v napačno smer, saj je stanje čedalje slabše. Kar se evtanazije tiče, se strinjam, ampak ob zagotovili ustreznih varovalk in predvsem s sodelovanjem zdravnikov, saj jim ne moreš kar ukazati - od danes naprej pa boste izvajali to in to. Ampak Golob samo nekaj začne in obljublja, pri izvedbi se mu pa povsod zatakne. Ja, vsekakor, a ne na horuk, pač pa s sodelovanjem stroke .
Nidani
04. 06. 2024 15.55
+1
Janšisti kot vedno ujeti na laži in zavajanju, sedaj pa mora Trstenjakova diskredititati vse kar leze in gre... si želimo takih na oblasti?
2mt8
04. 06. 2024 17.31
-1
Ejga-Tega
04. 06. 2024 15.39
+2
Edino dejstvo je, katerega se levi bojijo kot hudič križa, da gre hvala bogu eu v desno
zibertmi
04. 06. 2024 15.45
+1
in to desno politiko znaš občutit tudi ti ,če bo šla.in kot kaže v nemčiji,bo šla.po poti rajha
avgust.
04. 06. 2024 18.03
-2
cirenij
04. 06. 2024 15.28
+7
Splav je bil dovoljen že v bivši Jugi. Bolje splav, kot nezaželen otrok.In zdaj se najbolj oglašajo največji skrunilci . Česa že?
Etienko
04. 06. 2024 15.28
+4
Sami lažovi, nič ne drži....