Dejstva

100.000 evrov na mesec za zunanje radiologe

Ljubljana, 17. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
85

Kako zelo so ušle stvari izpod nadzora, ko gre za razmejitev javnega in zasebnega zdravstva, dokazuje radiologija. Bomo sploh še imeli dežurnega radiologa, ki bi pregledal otroka, je vprašanje, s katerimi se ukvarjajo v bolnišnicah, iz katerih radiologi bežijo k zasebnikom. Nazadnje se je to zgodilo v šempetrski bolnišnici, kjer imajo le še enega polno zaposlenega radiologa. Bolnišnice gasijo požar z zunanjimi radiologi, za katere samo v Celju plačujejo okrog 100.000 evrov mesečno.

Pred časom vpijoč primer celjske bolnišnice, danes so v velikih težavah v šempetrski bolnišnici. Lani so dali odpoved štirje radiologi, ta teden še dva, medtem ko eden s prihodnjim letom odhaja v pokoj. 

Razlog odhodov vidi Dimitrij Klančič, direktor Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, v boljših delovnih pogojih, slike lahko odčitajo od doma, nimajo dežurstev, predvsem pa v višji plači, kot jo imajo v javni bolnišnici. Na vprašanje, ali je vprašal tiste, ki so odšli, koliko bodo zaslužili, odgovarja, da ne, da pa jih vztrajno kliče, da bi se vrnili vsaj zaradi dežurstev. Prav organiziranje dežurstev radiologov je v nekaterih bolnišnicah velik izziv.

Da so plače pri zasebnikih koncesionarjih celo še enkrat višje, nam potrdi Zvone Novina, generalni direktor Diagnostičnega centra Bled, zasebne družbe s koncesijo. Pod njeno okrilje spadata dve družbi, ki se ukvarjata s slikovno diagnostiko, Fontana in MDT & T. Za plačo 8000 evrov bruto na mesec mora radiolog pri njih na dan opraviti 21 preiskav, pravi Novina.

Nocoj v rubriki 24UR Dejstva: Analizirali smo področje radiologije, ki je trenutno vrh ledene gore. Videli bomo, kako je z zaslužki radiologov pri zasebnikih in kakšne dobičke kujejo zasebniki koncesionarji. Pogledali smo tudi, kako je z dvojnim delom zdravnikov v Italiji in Avstriji. 

Miran Kovač, prokurist Medilaba, še ene zasebne družbe s koncesijo, ki je imela lani slabe 3,1 milijona evrov dobička, od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa je dobila 10,1 milijona evrov, prav tako izpostavlja produktivnost, ki da je pri njih tudi tri- ali štirikrat višja kot v javnih zavodih. Kovač pa priznava, da so neprimerljivi z bolnišnicami, ki imajo težje paciente. Da na nek način kradejo radiologe javnim bolnišnicam z višjimi plačami, Kovač odgovarja, da lahko vsak svobodno izbira. O tem, ali ga ne skrbi to, kar se zaradi odhodov zdravnikov dogaja z javnim zdravstvom, pa da ga seveda skrbi, ker za težje paciente skrbi javno zdravstvo, med pacienti pa bi bil lahko tudi sam. "Problem ni koncesionar, tudi ne čisti zasebnik, problem je javno zdravstvo v osnovi," meni Kovač.

Ponekod samo en zaposlen radiolog

Šempetrska bolnišnica zagotavlja zdravstveno oskrbo več kot 120.000 prebivalcem. Da je prav radiologija temelj vsake bolnišnice, brez katere bi bilo težko ali celo nemogoče zdraviti paciente, ni dvoma, poudarja direktor bolnišnice Klančič. Kljub temu imajo polno zaposlenega samo enega radiologa. Radiologa, ki sta ta teden dala odpoved, bolnišnico pa bosta zapustila konec leta, sta zaposlena 40- oziroma 60-odstotno, radiolog, ki s prihodnjim letom odhaja v pokoj, pa 80-odstotno. Direktor je dal vsem soglasje za delo izven bolnišnice, sicer bi odšli, je prepričan.

V Splošni bolnišnici Celje, kjer je trenutno zaposlenih šest radiologov, imajo soglasje za delo izven bolnišnice trije radiologi, en zdravnik je odsoten zaradi koriščenja starševskega dopusta, dva pa sta v bolnišnici zaposlena za manj kot 50 odstotkov. Potrebovali bi še vsaj 10 radiologov.

Tudi 50 evrov za izvid

Bolnišnice težave rešujejo z zunanjimi radiologi, predvsem v času dežurstev. Kot nam sporočajo iz celjske bolnišnice, imajo pogodbo sklenjeno s 25 radiologi, stroški za njihove storitve pa so okrog 100.000 evrov na mesec, odvisno od potreb posameznega obdobja.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo z zunanjimi izvajalci sklenjenih 23 pogodb, največ za MR-odčitke. Plačilo je odvisno od vrste preiskave in oblike dela, povprečna cena pa je 50 evrov bruto na izvid.

Jutri v Dejstvih: Nadaljujemo zgodbo o begu zdravnikov. Bodo zasebniki res na veliko zaposlovali? 

V šempetrski bolnišnici je plačilo 40 evrov bruto na preiskavo, medtem ko plačujejo v ljubljanskem UKC radiološke storitve na uro, in sicer 33,5 evra bruto.

Radiologi, ki so zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih, lahko delajo popoldne kot samostojni podjetniki ali prek podjemne pogodbe. Koliko radiologov ima odprt s. p., ni znano. Na Finančni upravi Republike Slovenije smo uspeli dobiti le podatke, koliko je vseh samostojnih podjetnikov z glavno dejavnostjo zdravstvo. Trenutno je popoldanskih s. p.-jev 2225, rednih pa 1443.

Danes plačilo koncesionarjem neomejeno

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačuje zasebnikom koncesionarjem radiološke storitve neomejeno, njihovo število pa iz leta v leto narašča. Lani so dobili zasebniki koncesionarji plačanih več kot 377.000 radioloških storitev, od katerih jih je največ, in sicer več kot 74.000, opravila zasebna družba s koncesijo Digitalna slikovna diagnostika

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako kot število radioloških storitev se zvišuje tudi znesek, ki ga dobijo zasebniki koncesionarji od ZZZS. Medilab je dobil leta 2021 6,3 milijona evrov javnega denarja, lani pa že 10,1 milijona evrov, kar je bilo lani največ med zasebniki koncesionarji, ki opravljajo radiološke storitve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da zasebnikom koncesionarjem posli cvetijo, kažejo podatki o dobičkih. Digitalna slikovna diagnostika je imela lani 3,8 milijona evrov čistega dobička, sledijo Medilab, MDT&T in MTC FONTANA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nižje cene in omejitev storitev

Očitno dobremu poslu z radiološkimi storitvami namerava narediti konec ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. V roku treh tednov naj bi vlada sprejela uredbo, ki bo prinesla nižje cene in spremenila način plačevanja. 

Z uredbo bodo zamejili plačevanje nekaterih storitev, tudi radioloških, in sicer bodo določili, koliko storitev lahko naredi en tim, kar pomeni, da storitve ne bodo več plačane po realizaciji. Medtem bo načrtovani prenovljeni Zakon o zdravstveni dejavnosti določil, koliko radiologov bo moral imeti zaposleni zasebnik koncesionar za določeno število storitev, ki mu jih plača ZZZS. 

Beg zdravnikov

Nekateri zdravniki svarijo, da bo novela Zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero naj bi bolj natančno razmejila javno in zasebno delo v zdravstvu, povzročila dodatne odhode zdravnikov k zasebnikom, tudi radiologov. Beg zdravnikov se v določenih dejavnostih zna zgoditi, pravi ministrica, zato je po njenem pomembno, kako bomo uredili posamezna področja, med katerimi je tudi radiologija.

Ministrica je prepričana, da jim bo to z uredbo in novelo zakona, ki bo, kot napoveduje, prišel v parlament do konca leta, uspelo.

Dejstva: Preiskovalna zgodba

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denden
17. 10. 2024 09.22
+1
Bo moral ZZZS dobro prevetrit stroškovnice in ocenit realne stroške posameznih obravnav. Zdravniki so cene obravnav, ki jih lahko brez težav opravljajo pri zasebnikih, navili v nebo in ZZZS jim te cene priznava. Ko ne bodo imeli več 100% ali 200% profita pri posamezni obravnavi, ne bodo več tako rinili k zasebnikom.
Reality check
17. 10. 2024 09.19
+1
zavedajte se nekaj.. slovenija (beri slovenci) ni finančno dovolj močna da bi vzdrževali vse te zdravnike ki si želijo iti privat . 2. če bo vse privat bomo šli k najboljšemu , ne slabemu ali povprečnemu in bomo zahtevali vrhunsko storitev in materiale
Lojze Biber
17. 10. 2024 09.18
+0
Takoj znižati ceno teh storitev kot so povedali da so astronomske. Bomo pol videli če bodo vsi na Avstrija šli. Samo denar jih je odkar je ivan mastno mazal za nedelo s korona nateg dodatki.
zdravkob
17. 10. 2024 09.03
+7
aha, pa dvigala so zrihtali v UKC. Verjetno imajo vgrajeno magnetno resonanco za to ceno. 5x cene. In nihče nič ne reče, še proslavo so imeli.
Evropa__Evropejcem
17. 10. 2024 09.03
+4
Za 8. Marec je denar, za medicinske sestre in zdravnike pa ne...
Lark
17. 10. 2024 09.01
+4
Glejte denarne tokove, ne čisti dobiček. Dobiček realno ne pomeni nič...
tralalala
17. 10. 2024 09.01
+1
Ali bodo vsi ti tudi vrnili vse štipendije in stroške, ki smo jih davkoplačevalci imeli z njimi, da so prišli do izobrazbe? Da lahko sedaj mi še dodatno plačujemo vsako storitev posebej, če hočemo biti obravnavani še v tem življenju? Ker kam to vse pelje, drugega sploh ne bo. Gremo proti Ameriki...
NotMe
17. 10. 2024 09.03
+1
Zakaj dodstno? Zzzs plača bolnici, bolnica nima radiologov in plača zasebniku. Nič ne plačaš dodatno
gaber62
17. 10. 2024 09.11
-3
starši zdravnikov in potem tudi sami zdravniki med delom, so že plačali - lahko bi rekel preplačali njihov študij s plačevanjem davkov in prispevkov
Filantrop
17. 10. 2024 09.18
Magic-G-spot
17. 10. 2024 09.01
-5
Ze po parih stavkuh se vidi da lazejo. 21 preiskav naredijo v celem tednu najverjetneje ce sploh naprej pa sploh nisem bral. V glavnem lopovi katere drzava krmi in se ljudje ki hodijo k njim. Pobrat jim premozenje in strpat v zapore to je edina resitev zdravstva in prava reforma.
NotMe
17. 10. 2024 09.04
+1
Kdo? Zasebniki? Saj imaš imena zavodov, čas pa tudi, pojdi tja in štej obravnave.
Vojko Kos
17. 10. 2024 09.09
+2
smehec
17. 10. 2024 08.59
+3
Zadnjič sem bil na pregledu pri ortopedu koncesionarju.
Julijann
17. 10. 2024 09.05
+0
To pa vem, da do njega prideš veliko prej kot do ortopeda npr.v bolnici.
smehec
17. 10. 2024 09.11
+1
Sem samo probal, če sem še vedno blokiran... Hotel sem povedat, da sem termin dobil v dobrem mesecu in še to so me klicali, da so mi ga zaradi odpovedi skrajšali na dva tedna. Ob uri sem bil na vrsti, na izvid in napotitev na fizioterapijo sem čakal tri minute. Zadeve v glavnem dejansko delujejo pri vseh zasebnikih. Bil sem operiran na žolču pri zasebniku koncesionarju. Popoldan sem bil sprejet, na operaciji na vrsti v eni uri, zjutraj naslednji dan sem šel domov. Ko sem bil za neko drugo podobno rutinsko operacijo hospitaliziran v UKCLJ, sem na operacijo čakal tri dni. UKC se zdi bolj kot nek hostel za hipohondre, ki jim ni za bit doma oz. v službi.
audirs
17. 10. 2024 09.17
Ko boš šel pa za levkemijo ali pa raka se pa oglasi tudi pri zasebniku! Takrat te bo pomoje poslal takoj domov, v eni uri! Zdravljenje pa dobiš v oznanilu pri župniku.
Julijann
17. 10. 2024 08.57
+5
Vlada ima posluh za razpis sredstev za nevladnike, razpisi pa taki, da se lahko prijavljajo le provladni nevladniki. Pa gre za lepe pakete denarja. Za prostovoljne gasilce ni, pa za RK ni, zmanjkuje paketov za pomoči potrebnim. Nima pa vlada za medicinske naprave. Ki konstantno " crkujejo" po bolnicah. In naročeni čakajo spet dalje.
zdravkob
17. 10. 2024 08.55
+1
Tu se zdaj razkrivajo pravi problemi. Zdravniki v javnem zdravstvu so si navili cene storitev, da si zasebniki lahko samo manejo roke. Za povrhu zdravniki lahko izsiljujejo. Še najslabše, da neki radiologi, ki so v resnici inženirji, niti zdravniki niso, izsiljujejo z visokimi cenami. Zdravnik pa že mora imeti višjo plačo od radiologa, pa nisem prepričan. To je problem zdravstva, da so si vsak zase izsilili višje stroške že v vajnem sektorju. zasebni pa sedaj dela dobičke in pravi, hvala.
NotMe
17. 10. 2024 09.05
+0
Se ti vidiš, da pojma nimaš. A ti res misliš, da tboj izvid piše tisti, ki te postavi pred rentgen? Jao!!!!!
enaleteca
17. 10. 2024 09.18
zdravkob, radiolog je zdravnik (dr. medicine), ki se je specializiral na področju radiologije. On le diagnosticira, radiološki inženirji pa so njegovi pomočniki (spremljanje pacienta med RTG-jem, MR-jem in CT-jem in opravljanje slik). In to je to.
Denisovans
17. 10. 2024 08.55
-2
Škoda, da jim vlada ni odobrila tistih 5%, ki so jih zahtevali januarja.
CDROM
17. 10. 2024 09.04
+2
A ma dej resno? Kje se ustavi to zviševanje plač? Sitem izplačevanja plač bi morali spremeniti in na produktivnost ne pa za sedenje in namernega ustvarjanja čakalnih vrst da zahtevajo višjo plačo
0523
17. 10. 2024 08.53
+2
Glede na vse kraje to sploh ni drago za zavod!
Petunija
17. 10. 2024 08.52
+3
A ni bil prvotni namen vlade krajšanje čakalnih vrst? Sedaj jim je pa edini cilj, da omejijo ljudi, ki dejansko delajo in rešujejo čakalne vrste, samo da ne bi slučajno bil kdo plačan po učinku in realizaciji, ker potem mora vse to prekomerno opravljeno delo plačati ZZZS, ki jim je edini cilj, da čim več denarja zadrži v svoji malhi – enak cilj kot ima država. Ministrica navaja - ''Z uredbo bodo zamejili plačevanje nekaterih storitev, tudi radioloških, in sicer bodo določili, koliko storitev lahko naredi en tim, kar pomeni, da storitve ne bodo več plačane po realizaciji.'' - torej bodo določili koliko največ lahko naredi en zdravnik - glede na sposobnosti vlade bodo verjetno določili, da radiolog lahko naredi največ 10 preiskav na dan. Pri koncesionarjih jih pa sedaj naredijo 20 +, v bolnišnicah pa verjetno 7 na dan – seveda, ker pri koncesionarju morajo dejansko delati in so plačani za opravljeno delo, v javnem pa država podpira nedelo – plača bo, če delaš ali pa ne. Zakaj bi se potem sploh trudili v javnem, če Franček pije že peto kavo in kadi deseti cigaret, Micka pa pregoreva – plačilo pa enako? Ampak dokler bo Slovence bolelo, če je nekdo dobro plačan za opravljeno delo, bodo čakalne dobe vedno večje in sistem vedno bolj v razsulu. Glavni cilj vlade je, da se uniči koncesionarje, ki za enako plačano storitev - svoje podjetje, plače in sistem vzdržujejo in plačujejo sami, vse osebje ima višje dostojne plače – ob tem imajo celo dobiček, v javnem zdravstvu pa vse to plačujemo državljani – izgube so pa enormne. Pa če ni koncesionarjev, potem nimate koga s katerim bi se lahko primerjali, kako se lahko naredi več z manj ljudmi in opreme. Če ostane čisto javno zdravstvo brez koncesionarjev, ki sedaj rešujejo katastrofalno stanje čakalnih dob, bomo imeli na koncu samo še propadle, zanikrne stavbe, slabo oskrbo, nobene motivacije, čakalne dobe do nebes – vlada bo pa zelo vesela, ker bo naš denar za zdravstvo na varnem v njihovih žepih, povečala se bo še smrtnost – s tem že rešujejo problem pokojnin. Prvotni cilj vlade naj bi bil dobra zdravstvena oskrba državljanov, sedaj pa je edini cilj, kako omejiti delo in ga čim manj plačati – ljudje smo zopet na zadnjem mestu. Ljudje bi že davno morali stopiti skupaj, ne pa da je sama nevoščljivost.
džonborno
17. 10. 2024 08.50
+6
Zasebniki državi kradejo kader, znanje ki jim ga je brezplačno omogočila, paciente....Na koncu jim ta ista država mastno plačuje miljonske zneske, obenem pa moraše vedno poskrbeti za najhujše primere, ki se jih zasebniki otepajo. Isto kot pri prevozih: zasebniki vlečejo miljone za nenujne prevoze v bolnišnico - v glavnem na dializo, preglede, radiologijo...Ko gre za nujne primere (nesreče, kapi...) je zadolžen zdravsteni dom! Selekcija je zelo enostavna: profit ob čimmanjši odgovornosti. PREPOVEDAT ZASEBNO ZDRAVSTVO IN ZOBOZDRAVSTVO!!!!
Huki
17. 10. 2024 08.55
+4
Tu so milijarde zaslužka in ljudje se ne bodo odpovedali temu. Gre pa prvo zasebno o zdravstvo, sledi šolstvo. Kdor bo imel denar si bo plačal, kdor ne bo šel v bolnico in čakal na vrsto. V šolstvu bodo učili recimo ljubitelji biologije, ki imajo radi živali in rastline. Učitelj, ki želi biti cenjen bo šel v zasebno šolo...
Huki
17. 10. 2024 09.05
Zavarovalnice Triglav in Sava kupujejo MediaLab s tem nakupom bosta postali postali no1 v SLO.
NotMe
17. 10. 2024 09.06
Trex
17. 10. 2024 08.50
+7
Dosti je tudi napihovanja. In predvsem podpiranja lenobe. Ko gres k privatnemu radiologu, je izvid iz resonance na disku pripravljen takoj, v javnem sektorju cakas 14 dni ali se vec. Normalno da potem imas v Kristalnih dvorih zdravnsiko zbornico, v isti stavbah pa se 15 privat ambulant in CT in MR centrov. Tako da ni logicno zakaj se zdravniska zbornica tako bori za javno zdravstvo :).
Filantrop
17. 10. 2024 08.48
+9
Bravo! Preberite še enkrat..čakalna doba iz nekaj dni do meseca v nekaj mesecih na2 leti..Naj povejo ,da je pacient zadnje,kar jih zanima.Dobro,MR kolena ..lahko hodiš s strganim meniskusom še nekaj let naokoli,boš itak večino na bolniški,kar se zelo splača..če boš pa čakal s tumorjem na maožganih,pa bo ena penzija manj,kar se tudi splača(za državo). Brez diagnostike je medicina zelo okrnjena.V državni mreži manjka vsaj 10 apartov za MR. V koncesijah bodo očitno stali. Poanta: s strganim meniskom in križnimi vezmi...PLEŠEMO težko!
NotMe
17. 10. 2024 08.51
+9
Bravo! S prstom kažejo na koncesionarje, hkrati pa nobenega članka o tem, da ima ukc en magnet zrel za v Bistro (star 25 let!!!), druga dva nekaj napol delata in samo enega modernega. Zasebnik v Ljubljani pa ima 4!!!! nove magnete. In radiologe plača kot kralje. In administratorje in čistilke. Pa nove fikuse imajo. Pa še imajo dobiček
ActiveR
17. 10. 2024 08.42
+5
Pa saj je jasno, Golob in leva tolpa namerno rušiji zdravstveni sistem, po tem kar gledamo in beremo je konec našega zdravstvenega sistema. Če se masa državljanov ne prebudi, bomo morali zapustiti državo, ker tuksj bodo crknile tudi cerkvene miši. Ljudje, a se zavedate posledic, ki jih je prinesla LEVA oblast z Golobom na čelu? Ogrožajo življenje nas in naših bližnjih. Boste to dovolili? Recite NE levim strankam!
2fast4
17. 10. 2024 08.40
+9
Zunanji izvajalci se kar mastijo okoli ust, denar mečejo skozi okno...
Prowler
17. 10. 2024 08.40
+3
Kam je pohlep s pomočjo Golobovih pripeljal zdravstvo? Štejejo samo še €. In kdo lahko ustavi ta plaz? ZZZS je 20243 dal 380 mio. za radiološke storitve. Povprečna cena na izvid je 50 € pravijo. To je 7 600 000 preiskav, ali (po 3/ uro) 2 530 000 ur, ali 316 600 izmen po 8 ur ali 1 580 zaposlenih vse leto po 8 ur. Huda matematika, ki jo ZZZS plačuje s pomočjo našega denarja. Ali pa vsi lažejo in je to samo izgovor za krajo. Bo treba na cesto, ker temu ni konca. Pa ne samo v zdravstvu. V celem JS.
NotMe
17. 10. 2024 08.44
+3
Beri. 50 evrov je cena za IZVID! Kje pa je plača tehnika, administratorja, čistilnega servisa,položnic, nakup bajte, mašin, amortizacija?
odlekiran
17. 10. 2024 09.23
Če primerjam s plačo avtomehanika, ni veliko. Če pa s svojo, pa ja.