Črna kronika

Zloraba kartic: Prijeli osumljence

Maribor/Ljubljana, 07. 06. 2007 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski kriminalisti so prijeli več tujih državljanov, ki naj bi na POS terminale vstavljali naprave za branje podatkov na karticah.

V Sloveniji so zlorabe kartic preko POS terminalov dokaj nova "pogruntavščina" nepridipravov.
V Sloveniji so zlorabe kartic preko POS terminalov dokaj nova "pogruntavščina" nepridipravov. FOTO: POP TV

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so prijeli več tujih državljanov, ki naj bi v različnih trgovinskih centrih na območju celotne Slovenije in v tujini izvrševali kazniva dejanja na področju vdorov v računalniške sisteme različnih trgovinskih centrov. Osumljence, ki naj bi na POS terminale nastavljali tako imenovane skiming naprave za odčitanje podatkov s plačilnih kartic, so prijeli v ponedeljek, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik na mariborski policijski upravi, Franc Virtič. Več informacij bodo kriminalisti predstavili jutri na novinarski konferenci.

Pred nedavnim je v javnost pricurljala vest, da so neznani nepridipravi na številne POS terminale v trgovinah Merkur nastavljali naprave za skeniranje podatkov s kartic. V Brežicah so na primer Romun in dva Ljubljančana konec maja vlomili v Merkurjevo prodajalno. Uprizorili so vlomno tatvino, pri čemer so trgovino oškodovali za nekaj manj kot 42.000 evrov. Vlomna tatvina pa je bila le krinka, vlomilci so imeli namreč drugačen namen – v POS terminale so hoteli vgraditi naprave za branje magnetnih zapisov na karticah, so takrat sporočili s PU Krško. Vendar pa so Romuna zaradi sprožitve alarma ujeli že v trgovini, njegova sodelavca pa prijeli po zločinu. Do zlorab kartic, prav tako v Merkurjevih trgovinah, je prišlo tudi v ljubljanskem BTC in Kranju.

Enostavno kopiranje podatkov

Zloraba kartic preko POS terminala je zelo enostavna, saj je oprema dosegljiva vsakomur, je za 24ur.com povedal strokovnjak za varnost v Microsoftovih okoljih, Miha Pihler, iz podjetja S&T Hermes Plus. Ko so napadalci pridobili zapis na magnetni kartici, so ga lahko presneli na svoje prazne kartice z magnetnim zapisom. Taka kartica se ne razlikuje od tiste, ki jo izda banka, saj je magnetni zapis med karticama enak. Tako je možno na bankomatu, označenem z oznako Maestro, s PIN kodo kjer koli na svetu dvigniti denar, je pojasnil Pihler. Torej tudi v tujini.

Pred tovrstnim napadom bi se bilo možno braniti z uporabo tako imenovanih pametnih kartic oziroma smart cards, ki jih v Sloveniji uporablja Petrol, v tujini pa vedno več podjetij, ki izdajajo kreditne kartice. V tem primeru so informacije shranjene na posebnem čipu, zato v primerih pravilne uporabe kraja informacij ni možna, je še razložil Pihler.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fubu@siol.net
10. 06. 2007 23.07
Kolikor vem, tudi Deželna Banka Slovenije uporablja pametne kartice
xes
08. 06. 2007 09.52
roman.stor: sploh pa se kriminal v sloveniji _neovirano_ razvija... tudi ce koga dobijo, ga sodisce oprosti ali pa mu nalozi smesno nizko kazen...
Romuel
07. 06. 2007 19.47
s tem ko se razvija tehnologija se razvija tudi kriminal take vrste, pač to nebo nikoli varno. popolnega sistema ni
pomi@auspuh.com
07. 06. 2007 14.50
Kje pa. Napravica prebere in si zapomni tudi pritiske na gumbe, torej PIN. Sicer pa tudi smartcard že dolgo ni varen.
slon.telefon@gmail.com
07. 06. 2007 14.34
Če je novinar že strokovnjaka kaj vprašal, bi ga verjentno lahko bolje poslušal. Z identičnim magnetnim zapisom in PIN kodo lahko potem dvigneš denar kjerkoli. Ma ja, romun je potem mislil en teden pri blagajni stati in gledati, katero pin kodo bo kdo vtipkal, ali? Ali je informacija popolna ali pa je brezvezna. Pišite rajši o Paris in Britney, je bolj enostavno.