Črna kronika

'Zažgal bom hišo in te ubil'

Slovenj Gradec, 23. 09. 2009 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na območju Slovenj Gradca so policisti posredovali pri dveh primerih družinskega nasilja. Nasilneža sta partnericama grozila tudi z umorom.

Slovenska policija-2
Slovenska policija-2 FOTO: Dare Čekeliš

Slovenjgraški policisti so v zadnjih dneh imeli opravka z dvema nasilnežema. Razgrajala sta doma, grozila sta partnericama, grožnje pa naj bi v enem primeru videl in slišal tudi otrok. Zaradi ogrožanja varnosti in nasilja v družini so jima policisti izrekli prepoved približevanja, oba pa bodo tudi kazensko ovadili.

Kaj se je dogajalo?

V ponedeljek okoli 21. ure so policisti prejeli klic s prošnjo, da posredujejo v stanovanju na območju Slovenj Gradca. Policisti so se takoj odzvali. Ugotovili so, da se je 38-letni moški vrnil domov in zunajzakonski partnerici grozil. Šlo je za resne grožnje, saj ji je povedal, da jo bo ubil, pri tem pa ji je s prstom nakazal, da ji bo prerezal vrat. Ženska se je trezno odzvala: takoj je prijela hčerko in pobegnila iz stanovanja. Poklicala je policiste, ki so ugotovili, da se ženska z nasiljem sooča že nekaj mesecev. Najprej je moški ženski grozil, nato pa je grožnje začel tudi uresničevati. Pretepal jo je, usodnega večera pa je ženska vedela, da partnerjevih groženj ne sme preslišati. Policisti so na podlagi zbranih obvestil in dokazov moškemu izrekli ukrep prepovedi približevanja zunajzakonski partnerici. Moškega bodo tudi kazensko ovadili.

V torek okoli 11. ure so policisti morali posredovati tudi na območju občine Ravne na Koroškem. Ugotovili so, da 57-letni domačin že več let izvaja psihično in fizično nasilje nad ženo. "Do nasilja prihaja zaradi neutemeljenih izbruhov jeze kršitelja, pri čemer ženo zmerja, jo podi od doma ter pretepa z najrazličnejšimi predmeti in rokama. Poleg tega ji je večkrat zagrozil, da bo zažgal hišo in jo ubil. Zaradi vsega naštetega je bila pred časom zoper navedenega že podana kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja nasilja v družini, zato je te dni prejel vabilo na sodišče, kar je njegovo jezo le še podkrepilo in se je ponovno znesel nad ženo, tako da jo je zmerjal in jo pretepel. Zaradi strahu pred uresničitvijo groženj o uboju je oškodovanka pobegnila od doma, kot je to morala storiti že večkrat,“ so sporočili policisti.

Nad nasilneža tudi dolenjski policisti

Črnomaljski policisti so bili okoli 12. ure obveščeni, da moški pretepa svojo ženo. Ugotovili so, da se je vinjeni 54-letnik v vozilu sprl s svojo ženo, jo zlasal in izpulil večji šop las. Žrtev, ki mu ni mogla uiti, je s hupanjem uspela opozoriti okolico na nasilje. "Policisti so še ugotovili, da moški že nekaj let izvaja fizično in psihično nasilje nad družinskimi člani, ki so zaradi nasilja morali večkrat zbežati iz hiše in prenočevati na prostem. Ženska je zaradi poškodb že večkrat iskala zdravniško pomoč, vendar si zaradi strahu pred maščevanjem nasilneža ni upala prijaviti policiji. Zaradi razlogov za sum, da bo 54-letnik ogrozil življenje, osebno varnost in svobodo zakonske partnerice, so mu policisti izrekli ukrep prepovedi približevanja za 48 ur. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini bodo osumljenca kazensko ovadili. Za kaznivo dejanje nasilja v družini je predvidena zaporna kazen do petih let," so sporočili policisti.

Kako pomagati?

Najbolje je, če se žrtev opogumi sama in dejanje prijavi, sicer pa to lahko stori vsak, ki zanj izve. V Sloveniji žrtvam kaznivih dejanj pomoč nudi društvo Beli obroč.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjasa Kone?nik
08. 10. 2009 22.14
oba rabita strokovno pomoč !
DARBY
24. 09. 2009 10.50
urib po tem sklepam da se tebi zdi prav da moški tepejo ženske in podpiraš nasilje, nimaš prav da tako podlo razmišljaš. kaj pa če bi žena za vsako finto deca prebutala če bi lahko ??? jst tega ne razumem in če se moški ne zna kontrolirat potem naj ostane sam če se ne zna prilagajat in znat obnašat v vezi oz. zakonu. Če na vse odgovarja samo s pestjo ga ženska res ne rabi prenašat ali pa naj ga zaštiha da bo za vse cajte mir.
urib
24. 09. 2009 06.33
DARBY23.09.2009, 14:493 urib do tega prihaja ker policija nima pooblastil da bi karkoli naredila, policaj ne sme stopit v stanovanje če mu ti tega ne dovoliš. In žena na zagovarja moža ker bi sama tako želela ampak ker se boji..je tako težko razumet strah ki ga nosi ženska v sebi vsak dan 24h/dan?? In stalno neki umori vsepovsod, ker moški ne zna krotit svoje jeze na drugačen način kot da pretepa doma družino.. In ker naša država zelo slabo poskrbi za žrtve oz. za nasilneže ki jih ne pospravi za zapahe! _________________ Ne vem zakaj bi žena zagovarjala svojega moža in zmerjala policaje, ker oni nimajo pooblastil? Emiliyy, ti imaš pa kar prav. V tem primeru, ki ga jaz poznam žena velikokrat dobi prav zato, ker se noče umakniti, ko vidi, da je mož pijan ampak rine pa rine vanj, pa sika. Drugi dan sta pa itak najboljša prijatelja??!!!
DARBY
24. 09. 2009 00.09
emiliyy če dva ne najdeta skupnega jezika oz.se trenutno ne moreta ujet se mora eden od njihu umaknit in se zadeva reši. Kaj bi pa bilo če bi se vse reševalo z nasiljem, potem se lahko za vsako sikanje uporablja pest. To ni rešitev.
Marjana Redensek
24. 09. 2009 00.05
čeprav sem žeska,poročena,si upam trdit,da žensko jezik tepe.. bila sem priča nekemu dogodku,ko je mož rahlo vinjen prišel malo kasneje h kosilu,bil je dobre volje.. žena pa je tako dolgo sikala vanj dokler jih ni dobila.. ne podpiram nasilja,nasprotno,a včasih je treba krotit jezik,da ne pride do takih dejanj...
DARBY
23. 09. 2009 20.26
Jinks za prve tri odstavke se strinjam, za zadnjega pa ne. tudi sama nisem proti nikomur vendar se motiš glede tega da so vedno južnjaki krivi za vse..marsikatero nesrečo zakrivijo Slo pa jim policisti pogledajo skozi prste oz. jih sodišče ne obsodi. Spomni se nesreče v Celju ko so šle punce z dekliščine domov v najetem avtobusu...v njih se je zaletel čisti Slo, ki je enkrat že zakrivil smrtno nesrečo in bil obsojen pogojno potem pa spet nesreča v kateri je umrla mlada punca..Tudi največji morilci v Slo (Plut, Kamenik, Trobec..) so Slo..da o pretepačih svojih partnerk ali prijateljic ne govorim..v glavnem Slo. Takšne stvari bi morali reševati ker dokler se zločin ne zgodi ne ukrepa nihče... Otroci pa ostanejo brez enega ali celo obeh staršev.
Jinks
23. 09. 2009 19.46
To se v naši soseski redno dogaja, klanje z noži, pa streljanje, bombe... še malo pa bo huje kot na Floridi ali v Teksasu... Mladina se vozi brez vozniških izpitov, z neizpravnimi in neregistriranimi avtomobili, z motorji prav tako brez izpita in brez čelade... Policisti pa nič. Čakajo delavne ljudi, da jih oglobijo za kak km prehitre vožnje ali neuporabo varnostnega pasu. P.S.: Pa nočem zveneti kot najslabši nacionalist, nestrpnež ali celo homofob, ampak večinoma so junaki teh zgodb res južnjaki ali pa potomci le-teh.
Kaja Kova? 1
23. 09. 2009 18.29
jaz pa še vedno ne razumem, zakaj policija nima dovoljenja, da take tako pretepejo, da ne bi vedli zase, če pa ne bi pomagalo enkrat, pa ponovi vajo, šele pol bi bil red in noben moki se ne bi več znašal nad ženskami, sami slabiči in pijanci
dolejo
23. 09. 2009 17.14
Zakaj južnjaki lahko pretepajo svoje žene, Slovenci jo pa ne smejo ? ... DISKRIMINACIJA !!!
pre_mar@hotmail.com
23. 09. 2009 17.08
DARBY
23. 09. 2009 14.49
urib do tega prihaja ker policija nima pooblastil da bi karkoli naredila, policaj ne sme stopit v stanovanje če mu ti tega ne dovoliš. In žena na zagovarja moža ker bi sama tako želela ampak ker se boji..je tako težko razumet strah ki ga nosi ženska v sebi vsak dan 24h/dan?? In stalno neki umori vsepovsod, ker moški ne zna krotit svoje jeze na drugačen način kot da pretepa doma družino.. In ker naša država zelo slabo poskrbi za žrtve oz. za nasilneže ki jih ne pospravi za zapahe!
Jest.sm.normaln
23. 09. 2009 14.41
ženske dobre, moški slabi. Bee Bee. Ženske dobre, moški slabi. Bee Bee...
DARBY
23. 09. 2009 14.20
ste bolani z islamom...Ne.razumem ti očitno res ne razumeš kakšen odnos bi moral moški imet do ženske...očitno si eden izmed gamadi ki tako zahojeno razmišljajo in potem tza večno ostanejo sami. Ženske vladamo tako ali drugače če ti je prav ali ne..ženska vodi celotno družino, vse...moški bi umrli brez žens..sej si še gat ne znate sami oprat...pocrkali bi ...ne govorim za vse moške ampak samo za tiste ki ne znajo nič in jih ženska streže vsepovsod, sami se pa nad njo znašajo in jo pretepajo...Žalostno je da se moški znaša nad materjo svojega otroka...pa naj kdo reče da ženske ne potrpimo preveč v življenju...moškim je vse lažje, krivično do konca!
NisemOvcaKotVi
23. 09. 2009 14.18
Hmmm... to je vsakdan v Ljubljani...zakaj ti primeri na 24ur????
okramciram
23. 09. 2009 13.52
darby,se popolnoma strinjam s tabo
Jest.sm.normaln
23. 09. 2009 13.38
zakaj ne bi sprejel islama in ženske postavil na svoje mesto? Islam je pač rešitev za probleme zahodnega sveta, tudi žensko-moške odnose, tko da čimprej v tej smeri razmišljat pa bo...
DARBY
23. 09. 2009 13.10
tomi.passion ne nakladaj! Izpostavil si 0,00001 % žensk ki so nasilne. Moški je pa že skor vsak drugi ki ne zna nič drugega kot pokazat svojo moč in prevlado nad žensko. Nasilje bi morali enačiti kot umor, saj do tega enkrat le pride če ženska ne uide od moškega. Nasilnega moškega bi morali zapret za vsaj 10 let da malce razmisli in strezni svoje skisane možgane..seveda ob tem izgubi družino kar je samoumevno in privoščim takim da ostanejo brez vsega ko se spravijo na žensko in otroke. Zapret in orng batine v zaporu, to bi bla prava kazen!!!
tomi.passion@gmail.com
23. 09. 2009 12.59
Zanimivo, kako so komentarji, ki samo izpostavijo možnost, da so tudi ženske nasilne in to vse bolj, že v naprej skritizirani in spljuvani ter ocenjeni s točo minusov. Dokler družba ne bo tudi žensko obravnavala enako in dokler ne bomo priznali, da vse več žensk posega po nasilju in provocira, toliko časa nasilja ne bomo ustavili ali vsaj omejili. Pa če je to ženskam všeč ali ne.
urib
23. 09. 2009 12.37
To je problem. Samo človek ne ve kako bi reagiral. Mož pretepa ženo, pokličeš policaje, ko pa ti pridejo pa še žena zagovarja svojega moža!? Tudi taki primeri so. Žalostno.
Al.dino
23. 09. 2009 12.17
veliko krat se ženske namislijo nekaj takega, z namenom da se znebi partnerja ko ji je v napotu do drugih moških in podobno. ker je država to dovolila da ženske lahko delajo kaj si namislijo od vse povsod imajo podporo,.kako bi se odzvali ko bi moški povedal da žena izvaja nasilje nad njim,, smejali bi se ,,dogaja se pa, in kaj preostane človeku oz. moškemu ...