Črna kronika

Za teden dni prekinili prvenstvo

Rim, 12. 11. 2007 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./Reuters
Komentarji
12

Po smrti navijača so italijanski nogometni huligani napadali policijske postaje. Neredi so izbruhnili tudi na stadionih.

Posledice divjanja navijačev
Posledice divjanja navijačev FOTO: Reuters

Potem ko je policist, ki je posredoval med spopadi dveh skupin huliganov, z nesrečnim strelom ubil navijača italijanskega nogometnega kluba Lazio, so v več italijanskih krajih izbruhnili nemiri. Najbolj napeto je bilo zvečer in zgodaj ponoči.

Napadali policijske postaje

28-letni Gabriele Sandri se je z dvema prijateljema odpravil na tekmo Lazia. Ustavili so se na obcestnem počivališču pri Arezzu, kjer so se prav takrat srečali in spopadli navijači Juventusa in Lazia. Vmešali so se policisti, eden od njih pa je poskušal s streli razgnati razgreteže. Pri tem je nesrečno sprožil in Rimljana, ki je sedel v svojem avtomobilu in ni sodeloval v pretepu, zadel v tilnik.

V Rimu je okoli 200 navijačev, med njimi so imeli številni zakrite obraze, s palicami in kamenjem napadlo eno od policijskih postaj. Razbili so več oken in požigali avtomobile in motorna kolesa, na ulicah pa so postavljali barikade. Policisti so jih razgnali šele s solzivcem, dva razgreteža, moškega in žensko, so prijeli. "Bitka je trajala najmanj četrt ure,“ je dogajanje opisal lastnik bližnjega lokala.

Pozneje so pred drugo policijsko postajo, ki je bila prav tako tarča napada besnih 'ultrašev', aretirali še eno osebo. Večji del skupine se je nato odpravil do bližnjega mosta in ga zasedel. "Bilo jih je okoli petdeset. Vsi so bili oblečeni v črno. Prišli so oboroženi s palicami, razbili pa so tudi nekaj trgovin,“ je za časnik Corriere della Sera pripovedoval očividec.

V večernih spopadih je bilo samo v Rimu ranjenih 40 policistov. Kolikšna je škoda, še niso ugotovili.

Navijači, ki jih je razbesnela nesrečna smrt enega iz njihovih vrst, pa se niso spravili le nad policiste. Napadli so tudi sedež italijanskega olimpijskega komiteja CONI. Stavbo je obkolilo okoli 800 razgretežev, ki so vanjo tudi vrgli doma izdelano bombo. Poleg tega so vdrli v pritlične prostore in odnesli več računalnikov. Boj med policisti in navijači se je razvnel tudi na olimpijskem stadionu, kjer svoje tekme igrata tako Roma kot Lazio.

Navijači so razbili ograjo na stadionu Atalante
Navijači so razbili ograjo na stadionu Atalante FOTO: Reuters

Že popoldne so o izgredu poročali iz Bergama, kjer so navijači domače Atalante poskušali podreti varnostno ograjo na stadionu. Tekmo z Milanom so zato po sedmih minutah prekinili in lahko se zgodi, da bodo točke pripisali rdeče-črnim. Napeto pa je bilo tudi pred milanskim San Sirom, kjer se je policistom zoperstavilo okoli 200 navijačev Interja.

Nova nogometna smrt

Minuli teden objavljeno poročilo pravi, da se je po strogih ukrepih, ki so jih sprejeli v začetku leta, nasilje na stadionih zmanjšalo za 80 odstotkov. Ob tem FIGC priznava, da bi le težko vplivali tudi na dogodke zunaj stadionov.

Sinočnji prizori močno spominjajo na dogodke v začetku februarja, ko je bil med navijaškimi izgredi v Catanii ubit policist, temu pa so sledili številni incidenti. Nogometna zveza (FIGC) je v sodelovanju z italijanskimi oblastmi takrat sprejela vrsto strogih ukrepov, ki naj bi preprečili divjanje navijačev.

Gabriele Sandri
Gabriele Sandri FOTO: Reuters

"To je še en žalosten in boleč dan za italijanski nogomet,“ je uboj navijača komentiral predsednik FIGC Giancarlo Abete, ki je sklical nujen sestanek s predstavniki moštev, igralcev in trenerjev. Odločili so se, da za teden dni prekinejo prvenstvo. Za to se je zavzela tudi ministrica za šport Giovanna Melamdri. Tako ta konec tedna ne bo tekem italijanske druge in tretje lige. Tekem prve lige pa zaradi kvalifikacij za evropsko prvenstvo že tako ni bilo na sporedu.

Dvoboj Atalanta – Milan so prekinili zaradi divjanja navijačev, medtem ko so tekmi med Romo in Cagliarjem ter med Interjem in Laziom prestavili zaradi smrti Gabrieleja Sandrija.

Policista, ki je na bencinski črpalki pri Arezzu izstrelil usodne strele, so že zaslišali, grozi mu obtožba zaradi uboja. "V nikogar nisem meril,“ je zatrjeval novinarjem Corriere della Sera. Razložil je, da je prvič ustrelil v zrak, da bi razgnal navijače, drugič pa se je pištola sprožila po nesreči, ko je bežal. Prav to je bilo usodno za 28-letnika. "Uničil sem dve družini, Gabrielejevo in svojo,“ je še povedal policist.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deficente
13. 11. 2007 03.15
Ni mi jasno, zakaj kreteni kot andrej_z komentirajo take stvari? Če te ne zanima, bodi tiho! Kot pravemu Slovenčku je tebi seveda pod častjo, da greš na stadion? Debil, če še nisi ugotovil, v normalnih državah hodijo na tekme VSI, ker je to del (športne) kulture. In zakaj bi imeli navijači v glavi beton? A ti si pa pameten, ko hodiš v nedeljo k maši ali pa na smučanje? Seveda, postrelit je treba vse, ki so "neprilagojeni" in potem se bodo imbecili kot prej omenjeni primerek počutili varne. btw, policaj pa je streljal čez 6 pasov avtoceste, ko je avto s tremi (!!!) navijači Lazia že odhajal. Ti. pretep navijačev na avtocesti je bilo v rensici prepiranje 6-7 ljudi, tip pa z druge strani avtoceste poči proti avtu. Ta bi tudi rabil psihiatrični pregled!
hot-shot69
12. 11. 2007 20.53
Nevem ker dokumentarec si gledal, ampak vodja Rominih navijačev je šolan in pun denarja. Samo je več skupin, ki so potem združeni na južni tribuni. Ultrasi so del nogometa. Bolje izgred ali dva na leto, kot pa da imamo mrtvilo na tribunah.
mislim da bi bilo edino pravilno da prekinejo prvenstvo, še boljše pa bi bilo, če bi za kakšnega pol leta prekinili ligo.. očitno niso sposobni da normalno gledajo nogomet.. sem gledal dokumentarec o rimskih navijačih (lazio vs. roma) in moram rečt, da si ti najbolj zagreti zaslužijo delovno prevzgojno taborišče v stilu stalinovih gulagov, ker so tako ali tako propadli člani družbe, ki jim gre po glavi samo agresija, sovraštvo in želja po spoštovanju.. en vodja navijačev, ki je v navadnem življenju fizični delavec se pred tekmo spremeni v poveljnika paravojaške enote in kar naenkrat ga morajo upoštevat tako organizatorji kot policaji.. ti ljudje so smeti in policaj je že vedel zakaj ima pištolo v roki.. nesreča pa nikoli ne počiva in tako je prišlo do izgredov.. tudi naši greendragonsi so v glavnem vsi podpovprečno inteligentni.. če bi bil benito na oblasti bi hitro počistili ulice, ti bebčki pa so vsi nekakšni fašisti samo zato ker vedo da to najbolj provocira, če bi pa res živeli v času fašizma bi pa take prve izkoristili za kanon futer.. njihova psihologija je na nivoju zlate ribice.. in nogomet je zbirališče za take.. če bi se ves čas , ki ga ljudje na tem svetu potrošijo za nogomet namenil za ekologijo, ne bi imeli problemov z onesnaževanjem in segrevanjem in izumiranjem živalskih vrst.. samo ne moreš revežem vzet nogometa, ker jim potem nič ne ostane..
andrej_z@hotmail.com
12. 11. 2007 19.27
HAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! Kok je tole smešn! Kaj mora bit v glavi človeka, da se ima za "navijača" in da se sploh lahko spravi v tako situacijo!? Beton? Meni se to ne more zgoditi, ker se ne grem takega sranja, kot je navijaštvo.
slonpodgrmom@gmail.com
12. 11. 2007 16.59
če ga je zaradi fuzbala ustrelil nobene škode, ta ne bo več pizdarij zganjal če naši ne bodo zmagal.
Ramzess
12. 11. 2007 14.58
Policaj naj se izgovarja, kakor se hoče, kaznovan bi že moral biti ker je sploh pomislil, da sstrelja med množico ljudi. Zdaj lahko, bi moral biti, brez izgovorov, obtožen najmanj naklepnega uboja, saj je odločitev, da strelja med množico bila zavestna. Sicer pa jasno, da je opozorilni strel podcenjen glede varnosti. Opozorilni strel tudi ni noben izgovor, ker je vprašanje zakaj je dejansko šlo, kaj se je v resnici dogajalo.
lolipop_m@email.si
12. 11. 2007 14.14
omb. gnilo :x
hot-shot69
12. 11. 2007 13.35
Haha, Italjani grdi? Zato se vam pa žene karajo z Italjani, če majo le možnost :) Drugače pa lahko bolj podrobno preberete članek, Gabriele ni bil noben huligan, spal je v avtu, ko so se pretepal. Glede na pogovore na Italjanskih forumih je bil pa tudi dokaj znan DJ v Rimu.
mm15
12. 11. 2007 13.31
acid katerimkoli opicam pripadas si verjetno poden danasnje druzbe. Predvsem zaradi nestrpnosti do socloveka prihaja do takih stvari ter izjav nekaterih ljudi. sramota
Acid
12. 11. 2007 13.25
opice italjanske. Nč pozitivnga ni od njih. Zabiti so, grdi, tečni pa ego jim piše čeke katere ne morjo pokrivat. Majo se za neke potomce rimljanov...ha...italjani so mešanica cigansko - afriških prišlekov. Mogoče je umes še kkšn grk...
omann@email.si
12. 11. 2007 13.17
Za strel v polno v te huligane, bi moral dobiti nagrado, ne pa kazen.
bucymd
12. 11. 2007 12.32
nesrečno sprožil pa ja de!