Črna kronika

Za 200.000 evrov ponaredkov

Ljubljana, 17. 07. 2007 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V prvih šestih mesecih so v Sloveniji odkrili 1091 ponarejenih evrskih bankovcev ter 649 kovancev.

Dobro preverite ali ste prejeli ponaredke ali originalne bankovce
Dobro preverite ali ste prejeli ponaredke ali originalne bankovce FOTO: POP TV


Evro
Evro FOTO: Kanal A

Po podatkih Nacionalnega analitskega centra za evrokovance in Nacionalnega analitskega centra za evrobankovce so v Sloveniji v prvem polletju odkrili ponarejene evrske bankovce in kovance v skupni vrednosti 206.743,50 evra. S polletno informacijo o ponarejanju gotovine v letu 2007 se je seznanil tudi svet Banke Slovenije.

Pretežni del ponarejenih evrskih bankovcev, tako v količinski kot v vrednostni strukturi, predstavljajo štirje največji apoeni (za 50, 500, 100 in 200 evrov), pri ponarejenih kovancih pa prevladujejo ponaredki za dva evra.

Število ugotovljenih ponarejenih evrskih bankovcev v Sloveniji je razmeroma majhno. Po številu ugotovljenih kosov ponaredkov na tisoč prebivalcev se Slovenija med trinajstimi državami, članicami območja evra, uvršča na deseto mesto.

Ne glede na visoko zaščito evrskih bankovcev pa je pomembno, da so ljudje pozorni na pristnost bankovcev in na njihove zaščitne elemente, opozarjajo v Banki Slovenije. Pristnost evrskih bankovcev je mogoče zelo na hitro prepoznati s preprostim preskusom otip-pogled-nagib, ki je opisan v publikacijah Evropske centralne banke in Banke Slovenije ter tudi na spletnih straneh obeh ustanov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.