Črna kronika

Vse več kraj in zlorab

Ljubljana, 24. 11. 2007 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
19

Za zlorabe elektronskega bančništva smo krivi sami, ker nismo dovolj pazljivi, opozarjajo strokovnjaki.

Strokovnjaki opozarjajo, da smo za zlorabe elektronskega bančništva krivi sami, ker nismo dovolj pazljivi pri uporabi internetnih storitev.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

parefin@yahoo.com
26. 11. 2007 23.58
100% je polcija kriva za take zlorabe in goljufije? A je tko dragi moji bralci? Naivnezi blesavi!
Francek62
26. 11. 2007 18.12
blue-art.org -Drago, malo pretiravaš, ne?
blue-art.org
25. 11. 2007 16.49
Damjana - avtorica članka zanimive podatke boš dobila v zvezi z lastništvom moje službene telefonske št. l. 2000-2003 gre za št 031313180 Veš tako pride do tega, ne na PC-u enega uporabnika, ki zna PC samo prižgati in ugasniti ;-)
blue-art.org
25. 11. 2007 14.47
Tako je fantje in dekleta vedno je lastnik kriv. Vsak tepec ve, da je najprej krogla prebila oklep potem so izboljšali oklep. No moj prejšnji komentar dopolnjujem: 1. Za karkoli v dobri veri da delam prav navedem na tem portalu posedujem dokumentacijo originali se nahajajo v tujini, razmnožena pa je v več elektronskih oblik in na različne pomnilniške medije. 2. Posredovana je bila vrhovnemu državnemu tožilstvu, za katerega ne vem ali jo je prejelo in ali je sprožilo preiskavo v posameznih gospodarskih družbah. Dokumentacija spada pod 3.odst.39.čl. ZGD kar pomeni, da ne podleže poslovni skrivnosti. 3. V interesu javnosti je, da se stvar razišče zato je dokumentacija brezplačno na voljo tudi novinarjem, če pride do opustitve službene dolžnosti na vrhovnem državnem tožilstvu. V kolikor to ni možno zaradi močnega interesa političnih lobijev predvsem velja to za posameznike in hudodelske združbe iz vrst LDS in SD bo predana tujim novinarjem in EU. Tu predvsem apeliram na Boruta Pahorja in ostale saj gre za močan lobij tudi v Postojni, Sežani, Kopru in Ljubljani. 4. Trenutna vlada koruptivnih dejanj ni raziskala, zato jo ne podpiram. 5. Za primer kakršnegakoli protipravnega dejanja zoper mene in mojo družino (pri čemer so moja družina samo dva otroka in starši) ali poskusa zlorabe položaja sem se zavaroval po načelu poskus protipravne preprečitve ne zadrži izvršitve. Št. mobilnega telefona se nahaja v telefonskem imeniku l. 2003, kontaktni podatki pa pri upravljalcu portala 24ur.com Osebno meni povzročena premoženjska škoda zaradi omenjenih dejanj večja od vrednosti premoženja RS. kolikšna drugim pa razmislite. No danes je polna luna. :-) - to navajam znanim kolegom, bodo že vedeli kaj pomeni a ne?
si.erkac@gmail.com
25. 11. 2007 14.21
elvog2 popolnoma se strinjam z tvojo izjavo. Dodam samo to da bi bilo včasih bolje imet kitajsko zakonodajo pa ne da si jo želim.
elvog19
25. 11. 2007 13.13
En stavek preber in vidim, da se v Sloveniji že vsak trapec imenuje strokovnjak. Ti tako imenovani strokovnjaki zopet ščitijo barabe. Po njihovem mnenju te lahko vsakdo okrade. Računalnik ni dovolj zaščiten (kdaj pa je???), je kraja seveda dovoljena. Avto pred hišo odklenjen, kriminalci le poslužite si (seveda je lastnik kriv). Avtoradio v avtu, za krajo je lastnik kriv, ker pač ima avtoradio. Odklenjena hiša, draženje kriminalcev (spet lastnik kriv). ITD. Se sploh čudim, da koga obsodijo, saj po oceni t.i. strokovnjakov kriminalec sploh ne more biti kriv, ker je vedno izzvan s strani lastnika. Če pa koga že dobijo, se izgovori, da je imel krizo, ker ni imel denarja za drogo, da ga doma ne marajo in podobno. Pa naj me kdo demantira, da Slovenija ni raj za kriminalce.
Metalm
25. 11. 2007 12.49
Ni programa, ki bi preprečil "heckerjem" vdor v tvoj. Ste razumeli papki ? Ni ga! Najboljša zaščita je.... da sploh ne shranjujete podatkov na svojem pcju.
blue-art.org
25. 11. 2007 11.29
Popolnoma razumljivo. Pred časom sem omenil, da sem 10 let spadal med zgornjih 10 informatikov v RS. Imam dva kolega, bivša sodelavca, ki sta se mi pred časom smejala lkako se sam lahko vozim z BMW-jem imam svoje plovilo onadva pa s Cliotom in staro Hondo, ko pa imam nižjo izobrazbo kakor onadva. No potem so stvari tako spremenili, da si z univerzitetno diplomo prišel lahko na enega izmed centrov za izdajo certifikatov in na eno izmed bank. Kar sta se pri meni naučila sedaj s pridom tudi uporabljata. No zaključek na temo, ki jo postavljam sedaj je naslednji. 1. Na eni izmed bank me je pred leti isti kolga izsiljeval z zamudo na projektu, če mu ne izplačam provizije za moje delo na projektu. 2. Izdajatelj cerifikatov je drugi bivši kolega, ki mu ravno tako iz tehtnih razlogov ne zaupam. Od takrat dalje na bankah v RS nimam sredstev saj jim ne zaupam razen minimalnih za sprotno poravnavo obveznosti. Ja kako ne bo prišlo do zlorab, če se na tako odgovornih mestih lahko nahaja človek s formalno izobrazbo, ki nič ne zna, zraven pa še roko nastavlja. Ja potem je pri podatkih o računih samo vprašanje časa kdaj bo kaj narobe. No, drugi zaključek. Najlepše za davčno utajo je, če lahko dokažeš, da ti je nekdo ukradel denar z računa.
pijan?ek
25. 11. 2007 10.09
če mislite, da ste varni pred zlorabo, če imate minus na računu se prekleto motite, ker niso redki primeri, ko si kriminalci odprejo nov račun v vašem imenu in z tem računom najamejo kredit, preden to ugotoviš ( ko moraš plačat 1. obrok ) je že en mesec mimo, dnarčki pa so že na varnem, tebi pa ostane boleča glava in boj z birokracijo in dokazovanje, da to nisi bil ti :)
LomilkaSrc
25. 11. 2007 09.49
Neumni ste , če mislite da je plačevanje preko interneta varno.
siFBI
25. 11. 2007 09.42
OGLAS. Prosim vse sposobne hackerje, da mi na banki minus spremenijo v plus.
kenguru
25. 11. 2007 07.42
nacionalist | 25.11.2007 | 01:44 Za varnost na svoji strani moraš poskrbeti sam. Obstajajo zaščitni elementi, ki preprečujejo, da se v tvoj račun prijavi nekdo tretji. To je stvar banke. Da pa ti te elemente varuješ, je pa tvoja stvar, za to pa banka ne more odgovarjati. Prav tako kot ne more odgovarjati, če ti listek s številko PINa za bančno kartico nosiš ob denarnici. Ali pa avtomobilsko podjetje, če svoje ključe z alarmom pustiš na polici v trgovini.
Puppy
25. 11. 2007 05.52
Še dobr da se men to ne more zgodit... z mojga računa ne more noben dvignit več kot 10.000 eur.. ker jih tok niti nimam :) Zdej se pa počutim varno!
Mirko Tipka
25. 11. 2007 01.44
LOL... za to bi morali poskrbeti Bančniki, ki ponujajo storitev.. ne pa uporabnik. Tist, ko zna sam tipkat na računalnik sploh ne ve, kaj je protivirusna zaščita. Pa še nekaj: gxs. Preko MSNja ti poberejo, kar tipkaš, pa če maš 100 proitivirusnih programov ali spam zaščit. Microsoft, pa tak spremlja, kar delaš.. sicver uradno ne na svojih strežnikih, ampak na "piratskih". Tak da, kar jst in ti piševa po forumih vse vejo. Ko pa bodo pri MS odslovili kakšnega, ko ve, zakaj se gre, bo pa problem, ker bo (sem 77% da se bo to zgodilo) prišlo do zlorab.
vargus
25. 11. 2007 00.47
clarionec odvisno od zaščite. Bodi natančen obstajajo zaščite pred virusi, spywarom in nepooblaščenimi vdori. Za antivirus si poglej na netu ker bo drugače prevelika debata tukaj. Za požarni zid bi ti bil dovolj zone alarm ali kaj podobnega. Spyware pa odstraniš z brezplačnim programom (adaware, spysweeper ali kaj podobnega). Antivirusni programi ki naj bi odstranjevali še spyware pa ponavadi odstranijo malo ali sploh nič navlake, zato se ne zanašaj samo na antivirusne programe z vgrajenimi filtri za spyware.
vargus
25. 11. 2007 00.37
Marjan dejansko si povedal popolno resnico. Tisti ki ne znajo uporabljat računalnik naj se raje ukvarjajo z kako lažjo distribucijo Linux ali Mac ker bo manjša možnost vdorov in virusov ter bolj varen sistem. Tako ne bo prihajalo do kraj informacij in gesel.
Nauders
25. 11. 2007 00.36
a mi kdo pove, kateri program je najboljši za zaščito?
marjan.bez@gmail.com
24. 11. 2007 23.42
Ljudje, če ne znate skrbeti za varnost svojega računalnika in ga tudi varno uporabljati potem si kupite ali Applov računalnik ali pa si naložite Linux na obstoječ računalnik in odstranite virus po imenu Windows iz računalnika - obe možnosti sta 1000x bolj varni od Windowsov in seveda že out of the box - ne potrebujeta antivirusnikov in požarnih zidov.
veljo@email.si
24. 11. 2007 22.56
Strokovnjaki opozarjajo, da smo za zlorabe elektronskega bančništva krivi sami, ker nismo dovolj pazljivi pri uporabi internetnih storitev.--->tudi nikoli ne boste...lahko ste veseli da se zaenkrat samo to dogaja...ko se bodo nasli heckerji se naj banke pazijo!!narod je prebrihten za vaso elektronsko varnost!! lp...veljo