Črna kronika

Val samomorov na Hrvaškem

Zagreb, 05. 03. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko se je na Hrvaškem zažgal deček, se je na podstrešju družinske hiše obesilo še 14-letno dekle.

Na hrvaškem se nadaljuje val najstniških samomorov. Učenka sedmega razreda osnovne šole se je obesila na podstrešju družinske hiše v Našicah. Poslovilno pismo je ob prihodu domov našla njena mlajša sestra. Na pomoč je poklicala soseda, ki je nato dekle tudi našel. Obvestil je starše in poklical rešilca, a je bilo za nesrečno dekle že prepozno.

Mlado dekle se je obesilo na podstrešju družiske hiše. Doma ni bilo nikogar, našel pa jo je sosed.
Mlado dekle se je obesilo na podstrešju družiske hiše. Doma ni bilo nikogar, našel pa jo je sosed. FOTO: dnevnik.hr

Iz poslovilnega pisma ni razvidno, kaj je bil vzrok za njeno odločitev, saj je dekle svoji družini sporočilo le, kako močno jih ima rada. Na osnovni šoli, ki jo je obiskovala, so jo opisali kot odlično učenko in uspešno športnico. Umrla je bila tudi predsednica razreda.

Dogodek je Hrvate še toliko bolj šokiral, saj se je zgodil le dan po tem, ko se je v Varaždinu 14-letni deček na šolskem hodniku polil z razredčilom in se zažgal. Deček se trenutno zdravi v zagrebški bolnišnici, njegovo življenje pa je še ogroženo, saj ima hude opekline.

V zadnjem času hrvaški mladostniki v samomoru vidijo izhod iz težav.
V zadnjem času hrvaški mladostniki v samomoru vidijo izhod iz težav. FOTO: dnevnik.hr

Hrvaška javnost je zaskrbljena, ker je na Hrvaškem čedalje več najstnikov, ki si vzamejo življenje. V jezeru pri Zaboku je policija v ponedeljek našla pogrešano 17-letnico, za katero domnevajo, da je prav tako storila samomor, saj na njenem telesu ni bilo znakov nasilja. Pred desetimi dnevi se je v mestu Čačinci obesil 13-letni deček. Pred kratkim pa je Hrvate pretresel tudi primer dveh deklet, ki sta prek SMS sporočil prijatelje obvestili, da se nameravata ubiti. Čez nekaj dni sta skočili s stolpa cerkve na Rabu.

Na nogah tudi strokovnjaki

Na težave hrvaške mladine opozarjajo tudi strokovnjaki. "Hrvaška je med državami z visoko stopnjo samomora, storilci pa so vse mlajši," je povedal otroški nevrolog iz varaždinske bolnice Miroslav Pospiš. Poudaril je, da ni sodelovanja med šolo, strokovnjaki in starši, hkrati pa mladi čedalje hitreje odraščajo.

Psihiater Nenad Jakušić iz zagrebške otroške bolnišnice je opozoril, da v šolah primanjkuje strokovnjakov, ki bi se ukvarjali z otroci. Dodal je še, da se mladi najpogosteje odločajo za zastrupitev s tabletami ali alkoholom, sledi obešanje, med pogostimi načini samomora pa je tudi uporaba različnega orožja.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA