Črna kronika

Ustavil na odstavnem pasu avtoceste in stopil ven, vanj trčil tovornjak

Krška vas, 24. 07. 2024 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

36-letnik je z audijem ustavil na odstavnem pasu avtoceste in prižgal varnostne utripalke, ko je vstopal nazaj v vozilo, pa je mimo pripeljal tovornjak in trčil vanj. 36-letnik je hudo poškodovan obležal na tleh, iz bolnišnice pa so sporočili, da je njegovo življenje ogroženo. To ni prvi tak incident, podobna nesreča se je zgodila tudi v petek.

Policisti so bili včeraj nekaj pred 18. uro obveščeni o prometni nesreči na avtocesti pri Krški vasi iz smeri Obrežja proti Ljubljani, kjer naj bi voznik tovornega vozila trčil v voznika, ki se je nahajal ob vozilu. Policisti PPP Novo mesto in PP Brežice so zavarovali kraj nesreče, opravili ogled in zbrali obvestila. 

Ugotovili so, da je 36-letni voznik osebnega avtomobila audija A6 iz Srbije vozilo ustavil na odstavnem pasu in prižgal varnostne utripalke. Ko je vstopal v vozilo, je v isti smeri po desnem voznem pasu pripeljal 64-letni voznik tovornega vozila s priklopnikom slovenskih registrskih oznak. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu voznega pasu je trčil v 36-letnika, ki se je nahajal ob odprtih vratih avtomobila. Hudo poškodovan je obležal pred vozilom. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, od koder so Policiji sporočili, da je zaradi hudih poškodb njegovo življenje ogroženo.  

Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: Shutterstock

O nesreči sta bili obveščeni preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka. Policisti vse okoliščine nesreče še preiskujejo. Zoper 64-letnega voznika bodo na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Podobna nesreča se je zgodila tudi minuli petek

Policisti so o podobnih okoliščinah nesreče na avtocesti poročali tudi minuli petek. Takrat je 64-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW avstrijskih registrskih oznak zaradi okvare avtomobila ustavil na pasu za počasna vozila. Na vozilu so bile prižgane varnostne utripalke, ovira je bila označena z varnostnim trikotnikom, voznik iz Bosne in Hercegovine pa se je nahajal pred vozilom. 

V isti smeri je pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom bosanskih registrskih oznak. 38-letni voznik je po ugotovitvah policistov brez zaviranja trčil v zadnji del avtomobila in ga več metrov potiskal pred seboj ob varnostni ograji. Ob trku je 64-letnika odbilo preko ograje, kjer je obležal hudo poškodovan.

Kako ravnati v primeru nesreče na avtocesti?

V primeru prometne nesreče na avtocesti je kraj prometne nesreče treba označiti oziroma zavarovati, pri tem pa moramo ravnati izjemno previdno, opominjajo policisti. 

"Prižgemo varnostne utripalke in postavimo varnostni trikotnik. Voznik in potniki naj si nadenejo odsevne brezrokavnike, ves čas naj bodo pozorni na lastno varnost in se čimprej umaknejo za varnostno ograjo. O nesreči naj takoj obvestijo policiste na interventno številko 113 in počakajo na prihod interventnih služb," so opozorili na PU Novo mesto. 

Na Policiji so poudarili še, da se zaradi čedalje gostejšega prometa na avtocestah in hitrih cestah povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve. Ob tem dodajajo, da so posledice nesreč lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacij nesreče. "Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti je ključnega pomena, saj lahko reši življenje. S pravilno razvrstitvijo vozil omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov," pravijo. 

Ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil:
–  vedno, ko pride do ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za vožnjo intervencijskih vozil;
– vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na preostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA