Črna kronika

Umrl slovenski akademski slikar Domen Slana

Ljubljana, 26. 12. 2022 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 56. letu starosti je umrl slovenski akademski slikar Domen Slana, polbrat Jana Plestenjaka. Na Akademiji za likovno umetnost je diplomiral leta 1989, kasneje pa je deloval kot samostojni umetnik. Vest o umetnikovi smrti prihaja osem mesecev po smrti njegovega očeta, ki je v starosti 95 let umrl konec letošnjega aprila.

Domen Slana se je 23. januarja 1967 rodil slovenski slikarki Dori Plestenjak in slikarju Francetu Slani. Umrl ju v 56. letu starosti, novico o njegovi smrti pa je na družbenih omrežjih sporočil njegov polbrat Jan Plestenjak. "Danes bom pel tebi, ljubi moj Domenček, ljubi moj bratec ... Tvoj Jan," je zapisal na spletu ter ob tem delil skupno fotografijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domen Slana je slikal v tehnikah akvarel in olje na platnu, na inovativen način pa je oblikoval tudi stole, včasih iz povsem vsakdanjih predmetov, iz različnih materialov pa tudi ptiče in očala. Na njegovi spletni strani piše, da njegovo slikarstvo ni nastajalo po načelu "ustvarjam edinole zase". Njegovo slikanje je bilo tako "vselej v nekem smislu dialog s tistim, ki mu je bila podoba namenjena, vselej rezultat pogovora z gledalcem, vselej neskončna vrsta odgovorov na vprašanja o svetu, ki ga raziskuje pač vsakdo, ki v njem živi, pa o njem ne ve toliko, kot ve Domen Slana".

Pa še, da so njegova dela nastala za to, da bi poplemenitila naše vsakdanje okolje in se v galerijah pojavljajo zgolj izjemoma. "To so okna v lepši, človeka vrednejši svet, skozi katera človek zre ne le s hrepenenjem, poln neizpolnjenih pa tudi neuresničljivih želja zre, temveč – če se podobi prepusti – za nekaj časa tudi vstopi in odpočije dušo," piše.