Črna kronika

Ukradli Picassa

Sao Paulo, 20. 12. 2007 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz muzeja v brazilskem Sao Paulu so ukradli Picassovo sliko, vredno 50 milijonov dolarjev.

Tatovi so v najpomembnejši muzej v 19-milijonski metropoli vlomili zgodaj zjutraj. Odnesli so dve od najdragocenejših del, ki jih tam hranijo, čeprav nista viseli v istem prostoru.

Ukradeni umetnini. Picassovo, na levi, je vredna 50 milijonov dolarjev
Ukradeni umetnini. Picassovo, na levi, je vredna 50 milijonov dolarjev FOTO: Reuters
Zbirka muzeja v Sao Paulu velja za najpomembnejšo v Latinski Ameriki, saj hrani dela avtrojev, kot so Picasso, Velazquez in Dali.

Tatovi so s stene sneli platno Pablo Picassa "Portret Suzanne Bloch" ter delo brazilskega slikarja Candida Portinarija. Vrednosti del v muzeju niso razkrili, po mnenju poznavalca Jonesa Bergamina pa je Picassova umetnina vredna skoraj 50 milijonov dolarjev. Jasno je, da so storilci vedeli, kaj delajo. "Prepričani smo, da ima prste vmes kakšen zbiratelj, ki želi sliki za svojo zasebno zbirko. To je bilo delo profesionalcev, tu ni nič amaterskega," je dejal vodja preiskovalcev Marcos de Moura.

Pojasnil je, kako je rop potekal. Kmalu po peti uri zjutraj so trije tatovi vlomili skozi glavna vrata, nato so razbili steklo na naslednjih in bili so v muzeju. Njihov pajdaš je medtem stražil zunaj. V vsega treh minutah so s slikama zbežali. Alarm se ni sprožil, so pa varnostne kamere posnele vlom. Nihče od storilcev ni imel zakritega obraza.

Pri preiskavi bo sodeloval tudi Interpol, vodstvo muzeja pa je za pomoč zaprosilo tudi brazilsko zunanje ministrstvo. Zaradi ropa bo muzej nekaj dni ostal zaprt.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.::.
21. 12. 2007 15.02
Ti zasebni zbiratelji so tako kot stereotipna filmska mafija. To so pač ljudje, ki imajo pod seboj nekaj podložnikov, ki za njih delajo. Zanimivo je pa to, da se slike običajno ne vračajo in tudi muzeji ne pričakujejo, da jih dobijo nazaj. Vem, kako je zgledal primer na Švedskem, ko so ukradli Van Gogha. Zbiratelj sliko lahko ima v svoji zbirki, nihče ne bo proti njemu podal nobene ovadbe. Za umetnine obstaja druga veja kriminologije. Pogoj je samo to, da sliko vrne po svoji smrti preko testamenta. Po svoje zelo smotrno, kajti v muzejih so slike na voljo tisočim ljudem, od katerih se lahko najde bedak, ki bo po njej iz sabotaže polil bencin. Na koncu je bolje, da jo ima nek bogataš v kletni poker sobici in jo vidijo on in njegovi štirje pajdaši. Namreč, nekdo to sliko lahko proda in z njo zasluži 50 MIO. Lahko jo uniči, kar je še večji in nepopravljiv strošek. Zato se kriminalisti ne ubadajo s takimi in jim pustijo umetnine. Če jih že grejo krast, potem jih morajo znati ceniti, mar ne?
speedfightpg@hotmail.com
21. 12. 2007 12.11
to zasebni zbiratelji narocijo komu da jim grejo po kaksno stvarco pa jim placajo polovicno ceno al pa kej, mam izkusnje s tem.
pumpar@volja.net
21. 12. 2007 10.28
Kaj jim to pomaga,če pa je nemorejo nikjer vnovčit...
generalpostmail@hotmail.com
21. 12. 2007 09.15
Skozi glavna vrata?? Pa se ni vklopil alarm?? In to so bili profesionalci?? brez mask?? Ma amaterji so vsi, tako lopovi, policija kot muzej!