Črna kronika

Na Obertauernu umrl 54-letni turni smučar iz Slovenije

Salzburg, 15. 09. 2024 17.20 | Posodobljeno pred 3 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na območju priljubljenega smučarskega središča Obertauern so pod snegom našli mrtvega 54-letnega turnega smučarja iz Slovenije, poročajo avstrijski mediji. Ko so ga prijatelji prijavili kot pogrešanega, je stekla obsežna iskalna akcija, iskalo ga je 42 gorskih reševalcev, skupaj s psi, vendar je zdravnik nazadnje lahko zgolj potrdil smrt na kraju dogodka. Vzrok nesreče še ni znan, najverjetneje pa ni šlo za snežni plaz, ampak za padec s skale.

54-letni turni smučar iz Slovenije se je v soboto popoldne odpravil v Ture, nato pa so ga prijatelji prijavili kot pogrešanega. "Dejali so, da je izkušen in da pozna okolico, ter da se je odpravil na turno smuko po odprtem terenu, vendar nismo vedeli, kam je odšel," je za Kronen Zeitung pojasnil vodja reševalne operacije Christian Binggl

Iskanje pogrešanega turnega smučarja v Avstriji
Iskanje pogrešanega turnega smučarja v Avstriji FOTO: Gorska reševalna služba Salzburg

Njegov avtomobil so reševalci našli na parkirišču Grünwaldkopfbahn v Obertauernu. 42 gorskih reševalcev je skupaj s policisti in reševalnimi psi preiskalo območje Gamsspitzla, Zehnerkarja, Gamsleitna, Seekarspitza in Seekarecka. Razmere so bile zahtevne zaradi obilice novozapadlega snega in slabe vidljivosti.

Pogrešanega so nazadnje našli na območju Seekarecka na 1987 metrih nadmorske višine, kjer so zaznali signal lavinske reševalne naprave. Ležal je dva metra globoko pod snegom, prisotni zdravnik je lahko le še razglasil smrt na kraju nesreče.

Vzrok nesreče še ni znan, najverjetneje pa ni šlo za snežni plaz, ampak za padec s skale sicer dobro opremljenega športnika, predvidevajo reševalci.

V oddaji 24 UR so poročali, da je po neuradnih informacijah šlo za znanega poslovneža. Smrt slovenskega državljana je potrdil tudi naš generalni konzulat v Celovcu.