Črna kronika

Truplo novorojenčka v smeteh

Neum/Orebić, 06. 05. 2007 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na smetišču v Neumu so našli truplo novorojenčka, ki je bil star le dan ali dva. Policija primer še raziskuje.

Na smetišču v Neumu, mestecu na jugu Bosne in Hercegovine, so našli truplo novorojenčka, starega le dan ali dva. Truplo se je sprva nahajalo na kamionu, ki prevaža smeti iz Orebića, je potrdil policijski načelnik Ivan Kukrika.

Po njegovih besedah, je policija zaslišala voznika kamiona, ki je povedal, da so smeti prepeljali iz Orebića. Direktor komunalnega podjetja Orebić, Milan Roso, je za spletni časopis Dnevnik.hr potrdil, da je bil novorojenček na enem od njihovih kamionov. Delavci, ki razvrščajo smeti, so opazili trupelce ter poklicali policijo. Policija je nato kontaktirala voznika kamiona, on pa je obvestil direktorja.

„Včeraj popoldne so odpeljali smeti iz Orebića v Neum. Voznik me je poklical okoli 16. ure ter mi sporočil, da se je na kamionu nahajal mrtev dojenček,“ je povedal Roso. „Voznik je odvrgel smeti ter se odpeljal naprej, pri tem pa ni opazil truplo dojenčka,“ je še dodal Roso.

Novorojenčka so prepeljali v Dom zdravja Čapljina na obdukcijo. Primer raziskuje policija.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cristal
22. 09. 2007 06.59
Meni vsi ti detomori niso niti približno razumljivi. Pustimo zaj kontracepcijo, saj je včasih nosečnost lahko načrtovana, pa kljub vsemu lahko zaradi spleta okoliščin ta otrok postane odvečno breme, ko mati ne najde drugega izhoda. V današnjem času obstaja veliko možnosti, da se otroka "znebiš" in to popolnoma anonimno za druge, pa še vseeno s pomočjo ustreznih institucij. Druga možnost, ki je vsekakor bolj humana kot detomor je enostavno ta, da otroka pustiš živega na nekem javnem prostoru kjer ga bodo našli, npr. nekje v bolnici na kakšnem hodniku ali celo zunaj na prostem, pa mogoče v cerkvi itd. Če si mu dal življenje, mu ga pusti. Ljudi, ki ne morejo imeti lastnih otrok je kar precej in bi bili prav veseli takšne štručke in bi ji prav gotovo bili sposobni dat veliko mero ljubezni. V Nemčiji npr. obstaja kar precej kontejnerjev, kjer lahko mati pusti otroka iz samo njej znanih razlogov. Tam ni kamer in matere tudi ne iščejo, pa vendar...še vedno je tam veliko detomorov. Kako lahko ženska živi normalno življenje po tem kar je storila? Ubit svojega otroka?! Taka dejanja me spravijo dobesedno vstran od realnosti, ko začnem razmišljat, da pa hudič vendarle obstaja.
anakos@email.si
07. 05. 2007 16.15
Vegos, spominjam se svoje OŠ, kako je učiteljica govorila o tem, da bo l. kaj vem katerega ne vem koliko ljudi, 8 milijard mislim. Tako računajo, toda vseh dejavnikov ne poznamo. glede hrane, prostora ... so še rezerve ... Mnoge rešitve se ponujajo, pokažejo, toda če ni zaslužka, marsikdo ne mara potem tistega narediti. Saj poznaš uničevanje hrane, da ne bi padla cena ... Vegos, človeka ne moremo kar ustvariti. Vsaj naravno ne. Jaz se lahko dam le na razpolago. Lp
malipandit@email.si
07. 05. 2007 16.15
Nisem rekel da kontracepcija zacetek vseh problemov, ampak ker je tokrat tema detomor, sem se naslanjal na kontracepcijo. Vzrok vseh problemovpa je nasa odtujitev od bistva zivljenja, delaj dobro in dobro ti bo poplacano. Ne pa izkoriscaj, ubijaj, kradi in lazi in pricakuj vse dobro. Kdor zivi po tem nacelu ni in ne more biti civiliziran, saj civilizacija ne pomeni tehnicnega napredka, pac pa moralno duhovnega. Dandanes pa je vse postavljeno na glavo, zato tudi ne zanjemo srece in ljubezni pac pa zalost in hrepenenje.
Vegos
07. 05. 2007 15.49
Anakos, počasi sva zabredla v filozofkse vode. Če nismo gospodarji življenja, zakaj si potem jemljemo pravico ustvarjati ga? Kar se tiče pa moje trditve o tem da ni dovolj prostora za neomejeno količino - to sem pa nekako povzel po Malthusu, ki pravi da medtem ko populacija narašča nekako eksponentno, pa naravni viri (hrana prve med njimi) narašča zgolj linearno, kar seveda nujno vodi v pomanjkanje...
anakos@email.si
07. 05. 2007 15.44
malipandit V malih stvareh se začne, kajne?
anakos@email.si
07. 05. 2007 15.42
Vegos, razmišljanje pelje dalje ... Marsikaj itak le predvidevamo ... Ne vemo, kako bi bilo, če bi bilo ... No, kontracepcija naj ne bi bila potuha in za to, da bi naravo prinašali okrog. Seveda je kondom med manjšimi "zli". In so kontracepcije, ki sploh niso kpntracepcije (ne preprečijo spočetja, temveč ga potem uničijo), te so res huda reč. Naravna metoda tudi pomaga h gradnji odnosov med dvema, ki si zaupata. Zvestoba, graditev odnosov med zakoncema (ja, tako "staromodna" sem, da omenjam celo zakon) ... to so pogoji, da "ponesrečen" otrok sploh ni ponesrečen. Neizmerno je življenje. In sprejemanje tudi nepredvidljivega, celo tistega, kar boli, nas zori ... Neomejena količina življenja? Se mi zdi, da nismo gospodarji nad tem. Lp! Sama imam veliko družino, pa ti povem, da se mi zdi to edino prav ... čeprav bi lahko takoj začela s "če"-ji ...
Vegos
07. 05. 2007 15.22
anakos, to bi bilo seveda popolnoma možno če bi lahko biologijo in fiziologijo prinašali okrog. Kakor stvari stojijo je pa tako, da marsikateri par si otroka ne more privoščiti, ker potem ne more več preživeti - naj se zato odreče seksu, čeprav bi bil tudi iz globoke ljubezni? Še vedno bolje da človek natakne kondom kot pa da se potem dogajajo stvari, kakršna je opisana v članku. Mislim, naš planet NI dovolj velik za neomejeno količino "življenja".
anakos@email.si
07. 05. 2007 15.16
Vegos, v osnovi, če razmišljamo na malo drug način (kot malipandit), sploh ne bi bilo vprašanja kontracepcije kot take. Če je nezaželeni otrok samo to (nezažele in pika) in nič drugega, če kontracepcija zataji ..., potem pridemo do "ukrepanja" ... Lahko pa marsikaj vidimo tudi drugače: nenačrtovan otrok je lahko nezaželen, pa postane zelo zaželen ... Veliko je odvisno od naše "glave" in od "srca" ... Ko bi imeli spolne odnose samo iz globoke ljubezni, bi otroke lažje jemali kot sadove ljubezni ..., torej kot nekaj najlepšega, kot darilo.
kramar_jmdt@siol.net
07. 05. 2007 15.15
Problem je v tem,da nekaterim ženskam se vrnejo prazgodovinski geni seveda tudi moškim,da bom pravičen. V današnjem času ni več ženska to kaj bi morala biti in moški tudi. Ženska bi rada nosila hlače,moški pa krilo.
Vegos
07. 05. 2007 15.13
Malipandit, to je pa popolnoma zgrešena posplošitev. Če bi tip nataknil kondom ženska otroka ne bi pustila v smeteh. Daj mir, vojne, umori, detomori in nespoštovanje do življenja so pa veliko veliko starejše zadeve kot kontracepcija in splav. Ti pa rečeš da je priznavanje kontracepcije ZAČETEK vseh problemov? Pa kje imaš pamet...?
malipandit@email.si
07. 05. 2007 14.55
ups, saj res to pa ni umor za civilizirano druzbo. Vegos tu se zacne. Ravno na tej stopnji, se vse zacne. Kadar z enim korakom zaidemo s poti, je vsak nadaljni korak napacen in nas pelje v vedno vecjo zmoto. Ker mislimo da je kontracepcija OK, nekateri mislijo da je splav OK, spet drugi se znebijo otroka na nacin kot ta zenska, in nekateripobijajo odrasle ljudi brez predsodkov. Pa tu ne mislim samo na dusevno motene, kot je bil zadnjic tisti korejec na ameriski soli, ampak tudi na vojaske konflikte, nasilje kot tako... Problem je v tem da zaradi prvotne zmote, nimamo spostovanja do zivljenja. Podobno je tudi v sportu, za vrhunski rezultat je potrebno opraviti nastop brez najmanjse napakice. Z druzbo in posamezniki ki jo sestavljajo ni nic drugace. Vsaka napaka tako v vzgojnem procesu kot na ravni delovanja (ki je posledica vzgojnega procesa, ni pa nujno) prinese nezelen rezultat. Potem se pa cudimo kaksen je svet.
majanovak@yahoo.com
07. 05. 2007 14.15
Ja, Tomi, prej bi rekla, da starost izražaš ti s svojim nazadnjaškim pogledom na vlogo spolov. Tragedija mrtvega dojenčka zagotovo ni posledica emanicipacije žensk in ozaveščanja moških. Zagotovo ne trdim, da so ženske bolj etične od moških. Trdim pa, da obstaja dvojna morala, ki je povzročila že zadosti gorja. Tako, da si prosim, namesto, da me poučuješ, raje poglej kakšno statistiko o številčnosti moške klientele pri prostitutkah, mogoče boš spregledal. By the way: vsi ti nesrečni otroci, ki se pojavljajo v medijih, imajo nekje tudi očete, ki so jih spočeli. Zakaj tako radi pozabljate na njihovo odgovornost?
Vegos
07. 05. 2007 13.56
malipandit, zato obstaja kontracepcija, da ne pride do nenačrtovanega otroka.
malipandit@email.si
07. 05. 2007 13.54
Ce bi imeli spolne odnose samo za spocetje otrok, teh tezav ne bi bilo. Temu so pravzaprav tudi namenjeni. Razpredati zdaj kdo je kriv moski ali zenksa, trda roka, itd... je brez veze, saj je krivda mnogo globlje kot se zdi na prvi pogled. Vzroke za taksne in podobne probleme je treba iskati v samem temelju sodobne druzbe, ki spodbuja uzivanje, potrosnistvo, egoizem in dobickonosnost. Kaj taksna druzba proizvaja, smo price vsakodnevno v politiki, crni kroniki in vsakodnevnem zivljenju... Pravzaprav smo vsi vzgojeni v duhu te zenske in od dejanja ki ga je storila ona nas loci samo dogodek, da nas bo pahnil cez rob. Kolektivna zavest in morala druzbe je danes na najnizji tocki v zgodovini, jutri pa bo samo se slabse, zato bo taksnih in podobnih primerov cedalje vec. Bolezni se ne zdravi z amputacijo, pac pa z odklanjanjem vzroka. Tako bi se druzba morala v celoti spremeniti, pa tudi ce pri tem posamezniki placamo visoko ceno z discipliniranjem lastnega zivljenja in odklanjanjem vsega tistega kar vodi v druzbenoin s tem tudi lastno pogubo ter neuspeh.
anakos@email.si
07. 05. 2007 12.58
Tomi! Vse se prepleta: ženske in moški vplivamo drug na drugega. Dejstvo je, da so pogosto eni in drugi nekako sami v svojih razmišljanjih, občutjih. Resnica je, da ko odločajo o tem, kdo ima prav (ločitve npr.), da se vedno zgodi še kakšna krivica zraven. Nečesa ne moreš porušiti, ne da bi porušil še kaj drugega. Moški in ženska sta skupaj "ustvarjala" in nemogoče je to dati na pravičen način narazen. Pri vsaki operaciji poškodujejo tudi del zdravega tkiva. Z upanjem, da bo na splošno boljše. Glede odločitev v centrih za socialno delo: pogosto ljudje izhajamo iz svojih izkušenj. Mnoge ženske, zaposlene v teh centrih, imajo morda slabe izkušnje in se na podlagi tega tudi odločajo. Vsaj enkrat imajo občutek moči, sicer so pogosto ponižane ... VSI bi morali garati za sožitje med spoloma! Različni smo in to je bogastvo! Pozdrav tudi Maji!
pravica@gmail.com
07. 05. 2007 12.42
me.destiny! Vse moje pisanje je bilo pritrditev tvojemu! Mi je bilo všeč! Lep pozdrav!
tomi.passion@gmail.com
07. 05. 2007 12.13
majanovak. Dobro jutro! Piše se leto 2007. Zdaj ne vem, ali si toliko stara, ali samo slepa. Predlagal bi, da si pridobiš podatke resnih raziskav ali pa celo sama obiščeš kakšen nočni klub. Nihče ne pravi, da so ali smo moški angelčki. Kljub vsemu pa nekaj podatkov. Podjetje Durex, ki proizvaja kondome, je pred kratkim predstavilo izsledke raziskave. Ta je pokazala, da je med vzorcem vprašanih, kar 61 žensk prevaralo moškega, medtem, ko je bila pri moških ta številka 54. Nadalje je bila pred kakšnim tednom na Sky News predstavljena raziskava, ki jo je med mladimi, opravilo pristojno ministrstvo. Od leta 2000 do 2007 je porast uživanja alkohola med ženskami zrasla za 7x. Če greš pogledat, kaj počno mlada dekleta v nočnih klubih ali celo v kakšnih parkih, ko ga popijejo preveč, potem bi verjetno drugače govorila. Ženske vedno in povsod samo kritizirate moške, vedno imate cel kup stvari, ki nam jih želite povedati. Ironija pa je v tem, da same postajate "moški". Vedno več nasilja med dekleti, alkohol, itd. Je pa res tudi to, da je zaradi tega vedno več poženščenih moških. Ženske morate najprej same počistiti pred svojim pragom in prevzeti odgovornost za svoja dejanja, ne pa samo opravičila iskati in se kazati v vlogah žrtev. Poglej na primer CSD-je. Še tako nesposobno in pokvarjeno žensko bodo ščitili. In ker organi odpovedo, vse pač v korist ženske, pride do takšnih dejanj, ko najkrajšo potegne otrok. Potem pa zafustrirane feministke pričnete moralizirati o ženskah in vaših pravicah. Ženska pravica ne presega otrokovih.
majanovak@yahoo.com
07. 05. 2007 11.39
Takšne tragedije povzročajo ravno kulturna okolja, ki se nekaterim tukaj pišočim po mentaliteti tako blizu. Sem mislila, da so Slovenci že prerasli balkanska razmišljanja o trdi moški roki in ženskem kurbanju. Tisti, ki se jim toži po maltretiranju žensk, se lahko preselijo malce bolj na jug in si dajo duška. Glede kurbanja: je že kdo pomislil koliko moških pride na eno prostitutko? Koliko moškim ustreza takšen način življenja v primerjavi z ženskami? In takšni bi radi moralizirali o obnašanju žensk?
zahec
07. 05. 2007 11.24
NAJ FOLK NE SEKSA CE NOCE MET OTROKA. Ceprav bi bilo dobro ce bi imeli cim vec, ker je slovenska rodnost tako majhna, da bomo kmalu izumrli
me.destiny@gmail.com
07. 05. 2007 11.11
O, pa se je oglasila tudi pravica... Ja, no, če še enkrat prebereš vse komentarje, lahko vidiš, da nisem s trdo roko začela jaz, ampak sem samo napisala, da mi tak način razmišljanja ni všeč. Ja, moški naj bo ženski v oporo, kot smo tudi ženske moškim.