Črna kronika

Tihi protest pred Globalom

Ljubljana, 13. 10. 2007 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K./B.K./Š.Z.
Komentarji
153

Pred Globalom so se zbrali ljudje, ki so s prižigom sveč in podpisom v žalno knjigo izrazili ogorčenje nad tragičnim dogodkom.

20-letni Vrhničan je v sredo umrl za posledicami udarcev.
20-letni Vrhničan je v sredo umrl za posledicami udarcev. FOTO: POP TV
Tihemu protestu pred Globalom sta se pridružila tudi predsedniška kandidata Lojze Peterle in Zmago Jelinčič Plemeniti.

Mineva skoraj teden dni od pretepa v bližini ljubljanske diskoteke Global, v katerem jo je hudo skupil 20-letni Vrhničan, za posledicami nedeljskega pretepa pa v sredo umrl.

Za napad na pokojnega mladeniča so osumljene tri osebe, prvo so policisti izpustili v petek, druga, šlo naj bi za 53-letnega varnostnika družbe VIP, je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico ostala v priporu, medtem ko policija še vedno išče tretjega vpletenega v pretep, ki naj bi bil tudi glavni osumljenec.

Svojci, prijatelji in somišljeniki pozivajo: Naj se sliši - nikoli več!
Svojci, prijatelji in somišljeniki pozivajo: Naj se sliši - nikoli več! FOTO: POP TV
Kot sta za 24UR povedala dva očividca incidenta pred tednom dni, ki pa se nočeta javno izpostavljati, se je ta zgodil pred knjigarno pri avtobusni postaji v bližini Globala. 20-letnik naj bi z družbo skušal priti v Global, a so jih varnostniki zavrnili. Mladenič je varnostnikom sicer zabrusil nekaj krepkih, a nato so se vsi skupaj odpravili naprej. Na avtobusni postaji Konzorcij pa sta jih dohitela varnostnika, ki sta bila zakrita s kapucami, in se znesla nad pokojnim. Kot sta povedali priči, je bil eden od dveh napadalcev 53-letnik, ki je trenutno v priporu, drugi napadalec pa je bil mlajši. Oba naj bi pretepala pokojnika, usodni udarec pa naj bi mu zadal mlajši od obeh, potem ko se je starejši napadalec že umaknil.

Več kot 2000 podpisov podpore
Pred diskoteko Global je vedno več sveč.
Pred diskoteko Global je vedno več sveč. FOTO: POP TV

Pred diskoteko Global poteka tihi protest svojcev in prijateljev pokojnega 20-letnika in vseh, ki zahtevajo ukrepe države proti samovoljnim varnostnikom oziroma varnostnim agencijam. Tako lahko vsi, ki se želijo pokloniti umrlemu med 11. uro in polnočjo, pred Globalom prižgejo svečo, se podpišejo v žalno knjigo in v knjigo podpore. Svojci in prijatelji so zbrali že več kot 2000 podpisov.

V središču Ljubljane je čutiti žalost, številne svečke že gorijo, nekateri obiskovalci pa so pustili tudi sporočila ogorčenja in žalosti. V bližini Globala je postavljena tudi stojnica z letaki, na katerih med drugim pozivajo podpise za pobudo, v kateri zahtevajo dosledno izpeljan postopek zoper storilce, takojšen odvzem licence podjetju za varovanje VIP ter spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti varovanja. Kot zadnjo točko pobudniki zahtevajo dopolnitev kazenskega zakonika, ki bi določila kazensko odgovornost za zlorabe, kot sta izogibanje zakonodaji in rekrutiranje na črno oseb s kriminalno preteklostjo.

Mate obljublja novelo zakona o zasebnem varovanju, ki bo uredil nadzor nad varnostnimi službami.
Mate obljublja novelo zakona o zasebnem varovanju, ki bo uredil nadzor nad varnostnimi službami. FOTO: POP TV

Notranji minister Dragutin Mate je sicer že v petek napovedal vložitev popravljene novele zakona o zasebnem varovanju, osredotočili pa se bodo na člene, ki govorijo o zagotavljanju učinkovitega nadzora nad delom varnostnih podjetij ter tiste, ki govorijo o odvzemanju licenc za opravljanje omenjene storitve. Sedanji postopki za odvzem licenc so namreč po besedah Mateja predolgotrajni.

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
14. 10. 2007 22.14
brainiac
14. 10. 2007 17.35
budda. kateri post?
budda
14. 10. 2007 17.22
zakaj nihče od navedenih ne komentira moj post? lahko tudi ostali?
porsche303gt@yahoo.com
14. 10. 2007 13.06
SPET SO MI ZBRIALI POST. ta POP tv Pa samo to sem vprašal, če drugim tudi brišejo celega ali pa samo določene besede.
porsche303gt@yahoo.com
14. 10. 2007 13.03
Kaj se samo meni zdi ali drugim tut POP tv, spreminja poste. Enkrat ti celega zbriše enkrat pa samo par besed.
porsche303gt@yahoo.com
14. 10. 2007 13.01
Nad mestom previsoko za brata Stary Brata Zoran in Tugo Stary, ki imata v najemu nočni klub Global, bosta po treh letih prekinila petletno pogodbo z Namo zaradi astronomske mesečne najemnine 20.000 evrov in težav z nasilno redarsko službo Vip Varovanje Daniela Praštala
exim@t-2.net
14. 10. 2007 12.44
Žalostno, žalostno. Ta fant je dobil udarec, ki ga je ubil. Tako Mate kot Šturm morata imeti tu glavno besedo. Kdor je proti, ni normalen človek. V tem primeru pa stran s politiko! Zato, nagci, pššššššššššššššššt!!
porsche303gt@yahoo.com
14. 10. 2007 12.33
Sedaj, ko sem prebral komentar nejca, pa sem se res malo zamislil v kakšni državi živim. Amerikanizacija na vseh področjih. Samo še manjka, da ko si boš na banki račun odprl, boš dobil za darilo SHOTGUN. To je žalostno. Kot je že nekdo napisal, nas država hoče med sabo skregat da bo ona mela mir. Ali res ne more nobeden ničesar storiti, SO RES VSI VPLETENI V to MAFIJO, ki sliši na ime VIP. ZOKI je sedaj dokazal kakšen človek je in koga podpira, s tem me pa tudi sedaj DOKONČNO razočaral in pri meni ne bo dobil popravnega IZPITA, če je to RES. Na RTV TXX sem prebral, da se je župan podpisal v žalno knjigo, ni se pa PODPISAL v PODPORO. ET TUT TU ZOKI. Zgodovina mi ni najbolje šla zato bom napisal v prevodu: " TUDI TI ZOKI ". Torej tudi župan podpira ta kriminal VIP in kot je že nekdo napisal si ga je najel v predvolilni kampanji. DENAR SVETA VLADAR. VEČ kot ga imaš več ljudi lahko ustrahuješ, UBIJEŠ , pa ti noben nebo NIČ oz. ŠE bolj te bodo spoštovali in se te BALI. ČISTA MAFIJSKA posla, v povezavo z državnimi organi. ŽALOSTNO Počasi bo tak daleč prišlo, da ko bo padel mrak, bomo vsi zaprti med štirimi stenami in molili, da smo današnji dan preživeli in upali na uspešnega jutrišnjega. ISKRENO sožalje družini in svojcem. OSTAJAM BREZ BESED
mike99
14. 10. 2007 11.30
prvoborec, predlagam ti da se malce umiris vzames ksn persen,globoko vdihnes,si zapojes pesem don"t worry be happy, gres na en sprehod v naravi in se vrnes morda malo bolj skuliran za svoj racunalnik. Kaj pravis? Sej ti tud ne bi bil za varnostnika pred diskoteko ker vidm da si nagle jeze,tko kot tiste dve opice morilske.Glede politike sm pa ze prej napisu da ne bom komentiru vec,zarad tebe pa se tok manj ker nisi vredn.
np123
14. 10. 2007 11.25
Predstavnik varnostnikov je za našo spletno stran povedal, da je oseba, ki je storila kaznivo dejanje, njim popolnoma neznana in ni na kakršen koli način povezana z njihovo varnostno službo. Zatrdil je, da bodo ta dejstva potrdili tudi predstavniki policije. Na srečo se na Rock Otočcu ni končalo z smrtjo in ne rečem, da je bilo res odgovorno VIP varovanje.. mi pa vse skupaj smrdi in se bojim, da je zadeva ostala neraziskana in nekaznovana
Prvo Bore
14. 10. 2007 11.22
Killi 123 Dober dan Kako si ? Iz spoštovanje do tebe , sem napisal drug post.
Prvo Bore
14. 10. 2007 11.20
mike99 Ti TOTALEN BUTELJ. Potem Ti bom pa tako napisal !! Vsi politiki so vplivni ljudje, ki vstopajo v življenje tako, kakor VIP. Razumeš to. Ne glede iz katere stranke so !!! SEdaj pa že utihn !! Nejc.pirc VSI si zatiskajo oči, ampak NIHČE , tudi KEK- ki je tak velik borec za Slovence, ni šel pogledati polomljenega fanta, mogoče se motim, ne vem. Odprite ZOPET šolo za Policaje,ker drugače nam bodo tolpe grenile življenje. Nič nimam proti kurbam, ker tudi one si morajos služiti kruh, ker smo turistično mesto, ki se bo preimenovalo v mesto GROZE. Ta dan ni več daleč.
np123
14. 10. 2007 11.13
(incident na Rock Otočcu...) Predstavnik varnostnikov je za našo spletno stran povedal, da je oseba, ki je storila kaznivo dejanje, njim popolnoma neznana in ni na kakršen koli način povezana z njihovo varnostno službo. Zatrdil je, da bodo ta dejstva potrdili tudi predstavniki policije. IN KAKŠNO JE VAŠE MNENJE?
np123
14. 10. 2007 11.08
Zanimivo je, da se je na Rock Otočcu zgodil podoben incident: Spet VIP varovanje in v bližini vhoda "razbit" obiskovalec, ki ga je potolkel varnostnik v civilu... NEKAJ ZANIMIVIH POSTOV S SPLETNE STRANI FESTIVALA ROCK OTOČEC: rock-otocec com 1.) Odg: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Gost (x), 9. julij 2007 (18:16), odgovor na: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Varnostniki so bli pravi psihoti...ne sicer vsi, ampak večina...še posebej pa uni črni, k so bli kao VIP varovanje. OK sej so mogoče bli mav tolerantni glede ''otresanja gobca'' ampk te modeli res ne rabjo dost da se stepejo! Jst sm miroljubna oseba ampk sm nekajkrat u resen konflikt zapov in to z vašimi ''prijaznimi varnostniki''! 2.) Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Gost (x), 9. julij 2007 (19:11), odgovor na: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca jaz moram tud pokritizirat varnostnike, sem ne vse. uni vip so bili tečni in nasilni da je blo za popizdit še nisem doživel da bi mi kdaj na travniku težil k spim-folka in avto pa tisti čas in še 5 ur za tistim skoraj nič (pa tud nobene table da bi bilo tisto vip, sheme pa nisem gledal), pa na ognjemetu sem tud doživel, da je en varnostnik (bil v civilu, sem se ga spomnim k mu je v četrtek na travniku težil) enega ker za majico vlekel, malo je manjkalo da ga ni nalomu. 3.) Odg: Odg: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Kot izhodišče Odgovori Gost (x), 9. julij 2007 (20:34), odgovor na: Odg: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca V soboto sem šel med koncertom mislim da pomaranče do šotora, ki sem ga imel nad VIP delom... videl sem kako je nekdo lazil po hosti in opazoval... nek varnostnik je tam ob ograji hodil in nato poklical okrepitve... Nato je prišlo približno sedem goril, ki so tekle v tist jarek (k teče hudournik).... eden je odlomil veliko vejo in z njo tekel proti "vsiljivcem"... ko je bila pavza med komadi sem slišal kričanje in pokanje, in dojel da nekoga pretepajo... Eden od teh varnostnikov je imel drugačno majico (oranžno se mi zdi)... potem so prišli nazaj in preplezali ograjo ter hitro šli nazaj na svoja mesta... fant je pa menda v bolnišnici s hudimi poškodbami.. 4.) Odg: Odg: Odg: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Gost (x), 10. julij 2007 (19:29), odgovor na: Odg: Odg: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca ... gre se za to, da so če so pretepli človeka, mu zlomili rebra in poškodovali pljuča (predrto pljučno krilo) povsem pretiravali... Poleg tega bi morali v primeru, da je bil človek napadalec ga le onesposobiti, ne pa skoraj ubiti... Gre se za kriminalno dejanje povzročitve hude telesne poškodbe... Za to pa varnostniki nimajo nikakršnih pooblastil! Sploh pa ne govorimo za vse... Tisti ki so bili tam so bili... drugim ničesar ne očitam 5.) Gost (x), 10. julij 2007 (16:39), odgovor na: Krvoločne gorile in zaton Rock Otočca Franci mene pa zanima zakaj so varnostniki leteli čez ograjo v tako velikem številu (okoli 7) in zakaj je v času njihovega posredovanja zunaj prišlo do kričanja in zakaj je eden od njih pobral s tal veliko palico ko je hitel proti prizorišču? In le eden ni bil v uniformi ostali so pa bili tako da so vedeli kaj se dogaja... ko so prišli nazaj sem pa videl fanta ki je hitro tekel proti varnostniku pred vip vhodom, ki mu je histerično razlagal kaj se dogaja oni pa ga je hladno gledal... torej kaj so počeli varnostniki zunaj prizorišča in zakaj so v tem času prihajali kriki in zvok udarcev iz hoste?... Je tle sploh kaj dvomljivega? IN ŠE DEL NOVICE OBJAVLJENE NA 24ur - 9.7.2007 - Incident na Rock Otočcu Organizator prireditve Franci Kek je potrdil, da je do pretepa res prišlo, toda izven prizorišča prireditve. Kek je dejal, da napadalec ni iz vrst najete varnostne službe. Naj pa bi bil, po nekaterih informacijah, res poklicni varnostnik, ki pa naj ne bi bil zaposlen pri varnostni službi, ki je bila najeta za varovanje omenjene prireditve. Predstavnik varnostnikov je za na
mike99
14. 10. 2007 11.04
prvoborec, mislm pa ti si res smesn in butast. Ob 10:47 napises eno,6 minut kasnej pa kontra da svoje besede pozres-idiot. Pa nism jest obseden z JJ ampak ti ki se vedno spotikas ob njega,poznam tvoje misljenje,sej si nonstop na teh forumih in vem kaj pises. Ocitno mas prevec casa. Zdj pa dost o politiki s katero si ti zacel. Temacni se podpisem pod tvoj post.
killi-123@hotmail.com
14. 10. 2007 11.00
Zdravo PrvoBorec,temacni in vsi delavni ljudje Slovenije. Prisel je trenutek ,ko smo s temacnim koncno enotni vsaj v eni temi.
Prvo Bore
14. 10. 2007 10.55
temacni s tem postom, si vsaj malo nakazal, da si človek. Strinjam se s teboj. Zakaj nas morajo nesreče povezovati ? ZAKAJ ???
Prvo Bore
14. 10. 2007 10.53
Zraven tega sem tudi napisal, naj gre TIHI sprevod do Vlade in do Generalne policije in naj tam tudi prižgejo sveče, ker to je pokop pravne države. Če ljudje podajajo pritožbe in če je to javna tajna , kaj se tam dogaja, potem NISO krivi varnostniki, ampak ljudje na visokih stolčkih, ki so dovoljevali vse, kar so te morilci delal. Zakaj morilci ? Vsak, ki ma tečaj karateja in ostalih borilnih veščin, NE SME SVOJE ZNANJE uporabiti, da ubije človeka. To se sodi kot naklepni uboj in ne kot uboj iz nehaja.
123_Zoke_vec_ni
14. 10. 2007 10.50
Včeraj sem bil tam, prižgal svečko, se vpisal v knjigo. Tudi vse tu prisotne vabim, da se pridružijo civilni iniciativi, ki so jo sprožili starši tegale fanta. Pokvarjenci - lastniki Globala, pa ne premorejo niti toliko moralnega čuta, da bi lokal zaprli čez vikend. Je bil včeraj lepo odprt, pred vrati trije "varnostniki", notri so pa kljub vsemu vstopale razne avše, nakrancljane ku***ce ipd. Nekateri gredo čez trupla... Upam, da bo Mate čimprej spravil v postopek sprejemanja nov zakon o varnostnih službah, Šturm pa zakonik z dosmrtno kaznijo. POP-ovci, vi pa glejte, da tale zadeva ne bo potihnila.
drejc_prometejc
14. 10. 2007 10.48
Zelo podobne stvari, kot jih beremo tule so se dogajale tudi pred KMŠ-jem, vendar so bili očitno lastniki odgovorni do svojih strank in so varnostnike zamenjali, saj so sedaj tam normalni ljudje.