Črna kronika

Velike tatvine: Tat nad starejše občane, zdaj v priporu

Novo mesto, 19. 10. 2024 11.07 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Moški je s pomočjo sostorilcev izkoristil nepazljivost večinoma starejših občanov. Zvabil jih je iz hiše, nato pa so nič hudega slutečim oškodovancem iz domov pobrali denar in druge vredne predmete. S kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj velikih tatvin so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Policisti in kriminalisti so ga že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storil na območju Sežane, Ilirske Bistrice, Rogaške Slatine in Ljubljane. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, saj sumijo, da je na podoben način storil še več kaznivih dejanj na območju celotne države.

Novomeški kriminalisti so zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve več kaznivih dejanj velikih tatvin odvzeli prostost 36-letnemu osumljencu iz naselja v okolici Novega mesta. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. 

Tatvina
Tatvina FOTO: Shutterstock

Med intenzivno kriminalistično preiskavo so ugotovili, da gre za glavnega osumljenca najmanj štirih kaznivih dejanj, storjenih med julijem 2024 in oktobrom 2024. Skupaj s sostorilci je kazniva dejanja izvrševal na podoben način, za žrtve pa načrtno izbiral starejše ljudi, ki v hišah prebivajo sami, ali pa je dejanje storil v dopoldanskih urah, ko so bili starejši sami doma.

Predstavil se je za delavca telekomunikacijskega podjetja 

Kriminalisti so tako ugotovili, da se je 36-letni osumljenec 29. avgusta skupaj s sostorilci pripeljal na dvorišče stanovanjske hiše v Vavti vasi. Oškodovancu se je lažno predstavil za delavca telekomunikacijskega podjetja, kot dokaz mu je celo izročil lažno identifikacijsko kartico. S pogovorom o domnevni nadgradnji telekomunikacijskega sistema ga je zadržal na dvorišču hiše, takrat pa so sostorilci skozi odprta stranska vrata vstopili v hišo, pregledali prostore in našli ter odtujili denar in več kosov zlatega nakita. Po dejanju so odšli, oškodovanec pa je šele čez več ur ugotovil, da sta bila iz hiše odtujena denar in nakit, in o tem obvestil policiste.

Pod isto pretvezo o nadgradnji telekomunikacijskega sistema je 2. avgusta dopoldne zvabil iz hiše tudi starejša oškodovanca na območju Žužemberka. Skupaj so odšli do bližnje njive, kjer naj bi v te namene opravili prekop, takrat pa so sostorilci vstopili v hišo in našli ter odtujili 1330 evrov. Tudi v tem primeru sta oškodovanca šele kasneje ugotovila, da sta bila žrtev kaznivega dejanja.

5. 7. dopoldne so na enak način storili kaznivo dejanje v Črnomlju. Oškodovanko je osumljenec pod pretvezo zvabil iz hiše, sostorilci pa so v tem času skozi odprto okno vstopili v hišo in našli ter odtujili zlat nakit v vrednosti okoli 1000 evrov. Oškodovanka je čez pet dni ugotovila, da je bila žrtev kaznivega dejanja in o tem obvestila policiste.

8. 10. se je 36-letnik s sostorilci pripeljal na dvorišče stanovanjske hiše v Mirni peči. Starejšo stanovalko je zvabil iz hiše, tokrat pod pretvezo, da je zaposlen v gradbenem podjetju in si ogleduje lokacijo, kjer naj bi po parceli za njeno hišo gradili cesto. V tem času so sostorilci vstopili v hišo in odtujili denar, srebrnike, zlato in večje število medalj s športnih tekmovanj v skupni vrednosti okoli 4200 evrov.

36-letniku odvzeli prostost

V vseh obravnavanih primerih so policisti in kriminalisti opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali morebitne sledi in opravili številne razgovore z oškodovanci in osebami, ki bi lahko posredovale koristne informacije. 11. 10. 2024 so 36-letnemu osumljencu odvzeli prostost. Pridobili so odredbo sodišča, pri njem opravili hišno preiskavo in zasegli mobilni telefon in več nabojev. S kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj velikih tatvin so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Policisti in kriminalisti so ga že večkrat obravnavali zaradi istovrstnih kaznivih dejanj, ki jih je storil na območju Sežane, Ilirske Bistrice, Rogaške Slatine in Ljubljane. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, saj sumijo, da je na podoben način storil še več kaznivih dejanj na območju celotne države. O ugotovitvah obveščajo pristojno tožilstvo.

Neznancev ne spuščajte v svoje domove

Policisti vsem svetujejo, naj ne nasedajo goljufom in ne spuščajo neznancev v svoje domove. Ob obiskih neznancev bodite še posebej previdni in se prepričajte o namenu njihovega obiska. Če posumite, da gre za goljufe, obvestite Policijo na telefonsko številko 113.

Policisti opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujejo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

summer90
19. 10. 2024 12.53
Delavec telekoma itd, ki se izdaajo za to verjetno niso zapečeni, kar bi se takoj pogruntalo. "Sodelavci" pa verjetno so.
Jimi1
19. 10. 2024 13.01
Tisti mojstri ki jih sumim so popolnoma beli in izhajajo iz tabora... Imajo se pa za pripadnike plemena... Takšni so najhujši. Ta družina ima precej več kriminala na grbi kot si mislite... Vsi v povezavi že kot mali bratranci. Vendar zanimivo BELI!
manga
19. 10. 2024 12.35
+4
Poklukarjeva ofenziva na dolenjske Rome je propadla,MNZ se je umaknila v varno območje Vlade RS,kraje,izsiljevanja,vlomi v avtomobile in hiše se nadaljujejo.
Dragica Cegler
19. 10. 2024 12.28
+3
In kaj pitem?Njegovo bivanje itak plačamo mi.Vzeti mu ne morejo nič,ker nič nima.Socialne mu pa tako ne smejo vzeti,so rekle lev..I.
srecnii
19. 10. 2024 12.19
+5
kak mi gredo taki na bruhanje ko psihično in fizično delajo škodo drugim, svojo glavo pa ne znajo porihtat češ si mislijo saj ni nič narobe.
Jimi1
19. 10. 2024 11.48
+4
Mislim da ima ta prebivalec dolenjske občine sodelavce, ki so v odsotnosti zamotenih prebivalcev prekopavali hiše in iskali zaklade v črnomaljski občini... Tako mi pravi moj naravnost pasji nos pa niti povohal nisem...
konc
19. 10. 2024 11.34
+15
Ej sodniki, ZAKAJ SPUŠČATE TAKE KRONIČNE, LOPOVSKE ČLOVEŠKE SMETI NA PROSTOST, da naredijo še več kaznivih dejanj?! Točno se ve, da določene osebke mile kazni ne bodo spremenile. V zapor za 10 ali več let s takimi. Pa naj razmišljajo.