Črna kronika

Streljal zaradi groženj?

Kranj, 20. 03. 2007 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Umor, ki se je novembra lani zgodil v jeseniškem lokalu Caffe Inn, dobiva sodni epilog.

Roman Velikonja na sodišču
Roman Velikonja na sodišču FOTO: Kanal A

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje 49-letnemu Romanu Velikonji, ki je novembra lani v jeseniškem lokalu Caffe Inn streljal na skupino gostov, pri čemer je ubil 28-letnega Elvina Hadžiča in ranil še tri osebe. Na današnji začetek sojenja je Velikonja, ki je že v predkazenskem postopku zatrjeval, da se je s streljanjem le branil, in je vse od novembra v priporu, prišel v neprebojnem jopiču in spremstvu policistov.

Lokal Caffe Inn, kjer je novembra lani Roman Velikonja streljal na skupino gostov, pri čemer je ubil 28-letnega Elvina Hadžiča
Lokal Caffe Inn, kjer je novembra lani Roman Velikonja streljal na skupino gostov, pri čemer je ubil 28-letnega Elvina Hadžiča FOTO: POP TV

Obtožnico, ki Velikonjo bremeni umora Elvina Hadžiča in poskusa umora njegovega 21-letnega brata Džeralda Hadžiča ter povzročitve telesnih poškodb pri Samirju Terziču in Miranu Kovačeviču, je uvodoma prebral okrožni državni tožilec Janez Pavlovšnik. Velikonja, ki dogodek obžaluje, je v svojem zagovoru pojasnil, da ga je tik pred dogodkom eden izmed bratov Hadžič začel žaliti, poleg tega ga je tudi udaril. Skupina moških, v kateri sta bila brata, ga je nato zbila na tla in ga začela brcati. Zato se je Velikonja, ki se je ustrašil, da ga bosta Hadžiča, ki sta na Jesenicah znana kot nasilneža, ubila.

Se je zgolj branil?

Kovačevič pa se je dogodka le slabo spominjal. Pojasnil pa je, da ga je v jeseniško bolnišnico odpeljal sam Velikonja, s katerim se poznata že štirideset let. Poleg tega nista bila nikdar v sporu. Zato je Kovačevič prepričan, da ga je Velikonja ustrelil nehote.

Velikonja, ki je bil najemnik lokala Caffe Inn, je dodal, da se več o dogajanju, tudi tega, kako je prišlo do streljanja, ne spominja. Je pa zanikal navedbo v obtožnici, da je imel pištolo pripravljeno za streljanje. Zagotovil je, da je imel orožje zaradi osebne varnosti, saj je delal kot taksist. Poudaril je še, da s pištolo še ni nikdar streljal, medtem ko na vprašanja tožilca in predsednice sodnega senata Andreje Ravnikar ni bil pripravljen odgovarjati.

Sojenje se je nadaljevalo z zaslišanjem prič. Prvi je pred sodni senat stopil Džerald Hadžič, ki je povedal, da je zaradi lanskega dogodka, ko je njegovo življenje viselo na nitki, še vedno prestrašen. Nelagodno se je počutil tudi zato, ker je bil Velikonja v sodni dvorani, vendar ni zahteval, da bi ga iz nje odstranili. Dejal je le, da je že vse povedal pred preiskovalno sodnico, zato danes ni bil pripravljen še enkrat pričati.

Odvetnik Velikonje Dušan Csipo je vztrajal, da Hadžič kot ključna obremenilna priča še enkrat predstavi svojo plat zgodbe, tožilec Pavlovšnik pa je predlagal, da bi pred Hadžičevim ponovnim pričanjem zaprosili njegovo psihiatrinjo za mnenje, ali mu njegovo zdravstveno stanje že dopušča soočenje z Velikonjo. Sodni senat je sledil predlogu tožilca, tako da Hadžič danes ni bil zaslišan.

Sta pa pričala Terzič in Kovačevič, ki ju je Velikonja ranil v nogo. Prvi je opisal popolnoma drugačen potek dogodkov kot Velikonja, in sicer naj bi bil Velikonja tisti, ki je napadel Elvina Hadžiča. Zato se je začelo prerivanje, ki ga je prekinilo streljanje. Zaradi povzročenih fizičnih in duševnih bolečin je Terzič proti Velikonji vložil tudi odškodninski zahtevek za 11.500 evrov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
21. 03. 2007 17.35
vam je sedaj jasno,zakaj smo imeli GOLI OTOK? da smo zaščitili delavne,poštene in normalne državljane.šele sedaj se vidi, da so bili komunisti še najboljši,
civitasstain@gmail.com
21. 03. 2007 09.30
Tu se ze zacne. Hadzic pa prestrasen? Velikonja ima slabe karte v rokah.
pumpar@volja.net
21. 03. 2007 00.35
Če bo obtožen,to pomeni da v Sloveniji ni pravne države,da ima mafija oblast,da si v tej državi ogrožen in ni varno šetat okoli,in normalno,ker nismo zaščiteni,treba stvari jemat v svoje roke
SBP
20. 03. 2007 23.39
Bomo videli popzdravnik... če bo res tako kot praviš, bomo nekateri pravico vzeli v svoje roke!
popzdravnik@email.si
20. 03. 2007 20.04
Itak nau nč dosegu dubu bo 30 let, ker so pri nas mafijci, pedofili in posiljevalci zaščiteni z nesposobnimi sodniki, policijo in tožilci oz. podkupljivimi sodniki,... Mafija te lohk pref***, pof*** in posil na koncu te pa še iztožjo, ker se nisi hotu prostovoljno nastavt. Statistično vržejo še tri klošarje za teden dni na hladno pa bodo statistično "pozitivno" rešili več primerov kot kadarkoli prej.