Črna kronika

Sodišče: 16-letnici sta tihotapili drogo

Accra, 21. 11. 2007 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski najstnici, ki sta bili obtoženi tihotapljenja kokaina iz Gane, so spoznali za krivi. Grozi jima 3 leta zapora.

Sojenje proti Britankama v Gani
Sojenje proti Britankama v Gani FOTO: Reuters

Sodišče v Gani je dve 16-letni Britanki iz severnega dela Londona, Yasemin Vatansever in Yatunde Diya, spoznalo za krivi tihotapljenja drog iz Gane v Veliko Britanijo.

Proces proti najstnicama se je na sodišču za mladoletnike začel julija, potem ko so 2. julija dekleti aretirali na letališču v Accri, saj so v njuni prtljagi našli več kot 6 kilogramov kokaina v vrednosti 300.000 funtov. Kazen jima bo izrečena 5. decembra, je sporočila odvetnica Evelyn Keelson, po ganski zakonodaji pa jima grozi zaporna kazen do treh let.

Teta ene od obsojenih mladoletnic, ki je bila med izrekom sodbe prisotna v sodni dvorani, je povedala, da sta bili dekleti skrušeni. „Yasemin in Yatunde sta izredno ranljivi dekleti, katerih naivnost so kruto izkoristili. V nasprotju z nekaterimi izjavami, dekleti nista vedeli, da v torbah nosita mamilo,“ so v izjavi za javnost zapisali starši deklet, ki so še dodali, da so nad sodbo globoko razočarani.

Čeprav je tihotapljenje drog velik problem v Gani, ki ga skušajo tamkajšnje oblasti izkoreniniti, pa naši hčerki nista kriminalki, kakršni je tožilstvo skušalo prikazati med sojenjem. Starši obsojenih deklet

Dekleti sta od začetka procesa zanikali krivdo in trdili, da sta ju prelisičili znanci iz Gane, ki so ju prosili, naj zanje v VB preneseta dve torbi za prenosni računalnik, ne da bi jima povedali, da je v njih mamilo. Vendar pa ganska policija trdi, da sta dekleti za mamilo vedeli in da jima je nek Ganec obljubil vsaki po 3000 funtov in plačane počitnice, če bosta nalogo uspešno opravili.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejc Staffbull
22. 11. 2007 08.22
In potem so naši otroci varni pred drogami,če že 16 letnice tihotapjo drogo,saj sta še sami smrklji,ne vem kako so 16 letnicam dovolili starši,da gresta sami v Gano.Res bosta dobili premalo zapora,že zaradi mladosti.Čez 3 leta bodo pa uzun,pol se bojo pa podale po 20kg.
bonsai9@email.si
22. 11. 2007 07.40
In kdo naj bi bil tko naiven, da bi jima verjel? Stara mama. Tako kot Darinka Mrevlje pred 30. leti, ko je dejala, da ni v hlačkah čutila, da ma 1,5 kg marihuane, pol pa dosmrtna, pa skrajšana na 36 let... Če so sankcije take, pol še nista dost dobili. Sicer se bosta pa vsaj v arestu dodobra spoznali in se vzljubili...
blue-art.org
21. 11. 2007 20.58
Uboge bejbe, samo oni dve vesta kaj je bilo res. Pa bosta lahko kaj dokazale? Da bi pri 16-ih že švercale drogo pa ne verjamem.
grega83@mail386.com
21. 11. 2007 14.58
še premalo jima grozi....nevem kaj vas čudi, da bi 16 letnici švercali drogo, verjetno bi jo še malo probali.