Črna kronika

So tudi vas okradli?

Kranj, 28. 02. 2007 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Merkurjevi trgovini v Kranju so neznanci zlorabili plačilne kartice kupcev in v tujini izvršili bančne transakcije.

Zlorabe so se zgodile preko POS terminala v Merkurjevi trgovini na Primskovem
Zlorabe so se zgodile preko POS terminala v Merkurjevi trgovini na Primskovem FOTO: POP TV

V kranjskem Merkurju na Primskovem se je zgodila obsežna zloraba bančnih kartic, s katerimi so kupci plačevali preko POS terminala v mesecu februarju. Šlo naj bi za zlorabo kartic več slovenskih bank.

Da je prišlo do zlorabe plačilnih kartic, so zaznali tudi v Abanki Vipi, kjer so njihove oškodovane stranke o tem tudi obvestili. Na Abanki so za 24ur.com še pojasnili, da so zaradi preprečitve nadaljnjih zlorab vse kartice, za katere so sumili, da so bile predmet zlorabe, takoj preklicali. Hkrati pa so zagotovili, da se zloraba ni zgodila iz naslova internetnih transkacij in ne preko bankomata, temveč preko POS terminala.

Oškodovane stranke so o preklicu njihovih kartic obvestile matične enote bank, vsem so tudi že naročili nove bančne kartice osebnega računa. Matične enote so oškodovancem pojasnile, da je do zlorabe plačilnih kartic prišlo v kranjskem Merkurjevem centru na Primskovem in sicer naj bi se zloraba POS terminala zgodila med 13. in 19. februarjem. Na Abanki predvidevajo, da naj bi neznani storilci kartice zlorabili na Nizozemskem.

Povprečno so si nepridipravi protipravno prilastili okoli 200 evrov iz posameznega računa, oziroma so dvignili dovoljeni znesek dnevnega limita.

V kranjskem Merkurjevem centru na Primskovem o zlorabah niso želeli dati izjav. Povedali so le, da so o tem obvestili notranjega revizorja družbe. O zlorabah sprva niso ničesar vedeli tudi na kranjski policiji. Kasneje pa je tiskovni predstavnik PU Kranj Zdenko Guzzi za 24ur.com povedal, da so pozno popoldne dobili eno prijavo glede omenjenega dogodka. Prijavo zlorabe plačilnih kartic svojih strank je zaenkrat podala le Gorenjska banka, čeprav so bili oškodovani tudi komitenti drugih bank. Kranjski kriminalisti so na podlagi prijave že začeli preiskavo.

Koliko ljudi je bilo oškodovanih, za zdaj še ni znano.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

čevapgpt
08. 03. 2007 10.09
na kaj je priklopljen pos terminal? na telefonsko zico? kam je lazje "vdreti"? v telefonsko omarico? kdo ima dostop in ni sumljiv? Telekomov delavec? glede na to kaksni loleki so na policiji jim sigurno ne mislim razlagati te teorije, ker bodo na koncu še rekli da sem jaz kriv :)
D3MoN
01. 03. 2007 18.47
itak govorimo o "virtualnem kešu", tak da... Žimnico mam polno, pojštre tud, vi pa gledajte čehe, kak hodijo okoli... :)))
Vegos
01. 03. 2007 15.49
Biofrutek, kaj zavajaš javnost! Partija je kriva za izumrtje dinozavrov, ne SDS! :D
bastiano2210@yahoo.com
01. 03. 2007 15.45
Dragi moji! Problem je v plačilnih karticah. V kolikor bi banke izdale t.i. pametne čip kartice, do zlorabe ne bi prišlo. Še vedno so na zalost nas uporabnikov (izjema je denimo Postna banka Slovenije) v uporabi magnetne kartice, ki se jih z nekaj znanja in opreme lahko zlorabi. Na zalost pa je tako, da zavlacujejo z izdajo le teh, ker je potreben precejšen vlozek casa in denarja za certifikacijo po EMV standardu in zamenjavo klasičnih PIN PADOV z hibridnimi čitalci, ki so ze EMV certificirani ter jasno zamenjavo magnetnih kartic z cip karticmi. Če se komu da, naj pogleda na www.ingenico.com . Verjeli ali ne, v Sloveniji ljudje imajo rešitve proti zlorabi kartic!
gvinko@email.si
01. 03. 2007 10.06
Ali ni zanimivo, da policija zopet ni vedela nič? Zato pa so natančno vedeli kdo in kje je zaradi lakote ukradel kakšno juhico, kruh, mleko. Seveda so vse tudi zelo vestno prijavili tožilstvu, aktivirali "marico" in po možnosti tudi specialne enote! Bravo naša Policija, ki itak o velikih stvareh nikoli nič ne ve!
eBuddy
01. 03. 2007 09.13
nehajte neumnosti kvasit in se raje vprašajte kako lahko pridejo hekerji preko pos-terminala do vaših - naših kartic....a niso že pred 14 dnevi dobli 2 čeha v ljubljani z kupom ponarejenih kartic, ki tsa hodla od bankomata do bankomata in dvigovala tuj denar.......torej plačevanje z karticami ni več varno......ali se tega ne zaščitit.......
aabc@email.si
01. 03. 2007 08.39
Biofrutek nisi daleč od resnice. Altelnatorja ti ne more, lahko ti pa zavore. Odkar so ukinili utripajočo zeleno moreš panično bremzat na križišču, prej si pa lahko že prej spustil gas. S tem je tudi večja poraba goriva, ko se po drugi strani borimo, da bi zmajnšali emisije v ozračju. Nekatere države so že nehale z zakonom o prižganih lučeh podnevi, tudi zaradi večje porabe, sam nam morejo pa razvite države EUja govoriti kako in kaj, saj naša vlada ne zna misliti s svojimi glavami. Je pa prejšna vlada podobno delovala.
Biofrutekk
28. 02. 2007 23.05
Veš jožajoža SDS je kriva za izumrtje dinozavrov ter za zadnje 3 ledene dobe...kazenska ovadba??? Butl...misl s SVOJO glavo... pa pazi se- Janša ti lahko z svojim političnim vplivom pokvari alternator na tvojem vozilu...ha ha ha(zlobni smeh) sarkazem??!!
primzy@lycos.com
28. 02. 2007 22.56
Jožajoža - ti si res en navadn butl. Kaj ima politika s temi POS terminali pa res ne vem, verjetno tudi ti ne, pa nočeš priznat. Sploh veš kakšna budala si?
david_off
28. 02. 2007 21.30
marko.jankovec: Odpusti mentalnim kretenom kot so Jožajoža, saj ne vedo kaj govorijo.
MaRkiZ100
28. 02. 2007 21.22
Ti bom dal šalo za Janševe volilce ... Meni so pobrali 900 EUR z računa!! In še mnogim drugim ... Me prav zanima, kako bi se ti smejal, če bi se ti to zgodilo.
Jožajoža
28. 02. 2007 18.39
PRI NAS BI NAJ KARTICE PREKO POS. TERMINALOV ZLORABILI, V TUJINI PA DVIGOVALI.TO JE LAHKO SAMO ŠALA ZA JANŠEVE VOLILCE