Črna kronika

FOTO: Serija kraj v študentskih domovih

Ljubljana, 10. 12. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
55

Po študentskih domovih se sprehajajo tatovi, ki pri svojem početju nimajo težkega dela, saj je večina sob odklenjenih, vredni predmeti pa so na vidnem mestu. Študentoma iz Rožne doline pa so v zaklenjeno sobo vlomili in jima odnesli prenosna računalnika.

Policija je sporočila, da vsako kaznivo dejanje preiskuje kot posamezno kaznivo dejanje. V kolikor skozi preiskavo in sledi ugotovi povezavo med kaznivimi dejanji in sledmi, jih lahko med seboj tudi poveže. Sicer pa policija ne vodi posebnih evidenc tatvin in vlomov v študentskih domovih.

Neznanec je včeraj med osmo in deveto uro zvečer v študentskem domu v ljubljanski Rožni dolini vlomil v sobo in odnesel dva prenosna računalnika, pri vlomu pa povzročil tudi nekaj materialne škode. Študenta Tadej Jerman in Damjan Žerjav, ki živita v sobi, v času vloma nista bila doma. Ko so stanovalci doma opazili, da je v sobo nekdo vlomil, so poklicali policijo. Kot so nam povedali na ljubljanski policijski upravi, sta bila študenta oškodovana za okoli 900 evrov.

"To ni prvi primer vloma v študentske sobe,“ pravita Tadej in Damjan ter trdita, da se to v zadnjem času dogaja pogosto, ukradeni predmeti pa so ponavadi prenosni računalniki, digitalni fotoaparati in mobilni telefoni. Ni sicer jasno, ali so kraje povezane in ali gre za delo ene osebe.

Na ljubljanski policijski upravi so nam potrdili, da so bili obveščeni o posameznih primerih kaznivih dejanjih, ki so se zgodili v sobah študentskih domov. "Najpogosteje gre za tatvine, v posameznih primerih pa tudi za vlome," pravi tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič. Policisti so sicer med preiskovanjem ugotovili, da je največ tovrstnih kaznivih dejanj storjenih zaradi opuščanja samozaščitnih ukrepov. Torej študenti puščajo sobe odklenjene, za tatove zanimivi predmeti pa so na vidnem mestu.

V večini primerov tat preprosto vstopi v sobo, saj so te odklenjene, Tadeju in Damjanu pa je neznanec v sobo vlomil.
V večini primerov tat preprosto vstopi v sobo, saj so te odklenjene, Tadeju in Damjanu pa je neznanec v sobo vlomil. FOTO: Tadej Jerman

Tudi študentje sami so prepoznali svojo napako in tako v študentskih domovih po Ljubljani poteka medsebojno obveščanje študentov. Stanovalci enega izmed domov na Kardeljevi ploščadi so denimo dobili sporočilo predsednice doma, naj bodo pozorni in zaklepajo vrata, v primeru, da opazijo sumljivo osebo, pa naj pokličejo policijo. Tudi študentje, ki živijo v študentskem domu na Topniški ulici, se medsebojno obveščajo o dogajanju. Študentje pravijo, da naj bi tat sicer preverjal, katere sobe so odklenjene, potem pa naj bi prosto vstopil. Če pri tem naleti na stanovalce, se opraviči, češ da nekoga išče in je zgolj pomešal sobe. Če je soba prazna, pa tat nima večjih težav, saj se z računalniki, denarnicami in fotoaparati lahko preprosto sprehodi iz študentskega doma.

Študenta iz Rožne doline pozivata svoje kolege, naj zaklepajo sobe, v domove pa naj dežurni študent ne spušča sumljivih oseb. Pravita, da tovrstne kraje poleg finančne povzročajo tudi "podatkovno škodo, saj kolikor vemo, je večina študijske literature že v elektronski obliki, katere pa imamo študentje shranjene ravno na računalnikih". Upata pa, da bodo študentje s skupnimi močmi poskrbeli, da do takih dogodkov ne bo več prihajalo.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mateja Gašperin
12. 12. 2009 12.55
mimgrede sklepam da si študent z mal prevelikim egom pa predebelo denarnico.
Mateja Gašperin
12. 12. 2009 12.53
igor.gojcic po vsej logiki! od kdaj so računalničarji tko ''politično''usmerjeni? drž se tega kar znaš, torej popravljat računalnike ne pa da se greš kvazi novinarja
Ramzess
11. 12. 2009 22.56
Brigajsezase in hasted, vajin komentar je brez smisla, žal v dotičnem komentarju piše tako, kot da je ona imela dva laptopa, če hočete, da vas bodo ljudje razumeli prav, potem tudi pišite prav. Nancy39="Gojcic ti si pravi UBS ključ...ahahaha...se pa resnično spoznaš na zadeve :)" Imaš prav, ni UBS, pač pa USB (Universal Serial Bus) ključ, kljub temu, da sem računalničar, oz. še bom, se vedno zmotim, nevem zakaj. T.jer="=Imaš kakšno rešitev kam pospraviti laptop za čas ko te ni doma?" Morda še nisi slišal, da se da laptop prikleniti na nepremičnino, ali težko premičnino, zanje obstajajo originalne ključavnice. Varnostnih kopij pa tudi ni težko delati, ker eni zdaj jočejo, da so ostali brez ... Treba je misliti vnaprej, tega se je teba zgodaj naučiti.
t.jer
11. 12. 2009 21.03
igor.gojcic: morem povedat da me je tvoje pisanje res zmotilo! Kaj te moti disketa? Disketa je že re da star prenosni medij, ki se skoraj ne uporablja več. Vendar je v nekaterih napravah še vedno zelo priročna za uporabo in ne laptop res nima disketnega pogona in tudi zraven ga ni bilo, kdo pa trdi da se je disketa uporabljala??? Pač jo nekdo ima! Praviš da smo študentje sami krivi za to. Res? Me zanima če bi ti nosil laptop vsak dan s sabo na faks, v trgovino,... me prav zanima koliko časa bi ga nosil. Imaš kakšno rešitev kam pospraviti laptop za čas ko te ni doma? Trditev, da je storilec nekdo iz bloka, je možna ni pa sigurna. V bloku je čez 300 ljudi, misliš da vsi vse poznamo? Vsakdo se mirno lahko sprehodi skozi študentski dom in razbije kakšna vrata, pobere laptope v nahrbtnik in od mirno odide ven pa ne bo nigče vedel kaj se je zgodilo.
Nancy39
11. 12. 2009 18.54
Gojcic ti si pravi UBS ključ...ahahaha...se pa resnično spoznaš na zadeve :) Daj pejd se malo razsvetlit, kaj je čudo "UBS" ključa, pol pa še pridi malo razlagat o študentskem življenju :))) Da še kako strašno naumiš :D
Mateja Gašperin
11. 12. 2009 17.07
xes najbrž kokr pr komu. večina faxov ma že vse elektronsko porihtano, tud na našmu faxu lah določenim profesorjem prnesemo seminarske na cd-u al pa v tiskani obliki, medtem ko določeni striktno zahtevajo ročno napisano nalogo. upam, da si bodo ob moji pisavi premisnli :) js namreč zlo na drobno pa nagnjeno pišem :)
xes
11. 12. 2009 16.47
uhicta: potrjujem kar je zapisal rico... diskete so se kako aktualne....
Mateja Gašperin
11. 12. 2009 15.32
+1
igor.gojcic sej res, da obstajajo tud eno posteljne sobe ampak večina študentov biva v dvoposteljni sobi. da poenostavim: dva osebka - dve postelji - dve mizi - dve omari - DVA PRENOSNIKA.
Alenka Klinar
11. 12. 2009 14.09
igor.gojcic Matr si pametn res! Vsaka čast: zadnji kometar o tem da je imela 2 leptopa, verjetno nisi pomislu na to, da v sobi navadno živita 2 osebi an, in ima verjetno vsaka svoj računalnik. Poleg tega, so večinoma študenti v štuku med seboj dobri prijatelji in se povečini bolj ali manj poznajo in bi verjetno opazili, če bi kradel kdo izmed njih. sploh pa policija ve, kateri osebe to kradejo- to so narkomani, ki pa jim seveda ne morejo nič dokazat. folk jih lovi po celem študentu, pa itq zmer spizdijo!
Ramzess
11. 12. 2009 13.39
-2
Smola za študente, saj so predvsem sami krivi. "Vlomilec je pri kraji prenosnega računalnika iztrgal internetni priključek." Čudno, da ni ročno izstaknil kablov, ni bilo časa. In čemu disketa poleg prenosnika, saj ti nimajo, več, disketnih enot, imetnik je imel verjetno zunanjo disketno enoto. Vseeno je čudno, ker so v rabi UBS ključi. "Tudi študentje sami so prepoznali svojo napako in tako v študentskih domovih po Ljubljani poteka medsebojno obveščanje študentov." Kako prepoznali, verjeto kar priznali, ni treba skrivati, saj je dovolj očitno, ali se želijo izogniti soodgovornosti, za škodo na stavbi doma. Ni izključeno. "Če je soba prazna, pa tat nima večjih težav, saj se z računalniki, denarnicami in fotoaparati lahko preprosto sprehodi iz študentskega doma." Ne, potem je eden izmed njih (oz. od kot trditev, da je eden, lahko jih več), kar tudi postaja vse bolj očitno. ""podatkovno škodo, saj kolikor vemo, je večina študijske literature že v elektronski obliki, katere pa imamo študentje shranjene ravno na računalnikih"." Kdo jim je kriv, če ne delajo redno varnostnih kopij, študentje so ta pravi, ja. Za pritožbe je malo prepozno, se jim ne zdi, šolsko gradivo (študijsko literatura) še obstaja, saj vedo kje so jo (prej) dobili, lastni zapiski in delo pa, ... Roxy79="V bloku ponavadi že samo če skočiš do dvigala zaklepaš vrata,ne vem zakaj jih nebi tudi tukaj če skočijo na sekret." Točno tako, nimajo (privzgojenih) navad, čemu se na koncu potem še pritožujejo. Brigajsezase="ta slika je preverjeno prava! in kot je reku že nekdo pred mano, nekateri faxi imajo ŠE VEDNO zelo stare kompe, in je potrebna uporaba disket" Rico1986="na fri-ju wannabe racunalniskem faksu je treba pri nekaterih predmetih resene naloge oddati na disketi ... neverjetno vendar zelo resnicno" Eno in drugo je absurdno, raba disket je problematična, študentje nimaj prenosnikov z disketnimi enotami, kje bodo našli računalo, ki jim bo voljno kaj kopirati iz ali na disketo. Kaže da so nekateri profesorji še iz stare šole, ne znajo uporabljati spletnih učilnic, strežnikov (preko lastne spletne strani) ipd. Študentje imajo samo nepotrebno delo in skakanje v šolo, na računalnike z disketno enoto, in UBS priključkom, samo zato, da kopirajo nalogo na disketo, ki ima svoje težave. Sandi101="Slovenska policija bo to sigurno izsledila ..." Ja, če bo primere reševali v stilu "da vsako kaznivo dejanje preiskuje kot posamezno kaznivo dejanje. V kolikor skozi preiskavo in sledi ugotovi povezavo med kaznivimi dejanji in sledmi, jih lahko med seboj tudi poveže.", potem bodo ti študentje prej končali študij preden bodo oni razrešili primer. Potem pa se čudimo zakaj se primeri vlečejo tako dolgo. Kites="...ma dej, kva se bodo obveščali med seboj..če je tat ta prav, potem ve kako se stvari streže...nič ti ne pomaga zaklepanje sobe, moji sestrični so v študentu v Bežigradu vrgel celo zaprto okno iz pantov dol in pobral dva laptopa..." Aja, in zakaj neki je imela kar dva laptopa, ...
kites
11. 12. 2009 12.51
...ma dej, kva se bodo obveščali med seboj..če je tat ta prav, potem ve kako se stvari streže...nič ti ne pomaga zaklepanje sobe, moji sestrični so v študentu v Bežigradu vrgel celo zaprto okno iz pantov dol in pobral dva laptopa...in nič ni morala, krimiči samo poberejo morebitne prstne, to je pa več ali manj vse... Kriza v sociali je čedalje večja, da ne govorimo o narkomaniji in hijene so se začele kopičiti...
SonyGirl
11. 12. 2009 12.14
@Space 22: Ženska, pa ti nimaš pameti. Veš da ena krade in si tih. Ta punca ti je pa res lahk hvaležna ker ma ob seb tako pajdašico. Punca, če bi mela kej pameti, bi jo privila tko, bi ti morala plačat za molk, če bi se upirala plačilu, bi jo prjavla na policijo in vsem raztrobla da krade.
SonyGirl
11. 12. 2009 12.10
basted 11.12.2009, 10:03 0 Ne resno vpr pa prosm za odgovor. k diskete res še delajo? k naš fax recimo pa smo najbrž eni redkih k mamo še zeleno tablo pa krede, mamo dokaj nove računalnike. Na našmu faksu mamo en računalnik, ki ima še disketnik za tavelike diskete. Vklaplja se ga na ON/OFF stikalo in na škatli piše 25MHz. Uporablja se ga kot procesor pri kontinuirnem merjenju temperatur. Še komentar na temo: V CTK tud na veliko kradejo. Napište še kej o tem. Ni mi jasn zakaj ravno študente. Te boge računalnike kradejo študentom. Naj grejo Bavčarja, Šrota ipd. oropat. Tam bojo mel pa res kej krast.
space22
11. 12. 2009 12.01
enemu ki je bil redno zaposlen je ena študentka celo mobitel odtujila, pol pa je krivdo na drugega valila
space22
11. 12. 2009 11.55
še celo ko sem hodila preko študentskega servisa delat je ena študentka kradla, vedela sem katera krade, pa nisem hotela obtožit, sem potem bolj skrbela za svoje stvari
BILI_PITON
11. 12. 2009 10.54
MOGOCE JE PA KAK STUDENT OSTAL BRZ STIPENDIJE
uhicta
11. 12. 2009 10.48
rico1986 na fri-ju wannabe racunalniskem faksu je treba pri nekaterih predmetih resene naloge oddati na disketi ... neverjetno vendar zelo resnicno rico, ta podatek je popolnoma napačen, na našem faxu ne uporabljamo disket, še manj pa da bi naloge na njih oddajal, saj vse oddajamo preko spleta.... drugač pa groza ka se to dogaja, tud v našem bloku je bil enkrat en tip k je kradu in očitn bo treba vrata zaklepat še k greš na wc....
Foen
11. 12. 2009 10.19
mata srečo da so jima vsaj mercatorjev sok pustil. prjatlu so enkat vlomil v avto, ukradl radio, zbirko cdjev od hendrixa in - (pozor:) deodorant brutus s katerim je odišavljal avto (?)
Mateja Gašperin
11. 12. 2009 10.03
Ne resno vpr pa prosm za odgovor. k diskete res še delajo? k naš fax recimo pa smo najbrž eni redkih k mamo še zeleno tablo pa krede, mamo dokaj nove računalnike
Mateja Gašperin
11. 12. 2009 09.58
js trenutno vem za dva doma, k naj bi mela varnostnika. drgač je pa več al manj tist k dežura tam namest kamere pa varnostnika. sam tud ne morš vedt ker žviv tistem bloku pa kdo ne. masa ljudi je in se tud ne poznamo vsi med sabo. in vsaj js bi se zlo neprijetno počutila, če bi mi začel dežurni težit, ker me prvič vid, da tam stanujem.