Slovenija

Virant: Še je čas za kompromis

Ljubljana, 03. 04. 2008 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogajalski skupini vlade in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides še vedno nista zbližali stališč, kar pa vlado še ne skrbi.

Minister Gregor Virant
Minister Gregor Virant FOTO: POP TV

Minister za javno upravo Gregor Virant ocenjuje, da je še dovolj časa, da dosežejo kompromis pred stavko, ki jo je sindikat napovedal za 18. april.

Kot je pojasnil, je vladna pogajalska stran Fidesu ponudila dvig fiksnih, tj. osnovnih plač zdravnikov za približno 12 odstotkov, kar bi v znesku pomenilo 30 milijonov evrov na letni ravni. Kot povsod drugod v javnem sektorju bi bilo povišanje postopno, v štirih korakih, je pojasnil Virant in dodal, da je Fidesova zahteva zaenkrat bistveno višja.

Kuštrin: Še vedno čakamo na ponudbo vlade

Predsednik Fidesa poudarja, da se jim ne zdi pošteno, da se njihove zahteve vedno projecirajo na pravice pacientov.
Predsednik Fidesa poudarja, da se jim ne zdi pošteno, da se njihove zahteve vedno projecirajo na pravice pacientov. FOTO: Dare Čekeliš
S Fidesa so po pogajanjih sporočili, da ne le, da vlada ponuja zgolj 12-odstotno povišanje zdravniških plač, ampak od izjemno obremenjenih zdravnikov pričakuje še realizacijo dodatnih zdravstvenih programov.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin pravi, da to ni nobena ponudba, "kajti to smo dosegli že leta 1999 in bi moralo biti realizirano leta 2000". Zato vodja zdravniškega sindikata ugotavlja, da ponudbe s strani vlade še ni in jo pričakuje. Po tem, kar je vladna stran ponudila danes, pa pravi, da je verjetnost stavke večja in ne manjša.

Kuštrin je opozoril, da bo zaradi narave in organizacije dela v zdravstvu v naslednjih dneh že potrebno odpovedovati določene zdravstvene posege, načrtovane za teden po 18. aprilu. Medtem ko je minister menil, da ni pošteno do uporabnikov zdravstvenih storitev, da se zaradi morebitne stavke začne odpovedovati operacije, mu je Kuštrin odgovoril, da ne pozna delovanja zdravstvenega sistema.

Predsednik Fidesa je še poudaril, da se jim ne zdi pošteno, da se njihove zahteve vedno projecirajo na pravice pacientov, saj bodo v državi plače rasle vsem zaposlenim, ne le zdravnikom, in se je potem treba vprašati o vseh pravicah. "Naša zahteva ni 80 milijonov evrov," je poudaril in na dodatno vprašanje, kolikšna pa je, odgovoril, da naj bi po vladnih izračunih znašala 58 milijonov evrov.

Vse te tri zahteve v seštevku po naših izračunih prinesejo približno 80 milijonov evrov na letni ravni, prvi dve pa teh 58 milijonov evrov na letni ravni. Minister Gregor Virant
A ga je minister Virant takoj dopolnil s pojasnilom, da je Fidesova zahteva sestavljena iz treh elementov; uvrstitev delovnih mest v plačne razrede glede na dolžino specializacije, uvrstitev delovnih mest glede na posebne pogoje dela in kot tretje uvrstitev glede na višje zdravniške nazive v plačne razrede.

Sicer pa po njegovih besedah relativno enostaven izračun pokaže, da zahteva po 30-odstotnem dvigu pomeni 80 milijonov evrov, ker je letna masa za plače zdravnikov danes 270 milijonov evrov. Vladna stran bo po ministrovih besedah vztrajala, da se pravic pacientov ne sme zmanjševati.

Minister ob tem priznava, da ima po izračunih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije vladna stran še določen manevrski prostor za približevanje Fidesovemu predlogu. Še vedno vidi rešitev v iskanju kompromisa, kot "znak dobre volje" pa napoveduje, da bo vladna stran na naslednjih pogajanjih v torek kot prva predstavila svoj približevalni predlog in nato pričakuje približevalni predlog tudi s Fidesove strani.

Več dela za zdravnike, manj časa za paciente
Naslednja pogajanja - današnjih so se udeležili tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije - bodo v torek.

Minister "nam je povedal, da nas v naslednjih letih čaka bistveno več dela", je dejal Kuštrin in dodal, da to pomeni, da bodo zdravniki namesto sedem minut za bolnike porabili morda pet minut, zdravniki pred upokojitvijo se bodo zanjo odločali čim prej, mladi zdravniki pa bodo zbežali iz države.

Kuštrin je ob tem opozoril, da v Sloveniji primanjkuje 1000 zdravnikov v okviru rednega dela in dodatnih 1000 za zagotavljanje 24-urnega zdravstvenega programa. Ob ukrepih, ki jih minister napoveduje, "pa ga napotujem na to, da vlada pošlje sle po svetu, da bo našla še dodatne zdravnike, ker ti, ki so sedaj, več kot toliko ne bodo mogli delati".

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana@imp.si
13. 04. 2008 12.48
-1
Oglejte si plačni odrezek mladega zdravnika: http://www.medenosrce.net/forum/forum_... trdi, da so plačani 1800 EUR bruto. FIDES pravi, 1300 EUR bruto. Resnica: 988 EUR BRUTO!!!!
Tonček Balonček
04. 04. 2008 19.50
+1
Virant, brez usmuiljenja s temi paraziti! Le fajmoštri in pravniki so hujši od te golazni!Tebe bodo pa že pozdravili, če bo kaj resnega!
politik70
04. 04. 2008 12.27
Vlado da bi kaj skrbelo? Kje pa .Njih samo skrbi kaj bojo še zj**al in uničili!
killi-123@hotmail.com
04. 04. 2008 10.16
+1
Virant, ne popuščaj, do kdaj bodo zdravniki izsiljevali.Sramota. izs
Tonček Balonček
04. 04. 2008 10.07
+1
Stavke bi morali prepovedati, zdravnike pa mobilizirati! Saj so povečali plače sestram, zakaj bi jih še zdravnikom? Nimamo, basta! Če so imeli preteklih deset let enake in so preživeli, lahko tako ostane še naslednjo desetletko, barabe izkoriščevalske! Kdo jim je kriv, če ne spadajo v državno upravo!
pahor?ek
04. 04. 2008 09.51
+1
Sramotno, Konrad Koštrin, da grozite s stavko na plečih bolnih državljanov. Še več bolano! Zanima me, kaj imate v glavi? Možganov, ki delujejo v skladu z etičnimi normami kaže da nimate!!!
mbdjzan@volja.net
04. 04. 2008 09.45
...porabijo sedem minut za bolnika .... ja normalno če pa morjo vse drugo delajo med svojo službo samo da ne pregledjo pacientov. Ko pa le ti pridejo na vrsto se pa do njih obnašajo kot, da so sami simulanti.
bigtex
03. 04. 2008 20.15
http://politicniblog.blogspot.com Ob teh zdravniških plačno-stavčnih kolobocijah, bi predlagal obisk krvodajalske akcije. Iz enega samega razloga. Da vidite, kakšen je lahko odnos zdravnikov. Takšne prijaznosti 100% ne boste deležni nikjer v našem zdravstvenem sistemu. Morda bi se mu lahko približali v porodnišnici. Skratka, slovenski zdravstveni sistem je namenjen zdravim. Potrebni pomoči, bolani ali poškodovani, so več ali manj motnja v tem idiličnem svetu,... http://politicniblog.blogspot.com
bigtex
03. 04. 2008 20.15
http://politicniblog.blogspot.com Ob teh zdravniških plačno-stavčnih kolobocijah, bi predlagal obisk krvodajalske akcije. Iz enega samega razloga. Da vidite, kakšen je lahko odnos zdravnikov. Takšne prijaznosti 100% ne boste deležni nikjer v našem zdravstvenem sistemu. Morda bi se mu lahko približali v porodnišnici. Skratka, slovenski zdravstveni sistem je namenjen zdravim. Potrebni pomoči, bolani ali poškodovani, so več ali manj motnja v tem idiličnem svetu,... http://politicniblog.blogspot.com
bigtex
03. 04. 2008 20.14
http://politicniblog.blogspot.com/2008/04/odnos-zd... teh zdravniških plačno-stavčnih kolobocijah, bi predlagal obisk krvodajalske akcije. Iz enega samega razloga. Da vidite, kakšen je lahko odnos zdravnikov. Takšne prijaznosti 100% ne boste deležni nikjer v našem zdravstvenem sistemu. Morda bi se mu lahko približali v porodnišnici. Skratka, slovenski zdravstveni sistem je namenjen zdravim. Potrebni pomoči, bolani ali poškodovani, so več ali manj motnja v tem idiličnem svetu,... http://politicniblog.blogspot.com/2008/...