Črna kronika

'S kladivom me je tolkel po glavi!'

Ljubljana, 11. 12. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadja je bila le ena od številnih žensk, ki nemo prenašajo nasilje v družini. Zadnji možev napad je bil tako grozljiv, da je komaj preživela.

Realnih podatkov o razsežnosti nasilja v družinah v Sloveniji ni.
Realnih podatkov o razsežnosti nasilja v družinah v Sloveniji ni. FOTO: iStockphoto

Nasilje v družini po podatkih policije od leta 2000 narašča, najvišje je bilo lani, ko je policija podala 5017 kazenskih ovadb, kot vse kaže, pa bo ovadb letos še več. Pravzaprav realnih podatkov o razsežnosti pojava nasilja v družinah v Sloveniji ni. Podatki, ki so na voljo, so le delni, saj jih ločeno zbirajo policija, zdravstvene institucije in nevladne organizacije. V policijski evidenci so zgolj primeri prijavljenih dejanj nasilnega vedenja. V okviru zdravstvenih institucij ni sistematičnega zbiranja podatkov o tem, koliko žrtev nasilja poišče zdravniško pomoč, in je vodenje evidence prepuščeno posameznim enotam. Društva za pomoč žrtvam nasilja pa beležijo zgolj tiste primere, ki se dejansko obrnejo nanje, prav tako Centri za socialno delo. Povzročitelji nasilja so v 88 odstotkih primerov moški in 12 odstotkih ženske.

Nadjina zgodba naj bo v poduk

Nadja je Marjana spoznala v nekem lokalu februarja, na dan, ko ji je umrla mama. Bila je povsem na dnu, on pa jo je na vsak način poskušal razvedriti. Bil je prijazen in zabaven, takrat se ji še sanjalo ni, da je zelo nasilen človek. Srečna je bila, ko sta postala par, po nekaj mesecih sta skupaj tudi zaživela in kmalu je spoznala kruto resnico o svojem dragem. “Nekega dne me je grdo ozmerjal, češ da se spogledujem z drugimi moškimi, čeprav očitki nikakor niso bili na mestu,” se spominja Nadja. Marjanu je bilo kasneje žal, moledoval je in jokal, Nadja pa mu je vedno znova oprostila. Pravi, da si takrat niti v snu ni mogla misliti, da jo bo nekega dne brutalno mučil z nožem in kladivom.

Pokličite brezplačno telefonsko številko SOS telefona 080/ 11 55 in poiščite pomoč!
Pokličite brezplačno telefonsko številko SOS telefona 080/ 11 55 in poiščite pomoč! FOTO: iStockphoto

 

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roko511
15. 12. 2009 16.09
kaj, stari ma prav , babe si v zadnje čase preveč dovolio. za moje pojme TALIBANI PRAV RAVNAJO , FEREĐO ,BABA IMA DA KUHA ,ROJEVA in pika.
Buena Vita
15. 12. 2009 05.20
ALI KOT SO NAŠI STARCI REKLI;pamagaj si sam,še bog ti bo in vsi svetniki
Buena Vita
15. 12. 2009 05.19
POLICIJI NITI NE ZAMERIM NEUKREPANJA-KER SE POSTAVLJA VEDNO VPRAŠANJE KOMU VERJETI--IMAM LASTNE IZKUŠNJE,IN GOVORIM IZ NJIH dogodki se tako hitro vrtijo ,ko pride policija ne poveš bistva ,ali pa zlivaš žolčno jezo in nemoč,kaj hitro te imajo za jezičnika kateri si batine zasluži,, moj predlog je,,vsak naj gre na trening,je najučinkovitejša obramba--vsaka žrtev ima neki dinarčkov in si lahko plača par mesečno treniranje juda ali karateja-ali oboje ko bo nasilnež spet začel stegovat roke ga potem postaviš na pravo mesto,garantirano se nasilneži bojijo lastne sence, kot pravi predhodnik---ZA SVOJO VARNOST MORA POSKRBETI VSAK SAM
Buena Vita
15. 12. 2009 05.10
undertakerslo to se prekleto strinjam--kot v reku;;Klin se s klinom zbija ,tako velja za nasilje,,če gremo v šolo pogledat,med prvošolčke,vedno se najdejo takšni ki hitro koga klefnejo,potem so še starši kateri take zagovarjajo, rešiš zadevo na tih in miren način,,otroke prijaviš h judu in karateju in bodo imeli večni mir pred nasilneži--preverjeno je to najučinkovitejše sredstvo. ENAKO VELJA ZA NASILNEŽA V DRUŽINI,NAJ SI JE TO MOŠKI ALI ŽENSKA--DAŠ MU VEDETI PO HITREM POSTOPKU,KAKO BO ŠEL SPAT,ALI MISLI DA NEZNAŠ UPORABIT NJEGOVIH METOD,,
motofrik
13. 12. 2009 14.33
Dokler se nasilje ne zgodi, nimajo zakonske osnove ukrepat... je odgovor. Kaj pa tisto ''to serve and protect''?
6zabica
13. 12. 2009 09.56
Prav v zadnjem času se v časopisih,na tv,...pojavlja kar nekaj člankov na temo nasilje v družini, celo policijski avti imajo nalepke z tel.št.,ki jo naj žrtve pokličejo - ampak realnost je pa drugačna. Ko pokličeš ali prijaviš nasilje v družini te policaji ne jemljejo ravno resno in se celo hecajo na račun tega,da ti nekdo zagrozi z britofom(pokopališčem),češ,da morda misli ta oseba,ki ti grozi,da greš komu prižgati svečko (najbrž sebi) in podobne neumne in nadvse arogantne izjave uradnih oseb, ki naj bi pomagale.In to se dogaja v ne tako majhnem kraju ob avstrijski meji z igralnico.Igralnica zato,da bodo tisti dotični policaji iz te policijske postaje vedeli koga mislim in upam,da se bodo nad seboj zamislili-čeprav težko verjetno, da bodo pljuvali v lastno skledo!!!!!
undertakerslo
12. 12. 2009 22.06
Sem ženska. Sem otrok iz "družine", kjer sem bila več tepena kot sita skorajda - dokler enkrat nisem udarila nazaj lastnega očeta, potem se je teror končal. Po nekih pravilih torej, bi morala ostati "žrtev" celo življenje. Pa nisem. In nikoli ne bom. In tudi vsak, ki kaj tacga preživlja (spol nepomemben) in če noče biti "žrtev", to tudi ni. Gre za moč volje, za samozavest, za storiti nekaj zase, da se krog prekine in hkrati seveda tudi stiki s povročiteljem. Prvič, ko se ti zgodi, si še lahko žrtev, drugič, tretjič, n-tič, pa nisi več, si samo dovolj neumen-a in brezhrbteničen, da to dovoljuješ. Razlogi: pa so otroci, pa ne vem kako bom živel/-a, ipd...so samo izgovori. Če so otroci je še tolko večji razlog, da krog prekineš, ker ne trpiš sam/-a, ampak tudi oni in kot starš si odgovoren jih česa takega obvarovati. Ostati na razpolago kot boksarska vreča in potem jamrati....se oproščam, pač v meni ne vzbuja nekih simpatij. Tale zgodba mi je pravzaprav skrajno neumna in niti ne verjamem, da je resnična. Namreč, če se enkrat pošteno prestrašiš in nekdo začne vzbujati strah v človeku, te že naravni obrabni mehanizem zadrži pred nadaljnjimi stiki. Ljudje se izogibamo tega, česar nas je strah, instiktivno.
Pincopalino
12. 12. 2009 18.28
Kje je Pahor, zakon, varuh človekovih pravic, pa ne da smo v Evropi.?
Sebastjan Butala
12. 12. 2009 12.39
Ne obstaja zastonj pregovor Ljubezen je slepa :(
kubo
12. 12. 2009 04.04
Za taksne in vse pretepace,bi morala biti visja kazen..15 let zapora v samici..... uboga zenska,..
jokerka113
11. 12. 2009 21.49
niso vedno sam ženske mučene, se tud moškim dogaja na psihičn in na fizičn način. je pa res da je vsaki žrtvi težko it stran od nekoga, če mu je oprostila prvo poniževanje NA ŽALOST!
Marionetaa
11. 12. 2009 20.16
tolkel jo je s tisto stranjo k je za cveke vn pult
pa-kaj-potem
11. 12. 2009 19.50
vsak je lahko glasen, če sam ne sproba na lastni koži...jaz sama zase pravim, da bi me samo enkrat udaril in nikoli več...nismo vsi enako močni, da se odločimo v trenutku in naredimo konec, včasih je težko; se mi pa hkrati te ženske smilijo, ker ne zberejo dovolj poguma in moči, da bi šle
scipio
11. 12. 2009 19.36
čak mal , slovenec tale tvoja o krščansktvu odgovornem za slab položaj žensk je pa precej žaltava poglej za primerjavo islam, kaj majo ženske tam, pa boš videl, da so krčene precej na boljšem, sploh pa protestantke poglej hindujke in budistke, nič dosti bolj se jim ne godi ali pa zulujke od začetka do konca, tam sploh nimajo nič kaj torej: še najbolje se godi slovenkam je pa nekaj res: malo bolj izdelke bi morale rojevat, sploh pa vzgajat in ne bi bilo toliko nasilnežev za vsakim je nekoč bila ena mamica, ki mu jih je solila...
galiot
11. 12. 2009 18.44
Nekatere ženske so preveč potrpežljive,kajti večina jih misli da morajo potrpeti samo ,da družina ostane skupaj,ampak jaz mislim ,da tam kjer botrujeta alkohol in nasilje ni nobena družina.Kajti otroci vidijo in mislijo ,da je to del vzgoje,če se to kar naprej ponavlja in ko odrastejo je možno ,da sami počno isto.Pa še nekaj v naši družbi je nasilnež premalo kaznovan.
Tony Yeyo
11. 12. 2009 16.41
pri nas v sloveniji ni zakona,ki bi ščitil uboge tepene ženske!!! strpajo jih v dom za mamice in problem ponjihovo REŠEN!!!!
lady18
11. 12. 2009 16.16
lahko vam zdej rečt nej spoka pa gre pa se neki pametne delat, sam ko pa dejansko pride do takšne situacije pa vprašanje kuk bi vas dejansko spokal
teodora.
11. 12. 2009 15.49
Ja ene so direkt za na luno! SRAMOTA za ostale ženske. Je pa sama kriva!
yeyo.white
11. 12. 2009 14.05
pac jim pase. ce jim ne bi, bi ze po prvem takem primeru odsle.
motofrik
11. 12. 2009 13.46
Enim pa prav paše, če jo možakar tepe... Take so si tako same krive. Enkrat pretepe, te bo vedno. Samo -kura je kura, jo tudi petelin mej jahanjem kljuva po butasti buči.