Črna kronika

Rop je bil le krinka

Brežice, 25. 05. 2007 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rop Merkurjeve prodajalne v Brežicah, 15. maja letos, je bil le krinka. Dejansko so vlomilci želeli prirediti POS terminale.

Vlomilci so z ropom trgovino oškodovali za nekaj več kot 41 tisoč evrov
Vlomilci so z ropom trgovino oškodovali za nekaj več kot 41 tisoč evrov FOTO: PU Krško

17-letni državljan Romunije in dva Ljubljančana, stara 23 in 31 let, so osumljeni, da so 15. maja letos oropali Merkurjevo prodajalno v Brežicah. Iz prodajalne so osumljenci, ki so že v priporu, odnesli večjo količino trgovskega blaga, s čimer so trgovino oškodovali za 41.823 evrov, so pojasnili na Policijski upravi Krško. A rop je bil pravzaprav poskus prikritja pravega namena vloma v trgovino - ponarejanja POS terminalov, da bi omenjeni nepridipravi lahko kasneje praznili bančne račune kupcev trgovine.

Krški kriminalisti so ugotovili, da je Romun vstopil v Merkurjevo trgovino z namenom, da bi v POS terminal vgradil naprave za branje magnetnih zapisov na plačilnih karticah. Ker mu to v času obratovanja trgovine ni uspelo, se je skril in počakal, da so trgovino zaprli in takrat izključil nekatere alarmne naprave, da bi se lahko nemoteno gibal po trgovini. Za tem je v dva POS terminala znova poskusil vgraditi napravo za branje magnetnih zapisov plačilnih kartic.

Ker pa ni izključil vseh alarmnih naprav, se je med njegovim gibanjem po trgovini sprožil eden od alarmov. V trgovino sta takoj prišla varnostnik in poslovodja trgovine, ki sta med ogledom prostorov zalotila Romuna in ga zadržala do prihoda policistov.


Romunove sodelavce, ki so iz trgovine odpeljali trgovsko blago, pa so pri delu opazili občani, zato sta dva med njimi zbežala. Enega so policisti s kombiniranim vozilom izsledili na avtocesti pri Dobruški vasi, a je nato peš pobegnil preko zaščitne ograje avtoceste v smeri Vinjega vrha. Moški, ki je pred tem kombinirano vozilo, uporabljeno za vlom, najel, je dan po neuspelem podvigu ljubljanskim policistom naznanil, da so mu ukradli najet kombi, čeprav je vedel, da to ni res.

Krški policisti so tri osumljence pridržali, okrožni sodnik pa je zoper njih odredil pripor.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajcek21@email.si
26. 05. 2007 14.04
Bostjan.kink, to pa tezko verjamem da ni v trgovinah merkur nikoli prodajalcev, mogoce si zamenjal merkurjeve trgovine v bauhausem pa s obijem pa itd, tam pa se prodajalci namenoma skrivajo!
kan777
25. 05. 2007 16.44
A še niste bili v Merkurju?Skoraj nikoli ne boste našli trgovca,da bi vam pomagal.Ali jih nikjer ni,ali pa se zgovarjajo en na druge,ko potrebujete pomoč.Jaz se čudim,da ni pose preuredil že med delavnem časom.Zgleda,da je bil to eden od bolj delavnih dni.Vsaj v Brežicah in v Krškem je tako.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
25. 05. 2007 15.50
kako lahko taki lopovi sploh pridejo v državo!??!?!? ti Romuni ziher niso turisti al pa poslovneži, ampak kradejo in fehtajo po ulicah!! kot da že sami nimamo dovolj svojih Strojanov!!!!!!
aabc@email.si
25. 05. 2007 15.14
Ti Romuni so namazani z vsemi žavbami. Zdej smo se šele "pobratili" s tapravimi.
rsp.123@email.si
25. 05. 2007 14.14
Se mi pa nekaj zdi sila nenavadno. Kako za vraga je 17 letni Romunček znal izklopiti skoraj vse alarme?? Kakšni pa so to alarmi, pa ja ne taki, da pritisneš stikalo na OFF in že ne dela?? Pa kako, da se alarm ni sprožil že, ko se je talent priplazil iz skrivališča?? Po mojem tukaj nekaj smrdi !!