Črna kronika

Psi zavohali smrt

Lizbona, 08. 09. 2007 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mati Madeleine McCann so zasliševali 11, očeta pa osem ur. Po zaslišanju so oba uradno proglasili za osumljenca.

Tudi oče deklice je osumljen.
Tudi oče deklice je osumljen. FOTO: Reuters
Mater je policija zasliševala 11 ur, nato pa so jo uradno proglasili za osumljenko.
Mater je policija zasliševala 11 ur, nato pa so jo uradno proglasili za osumljenko. FOTO: Reuters

Potem ko je portugalska policija mamo pogrešane britanske deklice Madeleine McCann, Kate McCann, že v petek uradno osumila, da je vpletena v smrt hčere, so danes odvetniki zakoncev McCann sporočili, da je vpletenosti v smrt uradno osumljen tudi oče Gerry McCann. Oba starša, sicer zdravnika, sta formalna osumljenca, "arguido", brez možnosti varščine, obtožbe proti njima niso bile vložene, so sporočili odvetniki para.

Portugalska policija je očeta pogrešane Madeleine zasliševala skoraj osem ur, po koncu zasliševanja pa je odvetnik Carlos Pinto de Abreu dejal, da sta sedaj oba starša osumljena vpletenosti v umor deklice. Oba vpletenost odločno zanikata - dekličin oče je že osumljenost žene pred svojim zasliševanjem označil za "smešno". Zatrdil je, da je njegova soproga "povsem nedolžna" in da se bosta do konca borila.

Kri v sobi in avtomobilu

Portugalska policija je par osumila, ko je prejela rezultate forenzične preiskave krvi, najdene v sobi, v kateri je ob izginotju spala Madeleine. Portugalska policija je v četrtek Kate zasliševala 11 ur, potem ko naj bi posebej izurjeni policijski psi zaznali vonj po smrti na materinih oblačilih in hčerini igrački, ki jo je vseskozi nosila s seboj, ter našli sledi krvi v hotelski sobi in avtomobilu, ki sta ga starša najela 25 dni po izginotju hčere.

Ponujena dvoletna zaporna kazen za priznanje?

Takrat triletna Madeleine McCann je izginila 3. maja na obali Algarveja na jugu Portugalske, ko naj bi bila v postelji, starša pa sta večerjala v bližnji restavraciji. Kljub mednarodni preiskovalni akciji policiji doslej ni uspelo najti še nobene sledi za deklico. Starša sta po izginotju deklice sprožila obsežno medijsko kampanjo in se med drugim srečala tudi s papežem Benediktom XVI.

Sestra očeta pogrešane deklice Philomena je povedala, da je policija Kate v primeru priznanja ponudila nižjo kazen. Po njenih besedah naj bi Kate, če prizna, da je po nesreči ubila Madeleine, nato pa se znebila njenega trupla, zagotovili dvoletno zaporno kazen ali še nižjo. Kate McCann je ponudbo zavrnila in policijo obtožila "čustvenega izsiljevanja". Policija obtožb ni potrdila.

V skladu z zakonodajo za "arguida", uradnega osumljenca, razglasijo osebo, za katero obstajajo zadostni indici, da je sodelovala v zločinu. Uradni osumljenec je avtomatično prisiljen bivati v določenem kraju.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika112
13. 09. 2008 14.21
pa joj no!!! usi poročajo kjje bi lahko bla!!??!! tam pa u sarajevu pa tm pa tm......joj no pomojem jo je nakdo ugrabu potem jo je pa ubil ali pa se je sama!!(po nasreči!!??)
darci1@email.si
09. 09. 2007 03.51
Lep pozdrav vsem!
sukarchavo@tmail.com
09. 09. 2007 03.08
čriček | 08.09.2007 | 22:25 Sem rekel,.... Taki starši so kot pri nas cigani, če bosta skupaj v zaporu bosta še novo žrtev naredila???????
?ri?ek
08. 09. 2007 22.25
Sem rekel,..... Taki starši so kot pri nas cigani, če bosta skupaj v zaporu bosta še novo žrtev naredila???????
Jurij Koya
08. 09. 2007 20.38
lootieee | 08.09.2007 | 11:41 glede na to, kje so vse kri najdli je pomojem že zombi... Maš čist prov lahko da se je to zgodil sam bohnedaj k lahko pride do izbruha. Upam da sta starča vidla da je zombi in sta jo pol zato pokopala da nebi okuužla drugih. Upam da mate usi kopijo ZSG pri sebi
Tonček Balonček
08. 09. 2007 19.40
Zdaj jima preostane le še Čeferin, mi bomo dali pa za mašo!
shshsh
08. 09. 2007 18.42
Mah meni se zdi vse skupaj kaplja cez rob. Veste koliko ljudi, otrok dnevno izgine, pa to ne objavijo nikjer, sedaj pa ze 5mesecev se vedno ne najdejo nekek deklice, pa je to bolj oblegana tema, kot nobena druga. Priznam, da se mi deklica smili, saj je prav lustkana na teh slikah in mi je hudo, da se ji je to zgodilo. Ampak starsa, daj lepo vas prosim. Sama sem zelo nepotrpezljiva oseba, ki ima dosti mlajsega brata in je ravno v letih ko je najbolj zoprn. Pa mi se na misel ni prislo, da bi mu kdaj dala kako pomirjevalo ali kaj drugega. In ona2 sta zdravnika? Ocitno sta dobila svoji licenci samo na lepe oci in nic drugega, ker to en vsaj povprecno pameten clovek z neko kmecko pametjo bi vedo, da pomirjevala ne uspavala niso za otroke. Sicer pa te stvari, z krvjo v avtu, pa s tem kak je pes zavohal smrt ecc...ne vem, vse skupaj je malo za lase privleceno. Da o zmedi dokazov ne govorim. LP, Pia
Unit@mailinator.com
08. 09. 2007 17.47
Dobro vprašanje zalivka, ampak mene bega še nekaj drugega: ta kri se je pojavila v avtu 25 DNI po tem, ko sta prijavila izginotje (in je torej punčka po vsej verjetnosti že 25 dni bila mrtva). No, iz 25 dni starega trupelca ne bi smela priteči niti kaplja krvi... Čudn vse skupi res.
presenechenje
08. 09. 2007 17.42
Kako pa pes zavoha vonj po smrti?
zalivka
08. 09. 2007 16.39
Kako se je lahko pojavila kri pri predoziranju pomirjeval? To ne štima. Kri je lahko posledica močnega udarca, reza, (bog ne daj razreza..). Upam, da se primer razplete, četudi za malo ni več možnosti.
Ramzess
08. 09. 2007 15.59
"Portugalska policija je v četrtek Kate zasliševala 11 ur" 11 ur za uradnih 22 vporašanj, pol ure za eno vprašanje, pa kaj še, tako naivni pa spet nismo. "potem ko naj bi posebej izurjeni policijski psi zaznali vonj po smrti na materinih oblačilih in hčerini igrački, ki jo je vseskozi nosila s seboj, ter našli sledi krvi v hotelski sobi in avtomobilu, ki sta ga starša najela 25 dni po izginotju hčere." Lepa reč, vemo da psi (živali) zmorejo marsikaj, vendar še vedno ne vemo kdaj so psi ovohavali oblačila in igračko, 2 dni po izginotju ali 102 dni po izginotju, tule se mi zdi preveč odprto za manipulacijo in potvarjanje dokaza. V hotelski so sobi bi naj vzorce krvi našli šele potem, ko je bil že nekdo noter stanoval, vzorci so lahko kontaminirani, sicer so za enega že dokazali da pripada moškemu, ki je tam po iginotju bival. Kar pa se avtomobila tiče pa je lahko enako, avto je bodisi imel nekdo potem še najetega (dokazi kontaminirani), bodisi sta starša najela še enkrat, tako v tem primeru dejstvo, da sta ga ponovno najela 25 dni po iginotju ničesar ne spremeni. Upoštevati je treba, da gre tu krvne vzorce, ki so jih našli britanski kriminalisti, ne pa nujno za vzorce, ki so jih morda šli portugalski kriminalisti. V bistvu sploh nevemo za katere vzorce gre, ena stran je očitno zelo površna, čeprav so potrugalci tudi delali napake, očitno britanci niso nič boljši. Brez neposrednih dokazov in trupla otroka, jo (ju) bodo obtožili, plus tega pa barantajo in kupčujejo s kaznijo (sicer to ni redkost v teh vrstah). Res se jim mudi zaključiti primer. Neumnost, kajti, neglede nato ali je bilo po nesreči ali ne, je to zdaj že v vsakem primeru zločin. Za opraviličila in barantanje je prepozno. Taka naglica ni zaželjena, ker če bodo naredili napako, je (ju) ne bodo mogli še enkrat obtožiti za isti zločin. enabarbara="civitasstain="Moje mnenje. Mislim, da je Maddy imela smrtno nezgodo in so jo starši v strahu pred policijo, saj so bili v tuji državi naskrivaj pokopali."" Nezgoda ali ne, to zdaj ni več pomebno, zdaj je to zločin v vsakem primeru, pa četudi bi takrat priznala, bi zadevo preiskovali enako, mimo dejstev pač ne gre. Je pa zdaj težava toliko hujša in odgovornost toliko večja kot bi bila takrat, če se ne bi odločila prikrivati, lagati, zavaji, zlorabljati verodostojnost in solidarnost znanih oseb, ter vseh, ki so tako ali drugače sodelovali pri projektu. Pač ni pošteno. Večina teh lahko zahteva svoj denar nazaj. Res sta dobila medijske pozornosti, kakršno dobijo redki v takem položaju. Kakšna kazen lahko sledi temu pa si težko zamisliti. Škoda, kajti resnica bo tako ali tako enkrat prišla na dan, in takrat se bo začel čas odplačevanja dolgov. Škoda je tudi za dvojčka, ki ne bosta ostala le brez sestre, ki sta jo imela rada, ampak tudi brez staršev.
black1cat2
08. 09. 2007 14.30
Sumljivo je bilo že to, kak vik in krik sta "gonla". Logično, da si v skrbeh za svojega otroka! Ampak za njunega bi moral biti VES SVET na nogah in po njunem mišljenju bi moral VES SVET iskati samo njuno hčerko... Ker sta v takih skrbeh, ker se jima tako "trga" od skrbi, sta zagnala tako histerijo - tako prepričanje sta hotela narediti in posledično tudi prepričati vse, da zagotovo nimata nič pri tem. Ampak... KDO VE?!
anakos@email.si
08. 09. 2007 14.22
massa, tudi meni je blizu tvoje gledanje, sem napisala pri prejšnjem članku, lp!
Tamykaaa
08. 09. 2007 14.01
joj..groza..upam da se čimprej najde punčko..
masaa@moj.net
08. 09. 2007 13.58
Anakos, se strinjam s tabo.
anakos@email.si
08. 09. 2007 13.46
oFca84! Smrt za smrt? Tudi če sodišče ugotovi, da sta kriva starša, smrt še zmeraj ni rešitev. 1. Včasih so odločitve sodišča pač nekaj, kar so našli - ni zmeraj tisti resnica. 2. Imata še dva otroka. Kaj bi bila rešitev za ta dva, ki gotovo živita te 4 mesece v grozi, če bi jima vzeli še starše? Starša sta morda naredila grozno napako, toda rešitev za otroka ne bi bila dve leti živeti brez njiju. Starša sta morda, če je res to s pomirjevali, naredila nekaj v mislih, da ni to nič hudega. Ne bom rekla, da nista kriva, toda razlika je, ali hote narediš nekaj slabega, ali pa nehote - se ti ponesreči - ne poznaš vseh možnih posledic. Čeprav v zvezi z zdravili bi onadva morala res vse dobro poznati. Ni nujno vedno enaka reakcija telesa na neko snov. Če sta kriva, je vsa zgodba še bolj grozna kot sicer. Uboga Maddy, ubogi vsi.
anakos@email.si
08. 09. 2007 13.36
Kazati čustva ... Enim pomeni to teatraličnost, drugim iskrenost. Nihče od nas ne ve, kako se starša kažeta v najožji okolici, kakšna sta v resnici, kakšna sta sama v sebi. Vkolikor bi bilo res, da sta kriva, prevelika doza pomirjeval, bi bilo skrajno neopravičljivo ne sprejeti svoje krivde - tudi zaradi drugih osumljenih. Sama sem se že zmotila v svojih občutkih, v tem, ko sem ocenjevala po videzu ... Pa še mi vidimo le drobce, tiste, ki jih izberejo drugi za nas. Tisto, ko mama sama govori, da ima Maddy rada, da hčerka to ve ... Mene gane, ne morem verjeti, da bi lahko nekdo lagal. (Čeprav se srečujemo z lažmi vsak dan. In jaz sem pogosto pretresena, ko ugotovim, kako nekateri hladno lažejo.) Si predstavljate, da sta starša zdravnika - da visi nad njima neka krivda, kako bi še njima zaupali svoje počutje, bolezni, stiske ... Grozno je, če ti uide nekaj iz rok. In da potem skušaš tisto skriti, ker ne upaš priznati. Še bolj grozno, če v resnici nista kriva, ju pa obtožijo krivde. Pravno velja, kar ugotovijo sodišča - ne glede na resnico, ki včasih ni znana, dovolj jasna ...
oFca84@gmail.com
08. 09. 2007 13.32
Hahaha super, že prvi teden po izginotju sem rekel, da sta kriva starša, pa so se mnogi zgražali in 24ur je konstantno brisalo moj komentar. In kaj rečete sedaj, ko sta uradno osumljena? :) 2 leti zanjo je občutno premalo.
Puppy
08. 09. 2007 13.22
Swašta. Čeprov mislim da je mama res kriva... ni mela nobenih hudih čustev..
asd345
08. 09. 2007 13.19
Ne verjamem..... Najlažje je pač osumit starše.... Deklico pa so itak ugrabili preprodajalci organov...